Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Hogyan alkalmazhatod az 50-30-20 szabályt a pénzügyeidben?

2024.05.10.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. május 10. 18:45

A pénzügyekben is érdemes szabályokat alkalmazni. Nem is kell kitalálni őket, hiszen már valaki megtette ezt. Az egyik legjobb és legtöbbet használt szabály az 50-30-20 szabály, De mi is ez a szabály? Hogyan hat ez a pénzügyeinken keresztül az életünkre? Érdemes alkalmazni? Mutatjuk, mit gondolnak erről szakértőink.

Hogyan alkalmazhatod az 50-30-20 szabályt a pénzügyeidben?

De mi is ez a szabály?

A 50-30-20 szabály egy egyszerű, általános iránymutatás arra, hogyan oszthatod fel a bevételeidet különböző kiadási kategóriák között. A szabály azt javasolja, hogy:

50% – Alapvető szükségletek: Használj fel 50%-ot a nettó bevételeidből alapvető szükségleteidre, mint például a lakbér, az élelmiszer, az utazás, az áram, a víz és más számlák. Ezek a kiadások elengedhetetlenek ahhoz, hogy fenntartsd az életedet, és megfelelően működjön a háztartásod.

30% – Szórakozás és személyes kiadások: Ebből a 30%-ból tervezd meg a szórakozást és minden olyan költést, ami nem minősül alapvető szükségletnek. Ide tartozhatnak éttermi vacsorák, szórakozás, ruhavásárlás, hobbi tevékenységek vagy bármi más, ami élvezetet nyújt, vagy a személyes fejlődésedet szolgálja.

20% – Megtakarítás és befektetés: Ezt a 20%-ot tedd félre megtakarításokra és befektetésekre. Ez lehet hosszú távú cél, mint például nyugdíj vagy ingatlan vásárlás, vagy rövidebb távú célokra, mint például egy utazás vagy váratlan kiadások fedezése.

Ez a szabály egy általános iránymutatás, és az egyéni körülmények függvényében változhat.

Fontos az is, hogy rugalmas legyél és alkalmazkodj a helyzetedhez.

Ha például magasabb a lakásbérleti díjad vagy más költségeid, akkor lehet, hogy többet kell szánnod az alapvető szükségletekre.

Az is fontos, hogy rendszeresen vizsgáld felül a pénzügyi helyzetedet, és szükség esetén módosítsd a költéseidet és a megtakarításaidat.

De hogyan változtatja meg ez az életed?

Az 50-30-20 szabály bevezetése az életedbe számos módon megváltoztathatja a pénzügyi helyzetedet és az általános életminőségedet is.

Jobb pénzügyi szervezettség: Segít strukturálni a pénzügyeidet. Kijelöli, hogy mennyit költhetsz alapvető szükségletekre, szórakozásra és megtakarításra, ezáltal segítve a költségvetésed fenntartását.

Biztonságosabb pénzügyi helyzet: Az 50-30-20 szabály része a megtakarításoknak és befektetéseknek, ami hozzájárul a pénzügyi biztonságodhoz. Ha rendszeresen félre tudsz tenni pénzt megtakarításként vagy befektetésként, könnyebben kezelheted az esetleges váratlan kiadásokat vagy pénzügyi nehézségeket.

Tudatosabb költés: Arra ösztönöz, hogy tudatosan gondolkodj a pénzügyeidről és a költéseidről. Amikor csak 30%-ot használhatsz szórakozásra és személyes kiadásokra, jobban odafigyelsz arra, hogy mire költesz, és megfontoltabb döntéseket hozol a pénzügyeid terén.

Hosszú távú célok elérése: Segít elérni hosszú távú pénzügyi célokat, mint például egy ház vagy lakás vásárlása, a gyermeked egyetemi tanulmányainak finanszírozása, vagy a nyugdíj előkészítése. A rendszeres megtakarítás révén fokozatosan fel tudsz készülni ezekre a nagyobb költségekre.

Összességében az 50-30-20 szabály bevezetése segíthet abban, hogy tudatosabban és hatékonyabban kezeld a pénzügyeidet, és hozzájárulhat a pénzügyi biztonságod és jóléted növekedéséhez.

Érdemes alkalmazni ezt a szabályt?

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint: igen.

Az 50-30-20 szabály alkalmazása jó lehet, mert segít strukturálni a pénzügyeidet, és jobb pénzügyi szervezettséget biztosít.

Ezenkívül hozzájárulhat a pénzügyi biztonságodhoz, és tudatosabb költésre ösztönöz.

Az 50%-os alapvető szükségletekre szánt rész lehetővé teszi, hogy biztosítsd az életfontosságú költségeket.

A 30%-os szórakozásra és személyes kiadásokra fordítható összeg élvezeteket nyújthat, és kényeztetést biztosíthat.

Végül, a 20%-os megtakarítás és befektetés révén felkészülhetsz hosszú távú célokra és váratlan kiadásokra is.

Az 50-30-20 szabály alkalmazása segít fenntartani egy kiegyensúlyozott pénzügyi életmódot, amelyben helyet kapnak mind a mindennapi szükségletek, mind pedig a hosszú távú pénzügyi célok.

Emellett ez a szabály rugalmasságot is biztosít, mivel alkalmazkodhat az egyéni körülményekhez.

Összességében az 50-30-20 szabály hasznos eszköz lehet a pénzügyi stabilitás és jólét eléréséhez.

Az 50-30-20 szabály alkalmazása önmagában egy jó kiindulópont lehet a pénzügyi tervek kialakításához, és a tudatosabb pénzkezeléshez.

Fontos azonban figyelembe venni az egyéni körülményeket, és szükség esetén módosítani a szabályt az adott helyzethez igazítva.

A szabály rugalmasságot biztosít a költések és megtakarítások között, lehetővé téve, hogy az egyén saját pénzügyi céljaira összpontosítson.

Az 50-30-20 szabály segíthet egy kiegyensúlyozottabb és biztonságosabb pénzügyi jövő felé vezető úton.

Összefoglalás

Az 50-30-20 szabály egy egyszerű és hatékony módszer a pénzügyek kezelésére, amely három fő kategóriába osztja a havi nettó jövedelmet: alapvető szükségletekre 50%, személyes kiadásokra és szórakozásra 30%, valamint megtakarításra és befektetésre 20%. Ez a módszer segíthet jobban szervezni a kiadásokat és biztosítja a pénzügyi biztonságot megtakarítások és befektetések révén. Alkalmazása lehetővé teszi a hosszú távú célok, mint például lakásvásárlás elérését, miközben rugalmasan alkalmazkodik az egyéni élethelyzetekhez. Az 50-30-20 szabály tehát nemcsak segít a pénzügyek átláthatóbbá tételében, hanem hozzájárul a pénzügyi jólét és stabilitás fokozásához is.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

2021.02.22.

A gyermek megtakarítások egyre népszerűbbek, ami az egyre tudatosabb pénzügyi szemléletnek köszönhető. Nézzük meg, milyen típusok választhatóak!

Tovább olvasom
Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

2021.10.12.

A spórolás, az, amikor kevesebbet költünk, nem egyenlő a megtakarítással. A kisebb költés akkor válik megtakarítássá, amikor félretesszük azt. Nem elég sok ezer forinttal olcsóbban megvenni az akciós tévét, ha az így nyert összeget aztán elköltjük másra. Abból nem lesz megtakarítás, csak hatékonyabban használtuk fel a pénzünket. Ami persze jó, de ha pénzügyi megtakarítás a célunk, akkor a pénz nem költhetjük el. Hogy kezdjünk neki a megtakarításnak? Hogy lesz egyre több és több pénz a számláinkon?

Tovább olvasom
Kezdő befektető vagy? Jó, ha ezeket tudod a tartós befektetési számláról

Kezdő befektető vagy? Jó, ha ezeket tudod a tartós befektetési számláról

2024.01.26.

Tavaly nyáron bombaként robbant a hír, hogy 2023. július elsejétől a kamatjövedelmekre az állam szociális hozzájárulási adót, avagy szochót vet ki. A befektetők számára ez különösen rossz hír volt: adózott jövedelmükből történő befektetések után további adóterhek terhelik őket. Ekkor újra egyre népszerűbb lett a tartós befektetési számla.

Tovább olvasom
Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

2022.12.01.

A nyugdíj-megtakarítások sokfélék, így pedig nem csak az előnyök lesznek számosak, de a választás is nehéz lehet; ebben segítünk az alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával