Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Így csökkentheted a költségeket lakásvásárláskor

2022.01.21.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:25

Csökkentenéd a költségeidet a lakásvásárlás során? Akkor alábbi cikkünk neked szól!

Így csökkentheted a költségeket lakásvásárláskor

A költségek csökkentése mindig fontos, de különösen olyankor, amikor nagyobb összegekről van szó, márpedig egy lakás megvásárlása épp ilyen helyzet. A lakásárak drasztikus emelkedése csak a koronavírus-járvány miatt torpant meg, és csak egy kis időre, tehát egyre nehezebben lehet saját ingatlanhoz jutni, ám továbbra sem lehetetlen.

Az ingatlanpiaci helyzet miatt már a vételár kifizetése is épp elegendő, az azon felül fizetendő költségek csökkentése tehát kiemelten fontos mindenki számára, hiszen százezrekről van szó – mármint forintban. Ha azonban jó előre megtervezed a finanszírozási lehetőségeket, ezt a pénzt meg is spórolhatod!

Annak érdekében, hogy csökkenthesd a költségeidet, adunk néhány megfontolandó tippet arra az esetre, ha lakást szeretnél vásárolni.

Jól fontold meg, hol és mit vásárolsz!

Nyilván észrevetted, hogy a lakásárak településen belül is alaposan eltérőek, és az elhelyezkedés, illetve maga a lakás is hatással van a vételárra.

Ez nem véletlen, és ezzel a bankok is tisztában vannak, azaz a hitelnyújtási hajlandóságuk is változhat, azaz nem mindenhol és nem minden ingatlanra fogod megkapni azt a hitelösszeget, amire a hitelképességi mutatóid alapján következtetni lehetne; vályogházra például szinte biztosan nem kapsz hitelt.

A lakásárak alakulása számos tényezőtől függ, így például a környéken tapasztalható megélhetési költségektől, a helyi jövedelmektől és adóktól, de ezen túl is lehet számos olyan körülmény, ami emeli, vagy épp csökkenti az adott terület ingatlanárait.

Ugyanígy maga az ingatlan is hatással van az árra, hiszen nem mindegy, hogy felújított, vagy épp felújítandó ingatlanról beszélünk. Lényeges, hogy a felújítandónál a munkálatok költségeivel is kalkulálnod kell, azaz ez nem feltétlenül a költségek csökkentését segíti elő, tehát mérlegelned és számolnod kell.

Használd ki a lakásvásárlási kedvezményeket!

Az állam által biztosított lakásvásárlási kedvezmények és különféle támogatások igénybevétele a legjobb módszer arra, hogy csökkentsd a költségeidet. Az önerőt például meg tudod oldani ezek segítségével, de maga a hitelösszeg is csökkenthető, az alacsonyabb kamatozásnak köszönhetően pedig csökkennek a költségek is.

Az önerő ráadásul kiemelkedően fontos, hiszen enélkül nem kaphatsz lakáshitelt. A szabályozás szerint minimum az ingatlan piaci értékének 20%-ával rendelkezned kell, mert a bank maximum 80%-ot hitelezhet, ám a gyakorlatban ez kevesebb, ráadásul bankonként el is tér, ezért muszáj lesz utánanézned, hogy hol és mit kínálnak számodra.

Önerőként a bankok elfogadják

  • a saját megtakarítást, azaz a készpénzt,
  • a lakás-takarékpénztári megtakarítást,
  • a munkáltatói, vagy önkormányzati támogatást és kölcsönt,
  • az állami, vissza nem térítendő támogatást, így például a CSOK-ot,
  • a babaváró hitelt, valamint
  • a kiegészítő ingatlanfedezetet.

Ne a legelső helyen igényeld a lakáshitelt!

A lakáshitelek kamatai és egyéb költségei bankonként eltérőek, és nem csupán egyetlen hiteltípus létezik, amely alkalmas ingatlanvásárlásra. Alaposan mérd fel a hitelpiacot, hasonlítsd össze a hiteleket, és válaszd a legjobbat, hiszen igazán hatékonyan csak így csökkentheted a költségeidet!

Arra is van lehetőséged, hogy a választott banktól egyedi ajánlatot kérj. Ugyan az akciós hitelkonstrukciók alaphelyzetben is számos költségtől mentesítenek, de további kedvezményeket is kaphatsz, bár ehhez szükség van a bank rugalmasságára is, és nem érdemes hatalmas összegekben sem reménykedned, bár még így sem elhanyagolhatóak.

A bankok legtöbbször átvállalják a tulajdoni lap és a térképmásolat lekérésének díját, az értékbecslési díjat, a bírálati díjat, a folyósítási költséget, valamint a közjegyzői díj egy részét, vagy egészét.

A hitelkonstrukciók és akciók összehasonlítása, majd a legmegfelelőbb kiválasztása kétféleképpen is megoldható: vagy hitelszakértőhöz fordulsz – bár ez épp a költségek csökkentése ellen szól –, vagy oldalunkat használod arra, hogy összehasonlítsd a bankok legjobb ajánlatait, illetve minél többet megtudj a lehetőségeidről. Amennyiben ez utóbbit választod, könnyű dolgod lesz, és a hiteligénylési folyamatot is elindíthatod online, csupán néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen családtámogatások lesznek elérhetők 2024-ben?

Milyen családtámogatások lesznek elérhetők 2024-ben?

2023.12.22.

Egy családtámogatás mindig jó. 2024-ben is jó lesz. Egy család költségvetését nagyban segítheti egy támogatás. Ezért fontos, hogy ismerjük a lehetőségeket. Megmutatjuk, hogy milyen családtámogatások lesznek elérhetők 2024-ben. Mert fontosnak tartjuk. Nagyon fontosnak.

Tovább olvasom
Útmutató a CIB Bank lakáshiteleihez: így válaszd ki a számodra legkedvezőbbet

Útmutató a CIB Bank lakáshiteleihez: így válaszd ki a számodra legkedvezőbbet

2024.02.23.

A lakáshitel kiválasztása alapos megfontolást igényel, hiszen egy életre kötelezzük el magunkat. Számos lehetőségünk van, használhatunk lakáshitel kalkulátort, vagy végigböngészhetjük a CIB Bank honlapját. A Banknavigátor szakértői szerint ez olyannyira fontos, hogy készítettek egy útmutatót a CIB Bank lakáshitelekhez.

Tovább olvasom
Energetikai besorolás: a BB osztály elérésének feltételei

Energetikai besorolás: a BB osztály elérésének feltételei

2021.12.28.

A BB osztály egy energetikai besorolás, az említésének, illetve a megismerésének szentelt cikknek pedig a Zöld Hitel megjelenése az apropója.

Tovább olvasom
Kötelező marad, de fontos változások jönnek az energetikai tanúsítványnál

Kötelező marad, de fontos változások jönnek az energetikai tanúsítványnál

2023.06.06.

Az energetikai tanúsítványra lakás bérbe adásakor vagy eladáskor mindenképpen szükség van. Ez a helyzet most. A kormány azonban átalakítja a rendszert, és bár kötelező marad, fontos változások jönnek az energetikai tanúsítványnál. Mutatjuk, hogy mikortól, és azt is, hogy mi fog változni.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával