fbpx
Hirdetés

Így csökkentheted a költségeket lakásvásárláskor

2022.01.21.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. január 20. 11:21

Csökkentenéd a költségeidet a lakásvásárlás során? Akkor alábbi cikkünk neked szól!

Így csökkentheted a költségeket lakásvásárláskor

A költségek csökkentése mindig fontos, de különösen olyankor, amikor nagyobb összegekről van szó, márpedig egy lakás megvásárlása épp ilyen helyzet. A lakásárak drasztikus emelkedése csak a koronavírus-járvány miatt torpant meg, és csak egy kis időre, tehát egyre nehezebben lehet saját ingatlanhoz jutni, ám továbbra sem lehetetlen.

Az ingatlanpiaci helyzet miatt már a vételár kifizetése is épp elegendő, az azon felül fizetendő költségek csökkentése tehát kiemelten fontos mindenki számára, hiszen százezrekről van szó – mármint forintban. Ha azonban jó előre megtervezed a finanszírozási lehetőségeket, ezt a pénzt meg is spórolhatod!

Annak érdekében, hogy csökkenthesd a költségeidet, adunk néhány megfontolandó tippet arra az esetre, ha lakást szeretnél vásárolni.

Jól fontold meg, hol és mit vásárolsz!

Nyilván észrevetted, hogy a lakásárak településen belül is alaposan eltérőek, és az elhelyezkedés, illetve maga a lakás is hatással van a vételárra.

Ez nem véletlen, és ezzel a bankok is tisztában vannak, azaz a hitelnyújtási hajlandóságuk is változhat, azaz nem mindenhol és nem minden ingatlanra fogod megkapni azt a hitelösszeget, amire a hitelképességi mutatóid alapján következtetni lehetne; vályogházra például szinte biztosan nem kapsz hitelt.

A lakásárak alakulása számos tényezőtől függ, így például a környéken tapasztalható megélhetési költségektől, a helyi jövedelmektől és adóktól, de ezen túl is lehet számos olyan körülmény, ami emeli, vagy épp csökkenti az adott terület ingatlanárait.

Ugyanígy maga az ingatlan is hatással van az árra, hiszen nem mindegy, hogy felújított, vagy épp felújítandó ingatlanról beszélünk. Lényeges, hogy a felújítandónál a munkálatok költségeivel is kalkulálnod kell, azaz ez nem feltétlenül a költségek csökkentését segíti elő, tehát mérlegelned és számolnod kell.

Használd ki a lakásvásárlási kedvezményeket!

Az állam által biztosított lakásvásárlási kedvezmények és különféle támogatások igénybevétele a legjobb módszer arra, hogy csökkentsd a költségeidet. Az önerőt például meg tudod oldani ezek segítségével, de maga a hitelösszeg is csökkenthető, az alacsonyabb kamatozásnak köszönhetően pedig csökkennek a költségek is.

Az önerő ráadásul kiemelkedően fontos, hiszen enélkül nem kaphatsz lakáshitelt. A szabályozás szerint minimum az ingatlan piaci értékének 20%-ával rendelkezned kell, mert a bank maximum 80%-ot hitelezhet, ám a gyakorlatban ez kevesebb, ráadásul bankonként el is tér, ezért muszáj lesz utánanézned, hogy hol és mit kínálnak számodra.

Önerőként a bankok elfogadják

  • a saját megtakarítást, azaz a készpénzt,
  • a lakás-takarékpénztári megtakarítást,
  • a munkáltatói, vagy önkormányzati támogatást és kölcsönt,
  • az állami, vissza nem térítendő támogatást, így például a CSOK-ot,
  • a babaváró hitelt, valamint
  • a kiegészítő ingatlanfedezetet.

Ne a legelső helyen igényeld a lakáshitelt!

A lakáshitelek kamatai és egyéb költségei bankonként eltérőek, és nem csupán egyetlen hiteltípus létezik, amely alkalmas ingatlanvásárlásra. Alaposan mérd fel a hitelpiacot, hasonlítsd össze a hiteleket, és válaszd a legjobbat, hiszen igazán hatékonyan csak így csökkentheted a költségeidet!

Arra is van lehetőséged, hogy a választott banktól egyedi ajánlatot kérj. Ugyan az akciós hitelkonstrukciók alaphelyzetben is számos költségtől mentesítenek, de további kedvezményeket is kaphatsz, bár ehhez szükség van a bank rugalmasságára is, és nem érdemes hatalmas összegekben sem reménykedned, bár még így sem elhanyagolhatóak.

A bankok legtöbbször átvállalják a tulajdoni lap és a térképmásolat lekérésének díját, az értékbecslési díjat, a bírálati díjat, a folyósítási költséget, valamint a közjegyzői díj egy részét, vagy egészét.

A hitelkonstrukciók és akciók összehasonlítása, majd a legmegfelelőbb kiválasztása kétféleképpen is megoldható: vagy hitelszakértőhöz fordulsz – bár ez épp a költségek csökkentése ellen szól –, vagy oldalunkat használod arra, hogy összehasonlítsd a bankok legjobb ajánlatait, illetve minél többet megtudj a lehetőségeidről. Amennyiben ez utóbbit választod, könnyű dolgod lesz, és a hiteligénylési folyamatot is elindíthatod online, csupán néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire figyeljünk a THM mellett a hitelfelvétel során?

Mire figyeljünk a THM mellett a hitelfelvétel során?

2021.11.30.

A Teljes Hiteldíj Mutató egy olyan szám, amivel a hiteleket összehasonlíthatjuk. Minél magasabb a THM, annál többe kerül nekünk a hitel, annál többet kell visszafizetnünk. A THM mellett azonban vannak olyan költségek is, amelyeket nem számítanak bele a THM-be. Mutatjuk, mire figyeljünk a THM mellett a hitelfelvétel során.

Tovább olvasom
Lakáshitel felvétele – milyen akadályai lehetnek?

Lakáshitel felvétele – milyen akadályai lehetnek?

2022.04.13.

Akadályai lehetnek a lakáshitel felvételének is, hiába az egyik legtöbbször folyósított hitelkonstrukcióról beszélünk. Szerencsére áthidalható problémákról van szó, de ettől függetlenül jó, ha tisztában vagy a buktatókkal is, mielőtt belevágsz az igénylési folyamatba – ezekről lesz szó alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

2021.12.20.

Mennyi hitelt kell felvenned egy lakás megvásárlásához? Mennyit vesznek fel mások? Az alábbiakban ezt a kérdéskört boncolgatjuk.

Tovább olvasom
Hogyan kaphatnak hitelt az élettársak?

Hogyan kaphatnak hitelt az élettársak?

2022.09.06.

Hitelt az élettársak is ugyanúgy vehetnek fel, mint bárki más, azonban vannak apróbb különbségek is bizonyos esetekben.

Tovább olvasom