Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Megjelent a tervezet: jelentősen olcsóbbak lehetnek az alapszámlák

2023.02.15.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:37

Olcsóbbak lehetnek az alapszámlák a Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezete alapján – lássuk a részleteket!

Megjelent a tervezet: jelentősen olcsóbbak lehetnek az alapszámlák

Olcsóbbak lehetnek az alapszámlák – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium: a jelenlegi díjak az előző évi bruttó minimálbér összegének 1,5%-át teszik ki, de ezt 0,5%-ra módosítják, azaz a jelenlegi 3.000 forint helyett nagyjából 1.000 forint lesz egy fapados bankszámla havi költsége. Tegyük hozzá, az ingyenes ajánlatokat így sem lesz képes megverni, ám jó hír, hogy kevesebbet kell majd bankolásra költenünk.

A Magyar Nemzeti Bank már évek óta szorgalmazza ezt a lépést; elsőként az alapszámlák bevezetésének kötelezettsége volt, amit a kereskedelmi bankokra hárítottak, de ez nem volt elegendő, így most mindenki számára elérhetővé tették a banki szolgáltatásokat.

Mit tartalmaz a bankszámla díja?

A számlavezetési díj alapvetően a banki szolgáltatás, azaz a számlavezetés költsége, azonban ezen felül még akad néhány szolgáltatás, ami ingyenesen vehető igénybe: havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint készpénzfelvétel bármelyik hazai forint ATM-ből, egy alkalommal, maximum 50 ezer forint összegű, díjmentes készpénzfelvételt bankfiókban, továbbá havi négy darab rendszeres átutalási megbízást, összesen legfeljebb 100 ezer forint értékben.

Miért lehetnek olcsóbbak az alapszámlák?

A 2016-ban „beállított” alapszámla-díj még kifejezetten kedvezőnek számított, ám azóta megemelkedett a minimálbér, és már az akkori, 1.575 forintos, maximális havi díj sem nyújtott hatalmas előnyöket, hiszen az átlagos díjak mindössze 50 forinttal voltak drágábbak.

Létezett persze más megoldás is, hiszen például az Erste Bank már akkor is kínált nulla forintos számlacsomagot, ám azzal a kitétellel, hogy havi 150 ezer forint jóváírásnak mindenképp érkeznie kell a számlára, és, ha ez akárcsak egyetlen alkalommal is elmaradt, a díjakat utólag, egy összegben ráterhelték a számlára.

Érdekesség, hogy a tavalyi minimálbérhez viszonyítva a 3.000 forintos alapszámla-díj nem számít kimondottan olcsónak, ugyanis ennél kedvezőbb ajánlatok is találhatóak a piacon, sőt, akár az ingyenes számlavezetés is elérhető. Persze jóval drágábbak is találhatóak, akár öt számjegyű díjakat is fizethetnénk, ám ezek jellemzően prémium bankszámlák, extra szolgáltatásokkal.

Az alapszámlák esetében azonban feltételeket is szabnak a bankok, így például a számlának csak egyetlen tulajdonosa lehet, ő pedig nem rendelkezhet másik folyószámlával, és a számlához nem kapcsolódhat hitelkeret.

Nagy változás jöhet!

Ha elfogadják a Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezetét, akkor akár komoly változás is megindulhat a számlacsomagok piacán, hiszen a mostani 3.000 forint helyett mindössze 1.000 forint lesz egy alapszámla díja, ami lényegesen kevesebb, mint az átlag. Sokan válthatnak számlacsomagot, sőt, bankot is, bár az ingyenes bankszámláknál még így sem lenne jobb.

Ismerve azonban a magyar lakosság ragaszkodását a megszokott dolgokhoz – így például a bankhoz is –, nem valószínű, hogy sokan élnének a bankváltás lehetőségével, még akkor sem, ha ezzel évi akár 20-30 ezer forintot is spórolhatnának. Ennek ellenére mi csak szorgalmazni tudjuk, hogy mindenki használja ki az egyszerűsített bankváltás lehetőségét, hiszen különösebb procedúra nélkül takaríthat meg jelentős összegeket is.

Az egyszerűsített bankváltás lényege

Korábban, az egyszerűsített bankváltás bevezetése előtt nehézkes volt egyik bankból „átköltözni” a másikba, hiszen gyakorlatilag oda-vissza kellett járkálni egyik bankfióktól a másikig, és mindent az ügyfél intézett. Ez azonban alapjaiban változott meg az egyszerűsített bankváltás lehetőségének bevezetésével.

Az egyszerűsített bankváltás lényege, hogy neked, mint ügyfélnek nincs más dolgod, mint kiválasztani az új bankot és számlacsomagot, majd adnod kell egy meghatalmazást az új banknak, hogy intézze el helyetted a pénzed átmozgatását és a régi számlád megszüntetését. Más a helyzet természetesen, ha a régi bankodnál hiteled is van; ekkor ennél valamivel több ügyintézésre kell számítanod.

Amennyiben új bankszámlát szeretnél nyitni, tekintsd meg oldalunkon a pénzintézetek legjobb ajánlatait, válaszd ki közülük a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az egyszerűsített bankváltás folyamatát online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

8 tipp a biztonságos online vásárláshoz

8 tipp a biztonságos online vásárláshoz

2023.10.06.

Az online vásárlás rendkívül népszerű, és ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog. Azonban az online vásárlás több biztonsági kockázatot is magában hordoz. Lényeges, hogy tudatában legyünk ezeknek a kockázatoknak, és meghozzuk a szükséges óvintézkedéseket. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Mit nyújt egy alapszámla, és kinek célszerű ezt választania?

Mit nyújt egy alapszámla, és kinek célszerű ezt választania?

2024.01.19.

Az alapszámla a legegyszerűbb bankszámla. És olcsó. De nem csak az alacsony havi díja vonzó: számtalan szolgáltatást is nyújt a tulajdonosának. Szakértőink röviden és közérthetően írnak az alapszámláról, és arról, hogy kinek célszerű ezt választania.

Tovább olvasom
Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

2022.05.27.

Bankszámlára katás vállalkozóként is szükséged lesz, csak az a kérdés, milyet válassz és melyik banknál – ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
Hogyan nyithatunk Diákhitel számlát?

Hogyan nyithatunk Diákhitel számlát?

2023.10.13.

Diákhitel számla a diákhitelhez? Igen. Utánajártunk, hogyan nyithatunk Diákhitel számlát. Megmutatjuk, hogy ez mennyire jó lehetőség, még azoknak is, akiknek nincs hitelük. Megmutatjuk, hogy a Diákhitel számla jobb lehet, mint egy hagyományos diákszámla, és ha már kötelező a diákhitel mellé, hogyan használható ki legjobban. Részletek a cikkben.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával