Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Megjelent a tervezet: jelentősen olcsóbbak lehetnek az alapszámlák

2023.02.15.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:37

Olcsóbbak lehetnek az alapszámlák a Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezete alapján – lássuk a részleteket!

Megjelent a tervezet: jelentősen olcsóbbak lehetnek az alapszámlák

Olcsóbbak lehetnek az alapszámlák – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium: a jelenlegi díjak az előző évi bruttó minimálbér összegének 1,5%-át teszik ki, de ezt 0,5%-ra módosítják, azaz a jelenlegi 3.000 forint helyett nagyjából 1.000 forint lesz egy fapados bankszámla havi költsége. Tegyük hozzá, az ingyenes ajánlatokat így sem lesz képes megverni, ám jó hír, hogy kevesebbet kell majd bankolásra költenünk.

A Magyar Nemzeti Bank már évek óta szorgalmazza ezt a lépést; elsőként az alapszámlák bevezetésének kötelezettsége volt, amit a kereskedelmi bankokra hárítottak, de ez nem volt elegendő, így most mindenki számára elérhetővé tették a banki szolgáltatásokat.

Mit tartalmaz a bankszámla díja?

A számlavezetési díj alapvetően a banki szolgáltatás, azaz a számlavezetés költsége, azonban ezen felül még akad néhány szolgáltatás, ami ingyenesen vehető igénybe: havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint készpénzfelvétel bármelyik hazai forint ATM-ből, egy alkalommal, maximum 50 ezer forint összegű, díjmentes készpénzfelvételt bankfiókban, továbbá havi négy darab rendszeres átutalási megbízást, összesen legfeljebb 100 ezer forint értékben.

Miért lehetnek olcsóbbak az alapszámlák?

A 2016-ban „beállított” alapszámla-díj még kifejezetten kedvezőnek számított, ám azóta megemelkedett a minimálbér, és már az akkori, 1.575 forintos, maximális havi díj sem nyújtott hatalmas előnyöket, hiszen az átlagos díjak mindössze 50 forinttal voltak drágábbak.

Létezett persze más megoldás is, hiszen például az Erste Bank már akkor is kínált nulla forintos számlacsomagot, ám azzal a kitétellel, hogy havi 150 ezer forint jóváírásnak mindenképp érkeznie kell a számlára, és, ha ez akárcsak egyetlen alkalommal is elmaradt, a díjakat utólag, egy összegben ráterhelték a számlára.

Érdekesség, hogy a tavalyi minimálbérhez viszonyítva a 3.000 forintos alapszámla-díj nem számít kimondottan olcsónak, ugyanis ennél kedvezőbb ajánlatok is találhatóak a piacon, sőt, akár az ingyenes számlavezetés is elérhető. Persze jóval drágábbak is találhatóak, akár öt számjegyű díjakat is fizethetnénk, ám ezek jellemzően prémium bankszámlák, extra szolgáltatásokkal.

Az alapszámlák esetében azonban feltételeket is szabnak a bankok, így például a számlának csak egyetlen tulajdonosa lehet, ő pedig nem rendelkezhet másik folyószámlával, és a számlához nem kapcsolódhat hitelkeret.

Nagy változás jöhet!

Ha elfogadják a Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezetét, akkor akár komoly változás is megindulhat a számlacsomagok piacán, hiszen a mostani 3.000 forint helyett mindössze 1.000 forint lesz egy alapszámla díja, ami lényegesen kevesebb, mint az átlag. Sokan válthatnak számlacsomagot, sőt, bankot is, bár az ingyenes bankszámláknál még így sem lenne jobb.

Ismerve azonban a magyar lakosság ragaszkodását a megszokott dolgokhoz – így például a bankhoz is –, nem valószínű, hogy sokan élnének a bankváltás lehetőségével, még akkor sem, ha ezzel évi akár 20-30 ezer forintot is spórolhatnának. Ennek ellenére mi csak szorgalmazni tudjuk, hogy mindenki használja ki az egyszerűsített bankváltás lehetőségét, hiszen különösebb procedúra nélkül takaríthat meg jelentős összegeket is.

Az egyszerűsített bankváltás lényege

Korábban, az egyszerűsített bankváltás bevezetése előtt nehézkes volt egyik bankból „átköltözni” a másikba, hiszen gyakorlatilag oda-vissza kellett járkálni egyik bankfióktól a másikig, és mindent az ügyfél intézett. Ez azonban alapjaiban változott meg az egyszerűsített bankváltás lehetőségének bevezetésével.

Az egyszerűsített bankváltás lényege, hogy neked, mint ügyfélnek nincs más dolgod, mint kiválasztani az új bankot és számlacsomagot, majd adnod kell egy meghatalmazást az új banknak, hogy intézze el helyetted a pénzed átmozgatását és a régi számlád megszüntetését. Más a helyzet természetesen, ha a régi bankodnál hiteled is van; ekkor ennél valamivel több ügyintézésre kell számítanod.

Amennyiben új bankszámlát szeretnél nyitni, tekintsd meg oldalunkon a pénzintézetek legjobb ajánlatait, válaszd ki közülük a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az egyszerűsített bankváltás folyamatát online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

2024.02.16.

A vállalkozásod sikerességéhez elengedhetetlen a megfelelő bankszámla kiválasztása. A vállalkozói bankszámla kiválasztása segíthet a pénzügyi hatékonyság növelésében, és a vállalkozásod stabil működésének biztosításában. Ebben a cikkben megosztunk hat szakértői tippet, amelyek segítenek neked megtalálni a legjobb bankszámlát a vállalkozásod számára.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

2023.02.03.

Mit figyelnek a bankok egy személyi kölcsön igénylése előtt, a hitelbírálat során, a bankszámlakivonatodon? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Takarék Lakossági Bankszámla+ – mit kell tudni róla?

Takarék Lakossági Bankszámla+ – mit kell tudni róla?

2021.03.31.

A Takarék Lakossági Bankszámla+ a Takarékbank egyik legújabb számlacsomagja, mely érdemes lehet a figyelmedre!

Tovább olvasom
Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

2023.08.25.

A tranzakciós illeték része a mindennapjainknak. Még ha nem is tudunk róla. Vagy ha már halottunk róla, mégsem tudjuk, hogy mi az pontosan. A Banknavigátor pénzügyi szakértői röviden és érthetően írnak most a tranzakciós illetékről.

Tovább olvasom