Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Megjelent a tervezet: jelentősen olcsóbbak lehetnek az alapszámlák

2023.02.15.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:37

Olcsóbbak lehetnek az alapszámlák a Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezete alapján – lássuk a részleteket!

Megjelent a tervezet: jelentősen olcsóbbak lehetnek az alapszámlák

Olcsóbbak lehetnek az alapszámlák – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium: a jelenlegi díjak az előző évi bruttó minimálbér összegének 1,5%-át teszik ki, de ezt 0,5%-ra módosítják, azaz a jelenlegi 3.000 forint helyett nagyjából 1.000 forint lesz egy fapados bankszámla havi költsége. Tegyük hozzá, az ingyenes ajánlatokat így sem lesz képes megverni, ám jó hír, hogy kevesebbet kell majd bankolásra költenünk.

A Magyar Nemzeti Bank már évek óta szorgalmazza ezt a lépést; elsőként az alapszámlák bevezetésének kötelezettsége volt, amit a kereskedelmi bankokra hárítottak, de ez nem volt elegendő, így most mindenki számára elérhetővé tették a banki szolgáltatásokat.

Mit tartalmaz a bankszámla díja?

A számlavezetési díj alapvetően a banki szolgáltatás, azaz a számlavezetés költsége, azonban ezen felül még akad néhány szolgáltatás, ami ingyenesen vehető igénybe: havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint készpénzfelvétel bármelyik hazai forint ATM-ből, egy alkalommal, maximum 50 ezer forint összegű, díjmentes készpénzfelvételt bankfiókban, továbbá havi négy darab rendszeres átutalási megbízást, összesen legfeljebb 100 ezer forint értékben.

Miért lehetnek olcsóbbak az alapszámlák?

A 2016-ban „beállított” alapszámla-díj még kifejezetten kedvezőnek számított, ám azóta megemelkedett a minimálbér, és már az akkori, 1.575 forintos, maximális havi díj sem nyújtott hatalmas előnyöket, hiszen az átlagos díjak mindössze 50 forinttal voltak drágábbak.

Létezett persze más megoldás is, hiszen például az Erste Bank már akkor is kínált nulla forintos számlacsomagot, ám azzal a kitétellel, hogy havi 150 ezer forint jóváírásnak mindenképp érkeznie kell a számlára, és, ha ez akárcsak egyetlen alkalommal is elmaradt, a díjakat utólag, egy összegben ráterhelték a számlára.

Érdekesség, hogy a tavalyi minimálbérhez viszonyítva a 3.000 forintos alapszámla-díj nem számít kimondottan olcsónak, ugyanis ennél kedvezőbb ajánlatok is találhatóak a piacon, sőt, akár az ingyenes számlavezetés is elérhető. Persze jóval drágábbak is találhatóak, akár öt számjegyű díjakat is fizethetnénk, ám ezek jellemzően prémium bankszámlák, extra szolgáltatásokkal.

Az alapszámlák esetében azonban feltételeket is szabnak a bankok, így például a számlának csak egyetlen tulajdonosa lehet, ő pedig nem rendelkezhet másik folyószámlával, és a számlához nem kapcsolódhat hitelkeret.

Nagy változás jöhet!

Ha elfogadják a Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezetét, akkor akár komoly változás is megindulhat a számlacsomagok piacán, hiszen a mostani 3.000 forint helyett mindössze 1.000 forint lesz egy alapszámla díja, ami lényegesen kevesebb, mint az átlag. Sokan válthatnak számlacsomagot, sőt, bankot is, bár az ingyenes bankszámláknál még így sem lenne jobb.

Ismerve azonban a magyar lakosság ragaszkodását a megszokott dolgokhoz – így például a bankhoz is –, nem valószínű, hogy sokan élnének a bankváltás lehetőségével, még akkor sem, ha ezzel évi akár 20-30 ezer forintot is spórolhatnának. Ennek ellenére mi csak szorgalmazni tudjuk, hogy mindenki használja ki az egyszerűsített bankváltás lehetőségét, hiszen különösebb procedúra nélkül takaríthat meg jelentős összegeket is.

Az egyszerűsített bankváltás lényege

Korábban, az egyszerűsített bankváltás bevezetése előtt nehézkes volt egyik bankból „átköltözni” a másikba, hiszen gyakorlatilag oda-vissza kellett járkálni egyik bankfióktól a másikig, és mindent az ügyfél intézett. Ez azonban alapjaiban változott meg az egyszerűsített bankváltás lehetőségének bevezetésével.

Az egyszerűsített bankváltás lényege, hogy neked, mint ügyfélnek nincs más dolgod, mint kiválasztani az új bankot és számlacsomagot, majd adnod kell egy meghatalmazást az új banknak, hogy intézze el helyetted a pénzed átmozgatását és a régi számlád megszüntetését. Más a helyzet természetesen, ha a régi bankodnál hiteled is van; ekkor ennél valamivel több ügyintézésre kell számítanod.

Amennyiben új bankszámlát szeretnél nyitni, tekintsd meg oldalunkon a pénzintézetek legjobb ajánlatait, válaszd ki közülük a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az egyszerűsített bankváltás folyamatát online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Megemelkedhetnek-e a bankszámlák díjai az extraprofit adó miatt?

Megemelkedhetnek-e a bankszámlák díjai az extraprofit adó miatt?

2022.08.01.

Joggal merül fel a kérdés, hogy megemelkedhetnek-e a bankszámlák díjai az extraprofit adó miatt. A különadók bejelentése óta sokan aggódnak emiatt, nem teljesen alaptalanul.

Tovább olvasom
Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

2021.12.23.

Összeolvad az MKB Bank a Budapest Bankkal, méghozzá jó okkal, és a későbbiekben további fejlemények is várhatóak.

Tovább olvasom
Bankszámlát nyitnál? Mutatjuk, miért válaszd az MKB Extra Számlacsomagot!

Bankszámlát nyitnál? Mutatjuk, miért válaszd az MKB Extra Számlacsomagot!

2021.04.24.

Bankszámlanyitás előtt alaposan végig kell gondolni, melyik bank szolgáltatása éri meg a legjobban. Eláruljuk, hogy miért érdemes az MKB Extra Számlacsomagot választani.

Tovább olvasom
Bankszámlák: meglepő eltérések lehetnek az árazásban

Bankszámlák: meglepő eltérések lehetnek az árazásban

2021.12.14.

Bankszámlát hosszú időre választunk. Nemritkán évtizedekre elkötelezzük magunkat egy bank és egy bankszámla mellett. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nem csak a bankszámla kiválasztásánál érdemes körültekintően eljárnunk, hanem időnként érdemes felülvizsgálni a választásunkat, és pénzügyi szokásainknak megfelelőre váltani. Megnéztük ugyanis, és azt tapasztaltuk, hogy meglepő eltérések lehetnek a bankszámlák között árazásban.

Tovább olvasom