fbpx
Hirdetés

Kamatstop: ennyit spórolhatnak a jelzáloghitelesek

2022.02.17.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. február 17. 15:11

A kamatstop a kormány utóbbi időben meghozott inflációellenes intézkedéseinek egyike, amelynek a jelzáloghitelesek igencsak örülni fognak.

Kamatstop: ennyit spórolhatnak a jelzáloghitelesek

A kamatstop lényege a lakossági jelzáloghitelek kamatának rögzítése egészen 2022. június 30.-ig, és alapvetően a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek irányadó referencia-kamatlábaira, így például a BUBOR-ra vonatkozik.

A kamatstop a változó kamatozású, referencia-kamatlábhoz kötött lakossági jelzáloghiteleket érinti, vagyis a piaci kamatozású jelzáloghiteleket, a kamattámogatott, otthonteremtési lakáshiteleket, valamint a kiegészítő és jelzáloglevéllel finanszírozott, kamattámogatott lakáshiteleket.

Fontos, hogy a kamatstop a fix kamatozású jelzáloghiteleket, a többgyermekes családok kamattámogatott, otthonteremtési lakáshiteleit, a babaváró hitelt, a lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáshiteleket és a fedezetlen hiteleket nem érinti.

Mit jelent a kamatstop egész pontosan?

A kamatstop azokat jelzálog-fedezetű hiteleket érinti, amelyeknek a 2021. október 27.-től 2022. június 30.-ig tartó időszakra esik a kamatfordulója. Ebben az időszakban e hitelek adósai nem a szerződés szerinti, hanem a 2021. október 27.-én meghatározott – vagy akkor érvényes –referenciaérték alapján törlesztenek.

A lakossági jelzáloghitelekre érvényes referenciamutató a BUBOR értéke jelenleg 2,01-2,15 százalékponttal magasabb október végéhez képest, vagyis elviekben ennyivel járnának jobban az adósok, ha a mutató értéke az elkövetkező időszakban nem változna.

Ám a BUBOR folyamatosan változik, és jelenleg éppen növekszik, ami a közeljövőben sem fog megváltozni. A magas infláció miatt az alapkamat és az MNB egyhetes betéti kamatának további emelése várható, ami hatással lehet a pénzpiaci hozamokra, így a BUBOR értékére is, vagyis a kamatstop pénzügyi előnye jó eséllyel növekedni is fog június 30.-ig.

Lényeges, hogy a kamatstop az újonnan igényelt hitelekre is vonatkozik, tehát a 2022. január 1. után felvett jelzáloghitelek esetében az első fordulónap után szintén a 2021. október 27.-i referenciakamat lesz a meghatározó.

Az intézkedés automatikus, az érintett adósoknak nincs semmi teendője.

Mennyit lehet spórolni a kamatstop segítségével?

Átlagosan havi 11 ezer forint törlesztőrészlet-megtakarítást jelent a kamatstop, ami a bankok számára összesen nagyjából 30 milliárd forint kiesést jelent. A rendeletből ugyanis egyértelműen kiderül, hogy nem a lakosságnak kell megfizetnie a bank elmaradt kamatbevételeit; a pénzintézet nem növelheti meg az elengedett kamat összegével sem a tőketartozást, sem a kamattartozást.

Fontos, hogy a 11 ezer forint egy átlag; a kisebb összegű, rövidebb futamidejű jelzáloghitelek esetében kevesebb, a hosszabb hátralévő futamidővel és nagyobb hitelösszeggel felvett jelzáloghitelek esetében pedig lényegesen több is lehet a havonta megtakarított összeg.

Érdemes még tudni, hogy a kamatstop miatt módosuló szerződést nem szükséges közjegyzői okiratba foglalni, vagyis ilyen jellegű költséggel sem kell számolni.

Érdemes lehet a kamatstop ideje alatt fixálni a kamatot

Amennyiben minden marad a régiben – azaz megtartod a kamatstopban részt vevő hiteledet –, akkor az intézkedés lejárta, vagyis június 30. után minden további kamatemelést meg fogsz majd érezni a növekvő törlesztőrészletekben, mi több, a kamatstop ideje alatt bekövetkező, valós kamatemelést is hirtelen élheted át.

A kamatstop ideje alatti kamatok rögzítése azonban csak egy új hitelszerződés megkötésével lehetséges, az új hitelek azonban drágulnak az MNB kamatemeléseinek “köszönhetően”.

Persze lehet kedvező hitelkonstrukciót is találni, ám érdemes tudni, hogy a hitelkamat fixálását csak abban az esetben érdemes meglépni, ha a nettó jövedelmed viszonylag magas; alacsony jövedelműek esetében egyszerűen nem éri meg.

Ha azonban a KSH által számolt átlagjövedelem közelében van a jövedelmi szinted, akkor már érdemes lehet egy hitelkiváltáson elgondolkodnod. Oldalunkon minden hiteltípus, így a jelzáloghitelek is megtalálhatóak, tehát könnyen ki tudod választani azt a hitelkonstrukciót, ami mindenben megfelelhet az elvárásaidnak. Tedd meg, majd indítsd is el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A kamatstop árnyoldala

A kamatstop árnyoldala

2022.12.19.

A kamatstop árnyoldallal is rendelkezik, és érdemes ezzel is tisztában lenned a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

Tovább olvasom
Mi a hitelbiztosítéki érték?

Mi a hitelbiztosítéki érték?

2023.01.25.

A hitelbiztosítéki érték a lakáshitelek igénylése során játszik fontos szerepet; az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom
Jelzáloghitel alapvető feltételei

Jelzáloghitel alapvető feltételei

2020.05.02.

Ha jelzáloghitelt szeretnél felvenni, akkor akár lakáscélú, akár szabad felhasználású hitelkonstrukciót választasz, mindenképp meg kell felelned néhány kritériumnak, és teljesítened kell azokat a feltételeket, amit a bank megkövetel.

Tovább olvasom
Mit érdemes tudni az egyszerűsített értékbecslésről?

Mit érdemes tudni az egyszerűsített értékbecslésről?

2021.04.06.

Az egyszerűsített értékbecslésről mindent megtudhatsz alábbi cikkünkből!

Tovább olvasom