Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

2021.11.19.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2021. november 19. 11:18

Állampapírba fektetnéd a babaváró hitelből szerzett pénzedet, de nem tudod, megéri-e? Az alábbi cikket mindenképp olvasd végig!

Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

Állampapírba fektetni – különösen az úgynevezett szuperállampapírba – sokáig a világ legjobb befektetésének tűnt, ám az utóbbi időben tapasztalható, erős infláció, valamint a Magyar Nemzeti Bank manőverei miatt napvilágot látott, szakértői cikkek alapján már jóval árnyaltabb a kép. Ha ezt még a babaváró hitelhez kapcsolódó, a gyermek születésének elmaradásával kapcsolatos szankciókkal is összemérjük, erősen kétségessé válik, hogy megéri-e állampapírba fektetni a babaváró hitel összegét.

A babaváró hitel kondíciói olyan kedvezőek voltak, hogy abban az esetben is megérte felvenni, ha a amúgy nem terveztünk gyermekvállalást. Állampapírba fektetve a pénzt igen komoly nyereséget lehetett elérni még a babaváró hitelhez kapcsolódó szankciók mellett is, ám ezek mértéke az utóbbi időben megemelkedett.

A szankció ebben az esetben azt jelenti, hogy az igénylő párnak egy összegben vissza kell fizetnie az állam felé az első 5 évben igénybe vett kamattámogatás összegét. Márpedig ez a kamat az igényléskor érvényes állampapír-hozamoktól függ, tehát a büntetés összege attól is függ, hogy mikor igényeltük a kölcsönt – az indulás óta 1,5-2,4 millió forint lehetett.

Ami a babaváró hitel állampapírba fektetését illeti, kizárólag a szuperállampapírral érdemes összevetni. Ez egy 5 éves futamidejű, fix kamatozású lakossági állampapír, amelynek esetében a kamat mértéke a futamidő során folyamatosan emelkedik: az éves átlagos hozam 4,95%.

Ebből könnyedén kiszámolható, hogy 10 millió forint befektetésével összesen 2,73 millió forint nyereséget lehet elérni, ez pedig magasabb, mint a babaváró hitelhez kapcsolódó költségek mértéke, ez ugyanis 5 év alatt mindössze 225 ezer forint.

Ha azonban nem születik gyermek, akkor az ötödik év végén büntetést kell fizetni, ami ugyan már jóval magasabb, ám még így is kevesebb a hitelhez kapcsolódó kiadás, mint a megtakarításon elérhető bevétel. Fontos viszont, hogy a hozam megtartása érdekében a lejáró állampapír összegéből elő kell törleszteni a babaváró hitelt, mivel így az nem fog kamatozni a továbbiakban.

Viszont az emelkedő állampapírhozamok komoly hatással lehetnek a babaváró hitelre, mivel a büntetés mértéke, illetve az azt követő hitelkamat a szuperállampapír – és más állampapírok – aukciós hozamától függ, ami szintén folyamatosan emelkedett az elmúlt időszakban.

Ettől függetlenül még mindig érdemes lehet a babaváró hitelt állampapírba fektetni, mivel nagyságrendileg még mindig 350 ezer forint lehet az öt évre vetített nyereség, ami ugyan a harmada annak, amit korábban lehetett volna, ám még mindig nyereség.

A babaváró hitel decembertől érvényes kondíciói azonban már nyilvánosak, és ezek alapján jól látható, hogy tovább emelkedik a büntetés mértéke, méghozzá sokkal; így a nyereség már 100 ezer forint alá esik gyermekvállalás nélkül, a szankciók okán.

Ebből sajnos levonható a következtetés, hogy aki már felvette a babaváró hitelt, és állampapírba fektette az abból befolyt összeget, az jól járt, aki viszont még csak most tervezi, annak januárban már nem érdemes ezzel foglalkoznia, és jelenleg sem különösebben jövedelmező, azaz a decemberben folyósított babaváró hitelt már nem lesz érdemes állampapírba fektetni, kizárólag a kockázatosabb befektetési formákat érdemes számításba venni. Ezek esetében azonban számolni kell azzal is, hogy ugyan elérhető velük kifejezetten magas hozam, ám hatalmasat lehet bukni is.

Gyermek születése esetén természetesen más a helyzet, hiszen a kölcsön végig kamatmentes marad, illetve a büntetést sem kell megfizetni utána; így akár 2,5 millió forintos nyereség is elérhető az öt év letelte után.

Ha gyermekvállaláson töritek a fejeteket, és szeretnétek felvenni a babaváró hitelt, majd annak összegét állampapírba fektetni, még nem késő! Ha a gyermek megszületik, komoly hozamot érhettek el, ám, ha nem, akkor sincs minden veszve, hiszen a befektetés megmarad, csupán az infláció miatt kell aggódnotok.

A babaváró hitelt oldalunkon is igényelhetitek. Hasonlítsátok össze a bankok ajánlatait, majd indítsátok el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A babaváró hitelről mit kell tudni?

A babaváró hitelről mit kell tudni?

2020.03.10.

A babaváró hitelről mit kell tudni? 2019. július 1.-től vehető igénybe, és tulajdonképpen egy szabad felhasználású személyi kölcsön, amit kizárólag házastársak igényelhetnek.

Tovább olvasom
Nézzük át a babaváró hitel feltételeit!

Nézzük át a babaváró hitel feltételeit!

2020.11.11.

Ha házasságban élsz, és családot tervezel, akkor a Családvédelmi Akcióterv neked szól, és ezen belül a babaváró hitel is egy olyan konstrukció, amire érdemes figyelned, ha gyermekáldás előtt álltok, vagy épp tervezitek a család bővítését.

Tovább olvasom
Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

2021.11.15.

A Babaváró hitel az elmúlt évek egyik slágerterméke. Számtalan család élt a lehetőséggel, és vállalt gyermeket a Babaváró hitel igénylése miatt. A kormány népességfogyás lassítását célzó támogatása tehát jól működik, vannak azonban, akik nem tudták teljesíteni az elvárt feltételek. A TB jogviszonyt érintő könnyítésekkel viszont még szélesebb körben vált elérhetővé a Babaváró hitel.

Tovább olvasom
Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

2022.03.24.

A babaváró hitel helyett egyes esetekben jobban jársz, ha személyi kölcsönt igényelsz; mutatjuk, mikor érdemes megfontolnod a döntést!

Tovább olvasom