Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

2021.11.19.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2021. november 19. 11:18

Állampapírba fektetnéd a babaváró hitelből szerzett pénzedet, de nem tudod, megéri-e? Az alábbi cikket mindenképp olvasd végig!

Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

Állampapírba fektetni – különösen az úgynevezett szuperállampapírba – sokáig a világ legjobb befektetésének tűnt, ám az utóbbi időben tapasztalható, erős infláció, valamint a Magyar Nemzeti Bank manőverei miatt napvilágot látott, szakértői cikkek alapján már jóval árnyaltabb a kép. Ha ezt még a babaváró hitelhez kapcsolódó, a gyermek születésének elmaradásával kapcsolatos szankciókkal is összemérjük, erősen kétségessé válik, hogy megéri-e állampapírba fektetni a babaváró hitel összegét.

A babaváró hitel kondíciói olyan kedvezőek voltak, hogy abban az esetben is megérte felvenni, ha a amúgy nem terveztünk gyermekvállalást. Állampapírba fektetve a pénzt igen komoly nyereséget lehetett elérni még a babaváró hitelhez kapcsolódó szankciók mellett is, ám ezek mértéke az utóbbi időben megemelkedett.

A szankció ebben az esetben azt jelenti, hogy az igénylő párnak egy összegben vissza kell fizetnie az állam felé az első 5 évben igénybe vett kamattámogatás összegét. Márpedig ez a kamat az igényléskor érvényes állampapír-hozamoktól függ, tehát a büntetés összege attól is függ, hogy mikor igényeltük a kölcsönt – az indulás óta 1,5-2,4 millió forint lehetett.

Ami a babaváró hitel állampapírba fektetését illeti, kizárólag a szuperállampapírral érdemes összevetni. Ez egy 5 éves futamidejű, fix kamatozású lakossági állampapír, amelynek esetében a kamat mértéke a futamidő során folyamatosan emelkedik: az éves átlagos hozam 4,95%.

Ebből könnyedén kiszámolható, hogy 10 millió forint befektetésével összesen 2,73 millió forint nyereséget lehet elérni, ez pedig magasabb, mint a babaváró hitelhez kapcsolódó költségek mértéke, ez ugyanis 5 év alatt mindössze 225 ezer forint.

Ha azonban nem születik gyermek, akkor az ötödik év végén büntetést kell fizetni, ami ugyan már jóval magasabb, ám még így is kevesebb a hitelhez kapcsolódó kiadás, mint a megtakarításon elérhető bevétel. Fontos viszont, hogy a hozam megtartása érdekében a lejáró állampapír összegéből elő kell törleszteni a babaváró hitelt, mivel így az nem fog kamatozni a továbbiakban.

Viszont az emelkedő állampapírhozamok komoly hatással lehetnek a babaváró hitelre, mivel a büntetés mértéke, illetve az azt követő hitelkamat a szuperállampapír – és más állampapírok – aukciós hozamától függ, ami szintén folyamatosan emelkedett az elmúlt időszakban.

Ettől függetlenül még mindig érdemes lehet a babaváró hitelt állampapírba fektetni, mivel nagyságrendileg még mindig 350 ezer forint lehet az öt évre vetített nyereség, ami ugyan a harmada annak, amit korábban lehetett volna, ám még mindig nyereség.

A babaváró hitel decembertől érvényes kondíciói azonban már nyilvánosak, és ezek alapján jól látható, hogy tovább emelkedik a büntetés mértéke, méghozzá sokkal; így a nyereség már 100 ezer forint alá esik gyermekvállalás nélkül, a szankciók okán.

Ebből sajnos levonható a következtetés, hogy aki már felvette a babaváró hitelt, és állampapírba fektette az abból befolyt összeget, az jól járt, aki viszont még csak most tervezi, annak januárban már nem érdemes ezzel foglalkoznia, és jelenleg sem különösebben jövedelmező, azaz a decemberben folyósított babaváró hitelt már nem lesz érdemes állampapírba fektetni, kizárólag a kockázatosabb befektetési formákat érdemes számításba venni. Ezek esetében azonban számolni kell azzal is, hogy ugyan elérhető velük kifejezetten magas hozam, ám hatalmasat lehet bukni is.

Gyermek születése esetén természetesen más a helyzet, hiszen a kölcsön végig kamatmentes marad, illetve a büntetést sem kell megfizetni utána; így akár 2,5 millió forintos nyereség is elérhető az öt év letelte után.

Ha gyermekvállaláson töritek a fejeteket, és szeretnétek felvenni a babaváró hitelt, majd annak összegét állampapírba fektetni, még nem késő! Ha a gyermek megszületik, komoly hozamot érhettek el, ám, ha nem, akkor sincs minden veszve, hiszen a befektetés megmarad, csupán az infláció miatt kell aggódnotok.

A babaváró hitelt oldalunkon is igényelhetitek. Hasonlítsátok össze a bankok ajánlatait, majd indítsátok el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

2022.03.24.

A babaváró hitel helyett egyes esetekben jobban jársz, ha személyi kölcsönt igényelsz; mutatjuk, mikor érdemes megfontolnod a döntést!

Tovább olvasom
Milyen támogatásokból finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2023-ban?

Milyen támogatásokból finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2023-ban?

2023.03.29.

A lakásfelújítást finanszírozása 2023-ban sem lett könnyebb, mint a korábbi években, de azért akadnak lehetőségek, amik segítséget nyújthatnak.

Tovább olvasom
Milyen családtámogatások lesznek elérhetők 2024-ben?

Milyen családtámogatások lesznek elérhetők 2024-ben?

2023.12.22.

Egy családtámogatás mindig jó. 2024-ben is jó lesz. Egy család költségvetését nagyban segítheti egy támogatás. Ezért fontos, hogy ismerjük a lehetőségeket. Megmutatjuk, hogy milyen családtámogatások lesznek elérhetők 2024-ben. Mert fontosnak tartjuk. Nagyon fontosnak.

Tovább olvasom
Módosul a CSOK, a falusi CSOK és a Babaváró is. Az egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány.

Módosul a CSOK, a falusi CSOK és a Babaváró is. Az egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány.

2023.06.23.

Megszűnik a CSOK a nagyvárosokban, a falusi CSOK támogatási összege jelentősen nő, a Babaváró hitelt többet, de csak harminc éves kor alatt lehet majd igényelni. Változik a családtámogatási rendszer, és várhatóan új elemekkel is bővül majd. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával