Hirdetés

Megéri most ingatlant eladni, vagy érdemesebb kivárni?

2021.06.25.
Szerző: banknavigator.hu

Mindig nehéz kérdés, hogy mikor érdemes az ingatlan adás-vételt lebonyolítani? Ha nem sürgős megválni a lakástól, vagy a háztól, akkor vajon megéri most ingatlant eladni, vagy jobban járunk, ha várunk még vele, hátha emelkedik az ár. Rossz hírünk van. A helyzet jelenleg eléggé bizonytalan.

Megéri most ingatlant eladni, vagy érdemesebb kivárni?

Meddig várjunk, ha nem akarunk most ingatlant eladni?

A napjainkat minden szinten behálózó világjárvány miatt az emberekben folyamatosan ott motoszkál a bizonytalanság. Egyébként is, egy egész életet meghatározó lépés lehet, ha valaki ingatlaneladásra, vagy vételre szánja rá magát, a jelenlegi, mindenhol jelenlevő, „Coviddal mérgezett” életben az emberek fokozottan mérlegre teszik, hogy érdemes-e beleugrani egy lakáshitelbe vagy jó ötlet-e most ingatlant eladni. A korlátozások miatt ideiglenesen szünetelő munkalehetőségek, vagy a rosszabb esetben véglegesen bezáró munkahelyek miatt nehezebb a helyzet. Ezt az állam különböző támogatásokkal próbálja áthidalni. Egyrészt új munkahelyek jönnek létre, másrészt a nehéz helyzetben lévő szektorok segítésével a régiek megtartására törekszik. Próbálja segíteni az ingatlanvásárlási kedvet, méghozzá azzal, hogy továbbra is elérhető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, sőt a Babaváró hitel is. Emellett az új lakások építésének áfáját is öt százalékra csökkentették, tehát több lehetőséget kínálnak, hogy mindenki új, vagy használt ingatlanhoz jusson. A bizonytalanság megszűnésében sokat segíthet, ha a megfelelő számú oltást el tudjuk érni, és vissza tudunk térni a korábbi járványmentes életünkhöz.

Rossz vagy jó ötlet most ingatlant eladni?

A bizonytalanság ellenére az ingatlanpiacon óriási változások a járvány alatt nem történtek. A felkínált támogatások igénybevétele miatt nem csökkent a kereslet. Ezáltal az árak hasonló értékeket mutatnak, mint közvetlenül a pandémia előtti időszakban. Kérdés, hogy várjunk-e még, megéri-e most ingatlant eladni? A szigorítások, korlátozások megszűnése jó hatással lehet a gazdaságra, ezáltal a vásárlókedvre is. Ez megmutatkozhat az ingatlanpiacon is, vagyis nem elképzelhetetlen, hogy emelkedés várható. Azonban vegyük figyelembe, hogy nagyjából másfél éve tartó hitelmoratórium jelen állás szerint augusztus 31-én lejár. Ez óriási segítség volt azoknak, akik elveszítették a munkájukat és nem tudták volna fizetni a hiteltörlesztéseket. Reméljük, hogy a gazdaság élénkülésével ők újra találnak munkát, és tudják folytatni a felvett kölcsönök visszafizetését. Ha azonban nehezen, akkor sok sürgősen eladó ingatlan jelenhet meg a piacon, amelyeket sok esetben áron alul próbálnak az idő rövidsége miatt értékesíteni. Ez negatív hatással lehet az ingatlanpiacra.

Kalkulátorok

Archívum

Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire számíthatunk az ingatlanpiacon 2021-ben?

Mire számíthatunk az ingatlanpiacon 2021-ben?

2021.02.03.

A Kínából „világhódító” útjára induló COVID–19 alaposan megváltoztatta az emberek mindennapjait. Teljesen átrendezte az addigi gazdasági trendeket, így a fénykorát élő turizmus és autóipar mellett a folyamatosan növekvő ingatlanpiacot is megrengette. A jövő bizonytalan, de vélhetően az ingatlanpiacon 2021-ben sem várható nagy változás.

Tovább olvasom