Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Megszűnt a hiteltörlesztési moratórium

2023.01.10.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:13

Megszűnt a hiteltörlesztési moratórium 2023 januárjában, azaz mostantól azoknak is fizetniük kell a hitelüket, akik a végsőkig elmentek.

Megszűnt a hiteltörlesztési moratórium

A megszűnő hiteltörlesztési moratóriumra már lehetett számítani, hiszen rég bejelentették a végső határidejét, és szerencsére viszonylag kevesen maradtak benne a végéig. Már a bevezetése utáni, első hetekben felröppentek ugyanis azok a hírek, miszerint ugyan a törlesztőrészlet nem nőhet, ám a bank közben folyamatosan terheli a kamatokat, és a moratórium végeztével be is hajtja majd a futamidő meghosszabbítása által, vagyis a hitel összköltsége akár jelentős mértékben is megnőhet.

Annak érdekében, hogy eloszlassunk néhány rémhírt és tévhitet, az alábbiakban az ezzel kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

A most megszűnt hiteltörlesztési moratóriumot még a koronavírus-járvány miatt vezették be, és sokan örültek neki a legelején – persze hasznos is volt –, ám már akkor is látszott, hogy akadnak hátulütői.

Szerencsére sokan léptek ki belőle, és az elsőként meghirdetett határidő után sem maradtak sokan, ám azok, akik mégis, most problémákkal kell szembenézzenek. Ugyan 2022. augusztusában már csak a vállalati hitelek 1%-a, a lakossági hiteleknek pedig 3%-a vett részt a most megszűnt hiteltörlesztési moratóriumban, ám ez a „néhány” ügyfél most a futamidejének meghosszabbodásával kénytelen szembesülni.

Ezen ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium miatt januártól sem lehet magasabb, de az eredetinél tovább kell majd fizetniük a kölcsönüket, és bár a kamatstop ezután is védi őket, de a bankok annak maximumáig emelhetik meg a hiteleik kamatát, tehát akár a törlesztőrészletük is nőhet.

Kiket érint a megszűnt hiteltörlesztési moratórium?

Az eredetileg meghirdetett törlesztési moratórium 2020. márciustól 2021. október végéig tartott; ebben az időszakban még külön kellett értesíteni a bankot, ha ki akartunk lépni a moratóriumból. 2021. novemberétől viszont az általános törlesztési moratórium megszűnt, az új típus pedig csak meghatározott társadalmi csoportok számára volt elérhető.

A lehetséges kedvezményezettek a nyugdíjasok, a gyermeket váró és nevelő adósok, a közfoglalkoztatottak, illetve azok voltak, akiknek a járvány hatására igazolhatóan csökkent a jövedelmük. Ami a céges hitelmoratóriumot illeti, azok a vállalkozások maradhattak a moratóriumban, amelyeknél az árbevétel legalább 25%-kal csökkent az előző évhez képest.

Keveseket érint a megszűnt hiteltörlesztési moratórium

A most megszűnt hiteltörlesztési moratóriumból sokan a feltételek szigorítása miatt estek ki, majd 2022. július végén, amikor is nyilatkozni kellett a bennmaradási szándékról ahhoz, hogy december végéig kitolják a határidőt.

A törlesztési moratórium december végi megszüntetését az azóta bevezetett – és azóta 2023. június végéig meghosszabbított – kamatstoppal is indokolták, ami összességében 350 ezer családot és 60 ezer vállalkozást érint.

Akadnak azonban különbségek is a két intézkedés között, és nem is kicsik! A most megszűnt hiteltörlesztési moratórium esetében a törlesztést elhalasztják, de a kamatokat később ugyanúgy meg kell fizetni az ügyfeleknek; ezzel szemben a kamatstopnál az érintett hitelek kamatfordulójakor csak meghatározott szintig emelkedhet a kamat, de törleszteni folyamatosan kell.

A törlesztőrészlet nem nőhet, de a kamat emelkedhet

Azon ügyfelek számára, akik 2023. januárjától esnek ki a megszűnt hiteltörlesztési moratóriumból, nem feltétlenül kell a belépés előttinél magasabb törlesztőrészletre számítaniuk, de a futamidő hosszabb lesz, ami persze a hitel összköltségét is növeli – ahogy azt anno a hiteltörlesztési moratórium bevezetésekor sokan „megjövendölték”. Számos adós hitelének futamidejét jelentősen kitolta a most megszűnt hiteltörlesztési moratórium, de, hogy pontosan meddig, arról csak a bankok tudnak tájékoztatást adni.

Azonban a törlesztőrészletük is megnőhet azoknak, akik változó kamatozású kölcsönt fizetnek, és a moratórium bevezetése óta kamatfordulójuk volt. A kamatstop viszont a jelzáloghitelükre is vonatkozik, a kamatok tehát csak a meghatározott kamatplafon szintjéig tudtak emelkedni, annál tovább nem, ami könnyebbséget jelenthet, bár bizonyosan nem akkorát, hogy fellélegezhessenek.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mire kell figyelni a kamatperiódus megválasztásakor?

Mire kell figyelni a kamatperiódus megválasztásakor?

2023.01.27.

A kamatperiódus megválasztásakor elsősorban arra kell figyelni, hogy a hitelfelvételünk igazodjon anyagi helyzetünkhöz és egy esetleges negatív történés se befolyásolja törlesztési képességünket.

Tovább olvasom
Lakáshitel folyamata az elejétől a végéig

Lakáshitel folyamata az elejétől a végéig

2020.12.09.

Vannak, akik úgy vágnak bele egy lakás megvásárlásába, hogy nem is tudják, mennyire hosszadalmas procedúra vár rájuk, és különösen igaz ez akkor, ha hitelből tervezik kifizetni a vételárat. Nem elrettentésképpen, de pontokba szedjük, mi vár azokra, akik – akár kényszerűségből, akár anyagi megfontolásból – ezt az utat választják.

Tovább olvasom
Mitől függ a hitel kamata?

Mitől függ a hitel kamata?

2021.09.29.

Az, hogy mennyibe kerül számukra egy hitel, azt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutathatja meg számunkra. A THM legfontosabb és legismertebb eleme a kamat. A kamat egy olyan díj, amit a hitel tőke részével együtt vissza kell fizetnünk, amikor kölcsönt veszünk fel. Ez tulajdonképpen a hitel ára. A kamat nagysága sok mindent megmutat, és még több mindentől függ. Megnéztük, hogy mitől annyi a hitel kamata, amennyi.

Tovább olvasom
Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

2023.04.14.

5 évig, 10 évig vagy végig fix kamatozású lakáshitel a jobb opció? A választás hosszú évekre meghatározza a kiadásokat. Miért fontos a kamatperiódus? Változó vagy fix kamatozás? Melyiket lakáshitelt válaszd? Miért válaszd azt a lakáshitelt? Mutatjuk a lehetőségeidet.

Tovább olvasom