fbpx
Hirdetés

Megszűnt a hiteltörlesztési moratórium

2023.01.10.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. január 10. 14:29

Megszűnt a hiteltörlesztési moratórium 2023 januárjában, azaz mostantól azoknak is fizetniük kell a hitelüket, akik a végsőkig elmentek.

Megszűnt a hiteltörlesztési moratórium

A megszűnő hiteltörlesztési moratóriumra már lehetett számítani, hiszen rég bejelentették a végső határidejét, és szerencsére viszonylag kevesen maradtak benne a végéig. Már a bevezetése utáni, első hetekben felröppentek ugyanis azok a hírek, miszerint ugyan a törlesztőrészlet nem nőhet, ám a bank közben folyamatosan terheli a kamatokat, és a moratórium végeztével be is hajtja majd a futamidő meghosszabbítása által, vagyis a hitel összköltsége akár jelentős mértékben is megnőhet.

Annak érdekében, hogy eloszlassunk néhány rémhírt és tévhitet, az alábbiakban az ezzel kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

A most megszűnt hiteltörlesztési moratóriumot még a koronavírus-járvány miatt vezették be, és sokan örültek neki a legelején – persze hasznos is volt –, ám már akkor is látszott, hogy akadnak hátulütői.

Szerencsére sokan léptek ki belőle, és az elsőként meghirdetett határidő után sem maradtak sokan, ám azok, akik mégis, most problémákkal kell szembenézzenek. Ugyan 2022. augusztusában már csak a vállalati hitelek 1%-a, a lakossági hiteleknek pedig 3%-a vett részt a most megszűnt hiteltörlesztési moratóriumban, ám ez a “néhány” ügyfél most a futamidejének meghosszabbodásával kénytelen szembesülni.

Ezen ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium miatt januártól sem lehet magasabb, de az eredetinél tovább kell majd fizetniük a kölcsönüket, és bár a kamatstop ezután is védi őket, de a bankok annak maximumáig emelhetik meg a hiteleik kamatát, tehát akár a törlesztőrészletük is nőhet.

Kiket érint a megszűnt hiteltörlesztési moratórium?

Az eredetileg meghirdetett törlesztési moratórium 2020. márciustól 2021. október végéig tartott; ebben az időszakban még külön kellett értesíteni a bankot, ha ki akartunk lépni a moratóriumból. 2021. novemberétől viszont az általános törlesztési moratórium megszűnt, az új típus pedig csak meghatározott társadalmi csoportok számára volt elérhető.

A lehetséges kedvezményezettek a nyugdíjasok, a gyermeket váró és nevelő adósok, a közfoglalkoztatottak, illetve azok voltak, akiknek a járvány hatására igazolhatóan csökkent a jövedelmük. Ami a céges hitelmoratóriumot illeti, azok a vállalkozások maradhattak a moratóriumban, amelyeknél az árbevétel legalább 25%-kal csökkent az előző évhez képest.

Keveseket érint a megszűnt hiteltörlesztési moratórium

A most megszűnt hiteltörlesztési moratóriumból sokan a feltételek szigorítása miatt estek ki, majd 2022. július végén, amikor is nyilatkozni kellett a bennmaradási szándékról ahhoz, hogy december végéig kitolják a határidőt.

A törlesztési moratórium december végi megszüntetését az azóta bevezetett – és azóta 2023. június végéig meghosszabbított – kamatstoppal is indokolták, ami összességében 350 ezer családot és 60 ezer vállalkozást érint.

Akadnak azonban különbségek is a két intézkedés között, és nem is kicsik! A most megszűnt hiteltörlesztési moratórium esetében a törlesztést elhalasztják, de a kamatokat később ugyanúgy meg kell fizetni az ügyfeleknek; ezzel szemben a kamatstopnál az érintett hitelek kamatfordulójakor csak meghatározott szintig emelkedhet a kamat, de törleszteni folyamatosan kell.

A törlesztőrészlet nem nőhet, de a kamat emelkedhet

Azon ügyfelek számára, akik 2023. januárjától esnek ki a megszűnt hiteltörlesztési moratóriumból, nem feltétlenül kell a belépés előttinél magasabb törlesztőrészletre számítaniuk, de a futamidő hosszabb lesz, ami persze a hitel összköltségét is növeli – ahogy azt anno a hiteltörlesztési moratórium bevezetésekor sokan “megjövendölték”. Számos adós hitelének futamidejét jelentősen kitolta a most megszűnt hiteltörlesztési moratórium, de, hogy pontosan meddig, arról csak a bankok tudnak tájékoztatást adni.

Azonban a törlesztőrészletük is megnőhet azoknak, akik változó kamatozású kölcsönt fizetnek, és a moratórium bevezetése óta kamatfordulójuk volt. A kamatstop viszont a jelzáloghitelükre is vonatkozik, a kamatok tehát csak a meghatározott kamatplafon szintjéig tudtak emelkedni, annál tovább nem, ami könnyebbséget jelenthet, bár bizonyosan nem akkorát, hogy fellélegezhessenek.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Miben különbözik a minősített fogyasztóbarát lakáshitel és a piaci kamatozású lakáshitel?

Miben különbözik a minősített fogyasztóbarát lakáshitel és a piaci kamatozású lakáshitel?

2021.05.05.

Az ingatlanvásárláson átesettek tudhatják, mennyi feltételt kell teljesítenünk, mennyi igazolást kell bemutatnunk ahhoz, hogy végül hozzájussunk az áhított hitelhez. Rengeteg idő, sok bankba járás, még több idegeskedés, mire hátradőlhetünk és megkaphatjuk a kölcsönt, illetve folyósít a pénzintézet. Ezt egyszerűsítendő jelentek meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek. De miben különbözik a piaci kamatozású változatától?

Tovább olvasom
Mi lehet önerő egy lakáshitelnél?

Mi lehet önerő egy lakáshitelnél?

2022.06.02.

Önerő egy lakáshitelnél elsősorban pénz lehet, méghozzá viszonylag sok, de akadnak más lehetőségek is – ezeket ismertetjük az alábbiakban.

Tovább olvasom
Lakásvásárlás - személyi kölcsönnel, vagy lakáshitellel éri meg jobban?

Lakásvásárlás - személyi kölcsönnel, vagy lakáshitellel éri meg jobban?

2021.08.30.

Lakásvásárlást nem csak lakáshitel, de személyi kölcsön segítségével is le lehet bonyolítani, a kérdés csupán az, hogy melyikkel járunk jobban.

Tovább olvasom
Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

2021.09.30.

A Babaváró hitelt az igénylők nagy része ingatlanvásárlásra fordítja. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy az igényelt hitelösszeg nem elegendő a kiválasztott ingatlan megvásárlásához. Babaváró hitel mellé azonban igényelhetünk lakáshitelt is, hogy ezzel egészítsük ki a kapott összeget. A jelzálog alapú hiteleknél a bank önerőt vár el tőlünk. Megnéztük mekkora ez az összeg, és hogy tudunk-e Babaváró hitel mellé lakáshitelt igényelni.

Tovább olvasom