Mely vállalkozások nem kaphatnak vállalkozói hitelt?

2020.10.29.
Szerző: Banknavigator

A jelenlegi, gazdaságilag nem épp felemelő helyzetben sok vállalkozás igyekszik valamilyen hitelfelvételi lehetőséget találni, hogy átvészelhesse ezt az időszakot, vagy éppen fejleszteni tudja az üzleti modelljét, hogy ezzel segítse elő az alkalmazkodást. Annak érdekében, hogy mindenki könnyen megtalálhassa a számára leginkább megfelelő vállalkozói hitelt, az alábbiakban összefoglaljuk a legfőbb tudnivalókat.

Mely vállalkozások nem kaphatnak vállalkozói hitelt?

A legfontosabb vállalkozói hitelfelvételi lehetőségek

A maximum 2,5%-os kamatú NHP Hajrá, vagy a Széchenyi Hitelek szinte minden szegmenst lefednek, ami jelenleg egy vállalkozás életében segítség lehet, és érdemes is ezek közül választani, hiszen rendkívül kedvezőek, ráadásul államilag támogatottak, ami komoly előny. Előfordulhat azonban, hogy ezek nem felelnek meg a céljainknak, vagy épp mi nem felelünk meg a feltételeiknek, ám ekkor sincs minden veszve, hiszen a legtöbb bank kínálatában fellelhetőek különféle vállalkozói hitelfelvételi lehetőségek.
A vállalkozói hitelfelvételi kérelmek elutasításának leggyakoribb okai

Ha a saját tőke kevesebb, mint a jegyzett tőke, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy a cég veszteséges, ami egy bank szempontjából abszolút negatív adat. Ilyenkor várható a hitelkérelem elutasítása. Ugyanez vonatkozik azokra a cégekre is, amelyek esetében az utolsó lezárt pénzügyi év adózott eredménye negatív, illetve ha lejárt köztartozás áll fenn, vagy inkasszó került a cég bankszámlájára az igénylést megelőző 36 hónapban – ez utóbbi viszont nem feltétlenül ok az elutasításra, ám mindenképpen meg fogják vizsgálni az okát.   

További negatívumok

Ha a cég ellen élő végrehajtást találnak, illetve, ha a cégnek lejárt hiteltartozása van, az szintén elutasítást von maga után, ám fontos, hogy ha csupán hitele van, az nem jelent problémát. A felszámolás – legyen szó a tulajdonosi körben lévőről, vagy a kapcsolt vállalkozások között – szintén elutasítást jelent, illetve az is, ha a vállalkozás tulajdonosa, vagy ügyvezetője készfizető kezesként szerepel a negatív KHR listán.

Nem feltétlenül jelent elutasítást, ha

Az 50%-nál nagyobb tulajdoniarány-változás – ha az elmúlt 6 hónapban történt – megnehezítheti a hitelfelvételt, ám nem feltétlenül jelent elutasítást. Ebben az esetben a bank azt vizsgálja, hogy mennyire sikeres a cég, illetve milyen okok vezettek a tulajdoni arány megváltozásához, és ha minden elfogadható, nem lesz akadálya a vállalkozói hitel igénylésének.

Ha vállalkozói hitelt szeretnél felvenni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

További állásajánlatok