Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mikor adhatjuk el a Zöld Hitelből vásárolt lakást?

2022.01.31.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. január 31. 10:57

A Zöld Hitelből vásárolnál lakást, de tartasz attól, hogy a szabályozás miatt nem Te döntheted el, hogy mikor adod azt el? Akkor ez a cikk neked szól!

Mikor adhatjuk el a Zöld Hitelből vásárolt lakást?

A Zöld Hitelből lakás, illetve más lakóingatlant is vásárolhatsz, ám csakis olyat, ami mindenben megfelel az előírásoknak. Ezt az apró kitételt azonban mindenképp megéri teljesíteni, méghozzá több szempontból is: kedvező feltételekkel juthatsz lakáshitelhez, és még a környezet védelméért is teszel ezzel.

A Zöld Hitel a futamidő végéig fix, maximum 2,5%-os kamatozású hitelkonstrukció, melynél a futamidő legfeljebb 25 év, a maximális hitelösszeg pedig akár 70 millió forint is lehet, a CSOK hitellel együtt igényelve viszont a két hitel együttes összege 70 millió forint.

Fontos megemlíteni, hogy ebből a 70 millió forintból 10, vagy akár 15 millió forint kamatmentes is lehet, ha legalább két gyermek után veszed igénybe a CSOK támogatást is. Pontosabban legfeljebb 10 millió forint lehet a kamatmentes kölcsön összege, ha két gyermek után használnád ki a CSOK-ot, a kamatmentes hitel összege pedig elérheti a 15 millió forintot is, ha legalább 3 gyermek után vennéd fel a Családi Otthonteremtési Kedvezményt.

Természetesen, ha a Zöld Hitellel vásárolnál lakást, feltételekkel is szembesülnöd kell, és ezek közül most a legfontosabbak azok, amelyek az ingatlanra vonatkoznak.

A Zöld Hitel kizárólag újépítésű lakás vásárlására, illetve építésére fordítható, és annak a Te tulajdonodba kell kerülnie. Az ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie a „BB” minősítést, az ingatlan összesített energiaigénye pedig legfeljebb 90 kWh/m2/év lehet, ami a megújuló energiaforrások alkalmazásával oldható meg a legkönnyebben; a ház energiafelhasználásánál ezek hányadának el kell érnie a 25%-ot.

Egy adósnak kizárólag egyetlen Zöld Hitele lehet, mellette pedig legfeljebb 3 adóstárs szerepelhet az ügyletben. Fontos, hogy kizárólag az adós és a társigénylők szerezhetnek tulajdonjogot az ingatlanban.

A legfontosabb feltétel azonban most következik: „A tulajdonosnak legalább 10 évig, életvitelszerűen kell az ingatlanban élnie.”

Ez nem feltétlenül kedvező, hiszen 10 év alatt rengeteget változhat az életed, és persze a körülményeid is úgy alakulhatnak, hogy el kell adnod a Zöld Hitelből vásárolt ingatlant. Létezik azonban egy kiskapu, amit kihasználva elkerülheted a szankciókat, és aggódnod sem kell a továbbiak miatt.

A Zöld Hitelből vásárolt lakás eladása után, ha előtörleszted a hitelt, akkor semmilyen negatív hatással nem kell számolnod, amire a magyarázat viszonylag egyszerű, ha megismered a Zöld Hitel feltételeinek megszegéséért járó szankciókat.

Elsőre mindenki a büntetőkamatra gondolna, és valóban, a kölcsön kamata a szabály megsértésének időpontjától kezdődően megemelkedik egy piaci kamatozású lakáshitel szintjére, azaz a törlesztőrészletek is megnőnek. Emellett viszont a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő büntetőkamatot is kell fizetni, aminek mértéke október 20.-ától kezdve 3,6%, és ezt a felvett hitelösszeg után kell megfizetni arra az időszakra, ami alatt ezt a feltételt megsértetted.

A félreértések elkerülése végett fontos a szabály megfogalmazásának pontos megértése. A szabály így szól: „A tulajdonosnak legalább 10 évig, életvitelszerűen kell az ingatlanban élnie.” Amíg tehát az ingatlanban élsz, addig nem szegtél meg semmilyen szabályt, így a büntetőkamatok sem vonatkoznak erre az időszakra.

Ha eladod a Zöld Hitelből vásárolt ingatlant, és még az előtt betörleszted a bank felé a fennmaradt tőketartozást, mielőtt kiköltöznél belőle, akkor a büntetőkamatokat gyakorlatilag nem tudják rád kivetni, hiszen amíg a hitel élt, Te nem sértetted meg a fentebb említett feltételt.

Ezzel együtt természetesen a hitel kamatának piaci szintre emelkedése sem fog érinteni, hiszen a hitelt betörlesztetted, azaz nincs hiteled, amelynek a kamata megemelkedhetne.

Fontos viszont, hogy ha a vásárláshoz CSOK támogatást is igénybe vetted, akkor a hozzá kapcsolódó feltételeket is teljesítened kell, és azok megsértése esetén a CSOK-ra vonatkozó, jogszabályban rögzített következményeket viselned kell.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5 lényeges kérdés az MNB zöld hiteléről

5 lényeges kérdés az MNB zöld hiteléről

2021.11.26.

A Magyar Nemzeti Bank extrakedvező Zöld Otthon lakáshitele október 4-től érhető el. Soha nem látott érdeklődés övezi, hiszen jelenleg nincs ennél jobb konstrukció a piacon. Ráadásul az igénylők köre sincs korlátozva. 5 lényeges kérdés és 5 válasz az MNB zöld hiteléről.

Tovább olvasom
Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

2021.11.17.

Spórolni a Zöld Hitellel, avagy hivatalos megnevezéssel élve az MNB Zöld Otthon Programjával meglepően könnyen tudsz, és itt nem az energiacsökkenésből adódó megtakarításra gondolunk.

Tovább olvasom
Energetikai besorolás: a BB osztály elérésének feltételei

Energetikai besorolás: a BB osztály elérésének feltételei

2021.12.28.

A BB osztály egy energetikai besorolás, az említésének, illetve a megismerésének szentelt cikknek pedig a Zöld Hitel megjelenése az apropója.

Tovább olvasom
Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Az utóbbi hetek egyik slágerszava az energetikai tanúsítvány. Több cikkben is említik, nekünk is meg kell ismerkednünk ezzel a fogalommal. Utánanéztünk, hogy mi az, és miért lehet fontos, hogy tudjunk róla.

Tovább olvasom