Hirdetés

Milyen otthonteremtési támogatásra lehetünk jogosultak egyedülállóként?

2022.11.11.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. november 11. 13:09

Jogosult egyedülálló is valamilyen otthonteremtési támogatásra, vagy csupán a szokványos lakáshitelek közül választhat? Az alábbi cikkből kiderül!

Milyen otthonteremtési támogatásra lehetünk jogosultak egyedülállóként?

Jogosultak egyedülállók valamilyen otthonteremtési támogatásra? Ezt a kérdést számtalanszor teszik fel nekünk, ami nem is csoda, hiszen egyes statisztikák szerint akár másfél millió ember is ebbe a kategóriába eshet hazánkban. Persze hozzá kell tenni, hogy egy részük csak ideiglenesen van egyedül, azaz a számuk folyamatosan változik, ám sokan közülük hosszú évekig, sőt, akár évtizedekig is egyedülállóak.

Az otthonteremtési támogatások azonban főként a családosok számára készültek, azaz egyedülállók nem igényelhetik őket – azaz csak majdnem, hiszen több lehetőség is van, amelyhez nem csak, hogy házasság, de még élettársi kapcsolat sem szükséges, azaz egyedülállók is igényelhetik őket, bár persze ebben is akad egy csavar.

Milyen otthonteremtési támogatásra lehetnek jogosultak az egyedülállók?

CSOK

Egyedülállók abban az esetben lehetnek jogosultak a CSOK-ra, ha gyermeket, vagy gyermekeket nevelnek – legyen szó anyáról, vagy apáról –, azaz gyermektelen egyedülállók számára ez az ajtó zárva marad. A CSOK-ot csak meglévő gyermek, vagy gyermekek után lehet egyedülállóként igényelni, vállalt gyermekre csak házastársak kérhetik.

Falusi CSOK

Ugyanez a helyzet, azaz gyermeket, vagy gyermekeket nevelő egyedülállók számára a Falusi CSOK is elérhető.

Kedvezményes CSOK-hitel

A kedvezményes, kamattámogatott CSOK-hitelt szintén igényelhetik a gyermeket, vagy gyermekeket nevelő egyedülállók.

ÁFA-visszatérítés

Az új építésű lakások ÁFA-visszatérítését is igénybe vehetik azok, akik CSOK támogatással új lakóingatlant építenek, vagy épp vásárolnak, vagyis ez az otthonteremtési támogatás is elérhető a gyermeket, vagy gyermekeket nevelő egyedülállók számára,

Illetékkedvezmény

A fentiekhez hasonlóan a CSOK-kal vásárolt ingatlanok illetékkedvezménye is megilleti a gyermeket, vagy gyermekeket nevelő egyedülállókat, ha minden feltételnek megfelelnek, amit a jogszabály és a bankok előírnak.

Otthonfelújítási támogatás

Az otthonfelújítási támogatást a gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és egyedülállók is igényelhetik, és ez a támogatás a gyermekek számától sem függ.

Ezek tehát azok az otthonteremtési támogatások, amelyek egyedülállók számára is elérhetőek, ám ezekkel azok az egyedülállók, akik nem nevelnek gyermeket, nincsenek kisegítve. Persze elérhető számukra is bármelyik lakáshitel, ám csak kevesen lesznek közöttük, akik egyedüli igénylőként valóban meg fognak tudni vásárolni egy lakást, ami nem csak az egyre emelkedő kamatoknak, de az elképesztően túlárazott lakásoknak is “köszönhető”.

Egy lehetőség létezik, ami kifejezetten lakásvásárlásra szolgál, és még államilag támogatott is: a Zöld hitel, ám ezzel akad egy komoly probléma is, mégpedig, hogy keretösszeghez kötött konstrukció, ez a keretösszeg pedig már kétszer is kimerült, azaz a Zöld hitel jelen pillanatban nem elérhető.

Mostanában sajnos nem is várható, hogy újra igényelhetővé válik, hiszen az ország költségvetési hiánya pont nem ilyen célok megvalósítását teszi lehetővé, de van rá esély, hogy ezt a konstrukciót legkésőbb a jövő év elején viszontlátjuk még, hiszen kifejezetten sikeres volt, és a klímacélok eléréséhez is nagyban hozzájárulhatna, nem is beszélve az energiaválság leküzdéséről.

Marad tehát az általánosan elérhető, piaci kamatozású lakáshitel, amely azonban még mindig jó megoldást jelenthet egyes esetekben. Ilyen lehet például, ha az albérletárak az egekbe szöknek, de a sort hosszasan folytathatnánk; mindenki maga dönti el, mikor választja a lakáshitel igénylését. Azonban egy dologról nem szabad megfeledkezni: a bankok ajánlatainak összehasonlításáról az igénylési folyamat elindítása előtt, ugyanis hatalmas különbségeket találhatunk még most, az emelkedő alapkamat és hitelkamatok idején is.

Ha számodra is a lakáshitel az egyetlen lehetőség, és úgy döntöttél, hogy itt az ideje belevágnod, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok jelenleg elérhető, legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el a folyamatot is online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések