Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Új vagy használt lakást érdemesebb vásárolni lakástámogatással?

2022.01.17.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. január 17. 10:12

Új és használt lakás között kellene döntened, de nem tudod, melyikkel járnál jobban anyagilag, ha a lakástámogatást is igényled hozzá? Akkor érdemes elolvasnod alábbi bejegyzésünket!

Új vagy használt lakást érdemesebb vásárolni lakástámogatással?

Az új és használt lakások között számos különbséget tapasztalhatsz, és az egyik legszembetűnőbb az árkülönbözet: ugyanazon a területen az új lakások ára minden esetben valamivel magasabb, mint a használtaké – még akkor is, ha felújított ingatlanról van szó.

Ebből gondolhatnánk, hogy a használt lakás jobban megéri, és valóban ez a helyzet, ha rendelkezel azzal az összeggel, amennyibe a lakás kerül. Egészen más azonban a helyzet, ha lakástámogatást veszel igénybe, mivel ezek többségénél az új lakás élvez prioritást.

Számtalan lakástámogatás volt eddig is elérhető, de az idén újabbakkal is bővült a portfólió: az illetékmentességgel és áfa-visszatérítési támogatással indult a sor, majd megérkezett a Zöld Hitel is. Az új támogatások komoly hatással lehetnek a lakásárakra, de emellett magát az ingatlanpiacot is nagy mértékben rendezhetik át. Az új és használt lakások közötti választást befolyásolják a korábbi támogatások is, de leginkább a Zöld Hitel az, aminél nem is kell mérlegelni, hiszen egyértelműen új építésű ingatlanokra szabták.

A CSOK a leghosszabb ideje elérhető lakástámogatás, amely új és használt lakásra egyaránt igényelhető, ám új lakás vásárlása esetén a támogatás összege magasabb lehet, ráadásul az új lakást vásárlók számára az áfa mértékét lecsökkentették 5%-ra.

A babaváró hitel esetében gyakorlatilag mindegy, hogy új, vagy használt lakás vásárlásához igényeljük, hiszen szabad felhasználású hitelkonstrukcióról van szó, és nincs ilyen jellegű megkötés.

A legújabb lakástámogatás a Zöld Hitel, amely a futamidő végéig fix, 2,5%-os kamattal érhető el, viszont kizárólag új lakás, vagy családi ház vásárlására, illetve építésére igényelhető, ráadásul energetikai feltételeknek is meg kell felelni.

A leginkább sarkalatos kérdés persze az önerő, hiszen ezt a legnehezebb megoldani. A bankok a lakás piaci értékének minimum 20%-át várják el, hiszen ezt írja elő a szabályozás, azonban ennél sok esetben többre van szükség egy lakáshitel felvételekor.

Erre a problémára kizárólag a gyermeket nevelők, illetve gyermeket tervező házaspárok számára nyújt segítséget a CSOK, illetve a babaváró hitel, amelyek által akár több, mint 20 millió forintos kezdőtőke is állhat az igénylők rendelkezésére.

Nem mindenki vállal azonban három gyermeket, és emiatt hatalmas különbségek lehetnek a kétgyermekes családoknál az új, avagy használt lakásra kapható támogatások között: 1,43 millió forint használt lakás esetén, míg 2,6 millió forint új lakásnál.

Egyes bankok az áfa-visszatérítést is elfogadják önerőként; ennek összege új lakás vásárlásánál 3,1 millió forint, használt lakás esetében azonban ez nem létezik. Az ezen felüli részt azonban ténylegesen saját megtakarításból kell biztosítania a családnak.

A Zöld Hitel bevezetésével jelentősen csökken a törlesztőrészlet, ennek ellenpontjaként viszont magasabb az új lakás vételára. Ennek ellenére a Zöld Hitel még mindig alacsonyabb törlesztőrészletet eredményez, mint egy hagyományos lakáshitel, tehát amennyiben van rá mód, érdemesebb ezt választani.

Október 4. – azaz a Zöld Hitel bevezetése – előtt egyértelmű volt a helyzet: a finanszírozást nagyjából ugyanúgy lehetett volna megoldani, de az új lakás ára jóval magasabb volt, ezért a használt ingatlan jobb választás lehetett ugyanakkora alapterület esetén. Piaci kamatozású hitellel ez lényegesen magasabb törlesztőrészletet eredményezett, mint most, a Zöld Hitelnél.

Fontos viszont, hogy ugyan az új és használt lakás közti dilemmát ez eldönti, viszont a Zöld Hitel igénylése kizárólag olyan ingatlanra lehetséges, amely megfelel a szigorú feltételeknek: nem csupán új építésűnek kell lennie, de alacsony, „BB” energiaigényű is kell, hogy legyen, illetve a megújuló energiaforrások alkalmazásának hányada el kell érje a 25%-ot.

Összegezve, az új vagy használt lakás megvásárlása lakástámogatások segítségével jelen pillanatban könnyen eldönthető kérdés: érdemes az újat választani. A havi költség nagyjából ugyanannyi, a szükséges önerőt viszont könnyebb előteremteni, és más előnyökkel is lehet számolni, hiszen a „BB” energiaosztályú ingatlanok havi fenntartási költsége is jóval alacsonyabb, mint egy rosszabb besorolásúé.

Ha érdekel a Zöld Hitel, hasonlítsd össze a bankok ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylést online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

2022.11.25.

Az első lakás vásárlása mérföldkőnek számít az ember életében, de a finanszírozás kérdése könnyen megakaszthatja a folyamatot.

Tovább olvasom
Kötelező marad, de fontos változások jönnek az energetikai tanúsítványnál

Kötelező marad, de fontos változások jönnek az energetikai tanúsítványnál

2023.06.06.

Az energetikai tanúsítványra lakás bérbe adásakor vagy eladáskor mindenképpen szükség van. Ez a helyzet most. A kormány azonban átalakítja a rendszert, és bár kötelező marad, fontos változások jönnek az energetikai tanúsítványnál. Mutatjuk, hogy mikortól, és azt is, hogy mi fog változni.

Tovább olvasom
Lakáshitel felvétele – milyen akadályai lehetnek?

Lakáshitel felvétele – milyen akadályai lehetnek?

2022.04.13.

Akadályai lehetnek a lakáshitel felvételének is, hiába az egyik legtöbbször folyósított hitelkonstrukcióról beszélünk. Szerencsére áthidalható problémákról van szó, de ettől függetlenül jó, ha tisztában vagy a buktatókkal is, mielőtt belevágsz az igénylési folyamatba – ezekről lesz szó alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
Válassz környezettudatos megoldást: megérkeztek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

Válassz környezettudatos megoldást: megérkeztek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

2023.05.12.

Zöld fogyasztóbarát lakáshitelek? Az utóbbi években egyre fontosabbá vált a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdése, így az is fontos, hogy milyen lakáshitelt választunk. Utánajártunk, és megmutatjuk a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek előnyeit és hátrányait, és azt, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha ilyen hitelt szeretnénk felvenni.

Tovább olvasom