Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan változik a katások nyugdíja?

2022.09.20.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:23

Változik a katások nyugdíja a 2022-es módosítással együtt – az alábbi cikkben erről a témakörről olvashatsz.

Hogyan változik a katások nyugdíja?

Változik a katások nyugdíja is, nem csak a velük kapcsolatos szabályozás, ami nem csak azért lényeges, mert sokan vannak, akik a változások után is maradtak ebben az adózási formában, hanem azért is, mert azok, akik csak korábban dolgoztak így, szintén számíthatnak változásokra a korábbiakhoz képest. Az alábbi cikkben kielemezzük, hogy mi történt, miért történt, mire lehet számítani, és mi a megoldás a felmerülő problémára.

Miért kellett megváltoztatni a kata adózási formát?

Az államkincstár nehéz helyzetben van, ami több okra vezethető vissza, de a lényeg, hogy a kata rendszerének megváltoztatása leginkább emiatt történt, de a nyugdíjrendszer régóta jósolt, és valószínűleg bekövetkező összeomlásának is köze lehet hozzá.

Kiket érint a változás?

A katások az alábbi csoportokba tartoztak az Iparkamara szerint:

  • 100-150 ezer fő elsősorban magánszemélynek minősülő ügyfelekkel,
  • 100-150 ezer szellemi foglalkozású vállalkozó, vegyesen lakossági és vállalati ügyfelekkel,
  • 60-80 ezer mellékállású, jellemzően alacsony bevétellel, valamint
  • 100-150 ezer fő bújtatott foglalkoztatásban dolgozó.

2022. szeptember 1-től már csak azok maradhatnak katás vállalkozók, akik kizárólag magánszemélyeknek számláznak, vagyis még a mellékállású kata is megszűnt, tehát a felsőfokú tanulmányok, főállás vagy nyugdíj mellett katázók is másképp kell megoldják ezt. Ebből pedig levonható a következtetés, miszerint a korábbi katások legalább kétharmada – kb. 300-350 ezer fő – kénytelen más adózási formát keresni, vagy beszüntetni a tevékenységét.

Tegyük hozzá: ezzel a lépéssel újra fellendülhet a fekete foglalkoztatottság, vagyis a kormány intézkedése csak részben hozhat javulást az államkassza számára, ám emellett jókora veszteségeket is el lehet könyvelni.

Javult a nyugdíjhelyzet, vagy romlott?

A nyugdíjváromány korábban sem volt rózsás a katások számára, ami a nagyon alacsony elismert járulékalapnak köszönhető, másrészt annak, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 39. paragrafusa úgy rendelkezik: a minimálbérnél alacsonyabb keresetű biztosítási időszakot csak arányosan csökkentve lehet figyelembe venni a nyugdíjszorzót befolyásoló szolgálati idő kiszámításakor.

Az arányosítás aszerint történik, hogy az adott időszakra vonatkozó járulékalap hogyan viszonyul a minimálbérhez; a katás vállalkozók esetében ez jelenleg 0,54, ezért a 2022-ben 12 hónapig katázók csak 0,54 évnyi szolgálati időt szereznek meg, aminek következtében egy főállású katás vállalkozó még a minimálbéreshez képest is töredéknyi nyugdíjjogosultságot ér el.

Azonban most sem nőtt a tételes adó mértéke, hanem 2013 óta változatlanul, havi 50 ezer forint maradt. Ez hidegzuhanyként éri a javuló nyugdíjkilátásokban reménykedő katásokat, hiszen így sem a járulékalap, sem az elismert szolgálati idő nem emelkedik; épp ellenkezőleg, egy bizonyos szempontból még rosszabbodott is a helyzet.

A módosítás során ugyanis eltörölték a magasabb nyugdíjra jogosító, 75 ezres katát, vagyis nem volt prioritás a katások nyugdíjjogosultságának rendezése, így a sokáig katázók továbbra is arra számíthatnak, hogy nagyjából 40 ezer forint lesz az induló állami nyugdíjuk.

Ha katasztrófára számítasz, jobb, ha felkészülsz!

Mint a fentiekből is látható, a továbbra is katázó vállalkozóknak semmi esélyük az elfogadható mértékű állami nyugdíjra. Ebből viszont az következik, hogy muszáj lesz az öngondoskodást választaniuk, azaz valamilyen nyugdíj-előtakarékossági formában takarékoskodniuk.

A nyugdíj-előtakarékosságot minél előbb érdemes elindítani, hiszen így jóval kisebb havi befizetésekből is elérhető a kitűzött nyugdíjcél. Ha Te is katás vállalkozó maradtál, akkor neked is így kell tenned, hiszen kizárólag magadra számíthatsz!

Oldalunkon többek között nyugdíjbiztosításokkal is találkozhatsz, amelyek tökéletesen alkalmasak lehetnek arra, hogy kiegészítsd az állami nyugdíjadat. A kalkulátor segítségével minden lényeges adatot megtudhatsz, és ajánlatokat is kaphatsz, melyek közül egyszerűen választhatod ki a számodra leginkább megfelelőt. Kattints, majd a szerződéskötési folyamatot is indítsd el online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

2022.05.27.

Bankszámlára katás vállalkozóként is szükséged lesz, csak az a kérdés, milyet válassz és melyik banknál – ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
Így változik a KATA szeptembertől: minden tudnivaló egy helyen!

Így változik a KATA szeptembertől: minden tudnivaló egy helyen!

2022.08.23.

A KATA szeptembertől alaposan megváltozik, és akit érint ez a változás, maga is kénytelen lesz változtatni – az alábbiakban az ezzel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Tovább olvasom