Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Így változik a KATA szeptembertől: minden tudnivaló egy helyen!

2022.08.23.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 23. 11:28

A KATA szeptembertől alaposan megváltozik, és akit érint ez a változás, maga is kénytelen lesz változtatni – az alábbiakban az ezzel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Így változik a KATA szeptembertől: minden tudnivaló egy helyen!

A KATA szeptembertől már nem lesz ugyanaz, mint korábban; az alapvetően jó, számos ember életét és vállalkozását leegyszerűsítő adózási formát egyetlen tollvonással, egyik napról a másikra változtatták meg olyan mértékben, hogy az így adózók nagyjából háromnegyedét érinteni fogja, és nem pozitív irányba.

Hogy őszinték legyünk, ebben nincs pozitív irány, hiszen még a legjobb esetben is csak változatlan marad minden, ám ez csak keveseknek adatik meg, azonban mindenkinek, aki a KATA adózási formát választotta, érdemes tudnia a változás részleteiről; ezek olvashatóak az alábbiakban.

A KATA szeptember 1-től esedékes változásai

Változik a KATA alanyi ág alá tartozók köre, 2022. szeptember 1-től kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozók választhatják ezt az adózási formát. A taxisok kivételével a KATA-s vállalkozók nem szerezhetnek bevételt az adózás rendjét szabályozó törvény szerinti kifizetőtől, a külföldi kifizetőket is ideértve, hanem csak magánszemélyeknek értékesíthetnek, vagy szolgáltathatnak, cégeknek, jogi személyeknek nem.

Fontos, hogyha mégis szerez cégektől vagy jogi személyektől bevételt, és kiállít nekik számlát, akkor a bevétel megszerzését megelőző nappal automatikusan elveszti a KATA jogosultságát!

A KATA összege 2022. szeptember 1-től havi 50 ezer forint mindenkinek, különbség nélkül. A bevételi határ is módosul, évi 18 millió forintos nettó árbevételig a tételes adón kívül nincs más fizetnivalója, fölötte azonban a különbözet után 40%-os adót kell fizetni. Nem teljes év esetén a 18 millió forintot időarányosan, havi 1,5 millió forinttal kell figyelembe venni, viszont az ügyfelenkénti 3 millió forintos határt eltörölték.

Érdemes tudni, hogy a KATA-s vállalkozók évi 12 millió forintos nettó árbevételig bejelentkezhetnek alanyi adómentességre, és ebben az esetben nem kell áfásan számlázniuk, valamint áfabevallást sem kell tenniük.

A bevallás is megváltozik, 2022. szeptember 1-től a KATA tételes adóját minden tárgyhónap utáni hónap 12. napjáig kell befizetni, a 40%-os extra adót a tárgyévet követő KATA-bevallással együtt február 25-ig kell befizetni. Ha az adóalanyiság év közben szűnik meg, a bevallást és a befizetést a megszűnést követő 30 napon belül kell megtenni.

A KATA-val bevallottnak és kifizetettnek minősülő adók és közterhek 2022. szeptember 1-től a következők:

  • vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó
  • saját maga után fizetendő személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulék
  • szociális hozzájárulási adó

A KATA-s vállalkozót biztosítottnak minősül, ez alapján jogosult az állami ellátásokra, amelyek számításának alapja havonta 108 ezer forint. Jövedelemigazolási szempontból a KATA-s vállalkozó utolsó, a megszerzett bevételről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének 60 százaléka minősül jövedelemnek.

A bevételek nyilvántartási kötelezettsége nem változik!

Ahhoz, hogy valaki szeptember 1-től is KATA-s vállalkozó maradhasson – vagy azzá váljon –, 2022. augusztus 1-től szeptember 25-ig töltheti ki az ehhez szükséges NAV nyilatkozatot. A nyilatkozat alapján a KATA-s vállalkozói adóalanyiság 2022. szeptember 1-től jön létre, ezt követően pedig a bejelentést követő hónap első napjától lehet a KATA szerint adózni.

Mit tehet az, aki nem lehet KATA-s?

Ha valaki egyéni vállalkozóként nem lehet KATA-s szeptembertől, akkor a 2022. adóévre 2022. október 31-ig jelentheti be, hogy áttér az SZJA szerinti átalányadózásra; ennek hiányában a normál szabályok szerint, egyéni vállalkozóként fog adózni, vagy megszüntetheti a KATA-s egyéni vállalkozást.

Ha viszont valaki társas vállalkozásként, avagy cégként működik, akkor automatikusan a társasági adó hatálya alá kerül szeptember 1-től, annak összes könyvelési és adózási következményével. Bejelentkezhet a kisvállalati adó, azaz a KIVA alá, és ezután így adózhat, és, ha ez számára megfelelő, akkor ezt érdemes még augusztusban megtenni, hogy ne kerüljön át automatikusan a társasági adóba. Ha viszont nem szeretné a továbbiakban fenntartani a céget, akkor egyszerűsített végelszámolással megszüntetheti azt.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

2023.07.25.

Az ingatlan eladás nem ér véget akkor, amikor a vevő kifizeti a vételárat. Adót is kell fizetni. A szabályok egyszerűek. Megmutatjuk, hogyan kell kiszámítani az adó mértékét, és azt is, hogyan kell azt bevallani és megfizetni. Ha kell fizetni. Mert nem mindig kell.

Tovább olvasom
Adóügyi könnyítés a járványra hivatkozva

Adóügyi könnyítés a járványra hivatkozva

2021.07.22.

Adóügyi könnyítést jelentett be a kormány, ami a családoknak, a lakosságnak és a vállalkozásoknak egyaránt könnyebbséget jelent.

Tovább olvasom
Mikor kell az eladott ingatlan után adót fizetnie az eladónak?

Mikor kell az eladott ingatlan után adót fizetnie az eladónak?

2021.09.13.

Az eladott ingatlan után adót kell fizetni, de csak bizonyos esetekben – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom