fbpx
Hirdetés

Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

2021.11.15.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 15. 13:14

A Babaváró hitel az elmúlt évek egyik slágerterméke. Számtalan család élt a lehetőséggel, és vállalt gyermeket a Babaváró hitel igénylése miatt. A kormány népességfogyás lassítását célzó támogatása tehát jól működik, vannak azonban, akik nem tudták teljesíteni az elvárt feltételek. A TB jogviszonyt érintő könnyítésekkel viszont még szélesebb körben vált elérhetővé a Babaváró hitel.

Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

Mi az a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású kamatmentes személyi kölcsön. A feltételek teljesülése esetén 10 millió forint szabadon felhasználható kölcsönhöz juthatunk, és a havi törlesztő részletünk sem lehet magasabb 50 ezer forintnál. Ezt törvény szabályozza, így ettől a pénzintézetek nem térhetnek el. A Babaváró hitellel akár 20 évre juthatunk kamatmentes kölcsönhöz.

Babaváró hitel igénylésekor gyermeket kell vállalnunk. A kölcsön kamatmentesen indul, és ha az első gyermek öt éven belül megszületik, akkor a futamidő végéig az is marad. A második gyermek születésekor elengedik a tartozás harmadát, a harmadik gyermek után pedig már nem kell semmit fizetni, ilyenkor ugyanis a Babaváró kölcsön átalakul vissza nem térítendő támogatássá.

A Babaváró hitel feltételei

A Babaváró hitelt igénylők a szakértők szerint leggyakrabban a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárást nem tudták teljesíteni. Az előírások szerint 3 év folyamatos TB jogviszony a Babaváró kölcsön igénylésének feltétele. Ez egy olyan probléma, amit rövid távon nem lehet orvosolni. Ha valaki nem dolgozik három éve, azon egy varázsütésre nem lehet változtatni.

Van olyan elvárás, amit gyorsan teljesíteni lehet. Ez pedig az, hogy az igénylőknek házasságban kell élniük. Úgy tűnik, ezt meg is oldották az igénylők, mert a Babaváró hitel bevezetése óta növekedést mutat a házasságkötések száma Magyarországon. Az látszik, hogy már csak egy kicsi kellett ahhoz, hogy a gyermekvállalás előtt álló párok hivatalossá tegyék a kapcsolatukat.

Amikor negatív adósként szerepelünk a KHR-ben, a hiteligénylésünk elutasításra kerül. Ez egy olyan probléma, amin már nem lehet változatni. Sokan jártak így, sokan emiatt estek el az igénylés lehetőségétől, és a kamatmentes 10 millió forinttól. Az is probléma, ha a jövedelmünk nem éri el a minimálbért vagy nincs magyarországi lakcímünk, ahogy a NAV felé fennálló tartozás is.

A Babaváró a legnépszerűbb hitelek között

A Babaváró hitelnél csak lakáshitelt igényeltek többen 2021-ben. A népszerűségének az az oka, hogy szabadon felhasználható, kamatmentes, és ingatlanfedezet nélkül igényelhető. Egy nagy összegű kamatmentes hitel, ami szabadon használható fel, minden gyermeket tervező párnak jól jön. Nem túl meglepő módon, az igénylők többsége lakásvásárlásra fordította a Babaváró hitelt. Egy családnak otthonra van szüksége. Ehhez tökéletes megoldás a Babaváró hitel.

Változás a TB jogviszonyban

A TB jogviszonyban beállt változások miatt az aktuális szabályok szerint jelentősen nőtt azok köre, akik Babaváró hitelt igényelhetnek. Amíg korábban a három éves elvárt TB jogviszonyban összesen legfeljebb egyszeri 30 nap megszakítás lehetett, addig most már nem probléma az, ha több megszakítás is van. Fontos, hogy ezek egyike sem tarthat azonban 30 napnál tovább. Ez azért jelentős változás, mert a járvány miatt sokan váltottak munkahelyet, és könnyen összejött a harminc nap megszakítás a 3 év alatt.

A másik változás, hogy az özvegy, az elhunyt házastársa halála után, egyedül is igényelheti a hitelt. Fontos, hogy ezt a Babaváró hitel szabályai szerint a még a gyermeke megszületése előtt kell megtennie. Amennyiben az elhunyt házastárs a halálakor, vagy az azt megelőző három hónapban megfelelt a Babaváró hitel TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásainak, akkor a házastárs szintén jogosult lesz a Babaváró hitelre.

Lényeges feltétel, hogy a munkanélkülieknek járó álláskeresési járadék időszaka, ami legfeljebb kilencven nap, szintén TB jogviszonynak minősül, így erre nem vonatkozik a harminc napos korlát. A felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően pedig a következő, Babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig fél év megszakítás is lehet, vagyis a 30 napos szabályt itt sem kell alkalmazni, ahogy a munkanélküliség esetén sem.

Miért érdemes Babaváró hitelt felvenni?

A Babaváró hitel egy nem mindennapi lehetőség. A kormány Otthonteremtési programjában vannak rendkívül kedvező kamattámogatott konstrukciók, de szabadon felhasználható kamatmentes hitelhez csak a Babaváró hitellel juthatunk. Ezt aztán felhasználhatjuk lakásvásárlásra, de akár autót vagy babakocsit is vehetünk belőle. Bármit vehetünk, amire szükségünk van. Gyermekvállalás előtt érdemes tájékozódni erről a lehetőségről.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

14,45%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen dokumentumokra van szükség a Babaváró hitel igényléséhez?

Milyen dokumentumokra van szükség a Babaváró hitel igényléséhez?

2022.07.22.

Milyen dokumentumokat kell összegyűjtenetek, ha sikeresen szeretnétek igényelni a Babaváró hitelt? Az alábbi cikkből megtudhatjátok!

Tovább olvasom
Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

2021.11.22.

Jövő év elejétől megváltoznak a JTM szabályai, így könnyebben juthatunk majd hitelhez. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató bennünket véd, és bár enyhítettek a szigoron, a gyeplőt nem engedték el teljesen. Mutatjuk, hogy milyen esetekben kaphatunk könnyebben hitelt januártól.

Tovább olvasom
Mikor ne indítsd el a babaváró kölcsönt!

Mikor ne indítsd el a babaváró kölcsönt!

2020.10.13.

Azt, hogy mikor ne indítsd el a babaváró kölcsönt, számos tényező befolyásolhatja, ám a legfontosabb ez: ha nem tudod fizetni. Hiába kiemelkedően jók kondíciói, attól még ez egy hitel, amit törlesztened kell, hacsak nem három gyermeket szeretnél, és össze is jön, mert ebben az esetben támogatássá válik.

Tovább olvasom
Babaváró hitel lazítás – mit és hogyan könnyítettek?

Babaváró hitel lazítás – mit és hogyan könnyítettek?

2020.05.12.

Jelenleg, a koronavírus-járvány idején tapasztalhatjuk meg mindannyian, hogy milyen az, amikor egy csapásra megváltozik az életünk. A változások azonban nem csak ránk, de a világ működésére is vonatkoznak, és ennek következménye, hogy semmi sem ugyanolyan, mint régen. A hiteligénylés sem maradhatott ki ebből, és megváltoztak a korábban elfogadott, illetve bevett szokások. Korábban ugyanis a bankfióki […]

Tovább olvasom