Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

2021.11.15.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 15. 13:14

A Babaváró hitel az elmúlt évek egyik slágerterméke. Számtalan család élt a lehetőséggel, és vállalt gyermeket a Babaváró hitel igénylése miatt. A kormány népességfogyás lassítását célzó támogatása tehát jól működik, vannak azonban, akik nem tudták teljesíteni az elvárt feltételek. A TB jogviszonyt érintő könnyítésekkel viszont még szélesebb körben vált elérhetővé a Babaváró hitel.

Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

Mi az a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású kamatmentes személyi kölcsön. A feltételek teljesülése esetén 10 millió forint szabadon felhasználható kölcsönhöz juthatunk, és a havi törlesztő részletünk sem lehet magasabb 50 ezer forintnál. Ezt törvény szabályozza, így ettől a pénzintézetek nem térhetnek el. A Babaváró hitellel akár 20 évre juthatunk kamatmentes kölcsönhöz.

Babaváró hitel igénylésekor gyermeket kell vállalnunk. A kölcsön kamatmentesen indul, és ha az első gyermek öt éven belül megszületik, akkor a futamidő végéig az is marad. A második gyermek születésekor elengedik a tartozás harmadát, a harmadik gyermek után pedig már nem kell semmit fizetni, ilyenkor ugyanis a Babaváró kölcsön átalakul vissza nem térítendő támogatássá.

A Babaváró hitel feltételei

A Babaváró hitelt igénylők a szakértők szerint leggyakrabban a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárást nem tudták teljesíteni. Az előírások szerint 3 év folyamatos TB jogviszony a Babaváró kölcsön igénylésének feltétele. Ez egy olyan probléma, amit rövid távon nem lehet orvosolni. Ha valaki nem dolgozik három éve, azon egy varázsütésre nem lehet változtatni.

Van olyan elvárás, amit gyorsan teljesíteni lehet. Ez pedig az, hogy az igénylőknek házasságban kell élniük. Úgy tűnik, ezt meg is oldották az igénylők, mert a Babaváró hitel bevezetése óta növekedést mutat a házasságkötések száma Magyarországon. Az látszik, hogy már csak egy kicsi kellett ahhoz, hogy a gyermekvállalás előtt álló párok hivatalossá tegyék a kapcsolatukat.

Amikor negatív adósként szerepelünk a KHR-ben, a hiteligénylésünk elutasításra kerül. Ez egy olyan probléma, amin már nem lehet változatni. Sokan jártak így, sokan emiatt estek el az igénylés lehetőségétől, és a kamatmentes 10 millió forinttól. Az is probléma, ha a jövedelmünk nem éri el a minimálbért vagy nincs magyarországi lakcímünk, ahogy a NAV felé fennálló tartozás is.

A Babaváró a legnépszerűbb hitelek között

A Babaváró hitelnél csak lakáshitelt igényeltek többen 2021-ben. A népszerűségének az az oka, hogy szabadon felhasználható, kamatmentes, és ingatlanfedezet nélkül igényelhető. Egy nagy összegű kamatmentes hitel, ami szabadon használható fel, minden gyermeket tervező párnak jól jön. Nem túl meglepő módon, az igénylők többsége lakásvásárlásra fordította a Babaváró hitelt. Egy családnak otthonra van szüksége. Ehhez tökéletes megoldás a Babaváró hitel.

Változás a TB jogviszonyban

A TB jogviszonyban beállt változások miatt az aktuális szabályok szerint jelentősen nőtt azok köre, akik Babaváró hitelt igényelhetnek. Amíg korábban a három éves elvárt TB jogviszonyban összesen legfeljebb egyszeri 30 nap megszakítás lehetett, addig most már nem probléma az, ha több megszakítás is van. Fontos, hogy ezek egyike sem tarthat azonban 30 napnál tovább. Ez azért jelentős változás, mert a járvány miatt sokan váltottak munkahelyet, és könnyen összejött a harminc nap megszakítás a 3 év alatt.

A másik változás, hogy az özvegy, az elhunyt házastársa halála után, egyedül is igényelheti a hitelt. Fontos, hogy ezt a Babaváró hitel szabályai szerint a még a gyermeke megszületése előtt kell megtennie. Amennyiben az elhunyt házastárs a halálakor, vagy az azt megelőző három hónapban megfelelt a Babaváró hitel TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásainak, akkor a házastárs szintén jogosult lesz a Babaváró hitelre.

Lényeges feltétel, hogy a munkanélkülieknek járó álláskeresési járadék időszaka, ami legfeljebb kilencven nap, szintén TB jogviszonynak minősül, így erre nem vonatkozik a harminc napos korlát. A felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően pedig a következő, Babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig fél év megszakítás is lehet, vagyis a 30 napos szabályt itt sem kell alkalmazni, ahogy a munkanélküliség esetén sem.

Miért érdemes Babaváró hitelt felvenni?

A Babaváró hitel egy nem mindennapi lehetőség. A kormány Otthonteremtési programjában vannak rendkívül kedvező kamattámogatott konstrukciók, de szabadon felhasználható kamatmentes hitelhez csak a Babaváró hitellel juthatunk. Ezt aztán felhasználhatjuk lakásvásárlásra, de akár autót vagy babakocsit is vehetünk belőle. Bármit vehetünk, amire szükségünk van. Gyermekvállalás előtt érdemes tájékozódni erről a lehetőségről.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

2022.12.09.

Ha nem születik gyermek öt éven belül, és felvettétek a Babaváró hitelt, akkor bizony komoly retorzióra számíthattok!

Tovább olvasom
A babaváró hitel öt legnagyobb előnye

A babaváró hitel öt legnagyobb előnye

2023.01.06.

Nem véletlenül vált rendkívül népszerűvé a családtámogatási konstrukciók között az úgynevezett babaváró hitel, amelynek a legnagyobb előnye az, hogy szabadon felhasználható. Persze ez csak az egyik pozitívum, lássuk, miért vonzó még ez a kölcsön!

Tovább olvasom
Ezért köss életbiztosítást is, ha Babaváró hitelt veszel fel!

Ezért köss életbiztosítást is, ha Babaváró hitelt veszel fel!

2022.04.18.

Köss életbiztosítást a babaváró hitel felvételével egy időben! Hogy miért? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Babaváró hitel: milyen életkori feltételeknek kell megfelelni?

Babaváró hitel: milyen életkori feltételeknek kell megfelelni?

2023.03.14.

Az életkori feltételek a Babaváró hitel esetében kiemelten fontosak, hiszen az állami támogatást csak akkor kaphatod meg, ha megfelelsz nekik.

Tovább olvasom