Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Céges bankszámla nyitás: útmutató a tökéletes választáshoz!

2023.07.21.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 21. 13:59

Kötelező a céges bankszámla nyitás? Egyéni vállalkozóként kell céges bankszámlával rendelkezni? Hogyan válasszunk jó céges bankszámlát? Milyen dokumentumokra lesz szükség? És persze a lényeg: mire jó a céges bankszámla? A Banknavigátor szakértői minden felmerülő kérdésre választ adnak.

Céges bankszámla nyitás: útmutató a tökéletes választáshoz!

Mi az a céges bankszámla?

A céges bankszámla egy olyan folyószámla, amit vállalkozások, vállalkozók nyithatnak, hogy a céges pénzügyeiket azon intézzék. Működésében nem tér el a lakossági folyószámláktól, lehet róla utalni, és lehetőség van készpénz felvételre is. A díjai azonban magasabbak, mint a lakossági számláké. A vállalkozások erről a céges bankszámláról egyenlíthetik ki az adóterheiket is.

A vállalkozások napi pénzügyeikhez használhatják, de pénzt is köthetnek le, befektethetik a pénzügyi eszközeiket. A céges bankszámláról csak a vállalkozói költéseket finanszírozhatjuk. Pénzt erről a számláról magáncélra csak adózás után vehetünk fel.

A vállalkozói bankszámla megnyitása a legtöbb vállalkozás számára kötelező.

Mikor kötelező a céges bankszámla nyitása?

A társas vállalkozásoknak kötelező a céges bankszámla nyitása. Társas vállalkozás a Korlátolt Felelősségű Társaság (Kft), a Betéti társaság (Bt), a Közkereseti társaság (Kkt), és a Részvénytársaság (Rt) is. Az általános forgalmi adó (Áfa) fizetésére kötelezett vállalkozásnak is kötelező számlát nyitni. Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik áfát fizetnek, vállalkozói bankszámlával kell rendelkezniük, annak ellenére, hogy nem minősülnek társas vállalkozásnak.

Adószámos magánszemélyként sem használhatjuk a lakossági bankszámlánkat, ha áfás adózást választunk. Adószámos magánszemélyként ingatlan bérbeadással vagy szálláshely szolgáltatással foglalkozhatunk. Ha áfát kell fizetnünk, akkor szükségessé válik a vállalkozói bankszámla számunkra is.

Nem kell vállalkozói számlát nyitni az áfa hatályán kívül eső egyéni vállalkozásoknak. Ők a pénzügyeiket a lakossági folyószámlájukon is intézhetik.

Mik a céges bankszámla költségei?

A céges bankszámla költségei több részből állnak. A számlavezetés díjával, az utalások díjával, a készpénzfelvétel és a készpénzbefizetés díjával kell számolni. Készpénzfelvételkor a pénzintézetek az ATM használatát részesítik előnyben, hiszen ilyenkor nincs szükség a fiókokban dolgozók munkájára. Ez a készpénzfelvételi mód általában olcsóbb is annál, mintha bankpénztárból vesszük fel ugyanazt az összeget.

Csoportos átutalás esetén tételenként kell majd a díjakat fizetni, és amikor csoportos beszedési megbízást adunk meg, azért is fizetnünk kell. A további számláknak is van díja. Ahogy a nem kötelező kényelmi szolgáltatásoknak is.

Milyen dokumentumokat lesz szükség a céges bankszámla megnyitásához?

Társas vállalkozás céges bankszámláját az arra jogosult személy nyithatja meg. Ezt egy társasági szerződéssel és egy aláírási címpéldánnyal tudjuk igazolni. A számlanyitáshoz kell majd egy érvényes személyazonosító okmány és egy lakcímkártya is. A számla megnyitásához szükség lehet a cégkivonatra. Ha a vállalkozás engedélyköteles tevékenységet folytat, akkor a szükséges engedélyeket is be kell mutatnunk.

Egyéni vállalkozóként a vállalkozói igazolványunkat és az érvényes személyazonosító okmányunkat, valamint a lakcímkártyánkat kell bemutatnunk. Ha az egyéni vállalkozás engedélyköteles tevékenységet folytat, az ehhez szükséges engedélyek bemutatására is szükséges, ugyanúgy, mint a társas vállalkozásoknál.

Hogy találhatjuk meg a legjobb céges bankszámlát?

A céges bankszámla és a lakossági bankszámla költségelemei azonosak. A céges bankszámlák díjai ugyanakkor magasabbak, mint a lakossági bankszámláké. Egy céges bankszámla éves költsége háromszázezer forint is lehet, ezért fontos, hogy körültekintően válasszunk. A szokásos költségek mellett számlanyitáskor figyelembe kell venni az akciókat és a kedvezményeket is, mert ezeknek köszönhetően kisebb költséggel intézhetjük majd a vállalkozásunk mindennapi pénzügyeit.

A céges bankszámla kalkulátor profi segítség a kiválasztásban. A kalkulátor könnyen átlátható módon mutatja meg a céges bankszámlák paramétereit és az éves költséget. A kalkulátor használata rendkívül egyszerű. Otthonról, kényelmesen választhatjuk ki a legjobb bankszámlát. Használjuk a bankszámla kalkulátort. A bankszámla kalkulátorral a legjobb bankszámlaszerződést köthetjük meg.

Céges bankszámla váltás

Bár nem túl gyakori eset, de azért előfordul, hogy már egy működő vállalkozás is bankszámla váltás mellett dönt. Ez előfordulhat például hitelfelvételnél, kedvező díjaknál, vagy akkor, ha elégedetlenek vagyunk a számlavezető bankunkkal.

Bankszámlaváltáskor a költségeink optimalizálása az első lesz a szempontok közül. Nem lesz nehéz kedvező ajánlatot találnunk, mert a pénzintézetek nem csak az induló vállalkozásokat látják szívesen. Egy számukra új ügyfelet is kedvezményes díjakkal fogadhatnak. Bankszámlaváltáskor a bankszámla kalkulátor segíthet a döntésben.

Kedvezmények céges bankszámla nyitásakor

Az első éves számlavezetési díj elengedése mellett más kedvezményekre is számíthatunk bankszámlanyitáskor. Kaphatunk kedvezményes díjat az utalásainkra, vagy akár a készpénzfelvételeinkre is.

A kedvezmények kiválasztásánál figyelembe kell venni a vállalkozás pénzügyi szokásait, és ez alapján kell választani. Ha gyakran és nagy összegű készpénzt használunk a vállalkozásunkban, akkor a kedvezményes készpénzfelvétel lehet számunkra fontos, ha pedig sokat utalunk és magas összegeket, akkor a kedvezményes utalási díjak jelenthetnek komoly megtakarítást a vállalkozásunk számára.

És a lényeg: mire jó a céges bankszámla?

Egy céges vagy más néven vállalkozói bankszámla nyitása számos előnnyel jár. Először is, a vállalkozói bankszámla lehetővé teszi a vállalkozás pénzügyeinek elkülönítését a személyes pénzügyektől. Ezáltal átláthatóbbá és könnyebben követhetővé válnak a vállalkozással kapcsolatos bevételek és kiadások.

A vállalkozói bankszámla hasznos lehet az adózás és a könyvelés területén is. A bankszámla segítséget nyújthat a pontosabb adóbevallások és pénzügyi kimutatások elkészítésében. A bankszámlakivonatok dokumentálhatják a tranzakciókat, és könnyebbé teszik az üzleti pénzügyek nyomon követését.

A céges bankszámla segítségével hatékonyabban kezelhetjük a vállalkozás pénzügyeit. Bevételeket fogadhatunk be, számlákat fizethetünk ki, átutalásokat végezhetünk, és más banki szolgáltatásokhoz is hozzáférhetünk, például hitelkártyákhoz vagy online banki szolgáltatásokhoz.

A vállalkozói bankszámla segítséget nyújthat a vállalkozásnak a hitel és finanszírozás területén is. Amikor egy vállalkozás rendelkezik bankszámlával, könnyebben lehetőség nyílik a hitel vagy a finanszírozás igénylésére a banktól. A bankok gyakran kedvezményeket és előnyöket biztosítanak a vállalkozásoknak, amelyek bankszámlával rendelkeznek.

A vállalkozói bankszámla nyitásának további előnyei közé tartozik a pénzügyi biztonság. Egy vállalkozói bankszámla segítségével a vállalkozás pénze biztonságban van a bankban, és nem kockáztatjuk a készpénz tárolásával járó kockázatokat vagy veszteségeket.

A vállalkozói bankszámla lehetőséget nyújt a rugalmasabb fizetési módokra. Bankkártyákat és elektronikus fizetési rendszereket kapcsolhatunk a bankszámlához, amelyek egyszerűbbé és gyorsabbá teszik a fizetéseket, és megkönnyítik az ügyfelekkel és partnerekkel való üzletkötést.

Egy céges vagy vállalkozói bankszámla nyitása számos előnnyel járhat, mint a pénzügyi biztonság, rugalmas fizetési módok, banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés, és a vállalkozás fejlődését támogató lehetőségek. Egy vállalkozói bankszámla előnyös lehet a vállalkozás pénzügyeinek hatékonyabb kezelése, a professzionális megjelenés, az adózás és könyvelés egyszerűsítése szempontjából is.

Összefoglalás

A céges bankszámla olyan folyószámla, amit vállalkozások nyithatnak a pénzügyeik kezelésére. Kötelező társas vállalkozásoknak és ÁFA-fizetésre kötelezett vállalkozóknak, de a személyes és céges pénzügyek elkülönítése miatt más vállalkozások számára is ajánlott. A céges bankszámlák költségei általában magasabbak, mint a lakossági számláké, de a választásnál figyelembe kell venni a vállalkozás pénzügyi szokásait, illetve a kedvezményeket és akciókat. A céges bankszámla megnyitásához szükséges dokumentumok a vállalkozás típusától függnek. A bankszámla kalkulátor használata segíthet a legjobb számla kiválasztásában. A céges bankszámla előnyei között szerepel az adózás és könyvelés egyszerűsítése, a hitelhez való hozzáférés megkönnyítése, valamint a pénzügyi biztonság növelése.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

2023.08.25.

A tranzakciós illeték része a mindennapjainknak. Még ha nem is tudunk róla. Vagy ha már halottunk róla, mégsem tudjuk, hogy mi az pontosan. A Banknavigátor pénzügyi szakértői röviden és érthetően írnak most a tranzakciós illetékről.

Tovább olvasom
Online számlanyitás – lehetséges?

Online számlanyitás – lehetséges?

2020.09.24.

Az interneten keresztül történő ügyintézés – akár hivatalos, akár banki, akár más – az utóbbi években teljesen természetessé vált sokak számára. Mivel oldalunk főleg pénzügyi témákkal foglalkozik, így maradjunk a banki dolgoknál: először csak apróbb lehetőségek voltak, majd megjelentek a kezdetleges, de idővel egyre fejlettebb személyi kölcsön igénylési lehetőségek, és végül, de nem utolsó sorban az online számlanyitás is elérhetővé vált több pénzintézetnél.

Tovább olvasom
Teendők új bankszámla nyitása esetén

Teendők új bankszámla nyitása esetén

2022.04.22.

Új bankszámla nyitásakor számos teendőd lesz, ami leginkább a régi bankszámlád megszüntetésére fog vonatkozni, de emellett is vannak olyan tényezők, amelyekre oda kell majd figyelned – ezeket vesszük most sorra.

Tovább olvasom
Ezeket a szempontokat vedd figyelembe a bankszámla kiválasztása során!

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe a bankszámla kiválasztása során!

2021.01.02.

A bankszámla kiválasztása csak elsőre tűnik egyszerűnek, de jobb, ha figyelembe veszed alábbi szempontjainkat, hogy biztosan jól járj.

Tovább olvasom