Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:40

Az utóbbi hetek egyik slágerszava az energetikai tanúsítvány. Több cikkben is említik, nekünk is meg kell ismerkednünk ezzel a fogalommal. Utánanéztünk, hogy mi az, és miért lehet fontos, hogy tudjunk róla.

Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány – az e-zöldkártya

Az energetikai tanúsítvány egy igazoló okirat, ami az épületnek a törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét mutatja meg. Vagyis azt, hogy mennyire képes hatékonyan felhasználni a működésére felhasznált energiát. Az energetikai tanúsítvány tehát egy eszköz, ami az épület energetikai tulajdonságairól ad tájékoztatást, bizonyos esetekben pedig javaslatot tesz az energia megtakarítás lehetőségeire is.

Energetikai tanúsítvány az MNB Zöld otthon programjához

A Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett, október 4-én induló Zöld otthon program igénybevétele csak BB energetikai besorolású új ingatlanra lesz lehetséges. A zöld lakáshitel indulását nagy várakozás előzi meg, az MNB ugyanis soha nem látott feltételekkel, kiemelt kamatkedvezménnyel támogatja a hazai klímacél elérését. Az államilag kamattámogatott hitelek közül a legkedvezőbb ajánlat a zöld hitel, magas hitelösszeggel és egyszerű feltételrendszerrel igényelhető, és szinte mindenki számára elérhető lesz. A zöld hitel igénybevételéhez tudnunk kell majd az általunk kiválasztott új ingatlan energetikai besorolását, hiszen nem megfelelő érték esetén elutasításra kerül a kérelmünk.

Milyen típusai vannak az energetikai tanúsítványnak?

2016 elejétől változtak az energetikai besorolások, most 12 különböző 2 betűs kategória van érvényben AA++tól JJ-ig. CC besorolásig az épület korszerűnek számít, BB besorolástól pedig már az úgynevezett közel nulla energiaigényre vonatkozó előírásoknak is megfelelnek.

Az Európai Uniós szabályozás célja, hogy a környezetszennyezés és az energiafogyasztás csökkentése érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeket teljesítő lakásoknak és a közintézményeknek egy olyan besorolással mutassa meg az energiafogyasztását, ami pontosan mérhető és összehasonlítható. A szabályozás célul tűzte ki, hogy az Unió minden tagországban rövid idő alatt csökkenjen az épületek energiafogyasztása oly módon, hogy az új épületek már közel nulla energiaigényűek legyenek.

Ki állíthat ki energetikai tanúsítványt?

A hatályos jogszabályok szerint ma minden ingatlan adásvételhez szükség van már energetikai tanúsítványra. Az energetikai tanúsítvány ára elenyésző az adásvétel költségeihez képest. Már tízezer forint körül is készíttethetünk egyet, az ár persze függ az ingatlan méretétől és elhelyezkedésétől is. és csak az arra jogosult szakértő mérnök állíthatja ki.

Akár eladunk, akár veszünk ingatlant, akár a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programját szeretnénk igénybe venni, biztosan találkozni fogunk az energetikai tanúsítvány kifejezéssel.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések