fbpx
Hirdetés

Zöld Otthon Programot indít az MNB

2021.08.06.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 6. 14:22

A klímaváltozás és a globális felmelegedés napjaink legnagyobb problémái. Az Európai Unió évek óta folyamatosan szigorúbb intézkedéseket hoz, hogy csökkentsük a környezetbe jutó káros anyagok kibocsátását. Az egyes tagállamok külön is megpróbálnak részt venni a védekezésben, ezért fontos lépést jelentett be a jegybank: Zöld Otthon Programot indít.

Zöld Otthon Programot indít az MNB

Miért fontos a Zöld Otthon Program?

A klímakatasztrófa megfékezésére tett kísérletek több területet érintenek. Célként jelölték meg az autók károsanyag-kibocsátásának csökkentését több lépcsőben, valamint a megújuló energiaforrások kiaknázását. Ezért támogatják a szél- és vízerőművek, valamint a napelemek telepítését. Ezt szem előtt tartva tesz lépéseket most Magyarország, ezért a Magyar Nemzeti Bank is a megújuló energiaforrások igénybevételének növeléséért száll harcba az általa tervezett Zöld Otthon Program segítségével. A legfeljebb 2,5 százalékos, végig fix kamatozású lakáshitel bevezetésére várhatóan 2021. októberétől kerül sor. A maximálisan felvehető hitelösszeg akár a hetvenmillió forintot is elérheti, a Magyar Nemzeti Bank pedig a várható nagy érdeklődés kiszolgálására nem kevesebb, mint 200 milliárd forintos keretösszeget különít el. A hitel leghosszabb futamideje huszonöt év lehet. Fontos információ, hogy csak lakossági ügyfelek vehetik fel, méghozzá új lakás vásárlására vagy építésére. Cél az energiatakarékos otthonok számának jelentős növelése.

Zöld Otthon Program az energiatakarékos lakásokért

A sikeres hiteligénylés feltétele, hogy olyan lakások épüljenek, amelyek megfelelnek az úgynevezett BB energetikai besorolási osztálynak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy „közel nulla energiaigényre vonatkozó előírásnak megfelelő” legyen, azaz meghatározott minőségű nyílászárók, előírt mértékű hőszigetelés és kötelezően alkalmazandó megújuló energiaforrás beépítését szorgalmazza ez a megjelölés. A Zöld Otthon Program elsősorban azért jön létre, hogy támogatást nyújtson és ösztönözze az utolsó pontot. A környezetvédelem szempontjából ez a legfontosabb paraméter, vagyis az, hogy a besorolás eléréséhez az energiafogyasztás 25 százalékát kell megújuló forrásból fedezni. Mint láthatjuk, a hazai pénzintézetek az állam segítségével egyre szélesebb körben kínálnak hitellehetőségeket mindenkinek, aki szeretne új otthonba költözni – és nem is önzetlenül. Tudniillik, amíg a CSOK vagy a Babaváró hitel a demográfiai növekedést hivatott segíteni, addig a Zöld Otthon Program a környezet megóvását tűzte ki célul.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

2022.01.19.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóként valamivel nehezítettebb pálya, mintha munkavállalóként próbálnád meg, ám nem lehetetlen!

Tovább olvasom
Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

2022.02.07.

A futamidő másodlagos dolognak tűnhet egy hitelfelvétel során, ám fontos a helyén kezelni – ehhez nyújtunk a következőkben néhány támpontot.

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

2022.10.28.

Hitelt zártkerti ingatlanra nem minden esetben adnak a bankok, de szerencsére vannak lehetőségek, amelyekkel élhetsz.

Tovább olvasom
Ingatlanvásárlás lakástámogatásból – hány év múlva adhatjuk el?

Ingatlanvásárlás lakástámogatásból – hány év múlva adhatjuk el?

2021.01.08.

Az ingatlanvásárlás lakástámogatásból ügylet egy sor követelményt ír elő, amiket bizony meg kell oldanunk ahhoz, hogy gondtalanul sétálhassunk tovább az élet ösvényén.

Tovább olvasom