Hirdetés

Zöld Otthon Programot indít az MNB

2021.08.06.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 6. 14:22

A klímaváltozás és a globális felmelegedés napjaink legnagyobb problémái. Az Európai Unió évek óta folyamatosan szigorúbb intézkedéseket hoz, hogy csökkentsük a környezetbe jutó káros anyagok kibocsátását. Az egyes tagállamok külön is megpróbálnak részt venni a védekezésben, ezért fontos lépést jelentett be a jegybank: Zöld Otthon Programot indít.

Zöld Otthon Programot indít az MNB

Miért fontos a Zöld Otthon Program?

A klímakatasztrófa megfékezésére tett kísérletek több területet érintenek. Célként jelölték meg az autók károsanyag-kibocsátásának csökkentését több lépcsőben, valamint a megújuló energiaforrások kiaknázását. Ezért támogatják a szél- és vízerőművek, valamint a napelemek telepítését. Ezt szem előtt tartva tesz lépéseket most Magyarország, ezért a Magyar Nemzeti Bank is a megújuló energiaforrások igénybevételének növeléséért száll harcba az általa tervezett Zöld Otthon Program segítségével. A legfeljebb 2,5 százalékos, végig fix kamatozású lakáshitel bevezetésére várhatóan 2021. októberétől kerül sor. A maximálisan felvehető hitelösszeg akár a hetvenmillió forintot is elérheti, a Magyar Nemzeti Bank pedig a várható nagy érdeklődés kiszolgálására nem kevesebb, mint 200 milliárd forintos keretösszeget különít el. A hitel leghosszabb futamideje huszonöt év lehet. Fontos információ, hogy csak lakossági ügyfelek vehetik fel, méghozzá új lakás vásárlására vagy építésére. Cél az energiatakarékos otthonok számának jelentős növelése.

Zöld Otthon Program az energiatakarékos lakásokért

A sikeres hiteligénylés feltétele, hogy olyan lakások épüljenek, amelyek megfelelnek az úgynevezett BB energetikai besorolási osztálynak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy „közel nulla energiaigényre vonatkozó előírásnak megfelelő” legyen, azaz meghatározott minőségű nyílászárók, előírt mértékű hőszigetelés és kötelezően alkalmazandó megújuló energiaforrás beépítését szorgalmazza ez a megjelölés. A Zöld Otthon Program elsősorban azért jön létre, hogy támogatást nyújtson és ösztönözze az utolsó pontot. A környezetvédelem szempontjából ez a legfontosabb paraméter, vagyis az, hogy a besorolás eléréséhez az energiafogyasztás 25 százalékát kell megújuló forrásból fedezni. Mint láthatjuk, a hazai pénzintézetek az állam segítségével egyre szélesebb körben kínálnak hitellehetőségeket mindenkinek, aki szeretne új otthonba költözni – és nem is önzetlenül. Tudniillik, amíg a CSOK vagy a Babaváró hitel a demográfiai növekedést hivatott segíteni, addig a Zöld Otthon Program a környezet megóvását tűzte ki célul.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

26,1%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

K&H személyi kölcsön autóvásárlásra

THM

8,5% - 14,2%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 5.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

2020.12.02.

Sokan teszik fel nekünk a fenti kérdést, hogy változó vagy fix kamatozási hitelt érdemes-e választani, így jobbnak láttuk, ha írunk róla pár sort, hiszen eléggé lényeges téma, különösen mostanában. Ha olvastál az utóbbi időben pénzügyi híreket, akkor valószínűleg benned is felébredt a gyanú, hogy a Magyar Nemzeti Bank valószínűleg hamarosan alapkamatot emel, és nem várja meg az előrejelzések szerinti 2020-as évet. Éppen emiatt gondoljuk úgy, hogy érdemes egy kicsit foglalkozni a jelenleg drágább hitelkonstrukciókkal is.

Tovább olvasom
Mikor érdemes lakáshitelt felvennünk?

Mikor érdemes lakáshitelt felvennünk?

2021.02.02.

Ha ingatlant vásárolnál, de nem rendelkezel a vételár teljes összegével, érdemes lakáshitelt felvenned, azonban vannak más esetek is, amikor ez a konstrukció a tökéletes.

Tovább olvasom
Lakáshitel folyamata az elejétől a végéig

Lakáshitel folyamata az elejétől a végéig

2020.12.09.

Vannak, akik úgy vágnak bele egy lakás megvásárlásába, hogy nem is tudják, mennyire hosszadalmas procedúra vár rájuk, és különösen igaz ez akkor, ha hitelből tervezik kifizetni a vételárat. Nem elrettentésképpen, de pontokba szedjük, mi vár azokra, akik – akár kényszerűségből, akár anyagi megfontolásból – ezt az utat választják.

Tovább olvasom
A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

2021.09.10.

A rosszul feltüntetett THM miatt számos kölcsönszerződéssel akadtak vélt, vagy valós problémák, ám a Kúria döntött – mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom