Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Zöld Otthon Programot indít az MNB

2021.08.06.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 20:24

A klímaváltozás és a globális felmelegedés napjaink legnagyobb problémái. Az Európai Unió évek óta folyamatosan szigorúbb intézkedéseket hoz, hogy csökkentsük a környezetbe jutó káros anyagok kibocsátását. Az egyes tagállamok külön is megpróbálnak részt venni a védekezésben, ezért fontos lépést jelentett be a jegybank: Zöld Otthon Programot indít.

Zöld Otthon Programot indít az MNB

Miért fontos a Zöld Otthon Program?

A klímakatasztrófa megfékezésére tett kísérletek több területet érintenek. Célként jelölték meg az autók károsanyag-kibocsátásának csökkentését több lépcsőben, valamint a megújuló energiaforrások kiaknázását. Ezért támogatják a szél- és vízerőművek, valamint a napelemek telepítését. Ezt szem előtt tartva tesz lépéseket most Magyarország, ezért a Magyar Nemzeti Bank is a megújuló energiaforrások igénybevételének növeléséért száll harcba az általa tervezett Zöld Otthon Program segítségével. A legfeljebb 2,5 százalékos, végig fix kamatozású lakáshitel bevezetésére várhatóan 2021. októberétől kerül sor. A maximálisan felvehető hitelösszeg akár a hetvenmillió forintot is elérheti, a Magyar Nemzeti Bank pedig a várható nagy érdeklődés kiszolgálására nem kevesebb, mint 200 milliárd forintos keretösszeget különít el. A hitel leghosszabb futamideje huszonöt év lehet. Fontos információ, hogy csak lakossági ügyfelek vehetik fel, méghozzá új lakás vásárlására vagy építésére. Cél az energiatakarékos otthonok számának jelentős növelése.

Zöld Otthon Program az energiatakarékos lakásokért

A sikeres hiteligénylés feltétele, hogy olyan lakások épüljenek, amelyek megfelelnek az úgynevezett BB energetikai besorolási osztálynak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy „közel nulla energiaigényre vonatkozó előírásnak megfelelő” legyen, azaz meghatározott minőségű nyílászárók, előírt mértékű hőszigetelés és kötelezően alkalmazandó megújuló energiaforrás beépítését szorgalmazza ez a megjelölés. A Zöld Otthon Program elsősorban azért jön létre, hogy támogatást nyújtson és ösztönözze az utolsó pontot. A környezetvédelem szempontjából ez a legfontosabb paraméter, vagyis az, hogy a besorolás eléréséhez az energiafogyasztás 25 százalékát kell megújuló forrásból fedezni. Mint láthatjuk, a hazai pénzintézetek az állam segítségével egyre szélesebb körben kínálnak hitellehetőségeket mindenkinek, aki szeretne új otthonba költözni – és nem is önzetlenül. Tudniillik, amíg a CSOK vagy a Babaváró hitel a demográfiai növekedést hivatott segíteni, addig a Zöld Otthon Program a környezet megóvását tűzte ki célul.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mit tehetsz, hogy ne bukd el a foglalót lakásvásárláskor?

Mit tehetsz, hogy ne bukd el a foglalót lakásvásárláskor?

2022.12.22.

Ahhoz, hogy ne bukd el a foglalót a lakásvásárlás során, számos apróságra kell figyelned; az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Tovább olvasom
Mitől függ a hitel kamata?

Mitől függ a hitel kamata?

2021.09.29.

Az, hogy mennyibe kerül számukra egy hitel, azt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutathatja meg számunkra. A THM legfontosabb és legismertebb eleme a kamat. A kamat egy olyan díj, amit a hitel tőke részével együtt vissza kell fizetnünk, amikor kölcsönt veszünk fel. Ez tulajdonképpen a hitel ára. A kamat nagysága sok mindent megmutat, és még több mindentől függ. Megnéztük, hogy mitől annyi a hitel kamata, amennyi.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk az ingatlanpiacon 2021-ben?

Mire számíthatunk az ingatlanpiacon 2021-ben?

2021.02.03.

A Kínából „világhódító” útjára induló COVID–19 alaposan megváltoztatta az emberek mindennapjait. Teljesen átrendezte az addigi gazdasági trendeket, így a fénykorát élő turizmus és autóipar mellett a folyamatosan növekvő ingatlanpiacot is megrengette. A jövő bizonytalan, de vélhetően az ingatlanpiacon 2021-ben sem várható nagy változás.

Tovább olvasom
Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

2023.01.31.

A legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál találhatóak? Nem biztos, de talán a számodra leginkább megfelelő igen!

Tovább olvasom