fbpx
Hirdetés

Zöld Otthon Programot indít az MNB

2021.08.06.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 6. 14:22

A klímaváltozás és a globális felmelegedés napjaink legnagyobb problémái. Az Európai Unió évek óta folyamatosan szigorúbb intézkedéseket hoz, hogy csökkentsük a környezetbe jutó káros anyagok kibocsátását. Az egyes tagállamok külön is megpróbálnak részt venni a védekezésben, ezért fontos lépést jelentett be a jegybank: Zöld Otthon Programot indít.

Zöld Otthon Programot indít az MNB

Miért fontos a Zöld Otthon Program?

A klímakatasztrófa megfékezésére tett kísérletek több területet érintenek. Célként jelölték meg az autók károsanyag-kibocsátásának csökkentését több lépcsőben, valamint a megújuló energiaforrások kiaknázását. Ezért támogatják a szél- és vízerőművek, valamint a napelemek telepítését. Ezt szem előtt tartva tesz lépéseket most Magyarország, ezért a Magyar Nemzeti Bank is a megújuló energiaforrások igénybevételének növeléséért száll harcba az általa tervezett Zöld Otthon Program segítségével. A legfeljebb 2,5 százalékos, végig fix kamatozású lakáshitel bevezetésére várhatóan 2021. októberétől kerül sor. A maximálisan felvehető hitelösszeg akár a hetvenmillió forintot is elérheti, a Magyar Nemzeti Bank pedig a várható nagy érdeklődés kiszolgálására nem kevesebb, mint 200 milliárd forintos keretösszeget különít el. A hitel leghosszabb futamideje huszonöt év lehet. Fontos információ, hogy csak lakossági ügyfelek vehetik fel, méghozzá új lakás vásárlására vagy építésére. Cél az energiatakarékos otthonok számának jelentős növelése.

Zöld Otthon Program az energiatakarékos lakásokért

A sikeres hiteligénylés feltétele, hogy olyan lakások épüljenek, amelyek megfelelnek az úgynevezett BB energetikai besorolási osztálynak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy „közel nulla energiaigényre vonatkozó előírásnak megfelelő” legyen, azaz meghatározott minőségű nyílászárók, előírt mértékű hőszigetelés és kötelezően alkalmazandó megújuló energiaforrás beépítését szorgalmazza ez a megjelölés. A Zöld Otthon Program elsősorban azért jön létre, hogy támogatást nyújtson és ösztönözze az utolsó pontot. A környezetvédelem szempontjából ez a legfontosabb paraméter, vagyis az, hogy a besorolás eléréséhez az energiafogyasztás 25 százalékát kell megújuló forrásból fedezni. Mint láthatjuk, a hazai pénzintézetek az állam segítségével egyre szélesebb körben kínálnak hitellehetőségeket mindenkinek, aki szeretne új otthonba költözni – és nem is önzetlenül. Tudniillik, amíg a CSOK vagy a Babaváró hitel a demográfiai növekedést hivatott segíteni, addig a Zöld Otthon Program a környezet megóvását tűzte ki célul.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Igényelhetünk-e kölcsönt próbaidő alatt?

Igényelhetünk-e kölcsönt próbaidő alatt?

2021.10.07.

A hitelhez jutás feltétele, hogy rendelkezzünk a bank által elvárt dokumentumokkal, és megfeleljünk a hitel alapkövetelményinek. A bankok eltérő gyakorlatot folytatnak a hitelezésben, és hitelfajtánként is eltérnek az elvárások. Nem mindegy, hogy személyi kölcsönt, autó lízinget vagy ingatlan jelzáloghitelt akarunk igénybe venni.

Tovább olvasom
Miben különbözik a minősített fogyasztóbarát lakáshitel és a piaci kamatozású lakáshitel?

Miben különbözik a minősített fogyasztóbarát lakáshitel és a piaci kamatozású lakáshitel?

2021.06.15.

Az ingatlanvásárláson átesettek tudhatják, mennyi feltételt kell teljesítenünk, mennyi igazolást kell bemutatnunk ahhoz, hogy végül hozzájussunk az áhított hitelhez. Rengeteg idő, sok bankba járás, még több idegeskedés, mire hátradőlhetünk és megkaphatjuk a kölcsönt, illetve folyósít a pénzintézet. Ezt egyszerűsítendő jelentek meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek. De miben különbözik a piaci kamatozású változatától?

Tovább olvasom
Zöld Hitel: mekkora kamattal kell számolnunk?

Zöld Hitel: mekkora kamattal kell számolnunk?

2021.12.16.

Az, hogy mekkora kamattal kell számolnod egy hitelkonstrukció esetében, az egyik legfontosabb részlete a hitelfelvételnek, hiszen nagyrészt ez dönti el, hogy mekkora plusz költséggel kell számolnod.

Tovább olvasom
Lakásvásárlás - személyi kölcsönnel, vagy lakáshitellel éri meg jobban?

Lakásvásárlás - személyi kölcsönnel, vagy lakáshitellel éri meg jobban?

2021.08.30.

Lakásvásárlást nem csak lakáshitel, de személyi kölcsön segítségével is le lehet bonyolítani, a kérdés csupán az, hogy melyikkel járunk jobban.

Tovább olvasom