Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Így változik a Babaváró hitel büntetésének számítási módja 2024-től

2023.10.11.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. október 11. 12:05

A Babaváró támogatás népszerűsége töretlen. Nem árt azonban fokozott körültekintéssel eljárni az igényléskor. Amennyiben ugyanis nem teljesülnek a szerződés feltételei, a kamattámogatást vissza kell fizetni, és a hitel piaci kamatozásúvá válik. Utánajártunk, hogy változik a Babaváró hitel büntetésének számítási módja 2024-től.

Így változik a Babaváró hitel büntetésének számítási módja 2024-től

A Babaváró hitel – támogatás gyermekszületésre

A Babaváró támogatás a kormány által támogatott hitel, amivel a kormány a gyermekvállalást kívánja segíteni.

Tízmillió forintot is igényelhetünk, és a Babaváró támogatás kamatmentes lesz a futamidő végéig, ha teljesítjük a szerződéses feltételeket.

A Babaváró hitel, ahogy a nevében is benne van, gyermeket vállaló családoknak ad támogatást.

A szerződésben vállalnunk kell, hogy gyermek születik. Ha az első gyerek öt éven belül megszületik, akkor a Babaváró hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz.

Ha megszületik a második gyerekünk is, akkor a hitel harminc százaléka elengedésre kerül, és a harmadik gyerekünk megszületése után már semmit nem kell visszafizetnünk.

A Babaváró hitelt akár húsz évre is igényelhetjük, és a szabályok szerint a törlesztőrészletünk nem lehet magasabb havi ötvenezer forintnál.

A Babaváró hitel, hasonlóan egy személyi kölcsönhöz, szabad felhasználású. A szabad felhasználású hitel pedig a legnépszerűbb hiteltermék a pénzpiacon. Nem véletlenül, hiszen sok előnnyel rendelkezik.

A szabad felhasználású hitel legnagyobb előnye a nevéből is következik: bármire elkölthető a hitelösszeg.

Nem kell hitelcélt igazolni a felvételéhez, vagyis nem annyira kötött, mint egy fedezetes hitel, és az igénylési folyamat sem annyira hosszú. További előnye a Babaváró hitelnek, hogy csak rendszeres jövedelmet kell hozzá igazolni.

A hitel a gyermekvállalás után legfeljebb öt évig kamatmentes. Ha ez idő alatt nem születik gyermek, vagy a gyermekvállalás nem teljesül a feltételeknek megfelelően, akkor a hitel kamatát vissza kell fizetni.

Nem csak a büntetés változik

Változást jelentett be az állam a családtámogatásoknál. A Babaváró támogatásnál emelkedik a maximálisan igényelhető összeg, de életkori szigorítást is bejelentettek.

A változások 2023 év végén lépnek életbe. A szigorítás miatt lesznek olyanok, akiknek még idén igényelniük kell, különben nem tudják majd igénybe venni ezt a támogatási formát.

A Babaváró hitel maximális összege 11 millió forintra emelkedik 2024.01.01-től. A Babaváró hitelt csak 30 év alatti nőtaggal rendelkező házaspárok igényelhetnek 2024.01.01-től.

2024.01.01-től 2025.01.01-ig, 40 éves korig még igényelhető lesz a támogatás, ha a várandósság igazolásra kerül.

2023.12.31-ig a mostani feltételekkel igényelhető a Babaváró hitel.

Így változik a Babaváró hitel büntetésének számítási módja 2024-től

A Babaváró hitel büntetésének számítási módja 2024-től jelentősen megváltozik.

A jelenlegi szabályok szerint a büntetés mértéke megegyezik a kamattámogatás mértékével, vagyis havi szinten 10,44 százalék.

2024-től azonban a büntetés mértékét a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt mértékének megfelelő kamattal kell kiszámolni.

Például, ha a jegybanki alapkamat 13 százalék, akkor a büntetés mértéke 16 százalék lesz. A párnak egy összegben vissza kell fizetnie az addigi igénybe vett kamattámogatást.

A büntetés összege tehát a következőképpen alakul:

Kamattámogatás összege (jegybanki alapkamat + 3%)

A büntetés mértékének növekedése miatt a párok számára nagyobb kockázatot jelent a Babaváró hitel igénylése.

Ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy megfelelnek-e a hitel feltételeinek, és hogy képesek-e a hitelt időben visszafizetni.

Az idén vagy jövőre? – szakértőink véleménye

A Banknavigátor szakértői szerint annak, aki Babaváró támogatást szeretne, gyorsan és alaposan kell eljárnia.

Hogyan lehet ezt megtenni? Olyan módszeresen kell eljárni, hogy a végén az idei és a jövő évi szabályokkal is tisztában legyen az igénylő. Rá kell jönni a legfontosabb kérdésre adandó válaszra: idén igényeljek vagy jövőre? Át kell gondolni minden lehetőséget, és dönteni kell. Következetes és jó döntést kell hozni, és ha még az idén igényelne valaki, akkor azonnal kell lépni.

A döntésnél nem a legfontosabb a büntetés mértékének változása, de ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Aki jövőre a változások miatt biztosan nem igényelhet Babaváró támogatást, az a beadásnál vegye figyelembe, hogy a döntésnek van átfutási ideje. Hiába lehet december végéig igényelni, nem lehet az utolsó pillanatig várni.

Összefoglalás

A Babaváró támogatás a kormány által nyújtott hitel, amely a gyermekvállalást hivatott segíteni. A szerződés szerint a család vállalja, hogy gyermek születik, és ha az első gyerek öt éven belül születik meg, a hitel kamatmentessé válik. A második gyerek megszületésével a hitel 30%-át elengedik, a harmadik gyerek után pedig már nem kell visszafizetni. Az állam változtatásokat jelentett be 2023 végén: a maximális összeg 11 millió forintra emelkedik 2024-től, de csak 30 év alatti nőtaggal rendelkező házaspárok igényelhetik. 2024-től a Babaváró hitel büntetése változik: ha a hitel feltételei nem teljesülnek, a büntetés mértékét a jegybanki alapkamat + 3%-kal számolják ki.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5 ok, ami miatt elbukhatjátok a babaváró hitelt

5 ok, ami miatt elbukhatjátok a babaváró hitelt

2021.02.24.

Nyilvánvaló, hogy elbukhatjátok a babaváró hitelt, ha beadjátok az igénylést, hiszen ezerféle feltételnek kell megfelelnetek. Hogy milyen okokból, az alábbiakból kiderül!

Tovább olvasom
Babaváró hitel: teendők a gyermek születése után

Babaváró hitel: teendők a gyermek születése után

2022.03.10.

A gyermek születése után lesznek még teendőid a babaváró hitellel kapcsolatosan – az alábbiakból megtudhatod, mik ezek.

Tovább olvasom
Élmény lett a banki ügyintézés – szelfi kamerával nyilatkozhatunk a Gránit Banknál

Élmény lett a banki ügyintézés – szelfi kamerával nyilatkozhatunk a Gránit Banknál

2023.11.21.

Nem akármilyen ügyintézésre ad lehetőséget a Gránit Bank. Habár az online ügyintézés, mint szolgáltatás, már két éve elérhető, a felhasználói élmény területén nagyot lépett előre a magyarországi digitális pénzintézet.

Tovább olvasom
Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

2021.11.15.

A Babaváró hitel az elmúlt évek egyik slágerterméke. Számtalan család élt a lehetőséggel, és vállalt gyermeket a Babaváró hitel igénylése miatt. A kormány népességfogyás lassítását célzó támogatása tehát jól működik, vannak azonban, akik nem tudták teljesíteni az elvárt feltételek. A TB jogviszonyt érintő könnyítésekkel viszont még szélesebb körben vált elérhetővé a Babaváró hitel.

Tovább olvasom