Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ismerd meg az ingatlant érintő feltételeket a CSOK Plusznál!

2023.12.18.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2024. február 4. 15:31

A CSOK Plusz egy nagyszerű lehetőség lesz 2024-ben, azt azonban nem felejthetjük el, hogy mint minden hasonló támogatási formánál, itt is teljesíteni kell az elvárt feltételeket. Utánajártunk, hogy milyen ingatlannal kapcsolatos feltételek lesznek a CSOK Plusz támogatásnál. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Ismerd meg az ingatlant érintő feltételeket a CSOK Plusznál!

Egy jó támogatás 2024-ben – a CSOK Plusz

Az ötezer fő feletti településeken támogatott hitel lesz elérhető 2024-től, ennek kamata legfeljebb 3 százalék lehet, ami lényegesen kedvezőbb a piaci hitelkamatoknál.

A kedvezményes hitel azonban nem csak a nagyobb településeken lesz igényelhető, mert a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás mellé is felvehető lesz.

A támogatott, kedvezményes hitel maximális összege a vállalt gyerekek számától függően egy gyermeknél 15 millió forint, két gyermeknél 30 millió forint, 3 gyermeknél pedig 50 millió forint lehet.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény Plusz hitel futamideje 10-25 év.

A hitelt igénylő édesanyák 41 éves korukig igényelhetnek, ám 2 éves átmeneti időszakban azok a várandós nők is megkaphatják a támogatott kölcsönt, akik ennél idősebbek.

Az ingatlanvásárlási lehetőségek és feltételek a következők:

Az ingatlan vásárlási értéke az első közös otthon megvásárlása esetén maximum 80 millió forint lehet, míg azok számára, akik nem az első lakásukat szeretnék megvenni vagy meglévő ingatlanjukat bővítenék, a felső határ 150 millió forint.

Lényeges, hogy a kedvezményes hitel nem használható telekvásárlásra.

Az első évben a hitel felvételét követően csak a kamatot kell törleszteni, a tőke visszafizetése ebben az időszakban nem szükséges.

Ha az adósoknak gyermek születik, akkor jogosultak egy éves hitelmoratóriumra. Ebben az esetben a futamidő meghosszabbodik egy évvel, ami a hitel teljes visszafizetési összegének emelkedéséhez vezethet.

A CSOK Plusz kedvezményes lakáshitele a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatása mellé is igényelhető, és így a Falusi CSOK mellé járó adó-visszatérítési támogatást is fel lehet majd venni.

És ami nagyon fontos: minden megszületett gyermek után jóváírnak 10 millió forintot a tartozásból.

Csak a második gyerektől, de utána minden gyermek megszületése után elengednek 10 millió forintot a tartozásból, ami nem vonatkozik a meglévő gyermekekre.

Az ingatlant érintő feltételek a CSOK Plusznál

Jelenleg úgy tűnik, hogy az első ingatlan megvásárlása mellett egy nagyobb lakás vásárlására is fordítható lesz a támogatás.

Az, hogy a már ingatlannal rendelkező igénylő akkor kapja meg a CSOK Plusz kedvezményes kamatozású kölcsönét, ha a meglévő ingatlannál nagyobbat vásárol, valószínűnek látszik.

Valószínűleg a vételár sem fog számítani, de a hasznos alapterület igen. Ez egy logikus elvárás, mert a gyermekvállalás miatt nagyobb ingatlanra lesz szükség.

Az még nem tudható, hogy a meglévő ingatlant el kell adni vagy nem. A támogatások eddigi tapasztalatai alapján valószínű, hogy nem lehet második ingatlanra kérni a támogatást, vagyis a meglévőt el kell adni.

Amire mindenképpen gondoljunk igénylés előtt

A Banknavigátor szakértői szerint van néhány dolog, amire érdemes gondolni az igénylés előtt.

  • Az ingatlan elhelyezkedése: fontos, hogy az ingatlan olyan helyen legyen, ahol a család jól érzi magát. Figyeljük meg a környéket, a közlekedést, az iskolákat, óvodákat.

  • Az ingatlan állapota: az ingatlan állapota befolyásolja a hitel összegét. Ha az ingatlan felújításra szorul, akkor érdemes előre számolni a felújítási költségekkel.

  • A hitel törlesztése: a hitel törlesztése jelentős terhet róhat a családra. Érdemes a jövedelmünket és a kiadásainkat összehasonlítani, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a törlesztést ki tudjuk fizetni.

A CSOK Plusz egy nagyszerű lehetőség a gyermekes családok számára, hogy megvalósítsák az otthonteremtési álmaikat. Azonban fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a feltételekről és a lehetőségekről, mielőtt igényelnénk a támogatást.

A szakértőink arra is felhívják a figyelmet, hogy még a végleges, kialakult támogatások is sok meglepetést tartogathatnak az igénylőknek. Ezért is kiemelten fontos, hogy az igénylés beadása előtt pontosan tisztában legyünk minden elvárással.

Amennyiben ugyanis bármilyen elvárásnak nem felelünk meg, a támogatás iránti kérelmünket elutasítják.

És ezt, nyilván, el akarjuk kerülni.

Összefoglalás

A CSOK Plusz, amely 2024-től lesz elérhető, egy kedvező lehetőség a gyermekes családok számára otthonteremtés céljából. Ez a támogatási forma azonban az ingatlant érintő feltételekhez is kötött. A hitel kamata 3 százalék lehet, ami jelentős előnyt jelent a piaci hitelkamatokkal szemben. A hitel maximális összege a gyerekek számától függ, 15 millió forint egy gyermek esetén, 30 millió kettőnél, és 50 millió három gyermeknél.

Az ingatlant érintő feltételek közé tartozik, hogy az első közös otthon esetén az ingatlan vásárlási értéke maximum 80 millió forint lehet, míg második vagy további ingatlanok esetén ez az összeg 150 millió forintig emelkedhet. Fontos, hogy a hitel nem használható telekvásárlásra. További fontos szempontok közé tartozik az ingatlan elhelyezkedése, állapota, és a törlesztési feltételek, amelyek mind befolyásolják a hitel összegét és törlesztését. A CSOK Plusz igénylése előtt fontos, hogy tájékozódjunk a feltételekről és lehetőségekről.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Így juthatsz sokkal könnyebben lakáshoz 2024-ben

Így juthatsz sokkal könnyebben lakáshoz 2024-ben

2024.02.14.

Az elmúlt 5 évben egyre nehezebben tartja a lépést a kereslet az ingatlanpiaci drágulással. Az ingatlanárak emelkedésében az elmúlt években sok tényező játszott szerepet, köztük a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán konfliktus, a kormány családtámogatási programja, majd az energiaárak rekord szintű emelkedése és az építőipari drágulás. De a trend évről évre ugyanaz: drágulnak a négyzetméterárak.

Tovább olvasom
Kérdések, amelyek tisztázatlanok a CSOK Plusz kapcsán

Kérdések, amelyek tisztázatlanok a CSOK Plusz kapcsán

2023.10.27.

Néhány napja egy igen meglepő hírre ébredtünk: a kormány bejelentette a jövő évtől érvényes CSOK Plusz program feltételeit, melynek keretében maximum 50 millió forintra emelkedik a támogatott hitel összege. Az eddigi információk szerint a program a 2023 végéig igényelhető támogatás helyébe lép. A friss hír kapcsán bőven akadnak még tisztázatlan kérdések, amelyeket a Banknavigátor.hu is körbejárt.

Tovább olvasom
Elindult a CSOK Plusz: milyen eltérések vannak a bankok között?

Elindult a CSOK Plusz: milyen eltérések vannak a bankok között?

2024.01.16.

A CSOK Plusz hitel egy támogatási forma, de attól, hogy támogatás, még hitel is. És mint minden hitel esetében, a bankok eltérő feltételekkel kínálhatják azt az ügyfeleiknek. És bár ezek az eltérések minimálisak, utánajártunk, hogy miért lehet ez fontos az igénylésnél. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Minden, amit tudni kell a CSOK Plusz törlesztésének szüneteltetéséről

Minden, amit tudni kell a CSOK Plusz törlesztésének szüneteltetéséről

2024.02.04.

A CSOK Plusz hitel egy családtámogatási forma, ami a kamattámogatás mellett a törlesztés szüneteltetésével is támogatja az igénylőket. Utánajártunk, hogy milyen módon lehet a CSOK Plusz hitel visszafizetését szüneteltetni. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom