fbpx
Hirdetés

Legfontosabb tudnivalók a hitelkiváltással kapcsolatban

2022.02.02.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. február 2. 15:11

A hitelkiváltás előnyei számosak, és ezek alapján mindenkinek megéri foglalkozni a kérdéssel, hiszen komoly összegek múlhatnak rajta.

Legfontosabb tudnivalók a hitelkiváltással kapcsolatban

Sajnos a hitelkiváltás lehetőségével még mindig viszonylag kevesen élnek, holott a drága hitelek törlesztése mindenkire komoly terheket ró, a kiváltással pedig jelentős megtakarítás érhető el. Sokakat riaszt el a hosszadalmas ügymenet, míg mások azért nem élnek a hitelkiváltás lehetőségével, mert nem tudják, jogosultak-e rá, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek megismerésével egyszerűbbé válhat a döntés.

A hitelkiváltás során az ügymenet ugyanaz, mint egy bármilyen más hitel felvételekor, csak itt egy meglévő kölcsön végtörlesztése a hitelcél, azaz kifejezetten erre alkalmazható hitelkonstrukciót érdemes választani, mivel csak így tarthatóak a legalacsonyabb szinten a kamatok és más költségek.

A nem hitelkiváltásra szolgáló, de erre is felhasználható hitelek – mint amilyen a személyi kölcsön, vagy a szabad felhasználású jelzáloghitel – esetében lényegesen magasabb THM értékkel kell számolni, ezért erre a célra nem érdemes ezeket választani, kivéve, ha egyéb hitelcél megvalósítására is szükség van.

Emellett az is fontos érv a hitelkiváltó hitel mellett, hogy a bank ebben az esetben kizárólag az új hitellel számol a jövedelem terhelhetősége szempontjából, míg egy szabad felhasználású jelzáloghitel, vagy egy személyi kölcsön esetében a jövedelemnek az új és a régi kölcsön havi törlesztőire együttesen kell fedezetet biztosítania.

Fontos tudni, hogy akár a számlavezető banknál is ki lehet váltani egy, vagy több hitelt, de nem feltétlenül érdemes, hiszen az egyes bankok ajánlatai között nagy mértékű különbség is lehet, azaz előfordulhat akár az is, hogy egy másik banknál felvett hitelkiváltó kölcsönnel sokkal jobban járunk.

A hitelkiváltó hitel igénylése a szokásos ügymenet szerint történik, azaz egy új hitelbírálatra lesz szükség, mivel a hitelkiváltás egy újabb hitel felvételét jelenti. Ehhez legalább 3 hónapos munkaviszony szükséges, valamint a jövedelemnek meg kell felelnie a bank és a JTM szabályozás kívánalmainak. A bankok feltételei eltérhetnek egymástól, ezért ennek minden esetben érdemes utánanézni.

Ha a hitelkiváltó kölcsön jelzálog alapú, akkor szükség lesz egy megfelelő ingatlanfedezetre is. A bank legfeljebb az ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-áig hitelez, a törvény szerint, ám a gyakorlatban ez inkább csak 50-70%. Ha az ingatlan értéke nem elegendő, akkor a megoldás a pótfedezet bevonása.

A hitelkiváltás alapfeltétele, hogy a meglévő kölcsön ne legyen fizetési elmaradásban, viszont a moratóriumban lévő hitelt ki lehet váltani a bankok többségénél, viszont a kiváltást követően ismét törleszteni kell. A hitelkiváltás során akár több, különböző típusú kölcsön is kiváltható, amivel azok egyetlen hitelbe vonhatóak össze.

Ha a hitelkiváltással kevesebb lesz a havi törlesztőrészlet, de a család költségvetése elbírja a magasabb törlesztőrészletet, akkor két lehetőség közül lehet választani: vagy a rövidebb futamidőt és az eredeti törlesztőrészletet választjuk, ami a tartozás gyorsabb megfizetéséhez vezet, vagy egy plusz, szabadon felhasználható összeget kérünk a kiváltandó hitelek összege felett. Ez azonban csak abban az esetben lehetséges, ha a kiváltandó hitelek között nincs jelzáloghitel.

Fontos még megemlíteni a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedést is, hiszen ez milliós összegeket jelent a családi költségvetésre nézve. Mint tudható, a második gyermek után 1 millió forinttal, míg a harmadik után 4 millió forinttal csökken a meglévő lakáscélú hitelek tőketartozása. Szerencsére a hitelkiváltást követően sem vész el ez a lehetőség, de csak abban az esetben, ha a kiváltással kizárólag a korábbi hitelek kerülnek lecserélésre, és további összeg igénylésére nem kerül sor.

Jó tudni, hogy a babaváró hitel is alkalmas lehet a hitelkiváltásra, ám nem minden pénzintézet folyósítja azt erre a célra. Érdemes tehát ebben az esetben előre tudakozódni, és, ha nem engedélyezi a számlavezető bank, akkor másikat kell választani.

Ha Te is a hitelkiváltáson töröd a fejedet, vagy épp e cikk győzött meg arról, hogy érdemes belevágnod, tekintsd meg a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylést online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

2022.09.02.

Személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és előtte minél több ajánlatot ismernél meg? Az alábbiakban a K&H Bank konstrukcióit ismertetjük!

Tovább olvasom
Babaváró hitel felvétele hitelkiváltásra – lehetséges?

Babaváró hitel felvétele hitelkiváltásra – lehetséges?

2020.11.23.

Sokan éltek a babaváró hitellel az utóbbi másfél évben, hiszen nagyon kedvező konstrukció, azonban annak ellenére, hogy elvileg szabad felhasználású, vannak bizonyos megkötések, amelyekhez a bankoknak és az ügyfeleknek egyaránt tartaniuk kell magukat.

Tovább olvasom
Milyen költségekkel jár a hitelkiváltás?

Milyen költségekkel jár a hitelkiváltás?

2022.03.18.

A hitelkiváltás költségekkel jár, ám ezeket érdemes kifizetni, hiszen emellett számos előnye is van, amelyeket érdemes kihasználni.

Tovább olvasom
Mi történik válás esetén a közös hitellel?

Mi történik válás esetén a közös hitellel?

2020.11.29.

A válás egy olyan téma, ami sajnos megkerülhetetlen, hiszen hazánkban a házasságok 40%-a nem tart holtomiglan-holtodiglan. Ennek az érzelmi traumán túl komoly anyagi vonzata is van, ráadásul rengeteg ügyintézéssel is jár. Az alábbiakból kiderül, mire kell számítani egy közös hitelnél válás esetén.

Tovább olvasom