Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

2024.06.10.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2024. június 10. 18:52

Az emberek számára a hitelbírálat egy fontos lépés lehet életükben, legyen szó lakásvásárlásról, autóvásárlásról, vagy más nagyobb beruházásról. Azonban a hitelbírálat folyamata nem mindig gyors és egyszerű. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a hitelkérelem jóváhagyása. Utánajártunk a hitelbírálat idejét meghatározó négy fontos tényezőnek, hogy jobban megérthessük ezt a folyamatot.

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

A bank folyamatai: Minden pénzintézetnek saját folyamatai vannak a hitelbírálat terén. Ezek a folyamatok eltérhetnek attól függően, hogy milyen típusú hitelt kínálnak, milyen kockázatokat vállalnak, és milyen a hitelfelvevők profilja. Például egy bank lehet, hogy szigorúbb feltételeket állapít meg a jelzáloghitel esetén. Az ilyen folyamatok alapján a hitelbírálat ideje jelentősen eltérhet az egyes bankok között.

Hitelkérelem összetettsége és teljessége: A hitelkérelem benyújtásának módja és annak teljessége is jelentős hatással van a hitelbírálat idejére. Ha egy hitelkérelem hiányos vagy hibás információkat tartalmaz, az további időt vehet igénybe a bank részéről. Egy jól dokumentált és teljes hitelkérelem gyorsabb jóváhagyási folyamatot eredményezhet.

Hitelfelvevő kockázata: A hitelfelvevők kockázata szintén meghatározó tényező a hitelbírálat idejében. A bankoknak átfogó vizsgálatot kell végezniük a hitelkérelem benyújtójának pénzügyi helyzetéről, hiteltörténetéről és jövedelmi helyzetéről. Minél magasabb a kockázat a hitelfelvevő számára, annál alaposabb vizsgálatra lehet szükség, ami hosszabb időt vehet igénybe.

Piaci környezet és jogszabályok: A piaci környezet és az aktuális jogszabályok is befolyásolhatják a hitelbírálat idejét. Például válságos időszakokban vagy a hitelpiac szabályozásának változása esetén a bankok lehet, hogy szigorúbbak vagy óvatosabbak a hitelbírálat során. Ezen túlmenően, a jogszabályok változása gyakran új követelményeket jelenthet, amelyek hatással lehetnek a hitelbírálat idejére és folyamatára.

Összességében a hitelbírálat ideje számos tényezőtől függ, és nem mindig lehet pontosan előre jelezni.

Fontos azonban, hogy a hitelkérelem benyújtása előtt alaposan tájékozódjunk a kiválasztott bank folyamatairól, valamint gondoskodjunk arról, hogy a hitelkérelem teljes és pontos legyen.

Ez segíthet minimalizálni a hitelbírálat idejét, és növelni annak sikerességét.

Mit tehet az igénylő, hogy gyorsabb legyen az elbírálás?

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint az igénylő sokat tehet annak érdekében, hogy gyorsabb legyen a hitelbírálat folyamata. De mit tehet pontosan?

Teljes és pontos dokumentáció benyújtása: A legfontosabb lépés az, hogy a hitelkérelem kitöltésekor minden szükséges dokumentumot teljes körűen és pontosan csatoljunk. Ez magában foglalja a jövedelemigazolásokat, bankszámlakivonatokat, adóbevallásokat és bármely más releváns dokumentumot. Minél teljesebb és pontosabb a dokumentáció, annál kevesebb időt vesz igénybe az ellenőrzés, és az esetleges további dokumentumok bekérése.

Készüljünk fel a találkozóra: Néhány bank személyes találkozót tart a hitelkérelem benyújtóival. Készüljünk fel erre alaposan, és biztosítsuk, hogy minden szükséges információ rendelkezésre álljon. Ez segíthet a folyamat zökkenőmentességében, és a gyorsabb jóváhagyásában.

Válasszunk gyors bankot: Néhány bank speciális gyorsított folyamatokat kínál bizonyos típusú hitelkérelmek esetén. Ez lehet például az online hitelkérelem kitöltése, vagy az elektronikus dokumentumok benyújtása. Válasszunk olyan bankot, amely ilyen lehetőségeket kínál, hogy minimalizáljuk a hitelbírálat idejét.

Kerüljük a párhuzamos hitelkérelmeket: Ha több hitelkérelmet is benyújtunk különböző bankokhoz ugyanarra a hitelcélra, az időt vehet igénybe, mivel mindegyik banknak saját folyamatai vannak. Inkább válasszunk egy bankot, és dolgozzunk velük.

Kapcsolatban maradás és nyomon követés: Ne hagyjuk figyelmen kívül a bankkal való kapcsolatot a hitelbírálat folyamata során. Ha szükséges, rendszeresen kérdezzük meg, hogy hol tart a folyamat, és kövessük nyomon a fejleményeket. Ez segíthet abban, hogy a bank időben megkapja az összes szükséges információt, és felgyorsítsuk a hitelbírálat folyamatát.

Ha ezeket a lépéseket követjük, nagyobb esély lesz arra, hogy gyorsabb legyen a hitelbírálat folyamata, és hamarabb megkapjuk a hitel jóváhagyását.

Összefoglalva

Helyesen összeállított hitelkérelem segíthet a jóváhagyás folyamatának felgyorsításában.

Óvatos felkészülés a találkozóra növeli az igénylők esélyeit.

Rugalmasan válasszunk olyan bankot, amely online bírálja el a kérelmet.

Átgondoltan kerüljük a párhuzamos hitelkérelmek benyújtását.

Következetes kapcsolattartás a bankkal, és nyomon követése a folyamatnak kulcsfontosságú a hatékony elbírálás érdekében.

Vannak rajtunk kívül álló okok, amiket nem tudunk befolyásolni. De amit megtehetünk, azt tegyük meg, hogy lerövidítsük a hitelbírálat idejét.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

2021.04.07.

Az előzetes hitelbírálat igényléséhez számos dokumentumra lesz szükséged – az alábbiakból megtudhatod, melyekre!

Tovább olvasom
Okok, amelyek miatt elutasíthatják a hitelkérelmedet

Okok, amelyek miatt elutasíthatják a hitelkérelmedet

2021.08.03.

Elutasították a hitelkérelmedet, és nem tudod, mi lehetett az oka? Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb, lehetséges okokat.

Tovább olvasom
5 ok, amiért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni

5 ok, amiért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni

2022.10.14.

Ötnél sokkal több érvet is meg tudnák fogalmazni amellett, hogy miért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni, de most legalább öt érvet felsorolunk mellette. Ez az egyszerű lépés meggyorsítja a későbbi hitelfelvételt, és segíthet abban is, hogy olyan lakást vegyünk meg, melyről biztosan tudjuk, hogy pozitív hitelbírálatot kapunk rá és biztosan képesek lesz törleszteni a kölcsönt.

Tovább olvasom
Átlagosan mennyi idő alatt kapjuk meg az igényelt személyi kölcsönt?

Átlagosan mennyi idő alatt kapjuk meg az igényelt személyi kölcsönt?

2021.09.22.

A személyi kölcsön az egyik legnépszerűbb hitelfajta Magyarországon a szabad felhasználhatóságnak és a gyors kiutalásnak köszönhetően. De meddig tart a hitelbírálat? Mennyi idő alatt utal a bank? Mire van hozzá szükség? Megnéztük.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával