Hirdetés

A lakáshitelek kamatai emelkednek idén!

2020.04.08.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2020. május 2. 20:57

Változó kamatozású hiteled van? Akkor nyilván észrevetted, hogy alaposan megugrott a kamat. Azért emelkednek a lakáshitelek kamatai az utóbbi időben, mert a BUBORHOZ kötött az alakulásuk, és ha az emelkedik, akkor sajnos a hiteleknél is hasonló lesz a helyzet.

A lakáshitelek kamatai emelkednek idén!

A BUBOR egy úgynevezett irányadó kamatláb, amit a változó kamatozású hiteleknél alkalmaznak, és ennek változása okozza a lakáshitelek kamatainak emelkedését. A BUBOR értéke a januári értékhez képest közel a háromszorosára, 0,58%-ra növekedett, ami jelentős emelkedést jelent a lakáshitelek kamatainál is, bár nem háromszorosat.

Az általad megfizetett kamat úgy keletkezik, hogy a fix kamatfelár mellé 3, 6 vagy 12 havi BUBOR értéket rendelnek. A változó kamatú hitelek esetében a kamat alacsonyabb, mint a fix kamatozásúaknál. Ám ehhez tartozik némi kockázat is, aminek negatív oldalát épp most tapasztalhatod, hiszen a lakáshiteled kamata emelkedett. A fordulónapokon a változó kamatozású hitelek kamatát a BUBOR-hoz igazítják, ez a bizonyos fordulónap pedig nemsoká bekövetkezik, és mivel a BUBOR továbbra is magas, a hitelek kamatai is nőni fognak – legalábbis várhatóan. Amennyiben addig csökken ez az érték, még akár csökkenhet is a lakáshiteled kamata.

Van azonban változtatási lehetőséged, ha nem szeretnél belenyugodni ebbe a helyzetbe. Természetesen az egyik a hitelkiváltás, míg a másik a kamatperiódus változtatása. Az emelkedő lakáshitel kamatok miatt a bankod egy tájékoztatót küld levélben, és felajánlja a kamatrögzítés lehetőségét, ami ugyan szerződésmódosítási díj megfizetését teszi kötelezővé, de ha az összköltséget nézzük, akkor az összege szinte észrevehetetlen. Ha ezt választod, akkor a kamatperiódustól függően hosszabb távon lehetsz védett a BUBOR változásaival szemben.

Amennyiben az emelkedő lakáshitel kamatok miatt a hitelkiváltást választod, ne csak a saját bankodnál nézz körül, hanem hasonlítsd össze a többi bank ajánlatait is! Oldalunk segítségével ezt egyszerűen és gyorsan megteheted, így könnyen kiválaszthatod a számodra leginkább megfelelőt. Ha kérdésed lenne, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

A lakáshitelt egyszerűen fel lehet venni, tekintsd át ajánlatainkat és válogass kedvedre, kattints ide. 

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

2021.10.13.

A BUBOR a Budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga. A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb, 1996-os indulását követően rövid idő alatt a bankok forint hitelezéseinek elsődlegesen alkalmazott kamatbázisává vált Magyarországon. Megnéztük, hogy mi a BUBOR, és hogyan határozzák meg az értékét.

Tovább olvasom