fbpx
Hirdetés

Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

2022.01.25.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. január 25. 12:05

Munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókban a babaváró hitel is bővelkedik; az alábbiakból mindent megtudhatsz.

Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

Mint minden kölcsön, úgy a babaváró hitel esetében is szükség van a jövedelemmel és a munkaviszonnyal kapcsolatos igazolások benyújtására, amennyiben szeretnéd azt igényelni. Persze ezeken túl is van számos dokumentum, amire szükség van, illetve bizonyos feltételeket is teljesíteni kell, ám ezekkel kevesebb a probléma, mint a munkaviszonnyal kapcsolatos elvárásokkal.

Annak érdekében, hogy sikerrel vehesd a babaváró hitel által eléd gördített akadályokat, összeszedtünk minden lényeges tudnivalót a munkaviszonnyal kapcsolatban.

Mennyi munkaviszonyra van szükség?

A 3 éves TB jogviszony a babaváró hitel egyik alapfeltétele, amit valamilyen munkaviszonnyal kapcsolatban lehet megszerezni, de a felsőoktatásban való részvétel is egy lehetőség, ha legalább az igénylést megelőző 180 napban volt munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó bevétel, továbbá ellátottnak minősül, aki főállású egyéni-, vagy társas vállalkozó, álláskeresési járadékban részesül, egyházi személy, mezőgazdasági őstermelő, vagy főállású kisadózó. Fontos még, hogy a közmunkával eltöltött évekből maximum 1 számíthat bele a 3 éves TB jogviszonyba.

Lényeges, hogy a TB jogviszony akkor is folyamatosnak számít, ha abban maximum 30 nap megszakítás történt.

Mi a helyzet a külföldi munkaviszonnyal?

A külföldi munkaviszony is elfogadható a TB jogviszony igazolásakor, és nem szükséges a 3 éves jogviszonyt 2 és fél év külföldi, plusz 180 nap magyar jogviszonnyal igazolni, ugyanis egy külföldön élő és ott dolgozó házaspár akkor is jogosult babaváró hitel igénylésére, ha hazaköltöznek, és a pár egyik tagja itthon legalább 90 napra magyar TB jogviszonyt létesít.

Lényeges, hogy ugyan a jövedelem akár külföldről is származhat, de a TB jogviszony szabályait ebben az esetben is figyelembe kell venni, tehát az igényléskor a pár azon tagjának, amelyikük a 3 éves TB jogviszonyt igazolja, legalább 3 hónapos magyar munkaviszonnyal, vagy vállalkozói jogviszonnyal kell rendelkeznie, a másik tag azonban dolgozhat külföldön továbbra is.

Határozott idejű munkaszerződéssel igényelhető babaváró hitel?

Ez sajnos egy olyan kérdés, amire nincs egyértelmű válasz, ugyanis banktól függ, hogy elfogadhatónak ítélik-e a határozott idejű munkaviszonyt, vagy sem. Létezik olyan bank is, ami csak bizonyos feltételek teljesülése mellett vállalja a rizikót, mint például, hogy legalább már fél éve fennálljon, vagy még legalább egy évig tartson a munkaviszony.

Próbaidő alatt igényelhető a babaváró hitel?

Ez szintén banki hatáskörbe tartozó kérdés, de erre létezik egyértelmű válasz is: nem. Semmilyen hitelt nem folyósítanak próbaidő, vagy felmondás alatt álló munkavállalónak.

Az elfogadható jövedelmek

Alkalmazottak esetén elfogadható jövedelemnek számít a munkabér, vállalkozóknál a vállalkozásból származó bevétel, és némelyik banknál az anya esetében a táppénz is elfogadható önálló jövedelemként.

A készpénzben kapott alkalmazotti jövedelmet több bank nem fogadja el, és a családi vállalkozásból származó jövedelem is szigorúbb elbírálás alá esik. A vállalkozóknál a legalább 1 éve fennálló vállalkozói múlt gyakori elvárás, de az is előfordulhat, hogy csak azt fogadják el, ha a vállalkozás rendelkezik legalább 1 lezárt üzleti évvel.

Mekkora jövedelem kell a babaváró hitelhez?

Elvileg a mindenkori minimálbér is elegendő lehet a babaváró hitel igényléséhez, még akkor is, ha a maximális, 10 millió forintot veszed fel 20 évre, hiszen maximum 50.000 forintos törlesztőrészlettel számolhatnál, de a bankok inkább a 150 ezer forintos nettó jövedelemszintet fogadják el – ez természetesen a pár együttes jövedelmére vonatkozik. Persze ez csak akkor igaz, ha nincs más hitel, aminek a törlesztése befolyásolná a babaváró hitelét.

Milyen, a munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentumokat kell benyújtani?

A következő, munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentumok szükségesek a babaváró hitel igényléséhez:

  • a TB jogviszony igazolása
  • alkalmazottak esetén a munkáltatótól származó jövedelemigazolás
  • vállalkozók esetén a NAV által kiállított jövedelemigazolás
  • a vállalkozóknak a köztartozás-mentességet igazoló, nullás igazolást is ki kell kérniük a NAV-tól
  • 3-6 hónapnyi bankszámlakivonat

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Tények és tévhitek a babaváró hitellel kapcsolatban

Tények és tévhitek a babaváró hitellel kapcsolatban

2020.10.12.

Számos tény és tévhit kering az interneten a babaváró hitellel (és még millió más dologgal) kapcsolatban, és a legtöbb kérdés általában a tévhitekre kérdez rá, ezért úgy döntöttünk, alaposan körbejárjuk az összeset, hogy eloszlathassuk őket.

Tovább olvasom
Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

2022.12.09.

Ha nem születik gyermek öt éven belül, és felvettétek a Babaváró hitelt, akkor bizony komoly retorzióra számíthattok!

Tovább olvasom
A babaváró hitelről mit kell tudni?

A babaváró hitelről mit kell tudni?

2020.03.10.

A babaváró hitelről mit kell tudni? 2019. július 1.-től vehető igénybe, és tulajdonképpen egy szabad felhasználású személyi kölcsön, amit kizárólag házastársak igényelhetnek.

Tovább olvasom
Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

2021.11.22.

Jövő év elejétől megváltoznak a JTM szabályai, így könnyebben juthatunk majd hitelhez. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató bennünket véd, és bár enyhítettek a szigoron, a gyeplőt nem engedték el teljesen. Mutatjuk, hogy milyen esetekben kaphatunk könnyebben hitelt januártól.

Tovább olvasom