Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

2022.01.25.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:00

Munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókban a babaváró hitel is bővelkedik; az alábbiakból mindent megtudhatsz.

Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

Mint minden kölcsön, úgy a babaváró hitel esetében is szükség van a jövedelemmel és a munkaviszonnyal kapcsolatos igazolások benyújtására, amennyiben szeretnéd azt igényelni. Persze ezeken túl is van számos dokumentum, amire szükség van, illetve bizonyos feltételeket is teljesíteni kell, ám ezekkel kevesebb a probléma, mint a munkaviszonnyal kapcsolatos elvárásokkal.

Annak érdekében, hogy sikerrel vehesd a babaváró hitel által eléd gördített akadályokat, összeszedtünk minden lényeges tudnivalót a munkaviszonnyal kapcsolatban.

Mennyi munkaviszonyra van szükség?

A 3 éves TB jogviszony a babaváró hitel egyik alapfeltétele, amit valamilyen munkaviszonnyal kapcsolatban lehet megszerezni, de a felsőoktatásban való részvétel is egy lehetőség, ha legalább az igénylést megelőző 180 napban volt munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó bevétel, továbbá ellátottnak minősül, aki főállású egyéni-, vagy társas vállalkozó, álláskeresési járadékban részesül, egyházi személy, mezőgazdasági őstermelő, vagy főállású kisadózó. Fontos még, hogy a közmunkával eltöltött évekből maximum 1 számíthat bele a 3 éves TB jogviszonyba.

Lényeges, hogy a TB jogviszony akkor is folyamatosnak számít, ha abban maximum 30 nap megszakítás történt.

Mi a helyzet a külföldi munkaviszonnyal?

A külföldi munkaviszony is elfogadható a TB jogviszony igazolásakor, és nem szükséges a 3 éves jogviszonyt 2 és fél év külföldi, plusz 180 nap magyar jogviszonnyal igazolni, ugyanis egy külföldön élő és ott dolgozó házaspár akkor is jogosult babaváró hitel igénylésére, ha hazaköltöznek, és a pár egyik tagja itthon legalább 90 napra magyar TB jogviszonyt létesít.

Lényeges, hogy ugyan a jövedelem akár külföldről is származhat, de a TB jogviszony szabályait ebben az esetben is figyelembe kell venni, tehát az igényléskor a pár azon tagjának, amelyikük a 3 éves TB jogviszonyt igazolja, legalább 3 hónapos magyar munkaviszonnyal, vagy vállalkozói jogviszonnyal kell rendelkeznie, a másik tag azonban dolgozhat külföldön továbbra is.

Határozott idejű munkaszerződéssel igényelhető babaváró hitel?

Ez sajnos egy olyan kérdés, amire nincs egyértelmű válasz, ugyanis banktól függ, hogy elfogadhatónak ítélik-e a határozott idejű munkaviszonyt, vagy sem. Létezik olyan bank is, ami csak bizonyos feltételek teljesülése mellett vállalja a rizikót, mint például, hogy legalább már fél éve fennálljon, vagy még legalább egy évig tartson a munkaviszony.

Próbaidő alatt igényelhető a babaváró hitel?

Ez szintén banki hatáskörbe tartozó kérdés, de erre létezik egyértelmű válasz is: nem. Semmilyen hitelt nem folyósítanak próbaidő, vagy felmondás alatt álló munkavállalónak.

Az elfogadható jövedelmek

Alkalmazottak esetén elfogadható jövedelemnek számít a munkabér, vállalkozóknál a vállalkozásból származó bevétel, és némelyik banknál az anya esetében a táppénz is elfogadható önálló jövedelemként.

A készpénzben kapott alkalmazotti jövedelmet több bank nem fogadja el, és a családi vállalkozásból származó jövedelem is szigorúbb elbírálás alá esik. A vállalkozóknál a legalább 1 éve fennálló vállalkozói múlt gyakori elvárás, de az is előfordulhat, hogy csak azt fogadják el, ha a vállalkozás rendelkezik legalább 1 lezárt üzleti évvel.

Mekkora jövedelem kell a babaváró hitelhez?

Elvileg a mindenkori minimálbér is elegendő lehet a babaváró hitel igényléséhez, még akkor is, ha a maximális, 10 millió forintot veszed fel 20 évre, hiszen maximum 50.000 forintos törlesztőrészlettel számolhatnál, de a bankok inkább a 150 ezer forintos nettó jövedelemszintet fogadják el – ez természetesen a pár együttes jövedelmére vonatkozik. Persze ez csak akkor igaz, ha nincs más hitel, aminek a törlesztése befolyásolná a babaváró hitelét.

Milyen, a munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentumokat kell benyújtani?

A következő, munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentumok szükségesek a babaváró hitel igényléséhez:

  • a TB jogviszony igazolása
  • alkalmazottak esetén a munkáltatótól származó jövedelemigazolás
  • vállalkozók esetén a NAV által kiállított jövedelemigazolás
  • a vállalkozóknak a köztartozás-mentességet igazoló, nullás igazolást is ki kell kérniük a NAV-tól
  • 3-6 hónapnyi bankszámlakivonat

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A babaváró hitel öt legnagyobb előnye

A babaváró hitel öt legnagyobb előnye

2023.01.06.

Nem véletlenül vált rendkívül népszerűvé a családtámogatási konstrukciók között az úgynevezett babaváró hitel, amelynek a legnagyobb előnye az, hogy szabadon felhasználható. Persze ez csak az egyik pozitívum, lássuk, miért vonzó még ez a kölcsön!

Tovább olvasom
Így kerülheted el a Babaváró hitel buktatóit!

Így kerülheted el a Babaváró hitel buktatóit!

2023.08.29.

A Babaváró hitel még csak idén fog igazán felpörögni, hiszen az év végétől megváltoznak a szabályai. Ez azonban nem csak egy nagy lehetőség, hanem egy veszélyekkel teli út is. Azért persze nem kell megijedni. A buktatók elkerülhetők. A Banknavigátor szakértői segítenek ebben.

Tovább olvasom
Babaváró hitel: figyelj az eltérő banki feltételekre is!

Babaváró hitel: figyelj az eltérő banki feltételekre is!

2023.05.09.

A hitel az hitel, gondolhatnánk, mégsem mindegy, melyik banktól igényelünk Babaváró hitelt. Előfordulhat, hogy egy bank feltételeit nem tudjuk teljesíteni, de egy másikét igen. Nem mindegy tehát, hogy hol igényelünk Babaváró hitelt. És akkor a kedvezményekről még nem is beszéltünk. Az eltérő banki feltételek még jól is jöhetnek nekünk. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Babaváró hitel lazítás – mit és hogyan könnyítettek?

Babaváró hitel lazítás – mit és hogyan könnyítettek?

2020.05.12.

Jelenleg, a koronavírus-járvány idején tapasztalhatjuk meg mindannyian, hogy milyen az, amikor egy csapásra megváltozik az életünk. A változások azonban nem csak ránk, de a világ működésére is vonatkoznak, és ennek következménye, hogy semmi sem ugyanolyan, mint régen. A hiteligénylés sem maradhatott ki ebből, és megváltoztak a korábban elfogadott, illetve bevett szokások. Korábban ugyanis a bankfióki […]

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával