fbpx
Hirdetés

Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

2022.01.25.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. január 25. 12:05

Munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókban a babaváró hitel is bővelkedik; az alábbiakból mindent megtudhatsz.

Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

Mint minden kölcsön, úgy a babaváró hitel esetében is szükség van a jövedelemmel és a munkaviszonnyal kapcsolatos igazolások benyújtására, amennyiben szeretnéd azt igényelni. Persze ezeken túl is van számos dokumentum, amire szükség van, illetve bizonyos feltételeket is teljesíteni kell, ám ezekkel kevesebb a probléma, mint a munkaviszonnyal kapcsolatos elvárásokkal.

Annak érdekében, hogy sikerrel vehesd a babaváró hitel által eléd gördített akadályokat, összeszedtünk minden lényeges tudnivalót a munkaviszonnyal kapcsolatban.

Mennyi munkaviszonyra van szükség?

A 3 éves TB jogviszony a babaváró hitel egyik alapfeltétele, amit valamilyen munkaviszonnyal kapcsolatban lehet megszerezni, de a felsőoktatásban való részvétel is egy lehetőség, ha legalább az igénylést megelőző 180 napban volt munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó bevétel, továbbá ellátottnak minősül, aki főállású egyéni-, vagy társas vállalkozó, álláskeresési járadékban részesül, egyházi személy, mezőgazdasági őstermelő, vagy főállású kisadózó. Fontos még, hogy a közmunkával eltöltött évekből maximum 1 számíthat bele a 3 éves TB jogviszonyba.

Lényeges, hogy a TB jogviszony akkor is folyamatosnak számít, ha abban maximum 30 nap megszakítás történt.

Mi a helyzet a külföldi munkaviszonnyal?

A külföldi munkaviszony is elfogadható a TB jogviszony igazolásakor, és nem szükséges a 3 éves jogviszonyt 2 és fél év külföldi, plusz 180 nap magyar jogviszonnyal igazolni, ugyanis egy külföldön élő és ott dolgozó házaspár akkor is jogosult babaváró hitel igénylésére, ha hazaköltöznek, és a pár egyik tagja itthon legalább 90 napra magyar TB jogviszonyt létesít.

Lényeges, hogy ugyan a jövedelem akár külföldről is származhat, de a TB jogviszony szabályait ebben az esetben is figyelembe kell venni, tehát az igényléskor a pár azon tagjának, amelyikük a 3 éves TB jogviszonyt igazolja, legalább 3 hónapos magyar munkaviszonnyal, vagy vállalkozói jogviszonnyal kell rendelkeznie, a másik tag azonban dolgozhat külföldön továbbra is.

Határozott idejű munkaszerződéssel igényelhető babaváró hitel?

Ez sajnos egy olyan kérdés, amire nincs egyértelmű válasz, ugyanis banktól függ, hogy elfogadhatónak ítélik-e a határozott idejű munkaviszonyt, vagy sem. Létezik olyan bank is, ami csak bizonyos feltételek teljesülése mellett vállalja a rizikót, mint például, hogy legalább már fél éve fennálljon, vagy még legalább egy évig tartson a munkaviszony.

Próbaidő alatt igényelhető a babaváró hitel?

Ez szintén banki hatáskörbe tartozó kérdés, de erre létezik egyértelmű válasz is: nem. Semmilyen hitelt nem folyósítanak próbaidő, vagy felmondás alatt álló munkavállalónak.

Az elfogadható jövedelmek

Alkalmazottak esetén elfogadható jövedelemnek számít a munkabér, vállalkozóknál a vállalkozásból származó bevétel, és némelyik banknál az anya esetében a táppénz is elfogadható önálló jövedelemként.

A készpénzben kapott alkalmazotti jövedelmet több bank nem fogadja el, és a családi vállalkozásból származó jövedelem is szigorúbb elbírálás alá esik. A vállalkozóknál a legalább 1 éve fennálló vállalkozói múlt gyakori elvárás, de az is előfordulhat, hogy csak azt fogadják el, ha a vállalkozás rendelkezik legalább 1 lezárt üzleti évvel.

Mekkora jövedelem kell a babaváró hitelhez?

Elvileg a mindenkori minimálbér is elegendő lehet a babaváró hitel igényléséhez, még akkor is, ha a maximális, 10 millió forintot veszed fel 20 évre, hiszen maximum 50.000 forintos törlesztőrészlettel számolhatnál, de a bankok inkább a 150 ezer forintos nettó jövedelemszintet fogadják el – ez természetesen a pár együttes jövedelmére vonatkozik. Persze ez csak akkor igaz, ha nincs más hitel, aminek a törlesztése befolyásolná a babaváró hitelét.

Milyen, a munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentumokat kell benyújtani?

A következő, munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentumok szükségesek a babaváró hitel igényléséhez:

  • a TB jogviszony igazolása
  • alkalmazottak esetén a munkáltatótól származó jövedelemigazolás
  • vállalkozók esetén a NAV által kiállított jövedelemigazolás
  • a vállalkozóknak a köztartozás-mentességet igazoló, nullás igazolást is ki kell kérniük a NAV-tól
  • 3-6 hónapnyi bankszámlakivonat

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Ezért köss életbiztosítást is, ha Babaváró hitelt veszel fel!

Ezért köss életbiztosítást is, ha Babaváró hitelt veszel fel!

2022.04.18.

Köss életbiztosítást a babaváró hitel felvételével egy időben! Hogy miért? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Mire elég, ha a Babaváró hitelt használjátok fel önerőként?

Mire elég, ha a Babaváró hitelt használjátok fel önerőként?

2022.07.14.

A Babaváró hitelt használnád fel önerőként az otthonod megvásárlásához? Akkor érdemes elolvasnod alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
KHR listások kaphatnak babaváró hitelt?

KHR listások kaphatnak babaváró hitelt?

2021.03.08.

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer), avagy régebbi, de ma is széles körben használt nevén a BAR (Banki Adós- és Hitelinformációs Rendszer) a hitelfelvételek kapcsán nem számít nagy népszerűségnek. Amennyiben valaki negatív minősítéssel kerül be a nyilvántartásba, akkor gyakorlatilag minden hitelfelvételi lehetőségről lemondhat. De van-e remény a KHR listások számára, ha Babaváró hitelt szeretnének igényelni.

Tovább olvasom
Babaváró hitel lazítás – mit és hogyan könnyítettek?

Babaváró hitel lazítás – mit és hogyan könnyítettek?

2020.05.12.

Jelenleg, a koronavírus-járvány idején tapasztalhatjuk meg mindannyian, hogy milyen az, amikor egy csapásra megváltozik az életünk. A változások azonban nem csak ránk, de a világ működésére is vonatkoznak, és ennek következménye, hogy semmi sem ugyanolyan, mint régen. A hiteligénylés sem maradhatott ki ebből, és megváltoztak a korábban elfogadott, illetve bevett szokások. Korábban ugyanis a bankfióki […]

Tovább olvasom