Bankszámla kalkulátor 2024 – Összehasonlítás és számlanyitás

Számládra érkező összeg

Hány éves vagy?

Bankok szerint

További Beállítások

Bankon kívüli utalások havonta

Eseti átutalások
Darabszám
db
Összesen
Ft
Állandó utalások
Darabszám
db
Összesen
Ft
Csoportos beszedések
Darabszám
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvételek havonta

Készpénzfelvétel saját ATM-ből
Darabszám
db
Összesen
Ft
Készpénzfelvétel idegen ATM-ből
Darabszám
db
Összesen
Ft
Készpénzfelvétel külföldön, ATM-ből
Darabszám
db
Összesen
Ft

Bankkártyás fizetések havonta

Vásárlások bankkártyával
Darabszám
db
Összesen
Ft
CIB

CIB ECO Bankszámla

Akár 0 Ft havi számlavezetési díj*

Költségek az 1. évben 18768 Ft
Költségek a 2. évben 25290 Ft
Havi számlavezetési díj 0 Ft
Igénylési feltételek
Részletek
Jogi információ

- promóció -

Bankszámla – alapfogalmak kisokos

Bankszámla. Egy természetes személy (vagy vállalkozás) által birtokolt folyószámla. A tulajdonos befizeti rá a pénzét, és ezután bármikor rendelkezhet vele. Kamat. 

A bankszámlán lévő összeg után a bank kamatot fizet nekünk. Ez a kamat többnyire rendkívül alacsony. Diákszámla. Speciálisan a tanulók igényeire szabott termék. Jellemzője, hogy a díjai kedvezőek. Bankszámlaszám.

Bankszámlánk azonosítója. Magyarországon a bankszámlaszámok háromszor nyolc számjegyből állnak. Számlavezetési díj. Fizetnünk kell a bankunknak a számlavezetésért.

A számlavezetési díjon felül az egyéb igénybe vett szolgáltatásokért külön díjat számíthatnak fel. Bankkártya. A bankszámlánk mellé igényelhetünk bankkártyát. Nehéz ma már elképzelni egy számlát bankkártya nélkül. Internetbank. 

Bankszámlánkat elektronikus úton, számítógépről is kezelhetjük. Utalhatunk, megnézhetjük a számlaegyenlegünket, beállíthatunk állandó átutalási megbízást vagy csoportos beszedési megbízást. Csoportos beszedési megbízás. 

Klasszikus feladata a közüzemi számlák kifizetése. Ez történhet egyszeri utalással, rendszeres átutalással vagy csoportos beszedési megbízással. Az utóbbi esetben a közműszolgáltató leveszi a pénzt a számlánkról, a mi előzetes engedélyünk alapján. ATM

A pénzjegykiadó automata rövidítése. Ha készpénzre van szükségünk, nem szükséges sorba állnunk a bankban. Sőt, arra sincs szükség, hogy a bank nyitva legyen. A bankkártyánk segítségével bármikor vehetünk fel pénzt egy ATM-ből, akkor is, ha azt nem a számlavezető bankunk helyezte ki. 

Ingyenes készpénzfelvétel. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint jogosultak vagyunk havonta kétszer, összesem maximum százötvenezer forintot felvenni. Ezt egy bankszámláról tehetjük csak meg.

A készpénzfelvételért egyéb esetben fizetnünk kell, sokszor bizony igen magas összeget. Azonnali utalás. A bankszámlánkról bármely pillanatban elutalt összeg néhány másodperc alatt megérkezik a másik bankszámlára.

Szombat, vasárnap, éjjel vagy nappal. Bármikor. Mobilbank. Okostelefonra letölthető applikáción keresztül bankolhatunk. Az elektronikus bankolás már a kezünkben van. 

A bankszámla kiválasztása – nem lesz könnyű menet

Madarat tolláról, embert számlájáról. Jó esetben a bankszámlánk jellemez bennünket. A jó eset akkor válik valóra, ha a költési szokásainknak megfelelő bankszámlát választunk. 

Nézzük az alapfelhasználót. Azért van bankszámlája, mert muszáj volt nyitnia egyet. Arra érkezik a fizetése vagy a nyugdíja. A vállalat, ahol dolgozik, kötelezte a számlanyitásra, mert készpénzben nem fizetnek neki munkabért.

Ugyanez lehet a helyzet a nyugdíjnál is. Az alapfelhasználónak púp a hátán. Ahogy megkapja a fizetését, azonnal felveszi az egészet készpénzben, és azt költi el a következő fizetéséig. Semmit nem hagy a számláján.

Mi a fontos ennek az ügyfélnek? Legyen a közelben bankfiók, de legalább egy ATM. A számlavezetési díj legyen a lehető legalacsonyabb. Számítanak neki a tranzakciós díjak?

Nem. Semmit nem utal a számláról, a kártyájával sem vásárol, az is csak azért van neki, mert járt a számlához. Ennek az ügyfélnek a legjobb számla egy közeli bank legolcsóbb havidíjú számlája. 

A kártyával fizető típusú ügyfél. Ez az ügyfél az előbbihez képest jobban kihasználja bankszámlája nyújtotta lehetőségeket. Gyakran vagy mindenhol kártyával fizet.

A közüzemi számláját csoportos beszedési megbízással fizeti. Vesz fel készpénzt, de nem lépi át az ingyenes 150.000-Ft-os határt.

Lehet több számlája és kártyája is. A bankfiókot, ha lehet, elkerüli. Nem áll sorban azért, hogy utaljon. Időnként az internetbankot is használja, főleg a gyerekei segítségével.

Ezek az ügyfelek már modernek, imádják a huszonegyedik század vívmányait, de nem merülnek el a digitális világ legmélyebb bugyraiban.

És aki elmerül. A szuper digitális ügyfél. Okostelefonon mobilbankol. A számlát már videó hívással nyitotta meg. Lehet több számlája, akár négy, öt is.

Bankkártyája még több van. Ebből az egyik a Revolut. Hitelkártyát is használ, és mindig időben visszafizeti egy másik kártyáról mobilbankon keresztül.

Bankba nem jár, azt sem tudja, hol van. A mobiljával fizeti a ruháit, az okosórájával az élelmiszert. Fesztiválokra készpénz nélkül jár.

Mindent saját magának állít be a netbankjában. Online vásárol kártyával külföldről. Tudja, mi az a free shipping. És vannak köztük olyanok, akik minden új fejlesztést azonnal beépítenek az életükbe.

Ez két utóbbi ügyféltípus alaposan utánajár, hogy melyik pénzintézet számlacsomagját válassza. Számlákból pedig egy bankban is többféle van. A nagy választék lehetővé teszi számukra a finomhangolást. Mindenképpen telefonnal akarunk fizetni, nem bankkártyával?

A legmodernebb vívmányokat akarjuk azonnal? Ez még nem minden pénzintézetnél érhető el. Meg kell találnunk a legeslegjobb bankszámlát, azt, ami megfelel az elvárásainknak. És persze ott van a másik rendkívül fontos tényező.

Mennyit fogunk ezért fizetni?

Bankszámlák a pénzintézeteknél – néhány érdekesség

A bankszámlák olyanok, mint az emberek: egyformák és mégis különbözőek. 

CIB Bank CIB ECO számlájához kedvezményes kártyadíjat kaphatunk, és a számlavezetés díját is elengedhetik. A CIB Bank CIB ECO Plusz számlájához pedig számtalan kedvezmény kapcsolódik belföldön és külföldön egyaránt.

Gyermekünk van? Jó lenne neki egy bankkártya? Irány a CIB Bank! A tudatos pénzügyi nevelést nem lehet elég korán elkezdeni.

A CIB Bank ECO Start számláját 7 éves kortól megnyithatjuk gyermekünknek. És lesz bankkártyája. Aztán átválthatunk a CIB Bank ECO FirstStep számlára 14 éves korában, és azt meg is tarthatjuk a nagykorúságáig. Aztán jöhetnek a normál bankszámlák!

Az UniCredit Bank bankszámlái között is találunk különlegességeket. Választhatjuk az Alapszámlát, a Mobil Aktív Pluszt vagy az Ikon Pluszt.

A Bank ráadásul olyan MasterCard bankkártyát ad a számlacsomagjaihoz, amihez utasbiztosítás is jár. Az UniCredit Bank Diákszámlája már 14 éves kortól megnyitható. Utalhatunk rá zsebpénzt vagy érkezhet rá az egyetemi ösztöndíj. Egészen a gyermekünk 26 éves koráig. 

Az Erste Bank nem csak bankszámlát kínál: ők egy díjcsomagot ajánlanak nekünk. A George számlája alkalmazkodik a szokásainkhoz, hiszen az elektronikus tranzakcióink havi összegéhez igazítja a havi díjunkat.

Nem sok ennél különlegesebb számla van ma. Követi a szokásainkat. Hozzánk igazodik. Nem kell számlát váltanunk, ha változnak a költési szokásaink. És ez jó. 

Az MKB Bank számlái között könnyű megtalálni a legmegfelelőbbet. Klassz, Prémium, Diák, Jövőd, Partner, Prémium Partner. Ugye, hogy egyszerű ennyiféle számlacsomag közül választani? És az MKB Bank számláit elektronikusan is megnyithatjuk.

Online, otthonról, kényelmesen. Melyik a legjobb MBK Bank bankszámla számunkra? Mi döntjük el. Ez persze függ a számlára érkező jövedelmünktől. De a döntés a miénk. 

Legyen bankszámlánk, vagy ne legyen? – az örök dilemma

Néhány évtizede nagy dilemmát okozott, hogy nyissunk-e bankszámlát. Ma már nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy mennyi bankszámlát nyissunk.

Egy neves pénzügyi tanácsadót megkérdeztek, hogy miként viszonyul a bankokhoz és bankszámlákhoz. Azt válaszolta, hogy használni kell őket. Használni.

Felhasználni a céljainkhoz. Elmesélte, hogy amikor még a pályája elején járt, és a számlára érkező jövedelme minimális volt, és alig volt pénze, már akkor is nyolc bankszámlája volt.

Volt számlája több pénzintézetben, és voltak alszámlái is. Volt számlája a megtakarításhoz, volt a nyaraláshoz, az új autóhoz, sőt, még a kanapé vásárlásához is számlát nyitott.

Használta a bankokat és a bankszámlákat. Hogy elérje a céljait. És nem csak az ingyenes készpénzfelvétel érdekelte. Alaposan tanulmányozta a számlák minden előnyét. Aztán felhasználta őket. 

Fixdíjas bankszámlák

Amikor azzal szembesülünk hónap végén, hogy a számlánk díja magasabb, mint vártuk, bosszúsak lehetünk. Ha szeretnénk ezt elkerülni, válasszunk fixdíjas számlacsomagot magunknak.

A fixdíjas számlacsomagok árai nem változnak, mindig tudni fogjuk, mennyit kell fizetnünk majd hónap végén a számlavezetésért. Ezeknél a számla havidíja már tartalmazza a tranzakció költségeit is. Arra azonban figyelnünk kell, hogy csak bizonyos számú tranzakciót indíthatunk ebben az árban a számlánkról. Meghatározhatják, hogy mennyi csoportos beszedési megbízásunk lehet, és mekkora összeget utalhatunk el. 

Bankszámlához bankkártya – ingyenesen

A számlavezetés költségéhez kapcsolódik még a bankkártyánk költsége is. A kártyáknak van éves díja, azonban ha körültekintően járunk el, akkor ezt nem kell majd kifizetnünk. Gyakori, hogy a pénzintézetek azzal teszik vonzóbbá a számlacsomagjaikat, hogy a hozzá tartozó bankkártya első éves díját elengedik. Használjuk ki ezt a lehetőséget. 

A bankkártyánk éves díja mellett költségeink jelentkeznek akkor is, amikor használjuk a bankkártyánkat.

Fizetnünk kell a készpénzfelvételért, és a vásárlások után is. (készpénzfelvételért nem mindig, hiszen a szabályozás szerint jogosultak vagyunk havi két alaklommal, összesen 150 ezer forint felvételére) Nem könnyű ezeket a költségeket követni, de nem árt, ha tisztában vagyunk néhány alapvető információval. Ha tudjuk, hogy egy idegen ATM-ből felvett összeg után magas díjat kell fizetnünk, akkor tudatosabban vehetünk fel készpénzt. És akkor nem járunk úgy, hogy a készpénzfelvétel díja magasabb lesz, mint a felvett összeg. 

bankszámla kalkulátor

A bankszámla költségeinek csökkentése

Az, hogy mennyibe fog kerülni számunkra havonta és évente, már a kiválasztásánál eldőlhet. Tudatos választás és tudatos használat mellett optimálisan használhatjuk a bankszámlánkat. Ha tudjuk mennyi a havidíja, és ha tudjuk mi éri meg jobban számunkra, ha vásásrolni akarunk, akkor nem készpénzt veszünk fel, hanem kártyával fogunk fizetni a pénztárnál.

Ismernünk kell a devizakonverzió értékét, ha gyakran fizetünk más valutában, és az utalás díját is, ha milliós összegeket mozgatunk a számlánkon. Tudatos választás, tudatos használat mellett is előfordulhat, hogy egy másik bankszámla kondíciója kedvezőbb a számunkra. 

Bankszámlát többnyire hosszabb távra nyitunk, ugyanúgy elköteleződünk a számlánk mellett, mit egy jelzáloghitel esetében. A gazdasági környezet azonban hozhat olyan változásokat, hogy felmerülhet a számlaváltás szükségessége. Ez lehet egyszerű, és kevésbé egyszerű is.

Vannak olyan esetek, amik nehezítik, vagy teljesen megakadályozzák, hogy a bankszámlánkat egy másikra cseréljük. Lehet persze több számlánk is, de ha csak egyet akarunk, akkor jó, ha tudjuk, hogy bizonyos hitelek mellé a bank kötelezően előírhatja számunkra a számlanyitást, és azt fenn is kell tartanunk a futamidő végéig. Olyan eset is van, amikor mi nem vagyunk érdekeltek a váltásban, mert a számla megszüntetésével valamilyen számunkra fontos kedvezményt veszítünk el. 

Egy jó választással, és a díjak és a költségek ismeretével optimális keretek között tarthatjuk a bankszámlánk költségét. Szakértők számításai szerint jelentős, éves szinten több tízezer forint különbség lehet a bankszámlák költségei között. 

Ezt a pénzt inkább tartsuk meg magunknak. 

Bankszámlák az online világban –az elejétől a végéig digitálisan

A vírusos időszakban előtérbe kerültek az érintkezésmentes megoldások. Sokunkban akkor tudatosult, hogy bankszámlát is lehet már online, videóhívással vagy szelfivel nyitni. Azt talán kevesebben tudják, hogy ez a lehetőség már közel öt éve a rendelkezésünkre áll.

Nehezíthette az elterjedését, hogy nem minden pénzintézet kínált ilyen lehetőséget, és sok még ma sem teszi lehetővé az online számlanyitást. Az online megoldásoknak több pozitív hatása is van. Zöld bankszámla-tulajdonosok lehetünk, hiszen nem kapunk papír alapú elszámolást, mert minden e-mailben jön, vagy letölthetővé válik a mobilbankunkból.

Ezzel megóvjuk a fákat, nem kell kivágni őket, hogy papírt gyártsanak belőlük. A bankba sem kell elutaznunk, így ezzel sem terheljük a környezetet. És az egészben az a legjobb, hogy ez a fajta megoldás jóval kedvezőbb, mint a hagyományos, eddig megszokott folyamat. A bankszámlanyitástól egészen a mindennapi bankszámlahasználton keresztül a számla megszüntetéséig, mindent intézhetünk már digitálisan. 

Az okostelefon talán legújabb funkciója a telefonos fizetés. Tudunk már a telefonunkkal fényképezni, időt mérni, internetezni, és egy ideje már bankkártyaként is használhatjuk. A telefonunkat ugyanolyan módon érintjük a bankkártya elfogadó terminálhoz, mint a bankkártyánkat. Vagy fizethetünk az okosóránkkal is. 

Hogy ennek a fejlődésnek hol a vége, azt nem lehet tudni. Úgy tűnik, évről évre gyorsabban fejlődik, változik a világ. 

A telefonos fizetés csak egy a kapcsolódó szolgáltatások közül. Van még más is. Nem is egy.

Bankszámlához kapcsolódó szolgáltatások

bankszámlanyitás gyakran kötelező. És ha már kötelező, érdemes kihozni belőle a legtöbbet. 

A bankszámlához szinte automatikusan jár a bankkártya is. Ahogy egy számlának lehet több tulajdonosa is, úgy egy számlához is tartozhat több kártya. Több bank kínál olyan lehetőséget is, hogy akár a kiskorú gyermekünknek is kérhetünk bankkártyát.

A számlához tartozó kártyák betéti kártyák, a számlánkon lévő pénz felett rendelkezhetünk vele. A hitelkártyák mögött nincs saját pénzünk, bár felhasználását tekintve nem különböznek a betéti kártyáktól.

Gyakran érkezik rendszeres utalásként a számlánkra a fizetésünk. A bankok egy része bizonyos idő után megkereshet bennünket, és felajánlhatja nekünk a folyószámlahitel lehetőségét.

De mi a folyószámlahitel? Mire jó? És érdemes-e igénybe venni? A folyószámlahitel egy olyan hiteltermék, ami szorosan kötődik a bankszámlánkhoz. Egy a bank által meghatározott összeget a saját pénzünkön felül is elkölthetünk.

A folyószámla hitelkeret összege gyakran a havi fizetésünk többszöröse. A hitel akkor kerül felhasználásra, ha úgymond mínuszba megyünk a számlánkon, vagyis miután a saját pénzünket elköltöttük, még tovább költekezünk. Ez előfordulhat átmeneti pénzzavarnál, hónap végén vagy egy nagyobb kiadásnál.

A felvett folyószámlahitelre a bank kamatot számol fel, és amikor a fizetésünk megérkezik a számlánkra, az azonnal törleszti is a fennálló hitelünket. A folyószámlahitelt okosan használva biztonságosabbá tehetjük az anyagi helyzetünket. 

A legolcsóbb bankszámla

A legolcsóbb lakossági bankszámla azért a legolcsóbb, mert tökéletesen kiszolgálja az igényeinket. Nem ad se többet, se kevesebbet annál, amire szükségünk van. Nem tud se többet, se kevesebbet az elvártnál. Ezek közül kell választanunk.

A legjobb bankszámla

És ez lesz a legjobb bankszámla számunkra. A legjobb bankszámla, ami a legkevesebb pénzért nyújtja azokat a szolgáltatásokat, amikre szükségünk van a mindennapokban. Hogy lehet megtalálni a legjobb bankszámlát? Össze kell hasonlítani az ajánlatokat.

Bankszámlák összehasonlítása

bankszámla összehasonlítás ma már egyszerűen, otthonról is elvégezhető. Nem kell bankba menni hozzá. A bankszámlák összehasonlítása egy összetett folyamat, de szakértő weboldalak segítenek bennünket ebben.

Lakossági bankszámla összehasonlító

A lakossági bankszámla összehasonlító egy program. Ez a program összegyűjti (helyettünk) az adatokat, és mi egyszerűen és gyorsan választhatjuk ki a nekünk legjobb bankszámlát. Ennek a program a neve: bankszámla kalkulátor.

Bankszámla kalkulátor

bankszámla kalkulátor segítségével megismerhetjük a bankok ajánlatait. Tudni fogjuk a havidíjakat, a főkártya díját, és értesülünk az akciókról is. A kalkulátor segítségével egyszerűen, gyorsan, otthonról, online választhatunk magunknak bankszámlát.

Számlacsomag kalkulátor

A bankszámla kalkulátort gyakran számlacsomag kalkulátornak is nevezik. A bankszámla ugyanis nem csak egy számla. A bankszámla egy számlacsomag. Jóval több már egy egyszerű folyószámlánál.

Lehet a bankszámlánk mellett bankkártyánk, és akár több alszámlát is nyithatunk. Egy csomagban. A számlacsomag kalkulátor segítségével rátalálhatunk a megfelelő számlacsomagra. És melyik a legmegfelelőbb? Hát az ingyenes.

A lakossági bankszámlák költségei

lakossági bankszámlák költsége a havi számlavezetési díjból és egyéb költségekből áll össze. A számlavezetési díj egy havonta jelentkező, fix költség, amit általában a számlaforgalomtól függetlenül fizetnünk kell.

A számlavezetési díjat a bankok gyakran elengedik egy adott időre, például egy évre, ezzel próbálják vonzóbbá tenni a számlacsomagot a pénzintézetek azért, hogy a számla megnyitásakor őket válasszuk. A készpénzfelvétel és a készpénzbefizetés díja is bennünket terhel majd. Készpénzt vehetünk fel vagy fizethetünk be a bankfiókokban vagy az ATM-ek segítségével. Mindkét esetben lesznek díjak.

Az ATM használata esetén ezek a díjak jellemzően alacsonyabbak. Az utalások díjával is számolnunk kell. Csoportos utalásokért tranzakciónként kell majd fizetnünk. Az utalás díja függhet az elutalt összeg nagyságától is. 

Bankkártya esetén a kártyánknak lesz éves díja, és a kártyás vásárlásoknak is lesz költsége. Csoportos beszedési megbízást is adhatunk meg. Ezekért a megbízásokért is díjat kell fizetnünk.

Lakossági bankszámlanyitás kedvezménnyel

Az első éves számlavezetési díj elengedése mellett más kedvezményekre is számíthatunk bankszámlanyitáskor. Kaphatunk kedvezményes díjat az utalásainkra, vagy akár a készpénzfelvételeinkre is. A kedvezmények kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a pénzügyi szokásainkat, és ez alapján kell választanunk. Ha gyakran és nagy összegű készpénzt használunk, akkor a kedvezményes készpénzfelvétel lehet számunkra fontos, ha pedig sokat utalunk, akkor a kedvezményes utalási díjak jelenthetnek komoly megtakarítást.

Ingyenes bankszámlák

Találhatunk ingyenes bankszámlát. Amikor azonban egy hirdetésben az ingyenes bankszámla kifejezéssel találkozunk, legyünk körültekintőek. Egy bankszámlának ugyanis többféle díja is van, és könnyen lehet, hogy az ingyenesség nem vonatkozik mindegyikre.

Ingyenes számlavezetés

Az ingyenes számlavezetés jól hangzik, de azt tudnunk kell, hogy egy folyószámlacsomag díja több tételből áll össze.

Fizetnünk kell havidíjat a számlavezetésért, fizetnünk kell az utalásokért, fizetni kell a bankkártyáért, és a bankkártyás költésnek is van díja. Egy számlavezetés akkor teljesen ingyenes, ha minden felmerülő költséget elenged a bank. És mit kér ezért cserébe a pénzintézet? A pénzintézetek leggyakrabban az kérik cserébe az ingyenes számlavezetésért, hogy nyissunk náluk számlát, és oda utaltassuk a fizetésünket.

Hol érdemes bankszámlát nyitni?

Ott érdemes számlát nyitni, ahol a legolcsóbb díj ellenében kapjuk meg a nekünk szükséges szolgáltatásokat. A döntésnél figyelembe vehetjük azt is, hogy melyik banknak van a közelünkben fiókja, és azt is, hogy melyik pénzintézetet találjuk a legmegbízhatóbbnak.

A bankszámla kiválasztása – mire figyeljünk?

Ha számlát akarunk nyitni, az első lépés a számunkra legmegfelelőbb számla kiválasztása lesz. Nem csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik pénzintézetnél nyitjuk meg a számlát, hiszen egy pénzintézetnél több számlacsomag közül is választhatunk.

A pénzintézet kiválasztása után tehát meg kell néznünk, hogy melyik bankszámla lesz a legmegfelelőbb. A döntésnél nem elsősorban az árazást kell figyelembe vennünk. Nem kell feltétlenül a legolcsóbb számlát kiválasztanunk. Arra azonban mindenképpen törekednünk kell, hogy az azonos szolgáltatásokat nyújtó számlák közül azt válasszuk ki, amelyiknek legkedvezőbb a díjazása.

A bankszámlának lesz díja. Havidíjat kell majd fizetnünk és az utalások sincsenek ingyen. A bankkártyának is lesz éves díja, és a kártyás költéseknek is.

Alap számlacsomagot akkor érdemes kérnünk, ha csak ritkán használjuk a bankkártyánkat, és főleg pénzt veszünk fel vele. Ha a közüzemi számláinkat is a számláról akarjuk fizetni, vagy rendszeresen használjuk bankkártyánkat, akkor egy ehhez igazodó bankszámlát érdemes választanunk. Fontos, hogy ne fizessünk olyan szolgáltatásért, amit nem használunk. Éves szinten több ezer forintot fizethetünk ki feleslegesen.

Online bankszámlák

Amikor online bankszámláról beszélünk, két dologra is gondolhatunk. Az egyik, hogy ma már több pénzintézet is lehetővé teszi, hogy online nyissunk bankszámlát. Nem kell bemenni egy bankfiókba a számlanyitáshoz.

A másik, amire online bankszámla esetén gondolhatunk, az az online ügyintézés. Ilyenkor az ügyeinket, az utalásainak, a beállításainkat otthonról, a telefonunkról intézhetjük el. Ez egyszerűbbé teszi az életünket, de azt is tudnunk kell, hogy például a személyes adataink megváltoztatásához (szinte minden pénzintézetnél), be kell majd mennünk egy bankfiókba.

Lakossági bankszámla – lakossági folyószámla

lakossági bankszámla és a lakossági folyószámla ugyanaz a pénzügyi termék. Egy számla, ahova pénzt fizethetünk be, azt onnan elutalhatjuk, elkölthetjük bankkártyával, és kamatot is kaphatunk a pénzünk után. A lakossági bankszámla, a lakossági bankszámlacsomag, a lakossági számlacsomag, a lakossági folyószámla és a lakossági folyószámlacsomag mind-mind ugyanazt jelent. Egy bankszámlát.

Hogy lesz rend a pénztárcánkban?

Az alapos utánjárás és a naprakész ismeretek a költségekről, segít, hogy mindig tudjuk, hogy állnak a pénzügyeink. A bankszámlánkhoz külön díj ellenében kérhetünk sms szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy ha tankolunk egy benzinkútnál, és kártyával fizetünk, a bank azonnal küld egy sms-t arról, hogy hol, és mennyiért vásároltunk. Ha pénz érkezik a számlánkra, arról ugyanilyen módon értesülünk. 

Egyes mobilbankok már statisztikát is vezetnek arról, hogy hol, mikor, mennyit költünk, így hónap végén láthatjuk, hogy mennyit pénzt fordítottunk élelmiszerre, benzinre vagy ruhára. Ha úgy ítéljük meg, hogy jobb lenne félretenni a fizetésünk egy részét, a bankszámlánkhoz kapcsolhatunk egy magtakarítási számlát. Az erre áthelyezett összegek kamatoznak, és jól elkülönülnek a napi kiadásainkra szánt pénzösszegtől. 

És a jövő 

Revolut, Simple, Wise. Nem hallottál még róluk? Biztosan fogsz. Egyre több szereplő lép be a pénzpiacra igazi újításokkal.

Kriptovaluta vásárlás, kedvező nemzetközi pénzküldés, pénzügyi menedzselő appok. Hogy melyik veti mega lábát a piacon, néhány év múlva megtudjuk.

Azonnali Fizetési Rendszer (AFR)

Az Azonnali Fizetési Rendszerrel (AFR) történő utalás olyan, mintha készpénzt adnának át. Az előleget is fizethetjük így. Nem kell készpénzt használnunk. És ez több millió forint kifizetésénél biztonságot ad.

De hogyan működik ez a rendszer? Úgy, mintha nem lennének térbeli és időbeli akadályok. A mindenki által csak azonnali utalásnak nevezett szolgáltatás egy igazi huszonegyedik századi megoldás. Az elindított utalás ugyanis öt másodpercen belül megérkezik a fogadó bankszámlaszámára.

Vagyis azonnal. Ez a pénzügyi megoldás sok esetben jöhet jól. Hiszen egy nagyobb vásárlásnál nem kell készpénzt vinni, vagy a másik félnek az utalásra várni.

Bár az azonnali utalás csak 10 millió forint alatt működik, a Magyar Nemzeti Bank további fejlesztéseket ígér az elkövetkező években. A rendszer nagy előnye, hogy a hét minden napján, a nap 24 órájában működik. Nem csak munkanapokon munkaidőben. Éjszaka és hétvégén is lehet azonnal utalni.

Az Azonnali Fizetési Rendszer előnyei

Az azonnali utalás elektronikusan indítható és fogadható, két magyarországi bankszámla között, forintban. Külföldre egyelőre nem lehet utalni, ahogy papír alapon sem lehet azonnali utalást indítani. Ráadásul az utalások száma nincs korlátozva. Akárhányszor lehet azonnal utalni.

Az azonnali utalást csak technikai hiba akadályozhatja, vagy az, ha nincs elegendő fedezet a bankszámlán. E-mail címre és telefonszámra is lehet azonnal utalni. Ezek az úgynevezett másodlagos azonosítók. Az utalás fogadásához előzetes regisztráció szükséges.

Akár az adószámot is meg lehet adni másodlagos azonosítóként. A másodlagos azonosítók működése egyszerű. Ugyanúgy a bankszámlához tartoznak, mint a bankszámlaszám. Egy számlaszámhoz több másodlagos azonosító is megadható, azonban ha például egy telefonszám már meg van adva egy számlaszámhoz, azt már nem lehet egy másik számlaszámhoz rendelni.

Az Azonnali Fizetési Rendszer működése

A másodlagos azonosító megadása biztonságos. Az utaló fél csak utalhat, a számla adataihoz nem férhet hozzá. És egyszerűsíti is az életet, hiszen nem kell 24 számjegyből álló bankszámlaszámot megadni az utaláshoz.

Elég egy telefonszám. Ami úgyis el van mentve a telefonba. A fizetési kérelem egy új lehetőség. Nem kell a partnerre várni, el lehet küldeni neki a szükséges adatokat, neki csak jóvá kell hagynia azt.

Ezzel csökkennek a partner terhei, és nincs hibalehetőség sem. Nincs hibalehetőség a QR-kódos fizetésnél sem. A QR-kód ugyanis minden, az utaláshoz szükséges adatot tartalmazza. A QR-kódos fizetés még nem elterjedt, de nagy jövő előtt áll.

Az, hogy ezeknél a fizetési módoknál nincs hibalehetőség, az biztonságossá teszi a fizetést. Az azonnali utalásnál ugyanis felmerülhet, hogy mi van akkor, ha az utalás rossz számlára érkezik. Ilyen esetben van lehetőség arra, hogy az utalást a küldő visszautaltassa a saját számlájára. Az ilyen hibák ugyanakkor kis odafigyeléssel elkerülhetők.

Azonnali Fizetési Rendszerrel 10 millió forintig utalhatunk azonnal. Nagyobb összeg utalása előtt kérjünk tájékoztatást a számlavezető bankunktól.

OBA – Országos Betétbiztosítási Alap

A pénz addig van biztonságban egy bankban, amíg az megfelelően működik. De mi a helyzet akkor, ha bank csődöt jelent? Amikor egy bank fizetésképtelenné válik, akkor a betétesek nem tudnak a pénzükhöz jutni. Azért, hogy az ebből adódó bizalmatlanságot csökkentsék, a magyar pénzintézetek életre hívták az Országos Betétbiztosítási Alapot.

Az Országos Betétbiztosítási Alap 1993-ban alakult meg. Lényeges információ, hogy a Magyarországon székhellyel rendelkező bankok kötelesek csatlakozni hozzá. Akármelyik magyar pénzintézetben van bankszámlánk, az védve lesz. Az OBA egy pénzintézet tevékenységi engedélyének visszavonása után az előírt 10 napon belül kártalanítja az érintett ügyfeleket.

Az OBA 1993-as alapítása óta erre már többször is szükség volt. Az OBA munkatársai a kártalanításban, és a pénzintézet végelszámolásában is részt vesznek. A kártalanításnak nincs önrésze, ezért a teljes összeg jár, és ezt kérni sem kell, hiszen a kártalanítás folyamata automatikusan elindul.

Ez a biztosítás nem kerül pénzbe, számlatulajdonosként ezért fizetni nem kell. Az ingyenesség oka, hogy az OBA megalakulása nem csak az ügyfelek érdeke, mert ez az intézmény hozzájárul az ország pénzügyi stabilitásához, ami minden tagszervezet érdeke.

Biztonságban van a pénzünk a bankszámlán

Az érvényben lévő szabályok miatt a betét minden magyarországi banknál védve van. Az OBA megalakulásáig a betétekben elhelyezett összeget az állam garantálta.

Már az OBA vállalja ezt a garanciát. Ha az OBA működésének megkezdése előtt helyezték el a pénzt, arra a jogszabályok miatt továbbra is az állam garanciája érvényes.

Amikor egy pénzintézet fizetésképtelenné válik, és az ott elhelyezett pénzhez nem fér hozzá a tulajdonosa, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap 10 munkanapon belül kártalanít 100 ezer eurónak megfelelő összegig, mindig forintban.

Egyes speciális esetekben ez a keret a másfélszeresére is nőhet. Röviden összefoglalva: minden magyarországi pénzintézetben védve van a betét összege. Ha egy pénzintézet fizetésképtelenné válik, az OBA kártalanítani fog.

A kártalanítás összege maximum 100 ezer euró betétesenként. Fontos, hogy ez minden bankra külön-külön érvényes. Ha több pénzintézetnél is van betét, akkor mindegyik betét biztosított lesz 100 ezer euróig. Ha azonban egy pénzintézetben van több számla, akkor az azon tartott összegek összeadódnak.

Biztonság ingyen – ez az OBA

Az OBA a betétek tőkéje és kamata után legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban fizet kártalanítást.

Egyes esetekben ez további 50 ezer euróval több lehet. Ilyen eset, ha elkülönített számlán van a betét, ami ingatlaneladásból, munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból, vagy biztosítási összegből származik.

A kifizetés mindig forintban történik, akkor is, ha az összeghatár euróban lett meghatározva. Amikor a kártalanítást megkezdődik, az OBA a 100 ezer eurót a megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámolja.

Ez lesz a maximális kártalanítási összeg forintban. A kártalanításba beletartozik a folyószámlára befizetett összeg, a lekötött betét, és a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napig járó kamatokat is kifizetik. Minden magánszemély kap kártalanítást.

A vállalkozások, alapítványok, és a civil szervezetek is védettek 100 ezer euróig. Ráadásul, ha egyéni vállalkozóként és magányszemélyként is vezet valaki számlát, akkor mindkét számlára érvényes lesz a 100 ezer eurós kártalanítási határ. Mivel vannak speciális esetek, amikor akár 100 ezer euró felett is kártalanítanak, fontos, hogy tájékozódjunk arról, hogy mekkora összeget kaphatunk vissza.

OBA – kártalanítás

A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A kártalanítás megkezdése előtti napon jelenik meg a kártalanítás megkezdéséhez szükséges határozat. Az OBA az első két napban tájékoztatja a közvéleményt a kártalanítás megkezdéséről és menetéről.

Közben az OBA az első öt napban feldolgozza a végelszámolás alatt álló pénzintézettől kapott adatokat. Az ötödik napon kezdődik meg a kifizetés, és ennek a tízedik napig be kell fejeződnie. A kártalanítás itt nem ér véget, az OBA az utógondozásról is gondoskodik.

Az Országos Betétbiztosítási Alap az esetleges tennivalókról tájékoztat minden érintette. A kártalanítással kapcsolatos kérdésekre a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken található Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is válaszolnak. Bár a kártalanítást nem kell kérni, és az automatikusan elkezdődik, mégis célszerű végigkísérni a folyamatot. Az OBA igyekszik teljes körűen tájékoztatni az érintetteket, de ha kérdés merül fel, akkor érdemes felkeresni a fent említett lehetőségeket.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Bankszámla kalkulátor 2024 – Összehasonlítás és számlanyitás - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Bankszámla kalkulátor 2024 – Összehasonlítás és számlanyitás - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Bankszámla kalkulátor 2024 – Összehasonlítás és számlanyitás - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Bankszámla kalkulátor 2024 – Összehasonlítás és számlanyitás - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Igen. Semmi akadálya. Egy bankszámlának lehet több tulajdonosa is. Ebben az esetben mindketten rendelkeztek a számla felett. Utalhattok, vehettek fel pénzt, és láthatjátok a számla egyenlegét is. Arra is van lehetőség, hogy mindketten kapjatok bankkártyát a számlához. 

Könnyen. Bár kiskorú nem lehet számlabirtokos, a szülő nyithat a gyermekének számlát. Ebben az esetben a számla tulajdonosa a szülő, a gyermeknek használati joga lesz.

Igen. Szükséged lesz hozzá a barátnőd IBAN-számlaszámára. Ezt a számot megadva utalhatsz pénzt külföldre.

Gyakorlatilag azonnal. Az utalás indítása után néhány másodperccel már megérkezik a pénz a másik számlaszámra. Az azonnali utalás a nap huszonnégy órájában működik a hét minden napján.

A pénzintézetek eltérő gyakorlatot folytatnak a bankszámlához kapcsolt kártyák esetében. Számlanyitás előtt kell tisztázni, tudnak-e Visa kártyát biztosítani a bankszámlához.

Egy embernek bármennyi számlája lehet, és életkori megkötés sincs. Semmi akadálya az új számla megnyitásának.

A pénzintézetek az ATM használatát ajánlják, ezeknek a tranzakcióknak többnyire alacsonyabbak a költségei is, ráadásul éjjel-nappal elérhetőek. Lehet azonban olyan eset, amikor csak a fiókban tudunk pénzt felvenni. Ilyen eset például, amikor magasabb összegű készpénzre van szükségünk. Ennek a felvétele akadályokba ütközhet a kártyalimitünk és az ATM limit miatt is. 

Bankszámlát bármelyik pénzintézet fiókjában nyithatunk nyitvatartási időben. Sőt, van már lehetőségünk arra is, hogy a bankszámlánkat online is megnyissuk.

Egy bankszámla megnyitásakor azonosítanunk kell magunkat. Ehhez a személyazonosításhoz a személyi igazolványunkra és a lakcímkártyánkra lesz szükség. 

A számlavezetésért, a tranzakciókért, utalásokért, készpénzfelvételért fizetnünk kell, ahogy az SMS szolgáltatásért és a bankkártyáért is. Ezek összege adja meg a számlánk havidíját. A számla megnyitásakor azonban kaphatunk kedvezményeket, ingyenes szolgáltatásokat is. Körültekintő számlanyitással kedvező havi díjat érhetünk el. 

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

A Gránit Bank újdonsága: Otthonfelújítási támogatás online igényléssel

A Gránit Bank újdonsága: Otthonfelújítási támogatás online igényléssel

2024.07.17.

A Gránit Bank eddig is lehetővé tette az online igénylést a termékeinél, és ez a lehetőség most az Otthonfelújítási támogatásnál is elérhető. De miért jó ez az igénylőnek? Érdemes online igényelni egy támogatást? Hogy kapunk segítséget, ha elakadtunk? Minden válasz egy helyen, röviden, közérthetően.

Tovább olvasom
Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

2024.07.12.

2024-ben Magyarországon ismét napirendre került a tranzakciós illeték kérdése, hiszen a kormány bejelentette, hogy jelentős emelés várható. Ez a változás számos kérdést és aggodalmat vetett fel mind a lakosság, mind a vállalkozások körében. Utánajártunk és részletesen bemutatjuk, hogy miért történik az emelés, hogyan hat ez az átlagemberek pénzügyeire, és milyen várható gazdasági következményei lehetnek.

Tovább olvasom
Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

2024.07.10.

Jó hír érkezett azoknak, akik még nem teljesítették a gyermekvállalási feltételét a Babaváró támogatásnak. Mert ha nem születik meg a vállalt gyermek, annak súlyos anyagi következményei lehetnek. Az eddigi határidő azonban változik, így azok, akiknek még nem született gyermekük, kaptak egy újabb esélyt, de haladékot mindenképpen. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Részvény és kötvény: ismerd meg a legfontosabb különbségeket!

Részvény és kötvény: ismerd meg a legfontosabb különbségeket!

2024.07.09.

A részvények és kötvények a befektetési eszközök két alapvető típusa, amelyek eltérő jellemzőkkel és kockázatokkal rendelkeznek. Mikor melyikbe fektessünk? Mikor melyiket válasszuk? Ismerjük meg a legfontosabb különbségeket közöttük!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával