Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Minden, amit tudni kell a CSOK Plusz törlesztésének szüneteltetéséről

2024.02.04.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. február 4. 15:35

A CSOK Plusz hitel egy családtámogatási forma, ami a kamattámogatás mellett a törlesztés szüneteltetésével is támogatja az igénylőket. Utánajártunk, hogy milyen módon lehet a CSOK Plusz hitel visszafizetését szüneteltetni. Mutatjuk, mit találtunk.

Minden, amit tudni kell a CSOK Plusz törlesztésének szüneteltetéséről

A CSOK Plusz 2024-ben az egyik legnépszerűbb otthonteremtési támogatás lehet

Röviden összefoglaljuk, hogy mi is az a CSOK Plusz:

Az ötezer fő feletti településeken támogatott hitel érhető el, ennek kamata maximum 3 százalék lehet, ami kedvezőbb a piaci hitelkamatoknál.

A kedvezményes hitel azonban nem csak a nagyobb településeken lesz igényelhető, mert a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás mellé is igényelhető.

A CSOK Plusz legnagyobb összege a vállalt gyerekek számától függően egy gyermeknél 15 millió forint, két gyermeknél 30 millió forint, 3 gyermeknél pedig 50 millió forint.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény Plusz hitel futamideje 10-25 év.

A hitelt igénylő édesanyák negyvenegy éves korukig igényelhetnek, ám két éves átmeneti időszakban azok a várandós nők is megkaphatják a támogatott kölcsönt, akik ennél idősebbek.

Az ingatlanvásárlási lehetőségek és feltételek a következők:

Az ingatlan vásárlási értéke az első közös otthon megvásárlása esetén maximum nyolcvan millió forint lehet, míg azok számára, akik nem az első lakásukat szeretnék megvenni vagy meglévő ingatlanjukat bővítenék, a felső határ százötven millió forint.

A hitel nem használható fel telekvásárlásra.

Az első évben a hitel felvételét követően csak a kamatot kell törleszteni, a tőke visszafizetése ebben az időszakban nem szükséges.

Ha az igénylőknek gyermeke születik, akkor jogosultak egy éves hitelmoratóriumra.

Ebben az esetben a futamidő meghosszabbodik egy évvel, ami a hitel teljes visszafizetési összegének emelkedéséhez vezethet.

A CSOK Plusz kedvezményes lakáshitele a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatása mellé is igényelhető, és így a Falusi CSOK mellé járó adó-visszatérítési támogatást is fel lehet majd venni.

Minden megszületett gyermek után jóváírnak tízmillió forintot a tartozásból. Csak a második gyerektől, de utána minden gyermek megszületése után elengednek tízmillió forintot a tartozásból, de ez nem vonatkozik a meglévő gyermekekre.

A CSOK Plusz szüneteltetése – röviden, érthetően

A CSOK Plusz egy új állami támogatási forma, amely 2024. január 1-jén lépett hatályba. A támogatással a gyermeket tervező házaspárok 15-50 millió forint hitelt igényelhetnek új vagy használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez.

A Banknavigátor szakértői szerint fontos, hogy a CSOK Plusz törlesztésének szüneteltetésére azok az igénylők jogosultak, akiknek a vállalt gyermekük a kölcsönkérelem benyújtását követően születik meg.

A törlesztés szüneteltetését legfeljebb 1 évre lehet kérni.

A törlesztés szüneteltetésének feltételei

A gyermekkel rendelkező házaspárnak a CSOK Plusz támogatásra jogosultnak kell lennie.

A gyermeknek a kölcsönkérelem benyújtását követően kell megszületnie.

A bankhoz kell benyújtani a törlesztés szüneteltetésének kérelmét. A kérelemhez csatolni kell a következő dokumentumokat:

  • a gyermek születési anyakönyvi kivonatát

  • a CSOK Plusz támogatásra vonatkozó szerződést

A törlesztés szüneteltetésének kezdő időpontja a kérelem benyújtásától számított 1. hónap első napja.

Ennek időszaka alatt a tőketartozás nem csökken, a kamat összege a futamidő végén átkerül a tőketartozáshoz. A törlesztés szüneteltetésének lejártát követően a havi törlesztőrészlet a szüneteltetett időszakra vonatkozó kamatokkal növekszik.

A CSOK Plusz törlesztésének szüneteltetése egy jó lehetőség arra, hogy a gyermeket nevelő családok a baba születése utáni időszakban anyagi támogatást kapjanak.

A szüneteltetéssel a családok akár 12 hónapon keresztül nem kell törleszteniük a CSOK Plusz hitel tőkéjét.

Miért lehet jó, ha szüneteltetjük egy hitel törlesztését?

A hitel törlesztésének szüneteltetése jó lehet bizonyos élethelyzetekben, de mindig fontos mérlegelni a döntést, mivel vannak költségei, és lehetséges következményei is.

Az életciklus bizonyos szakaszaiban, például gyermekszületés vagy házasság esetén, az emberek gyakran szembesülnek nagyobb kiadásokkal.

Ebben az időszakban egyesek számára a hitel törlesztésének szüneteltetése lehetőséget teremthet a prioritások átrendezésére, és a költségek kezelésére.

Lényeges, hogy a hitel törlesztésének szüneteltetése nem jelent ingyenes megoldást. A szüneteltetés időszaka alatt a kamatok továbbra is felhalmozódnak, és a hitel visszafizetése meghosszabbodhat.

Mielőtt döntést hoznál a CSOK Plusz hitel törlesztésének szüneteltetéséről, mindenképpen konzultálj a pénzintézeteddel, és értsd meg a szerződésed feltételeit, valamint a várható többletköltségeket.

Összefoglalás

A CSOK Plusz hitel, mint egy új családtámogatási forma, 2024-ben jelentős segítséget nyújthat az otthonteremtésben. Ez a kedvezményes hitel lehetőséget ad az igénylőknek, hogy új vagy használt lakást vásároljanak, illetve meglévő ingatlanjukat bővítsék. A hitel kamata rendkívül kedvező, maximum 3 százalék, ami alacsonyabb a piaci kamatoknál, és a futamideje is rugalmas, 10-25 év között változhat. Különösen előnyös lehetőség a hitel a nagyobb településeken élők számára, de a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás mellé is igénybe vehető.

A CSOK Plusz egyik kiemelkedő jellemzője, hogy lehetőséget biztosít a hiteltörlesztés szüneteltetésére is. A szüneteltetési idő alatt nem kell törleszteni a hitel tőkéjét, így enyhíthetők az anyagi terhek. A szüneteltetés legfeljebb egy évre vehető igénybe, amely idő alatt a tőketartozás nem csökken, a kamatok felhalmozódnak és a futamidő végén a tőketartozáshoz adódnak. A döntés meghozatala előtt azonban fontos minden részletet megvizsgálni és konzultálni a bankkal.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

2024.06.09.

A CSOK Plusz egy igazán jó támogatási forma, azonban mint minden támogatásnál, itt is mérlegelni kell az esetleges kockázatokat. Abban az esetben, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, nem teljesítjük az elvárt feltételt. És bizony probléma lehet. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Elindult a CSOK Plusz: milyen eltérések vannak a bankok között?

Elindult a CSOK Plusz: milyen eltérések vannak a bankok között?

2024.01.16.

A CSOK Plusz hitel egy támogatási forma, de attól, hogy támogatás, még hitel is. És mint minden hitel esetében, a bankok eltérő feltételekkel kínálhatják azt az ügyfeleiknek. És bár ezek az eltérések minimálisak, utánajártunk, hogy miért lehet ez fontos az igénylésnél. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával