Hirdetés

Milyen dokumentumokra van szükség a Babaváró hitel igényléséhez?

2022.07.22.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. július 27. 13:01

Milyen dokumentumokat kell összegyűjtenetek, ha sikeresen szeretnétek igényelni a Babaváró hitelt? Az alábbi cikkből megtudhatjátok!

Milyen dokumentumokra van szükség a Babaváró hitel igényléséhez?

Azt, hogy milyen dokumentumokra van szükség a Babaváró hitel igényléséhez, egyrészt az állami rendelet, másrészt a bankok saját szabályzata is meghatározza. Még valamivel kevesebb, mint fél év hátravan a határidőből – hacsak meg nem hosszabbítják azt –, tehát, ha még szeretnétek részt venni ebben a programban, érdemes elkezdenetek összegyűjteni a dokumentumokat.

Miért érdemes igényelni a Babaváró hitelt?

A konstrukció akár 10 millió forint kamatmentes kölcsönt is jelenthet, ami ráadásul szabadon felhasználható. Az induló törlesztőrészlet maximum havi 50 ezer forint, az első öt évben a kölcsön abszolút kamatmentes, és, ha ez idő alatt megszületik az első gyermeketek, akkor a futamidő – maximum 20 év – végéig az is marad, ráadásul ekkor igényelhetitek a törlesztés 3 évig tartó felfüggesztését is.

A második gyermek megszületésekor az állam elengedi a tartozás 30%-át, míg a harmadik gyermek megszületésekor a teljes tartozást, azaz a Babaváró hitel támogatássá alakul át. Ez tehát egy egyedülálló lehetőség, amit mindenképp érdemes kihasználni, ám fontos tudni, hogy az igénylése lényegesen bonyolultabb – és több dokumentumot igényel –, mint egy hagyományos személyi kölcsöné.

A Babaváró hitel igényléséhez szükséges dokumentumok

A Babaváró hitel igényléséhez számos dokumentumot kell előkészíteni; ezek egy része a bank elvárása, egy másik pedig a szabályozásból adódik. A lista a következő:

 • Személyazonosításra szolgáló dokumentumok: érvényes személyi igazolvány, jogosítvány, vagy útlevél, emellett a lakcímkártya és az adóazonosító igazolvány is szükséges.
 • Jövedelemigazolás: alkalmazottak esetén nem lehet 30 napnál régebbi, vállalkozóknak a NAV állítja ki.
 • Bankszámlakivonat: bankonként eltérő, de általában 3 havi bankszámlakivonatra lesz szükség, amin a jövedelem is megjelenik.
 • 3 évnyi TB-jogviszony igazolása: az igénylés feltétele a társadalombiztosítási jogviszony igazolása, amelyet a fővárosi és megyei kormányhivatalok által kiállított hatósági bizonyítvánnyal lehet megtenni.
 • Várandósgondozási kiskönyv: erre abban az esetben van szükség, ha a Babaváró hitel igénylésével egy időben már úton van a gyermek is; így a törlesztés felfüggesztése egyből kérhető.

Az alábbiakról csak nyilatkozatot kell kitölteni, igazolás nem szükséges:

 • büntetlen előélet,
 • NAV tartozásmentesség,
 • házasság.

A terhességet, a gyermek megszületését, illetve az örökbefogadást igazoló dokumentumok pedig a következők:

 • Várandósgondozási kiskönyv: a terhesség alatt a várandósgondozási kiskönyv 1. és 7. oldala tekinthető igazolásnak; ha nem várt esemény következik be, az hivatalos okirattal igazolható.
 • Anyakönyvi kivonat, lakcímkártyája és adóigazolvány: ha a gyermek megszületett, ezeket együttesen kell benyújtani a banknak.
 • Örökbefogadást engedélyező, végleges határozat, lakcímkártyája és adóigazolvány: ha az örökbefogadás lezajlott, ezeket együttesen kell benyújtani a banknak.

Mik a további teendők a dokumentumok beszerzése után?

Ha beszereztétek a dokumentumokat, már egy jelentős lépéssel közelebb vagytok, hogy meg is kapjátok a Babaváró hitelt, azonban érdemes megfontoltnak lenni, és alaposan tájékozódni minden körülményről, ami felmerülhet az igénylés során.

Először is nem mindegy, hogy melyik bankhoz adjátok be az igénylést, ugyanis mindenhol mások a feltételek, elvárások, az adható hitelösszeg, illetve az elbírálás. Az állam által megszabott feltételeket és szabályozásokat természetesen minden banknak kötelessége betartani, azonban saját hatáskörben is hozhatnak meg olyan szabályokat, amelyek nehezebbé tehetik számotokra az igénylést.

Érdemes épp ezért összehasonlítani a bankok ajánlatait, amik alapjaikban ugyan nem különböznek – hiszen nem is különbözhetnek – egymástól, ám az ördög a részletekben rejlik. Szerencsére oldalunkon könnyedén megtehetitek ezt, és, ha megtaláltátok a számotokra leginkább megfelelő pénzintézetet, még az igénylési folyamatot is elindíthatjátok egyszerűen, online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire elég, ha a Babaváró hitelt használjátok fel önerőként?

Mire elég, ha a Babaváró hitelt használjátok fel önerőként?

2022.07.14.

A Babaváró hitelt használnád fel önerőként az otthonod megvásárlásához? Akkor érdemes elolvasnod alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

2021.11.15.

A Babaváró hitel az elmúlt évek egyik slágerterméke. Számtalan család élt a lehetőséggel, és vállalt gyermeket a Babaváró hitel igénylése miatt. A kormány népességfogyás lassítását célzó támogatása tehát jól működik, vannak azonban, akik nem tudták teljesíteni az elvárt feltételek. A TB jogviszonyt érintő könnyítésekkel viszont még szélesebb körben vált elérhetővé a Babaváró hitel.

Tovább olvasom
Mi történik a babaváró hitellel válás után?

Mi történik a babaváró hitellel válás után?

2021.09.17.

Válás után az egész élet felfordul, rengeteg dolog megváltozik, és a hitelekkel is problémák lehetnek. Lássuk, mi történik ilyenkor a babaváró hitellel!

Tovább olvasom
Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

2021.11.19.

Állampapírba fektetnéd a babaváró hitelből szerzett pénzedet, de nem tudod, megéri-e? Az alábbi cikket mindenképp olvasd végig!

Tovább olvasom