fbpx
Hirdetés

Milyen dokumentumokra van szükség a Babaváró hitel igényléséhez?

2022.07.22.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. július 27. 13:01

Milyen dokumentumokat kell összegyűjtenetek, ha sikeresen szeretnétek igényelni a Babaváró hitelt? Az alábbi cikkből megtudhatjátok!

Milyen dokumentumokra van szükség a Babaváró hitel igényléséhez?

Azt, hogy milyen dokumentumokra van szükség a Babaváró hitel igényléséhez, egyrészt az állami rendelet, másrészt a bankok saját szabályzata is meghatározza. Még valamivel kevesebb, mint fél év hátravan a határidőből – hacsak meg nem hosszabbítják azt –, tehát, ha még szeretnétek részt venni ebben a programban, érdemes elkezdenetek összegyűjteni a dokumentumokat.

Miért érdemes igényelni a Babaváró hitelt?

A konstrukció akár 10 millió forint kamatmentes kölcsönt is jelenthet, ami ráadásul szabadon felhasználható. Az induló törlesztőrészlet maximum havi 50 ezer forint, az első öt évben a kölcsön abszolút kamatmentes, és, ha ez idő alatt megszületik az első gyermeketek, akkor a futamidő – maximum 20 év – végéig az is marad, ráadásul ekkor igényelhetitek a törlesztés 3 évig tartó felfüggesztését is.

A második gyermek megszületésekor az állam elengedi a tartozás 30%-át, míg a harmadik gyermek megszületésekor a teljes tartozást, azaz a Babaváró hitel támogatássá alakul át. Ez tehát egy egyedülálló lehetőség, amit mindenképp érdemes kihasználni, ám fontos tudni, hogy az igénylése lényegesen bonyolultabb – és több dokumentumot igényel –, mint egy hagyományos személyi kölcsöné.

A Babaváró hitel igényléséhez szükséges dokumentumok

A Babaváró hitel igényléséhez számos dokumentumot kell előkészíteni; ezek egy része a bank elvárása, egy másik pedig a szabályozásból adódik. A lista a következő:

 • Személyazonosításra szolgáló dokumentumok: érvényes személyi igazolvány, jogosítvány, vagy útlevél, emellett a lakcímkártya és az adóazonosító igazolvány is szükséges.
 • Jövedelemigazolás: alkalmazottak esetén nem lehet 30 napnál régebbi, vállalkozóknak a NAV állítja ki.
 • Bankszámlakivonat: bankonként eltérő, de általában 3 havi bankszámlakivonatra lesz szükség, amin a jövedelem is megjelenik.
 • 3 évnyi TB-jogviszony igazolása: az igénylés feltétele a társadalombiztosítási jogviszony igazolása, amelyet a fővárosi és megyei kormányhivatalok által kiállított hatósági bizonyítvánnyal lehet megtenni.
 • Várandósgondozási kiskönyv: erre abban az esetben van szükség, ha a Babaváró hitel igénylésével egy időben már úton van a gyermek is; így a törlesztés felfüggesztése egyből kérhető.

Az alábbiakról csak nyilatkozatot kell kitölteni, igazolás nem szükséges:

 • büntetlen előélet,
 • NAV tartozásmentesség,
 • házasság.

A terhességet, a gyermek megszületését, illetve az örökbefogadást igazoló dokumentumok pedig a következők:

 • Várandósgondozási kiskönyv: a terhesség alatt a várandósgondozási kiskönyv 1. és 7. oldala tekinthető igazolásnak; ha nem várt esemény következik be, az hivatalos okirattal igazolható.
 • Anyakönyvi kivonat, lakcímkártyája és adóigazolvány: ha a gyermek megszületett, ezeket együttesen kell benyújtani a banknak.
 • Örökbefogadást engedélyező, végleges határozat, lakcímkártyája és adóigazolvány: ha az örökbefogadás lezajlott, ezeket együttesen kell benyújtani a banknak.

Mik a további teendők a dokumentumok beszerzése után?

Ha beszereztétek a dokumentumokat, már egy jelentős lépéssel közelebb vagytok, hogy meg is kapjátok a Babaváró hitelt, azonban érdemes megfontoltnak lenni, és alaposan tájékozódni minden körülményről, ami felmerülhet az igénylés során.

Először is nem mindegy, hogy melyik bankhoz adjátok be az igénylést, ugyanis mindenhol mások a feltételek, elvárások, az adható hitelösszeg, illetve az elbírálás. Az állam által megszabott feltételeket és szabályozásokat természetesen minden banknak kötelessége betartani, azonban saját hatáskörben is hozhatnak meg olyan szabályokat, amelyek nehezebbé tehetik számotokra az igénylést.

Érdemes épp ezért összehasonlítani a bankok ajánlatait, amik alapjaikban ugyan nem különböznek – hiszen nem is különbözhetnek – egymástól, ám az ördög a részletekben rejlik. Szerencsére oldalunkon könnyedén megtehetitek ezt, és, ha megtaláltátok a számotokra leginkább megfelelő pénzintézetet, még az igénylési folyamatot is elindíthatjátok egyszerűen, online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

9,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

2021.07.09.

Jelenleg abban a mázlis helyzetben vagyunk, hogy soha nem látott mennyiségű állami támogatás áll a rendelkezésünkre, ha lakáscélú beruházásban gondolkodunk. Ugye ezek az otthonteremtési teóriák többnyire gyermekvállalási célokkal is összekapcsolhatók, ezért bizony minden esetben kiemelt éberséget és koncentrációt követelnek a pároktól és az életkezdés előtt álló fiataloktól.

Tovább olvasom
Ezért köss életbiztosítást is, ha Babaváró hitelt veszel fel!

Ezért köss életbiztosítást is, ha Babaváró hitelt veszel fel!

2022.04.18.

Köss életbiztosítást a babaváró hitel felvételével egy időben! Hogy miért? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
KHR listások kaphatnak babaváró hitelt?

KHR listások kaphatnak babaváró hitelt?

2021.03.08.

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer), avagy régebbi, de ma is széles körben használt nevén a BAR (Banki Adós- és Hitelinformációs Rendszer) a hitelfelvételek kapcsán nem számít nagy népszerűségnek. Amennyiben valaki negatív minősítéssel kerül be a nyilvántartásba, akkor gyakorlatilag minden hitelfelvételi lehetőségről lemondhat. De van-e remény a KHR listások számára, ha Babaváró hitelt szeretnének igényelni.

Tovább olvasom
5 ok, ami miatt elbukhatjátok a babaváró hitelt

5 ok, ami miatt elbukhatjátok a babaváró hitelt

2021.02.24.

Nyilvánvaló, hogy elbukhatjátok a babaváró hitelt, ha beadjátok az igénylést, hiszen ezerféle feltételnek kell megfelelnetek. Hogy milyen okokból, az alábbiakból kiderül!

Tovább olvasom