Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen dokumentumokra van szükség a Babaváró hitel igényléséhez?

2022.07.22.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. július 27. 13:01

Milyen dokumentumokat kell összegyűjtenetek, ha sikeresen szeretnétek igényelni a Babaváró hitelt? Az alábbi cikkből megtudhatjátok!

Milyen dokumentumokra van szükség a Babaváró hitel igényléséhez?

Azt, hogy milyen dokumentumokra van szükség a Babaváró hitel igényléséhez, egyrészt az állami rendelet, másrészt a bankok saját szabályzata is meghatározza. Még valamivel kevesebb, mint fél év hátravan a határidőből – hacsak meg nem hosszabbítják azt –, tehát, ha még szeretnétek részt venni ebben a programban, érdemes elkezdenetek összegyűjteni a dokumentumokat.

Miért érdemes igényelni a Babaváró hitelt?

A konstrukció akár 10 millió forint kamatmentes kölcsönt is jelenthet, ami ráadásul szabadon felhasználható. Az induló törlesztőrészlet maximum havi 50 ezer forint, az első öt évben a kölcsön abszolút kamatmentes, és, ha ez idő alatt megszületik az első gyermeketek, akkor a futamidő – maximum 20 év – végéig az is marad, ráadásul ekkor igényelhetitek a törlesztés 3 évig tartó felfüggesztését is.

A második gyermek megszületésekor az állam elengedi a tartozás 30%-át, míg a harmadik gyermek megszületésekor a teljes tartozást, azaz a Babaváró hitel támogatássá alakul át. Ez tehát egy egyedülálló lehetőség, amit mindenképp érdemes kihasználni, ám fontos tudni, hogy az igénylése lényegesen bonyolultabb – és több dokumentumot igényel –, mint egy hagyományos személyi kölcsöné.

A Babaváró hitel igényléséhez szükséges dokumentumok

A Babaváró hitel igényléséhez számos dokumentumot kell előkészíteni; ezek egy része a bank elvárása, egy másik pedig a szabályozásból adódik. A lista a következő:

 • Személyazonosításra szolgáló dokumentumok: érvényes személyi igazolvány, jogosítvány, vagy útlevél, emellett a lakcímkártya és az adóazonosító igazolvány is szükséges.
 • Jövedelemigazolás: alkalmazottak esetén nem lehet 30 napnál régebbi, vállalkozóknak a NAV állítja ki.
 • Bankszámlakivonat: bankonként eltérő, de általában 3 havi bankszámlakivonatra lesz szükség, amin a jövedelem is megjelenik.
 • 3 évnyi TB-jogviszony igazolása: az igénylés feltétele a társadalombiztosítási jogviszony igazolása, amelyet a fővárosi és megyei kormányhivatalok által kiállított hatósági bizonyítvánnyal lehet megtenni.
 • Várandósgondozási kiskönyv: erre abban az esetben van szükség, ha a Babaváró hitel igénylésével egy időben már úton van a gyermek is; így a törlesztés felfüggesztése egyből kérhető.

Az alábbiakról csak nyilatkozatot kell kitölteni, igazolás nem szükséges:

 • büntetlen előélet,
 • NAV tartozásmentesség,
 • házasság.

A terhességet, a gyermek megszületését, illetve az örökbefogadást igazoló dokumentumok pedig a következők:

 • Várandósgondozási kiskönyv: a terhesség alatt a várandósgondozási kiskönyv 1. és 7. oldala tekinthető igazolásnak; ha nem várt esemény következik be, az hivatalos okirattal igazolható.
 • Anyakönyvi kivonat, lakcímkártyája és adóigazolvány: ha a gyermek megszületett, ezeket együttesen kell benyújtani a banknak.
 • Örökbefogadást engedélyező, végleges határozat, lakcímkártyája és adóigazolvány: ha az örökbefogadás lezajlott, ezeket együttesen kell benyújtani a banknak.

Mik a további teendők a dokumentumok beszerzése után?

Ha beszereztétek a dokumentumokat, már egy jelentős lépéssel közelebb vagytok, hogy meg is kapjátok a Babaváró hitelt, azonban érdemes megfontoltnak lenni, és alaposan tájékozódni minden körülményről, ami felmerülhet az igénylés során.

Először is nem mindegy, hogy melyik bankhoz adjátok be az igénylést, ugyanis mindenhol mások a feltételek, elvárások, az adható hitelösszeg, illetve az elbírálás. Az állam által megszabott feltételeket és szabályozásokat természetesen minden banknak kötelessége betartani, azonban saját hatáskörben is hozhatnak meg olyan szabályokat, amelyek nehezebbé tehetik számotokra az igénylést.

Érdemes épp ezért összehasonlítani a bankok ajánlatait, amik alapjaikban ugyan nem különböznek – hiszen nem is különbözhetnek – egymástól, ám az ördög a részletekben rejlik. Szerencsére oldalunkon könnyedén megtehetitek ezt, és, ha megtaláltátok a számotokra leginkább megfelelő pénzintézetet, még az igénylési folyamatot is elindíthatjátok egyszerűen, online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

2021.11.22.

Jövő év elejétől megváltoznak a JTM szabályai, így könnyebben juthatunk majd hitelhez. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató bennünket véd, és bár enyhítettek a szigoron, a gyeplőt nem engedték el teljesen. Mutatjuk, hogy milyen esetekben kaphatunk könnyebben hitelt januártól.

Tovább olvasom
Babaváró hitel felvétele hitelkiváltásra – lehetséges?

Babaváró hitel felvétele hitelkiváltásra – lehetséges?

2020.11.23.

Sokan éltek a babaváró hitellel az utóbbi másfél évben, hiszen nagyon kedvező konstrukció, azonban annak ellenére, hogy elvileg szabad felhasználású, vannak bizonyos megkötések, amelyekhez a bankoknak és az ügyfeleknek egyaránt tartaniuk kell magukat.

Tovább olvasom
Csökkentsd a hiteled költségeit: használd hitelkiváltásra a Babaváró hitelt!

Csökkentsd a hiteled költségeit: használd hitelkiváltásra a Babaváró hitelt!

2023.09.29.

Babaváró hitel és hitelkiváltás. Két eltérő fogalom. Két eltérő pénzügyi fogalom. De mi történik, ha a Babaváró hitellel kiváltjuk a már meglévő hitelünket vagy hiteleinket? A szakértők szerint nagyon jól járhatunk. Utánajártunk, hogy hogyan használhatjuk fel jól hitelkiváltásra a Babaváró hitelt. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

2022.01.25.

Munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókban a babaváró hitel is bővelkedik; az alábbiakból mindent megtudhatsz.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával