Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Jelenthet-e akadályt egy meglévő kölcsön a Babaváró hitel igénylésekor?

2024.05.25.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. május 25. 09:54

Amikor Babaváró hitelt igényelünk, már lehet, hogy van egy vagy akár több hitelünk. Okozhat ez problémát az igénylésnél? Lehet, hogy emiatt nem kapjuk meg a támogatást? Mivel ez egy fontos kérdés, szakértőink utánajártak, és megmutatjuk, hogy jelenthet-e akadályt egy másik kölcsön a Babaváró hitel igénylésekor.

Jelenthet-e akadályt egy meglévő kölcsön a Babaváró hitel igénylésekor?

Jelenthet-e akadályt egy meglévő kölcsön a Babaváró hitel igénylésekor?

Igen, egy már meglévő kölcsön akadályát jelentheti a Babaváró hitel igénylésének.

A bankok ugyanis a hitelbírálat során megvizsgálják az igénylő Jövedelemarányos Törlesztési Mutatóját is, és ha ezek meghaladják a megengedett szintet, elutasíthatják a hitelkérelmet.

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) azt mutatja meg, hogy az igénylő jövedelmének hány százalékát teszik ki a törlesztőrészletek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendeletben határozta meg a maximális JTM értéket, ami jelenleg 50 százalék. Ez azt jelenti, hogy az igénylő jövedelmének maximum 50 százalékát fordíthatja törlesztőrészletekre.

Ha az igénylőnek már van egy meglévő kölcsöne, akkor a Babaváró hitel igénylésekor a bank figyelembe fogja venni a meglévő kölcsön törlesztőrészletét is az JTM kiszámításakor.

Ha a meglévő kölcsön törlesztőrészlete már önmagában is megközelíti az igénylő jövedelmének 50 százalékát, akkor a bank el fogja utasítani a Babaváró hitel kérelmet.

Azonban van néhány kivétel, amikor a meglévő kölcsön nem akadálya a Babaváró hitel igénylésének.

Ilyen kivétel lehet például, ha az igénylőnek a meglévő kölcsön mellett van egy másik jövedelemforrása is, ami fedezi a törlesztőrészleteket.

A Babaváró hitel igénylése előtt érdemes tájékozódni a bankok hitelbírálati szabályzatáról, és kikalkulálni a JTM értékét.

Amennyiben az igénylőnek már van egy meglévő kölcsöne, érdemes felvenni a kapcsolatot a bankkal, és megkérdezni, hogy a meglévő kölcsön akadályát jelentheti-e a Babaváró hitel igénylésének.

Tippek a Babaváró hitel igényléséhez meglévő kölcsön esetén szakértőnktől

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint fontos tájékozódni a bankok hitelbírálati szabályzatáról, és kiszámítani a JTM értékét.

Vegyük fel a kapcsolatot a bankkal, és kérdezzük meg, hogy a meglévő kölcsön akadályát jelentheti-e a Babaváró hitel igénylésének.

Megfontolhatjuk a meglévő kölcsön előtörlesztését is.

Vagy kereshetünk egy jövedelemkiegészítő munkát.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti információk tájékoztató jellegűek. A Babaváró hitel igénylése előtt mindenképpen tájékozódjunk a bank aktuális hitelbírálati szabályzatáról, és számítsuk ki a JTM értékét.

Miért érdemes ezzel foglalkozni? Ennyire jó a Babaváró támogatás?

A Babaváró hitel rengeteg előnnyel járhat a házaspárok számára, akik gyermeket szeretnének vállalni.

Azonban fontos mérlegelni az igénylés feltételeit és a saját anyagi helyzetünket is, mielőtt döntést hoznánk.

A Babaváró hitel előnyei:

  • Kamatmentes: a hitel az első 5 évben kamatmentes, ha ezen időszak alatt érkezik egy baba, akkor a kamatmentesség véglegessé válik.

  • Tőketartozás-elengedés: a futamidő alatt született második gyermek után a tartozás egy részét elengedik, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást elengedik.

  • Szabad felhasználású: a hitel szabadon felhasználható, bármilyen célra fordítható.

  • Viszonylag gyors elbírálás: a bankok általában 2-4 héten belül elbírálják a hitelkérelmeket.

Azonban a Babaváró hitelnek is vannak hátrányai:

  • Hitelfelvétel: a Babaváró hitel is egy hitel, és mint minden hitel, ez is kockázatokkal jár. A hitelt vissza kell fizetni, még akkor is, ha nem születik gyermek.

  • Jövedelmi feltételek: a hitel igényléséhez szükséges, hogy a házaspárok egyik tagja igazoljon jövedelmet.

  • Jövedelemarányos Törlesztési Mutató: A bankok figyelembe veszik az igénylők Jövedelemarányos Törlesztési Mutatóját (JTM) a hitelbírálat során.

  • Korlátozások: a Babaváró hitel igénylésére 2024-ben már csak 30 éves kor alatt van lehetőség, 30 és 40 éves kor között csak várandósság esetén.

Összességében a Babaváró hitel egy kedvező konstrukció lehet a gyermeket tervező házaspárok számára, de fontos mérlegelni az igénylés feltételeit mielőtt döntést hoznánk.

És ha van már meglévő hitelünk, akkor kiemelten fontos tájékozódni arról a kiválasztott pénzintézetnél, hogy ez nem lesz akadálya az igénylés elfogadásának.

Ha van már hitelünk, akkor se adjuk fel. Hiszen ez nem kizáró ok. Kérdezzük meg a bankot, és lehet, hogy pozitív választ kapunk.

Összefoglalás

A Babaváró hitel igénylésekor előfordulhat, hogy egy meglévő kölcsönünk akadályt jelent. A bankok a hitelbírálat során figyelembe veszik a Jövedelemarányos Törlesztési Mutatót (JTM), amely meghatározza, hogy az igénylő jövedelmének hány százalékát fordíthatja törlesztőrészletekre. Ha a meglévő hitel törlesztése miatt a JTM meghaladja a megengedett szintet, az igénylést elutasíthatják. Fontos, hogy a Babaváró hitel igénylése előtt tájékozódjunk a bankok hitelbírálati szabályzatairól és kiszámítsuk a JTM értékét. Egyes esetekben a meglévő kölcsön nem jelent akadályt, például ha van további jövedelemforrás.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

2021.09.30.

A Babaváró hitelt az igénylők nagy része ingatlanvásárlásra fordítja. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy az igényelt hitelösszeg nem elegendő a kiválasztott ingatlan megvásárlásához. Babaváró hitel mellé azonban igényelhetünk lakáshitelt is, hogy ezzel egészítsük ki a kapott összeget. A jelzálog alapú hiteleknél a bank önerőt vár el tőlünk. Megnéztük mekkora ez az összeg, és hogy tudunk-e Babaváró hitel mellé lakáshitelt igényelni.

Tovább olvasom
A babaváró hitelről mit kell tudni?

A babaváró hitelről mit kell tudni?

2020.03.10.

A babaváró hitelről mit kell tudni? 2019. július 1.-től vehető igénybe, és tulajdonképpen egy szabad felhasználású személyi kölcsön, amit kizárólag házastársak igényelhetnek.

Tovább olvasom
Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

2022.01.25.

Munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókban a babaváró hitel is bővelkedik; az alábbiakból mindent megtudhatsz.

Tovább olvasom
Hogyan készülj fel a családtámogatások visszafizetésére? Tippek és tudnivalók

Hogyan készülj fel a családtámogatások visszafizetésére? Tippek és tudnivalók

2024.05.24.

A családtámogatások visszafizetése alapos tervezést igényel a pénzügyi stabilitás érdekében. A különböző támogatások feltételeinek és kombinációinak ismerete segíthet elkerülni a későbbi pénzügyi nehézségeket, miközben maximálisan kihasználják a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával