Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kik jogosultak a csecsemőgondozási díjra?

2021.02.25.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:54

A csecsemőgondozási díjat július 1.-től megemelik, így könnyebbé válik a kismamák anyagi helyzete. Ennek apropóján összegyűjtöttük a részleteket alábbi cikkünkben.

Kik jogosultak a csecsemőgondozási díjra?

A cikk lényege azonban az, hogy a csecsemőgondozási díjra nem csupán a kismamák lehetnek jogosultak. Sokan nem tudják ezt, és összességében egy igen komoly összegtől esnek el, ami az év második felében még nagyobbra nő: eddig a bruttó fizetés 70%-a, ám 2021. július 1.-től ez 100%-ra növekszik, vagyis a teljes jövedelmet lehet megkapni, ami a csecsemőgondozási díj időszakát tekintve fél éves jövedelmet jelent.

Ki jogosult a csecsemőgondozási díjra?

Mindkét szülő jogosult lehet a csecsemőgondozási díjra, vagyis az anya és az apa is, ám az utóbbi kizárólag akkor, ha az anya egészségi állapota miatt igazolhatóan kikerül a háztartásból. Ennek oka lehet kórházi kezelés, vagy akár halál is, de abban az esetben is az apa kapja a csecsemőgondozási díjat, ha az anya elveszíti a gyermek felügyeletéhez való jogát. Ez vonatkozik olyan házaspárokra is, ahol örökbefogadás történt, vagyis nem csak szülés után jár a csecsemőgondozási díj, sőt, a jogerős gyám is megkaphatja azt. Fontos, hogy az apa esetleges jogosultsága esetén az anya jövedelme alapján számolt összeget fogja megkapni.

További tudnivalók

Mint fentebb írtuk, fél évnyi jövedelem kapható meg – természetesen havi bontásban – csecsemőgondozási díjként, ami a törvény betűje szerint 24 hetet jelent. Ebből azonban csupán két hetet kell kötelező jelleggel felhasználni, a többi opcionális, és legfeljebb 4 hétnek a szülés várható időpontja elé kell esnie. Lényeges, hogy a csecsemőgondozási díj csak a szülést követő 168. napig jár; ez alól kivételt jelent, ha koraszülött, és intézményi gondozásra van szükség. Ebben az esetben a csecsemőgondozási díj a szülést követő egy éven belül is igénybe vehető a gyermek kórházból való kiengedését követően.

Fontos tudni, hogy a csecsemőgondozási díj nem jár, ha az igénylő megkapja a teljes keresetét a szülési szabadság alatt, illetve, ha ez idő alatt keresőtevékenységet folytat, ami alól kivétel a nevelőszülői tevékenység.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések