Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakástámogatások: Várható-e folytatás 2023-ban?

2022.12.15.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. december 15. 09:35

A 2022-es év vízválasztó a honi lakástámogatásokkal kapcsolatban. A korábbi támogatások egy része december 31-i határidővel kifut, és még nem lehet tudni, hogy lesz-e folytatás 2023-ban. Ha igen, valószínűsíthetően megváltoznak a feltételek.

Lakástámogatások: Várható-e folytatás 2023-ban?

Lakástámogatások – December 31. a határidő

A falusi CSOK-ot, a babaváró hitelt és a lakásfelújítási támogatást 2022. december 31-ig lehet igényelni. Legalábbis a jelenlegi szabályozás szerint, azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e folytatás 2023-ban. És ha lesz, milyen feltételeket szab mellé az állam. A felsoroltak közül a falusi CSOK már idén júniusban kifutott volna, de a kormány arról döntött, hogy fél év hosszabbítást ad a programnak.

Népszerű a lakásfelújítási támogatás

Nem véletlen, hogy nagy népszerűségnek örvend a lakásfelújítási támogatás, amely keretében legfeljebb 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. Az elmúlt időszakban nagyon sokan éltek a lehetőséggel, a jelenlegi szabályozás szerint ez év december 31-ig van még lehetőség a programban részt venni. Az utólagos finanszírozású támogatás csak úgy vehető igénybe, ha a felújítási, korszerűsítési munka elkészül az év végéig. Ha a hosszabbítás mellett dönt a kormány, minden bizonnyal jövőre is sokan pályáznak a munkálatok (anyagköltség és felújítás) 50 százalékát fedező, legfeljebb 3 millió forintos támogatási összegre.

Lakástámogatások közül a falusi CSOK határideje már változott

Ahogy említettük, a falusi CSOK-ot idén június 30-ig lehetett volna igényelni, de itt már történt hosszabbítás, ez év vége a jelenlegi határidő. Hogy lesz-e folytatás 2023-ben, hamarosan kiderül. Mindenesetre a jelenlegi feltételek, szabályok biztosan megváltoznak. A falusi CSOK támogatást azért hívták életre, hogy az ország hátrányos gazdasági helyzetben lévő területeit, kistelepüléseit is helyzetbe hozzák, azaz az ott élők is érezzék az otthonteremtési kedvezmények pozitív hozadékát. Fontos cél volt, hogy ezzel élénküljön, erősödjön az elnéptelenedő térségek helyzete. A falusi CSOK-ot kizárólag a programban résztvevő, az állam által meghatározott településeken lehet igénybe venni. A kedvezmény ingatlan vásárlására és felújítására is vonatkozik. Előbbi esetében a támogatás legalább felét felújításra, vagy bővítésre kell fordítani, emellett csak felújítás céljából is igénybe lehet venni.

Népszerű babaváró hitel

A babaváró hitel szintén népszerű volt a családosok körében, és sokan használták fel a kamatmentes kölcsönt ingatlanvásárlásra, felújításra, korszerűsítésre. A legfeljebb 10 millió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású hitelt eddig mintegy 200 ezren igényelték. Tudni kell, a babaváró hitelkonstrukció abban az esetben kamatmentes, ha a szerződéskötéstől számított öt éven belül gyermek születik. Ha több gyermek születik a szerződéskötés után, a feltételek még jobbak. Folytatás 2023-ban? Erről még nem született döntés.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ismerd meg az OTP Bank türelmi idős lakáshiteleit!

Ismerd meg az OTP Bank türelmi idős lakáshiteleit!

2023.09.25.

Az OTP Bank türelmi idős lakáshitelei egy évet adnak neked, amikor csak a kamatokat kell fizetned, és felkészülhetsz a későbbiekre!

Tovább olvasom
Válassz környezettudatos megoldást: megérkeztek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

Válassz környezettudatos megoldást: megérkeztek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

2023.05.12.

Zöld fogyasztóbarát lakáshitelek? Az utóbbi években egyre fontosabbá vált a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdése, így az is fontos, hogy milyen lakáshitelt választunk. Utánajártunk, és megmutatjuk a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek előnyeit és hátrányait, és azt, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha ilyen hitelt szeretnénk felvenni.

Tovább olvasom
Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

2023.01.31.

A legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál találhatóak? Nem biztos, de talán a számodra leginkább megfelelő igen!

Tovább olvasom
Fenntartható otthon: új zöld lakáshitel a K&H Banknál

Fenntartható otthon: új zöld lakáshitel a K&H Banknál

2022.10.21.

A K&H Bank zöld lakáshitele nem azonos a Zöld Otthon Programban szereplő konstrukcióval, de ettől függetlenül érdemes lehet a figyelmedre.

Tovább olvasom