Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakástámogatások: Várható-e folytatás 2023-ban?

2022.12.15.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. december 15. 09:35

A 2022-es év vízválasztó a honi lakástámogatásokkal kapcsolatban. A korábbi támogatások egy része december 31-i határidővel kifut, és még nem lehet tudni, hogy lesz-e folytatás 2023-ban. Ha igen, valószínűsíthetően megváltoznak a feltételek.

Lakástámogatások: Várható-e folytatás 2023-ban?

Lakástámogatások – December 31. a határidő

A falusi CSOK-ot, a babaváró hitelt és a lakásfelújítási támogatást 2022. december 31-ig lehet igényelni. Legalábbis a jelenlegi szabályozás szerint, azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e folytatás 2023-ban. És ha lesz, milyen feltételeket szab mellé az állam. A felsoroltak közül a falusi CSOK már idén júniusban kifutott volna, de a kormány arról döntött, hogy fél év hosszabbítást ad a programnak.

Népszerű a lakásfelújítási támogatás

Nem véletlen, hogy nagy népszerűségnek örvend a lakásfelújítási támogatás, amely keretében legfeljebb 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. Az elmúlt időszakban nagyon sokan éltek a lehetőséggel, a jelenlegi szabályozás szerint ez év december 31-ig van még lehetőség a programban részt venni. Az utólagos finanszírozású támogatás csak úgy vehető igénybe, ha a felújítási, korszerűsítési munka elkészül az év végéig. Ha a hosszabbítás mellett dönt a kormány, minden bizonnyal jövőre is sokan pályáznak a munkálatok (anyagköltség és felújítás) 50 százalékát fedező, legfeljebb 3 millió forintos támogatási összegre.

Lakástámogatások közül a falusi CSOK határideje már változott

Ahogy említettük, a falusi CSOK-ot idén június 30-ig lehetett volna igényelni, de itt már történt hosszabbítás, ez év vége a jelenlegi határidő. Hogy lesz-e folytatás 2023-ben, hamarosan kiderül. Mindenesetre a jelenlegi feltételek, szabályok biztosan megváltoznak. A falusi CSOK támogatást azért hívták életre, hogy az ország hátrányos gazdasági helyzetben lévő területeit, kistelepüléseit is helyzetbe hozzák, azaz az ott élők is érezzék az otthonteremtési kedvezmények pozitív hozadékát. Fontos cél volt, hogy ezzel élénküljön, erősödjön az elnéptelenedő térségek helyzete. A falusi CSOK-ot kizárólag a programban résztvevő, az állam által meghatározott településeken lehet igénybe venni. A kedvezmény ingatlan vásárlására és felújítására is vonatkozik. Előbbi esetében a támogatás legalább felét felújításra, vagy bővítésre kell fordítani, emellett csak felújítás céljából is igénybe lehet venni.

Népszerű babaváró hitel

A babaváró hitel szintén népszerű volt a családosok körében, és sokan használták fel a kamatmentes kölcsönt ingatlanvásárlásra, felújításra, korszerűsítésre. A legfeljebb 10 millió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású hitelt eddig mintegy 200 ezren igényelték. Tudni kell, a babaváró hitelkonstrukció abban az esetben kamatmentes, ha a szerződéskötéstől számított öt éven belül gyermek születik. Ha több gyermek születik a szerződéskötés után, a feltételek még jobbak. Folytatás 2023-ban? Erről még nem született döntés.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

2022.11.08.

A lakáshitel felvétele többnyire sürgős, ám – szintén többnyire – 4-6 hétig is elhúzódhat, de szerencsére akadnak kivételek is.

Tovább olvasom
Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

2023.01.31.

A legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál találhatóak? Nem biztos, de talán a számodra leginkább megfelelő igen!

Tovább olvasom
Most igényelnél városi CSOK-ot? Mutatjuk, meddig használhatod fel a támogatást!

Most igényelnél városi CSOK-ot? Mutatjuk, meddig használhatod fel a támogatást!

2023.10.04.

Az egyik legnépszerűbb támogatási forma, a CSOK megszűnik 2023.12.31-én. Van még azonban idő arra, hogy valaki elindítsa az igénylést. Utánajártunk, hogy mit kell tennie annak, aki még idén szeretne ebből a támogatásból. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Ismerd meg az OTP Bank türelmi idős lakáshiteleit!

Ismerd meg az OTP Bank türelmi idős lakáshiteleit!

2023.09.25.

Az OTP Bank türelmi idős lakáshitelei egy évet adnak neked, amikor csak a kamatokat kell fizetned, és felkészülhetsz a későbbiekre!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával