Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Lízing, vagy autóhitel: melyik az előnyösebb?

2022.10.18.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 09:55

Lízingből, vagy autóhitelből vásároljunk inkább autót? Melyik az előnyösebb? Az alábbi cikkből mindent megtudhatsz!

Lízing, vagy autóhitel: melyik az előnyösebb?

Lízing, vagy autóhitel – a választás nem könnyű, hiszen mindkettő előnyös a maga módján, ám természetesen vannak hátrányaik is a másikkal szemben. Mivel a használtautó-piac az idei első negyedévében már 12 százalékos a növekedést mutatott, az árak pedig 30-40%-os növekedésen mentek keresztül mindössze egy év leforgása alatt, érdemes lehet foglalkozni ezzel a kérdéssel. Annak érdekében, hogy tisztább legyen a kép, az alábbiakban összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót, ami megkönnyítheti a döntést, miszerint lízingből, vagy autóhitelből vásároljunk autót .

A lízing

A lízing lényege, hogy a finanszírozó vásárolja meg az autót, majd használatba adja, vagyis a törlesztés ideje alatt nem Te vagy tulajdonos, és az autó csak akkor kerül a nevedre, ha a teljes tartozást kifizetted, ráadásul a maradványértéket is rendezned kell. Előnye, hogy a havi költsége sok esetben alacsonyabb, mint egy autóhitelé, ám emellett rengeteg hátránnyal is rendelkezik.

Ilyen például, hogy magánszemélyként csak jóval kedvezőtlenebb feltételekkel lízingelhetsz autót, mint cégként – ilyenkor ráadásul kizárólag zárt végű lízingre van lehetőséged –, általában minimum 20-40% önerővel kell rendelkezned, megszabják, hogy milyen paraméterekkel rendelkező autót vásárolhatsz meg, a lízingszerződés a legtöbb esetben előírja a casco megkötését, és az eljárás hosszadalmasabb, mint egy autóhitel felvétele. Cégként nyílt végű lízingre is van lehetőség, amikor a teljes kifizetést követően dönthetsz, hogy maradványértéken megvásárolod-e az autót, vagy lemondasz róla.

Ezeken felül van még egy hatalmas hátrány: ha magánszemélytől lízingelsz, akkor a lízingcég szigorúbb feltételeket szab, mintha kereskedéstől vásárolnál, emellett előírják az állapotfelmérést is, ami neked jelent plusz költséget és időt. Fontos még megemlíteni, hogy a lízing időtartama alatt az autót nem adhatod el.

Az autóhitel

Az autóhitel a lízinggel szemben egy jóval előnyösebb konstrukció, amelyet sokkal inkább érdemes választani. Valójában ugyanis egy személyi kölcsönről van szó, amelyet a bankok kifejezetten autóvásárlás céljára kínálnak az ügyfeleiknek, de továbbra is szabad felhasználású, azaz nem csak az autót veheted meg belőle, de a vásárlást követő költségeket is állhatod, így például az átírást, a szervizelést, vagy épp a felújítást is megoldhatod egy autóhitel segítségével.

Az autóhitel legfontosabb előnye a gyorsaság: az igénylési folyamat legfeljebb néhány napon belül lezajlik, ez pedig egy autóvásárlásnál jelentős előny lehet, hiszen egy jó ajánlatra a vevők azonnal lecsapnak – nyilván Te is így tennél. További előny, hogy az autóhitelhez nincs szükséged önerőre, a jármű pedig vásárlás pillanatában a saját tulajdonodba kerül, ráadásul casco-t sem vagy köteles kötni, és akár magánszemélytől, akár cégtől veszed az autót, a bank abba sem szól bele.

Fontos viszont megemlíteni a hátrányokat is. Az autóhitel havi költsége – azaz a törlesztőrészlet – sok esetben magasabb, mint a lízingé, de emellett az is lényeges, hogy ebben a konstrukcióban maximum 10 millió forintot igényelhetsz, és azt se minden banknál; a legtöbb bank 7-8 millió forintnál húzza meg a felső határt, azaz maximum ennyiből vásárolhatod meg az autódat.

Érdemes azonban fordított sorrendet követni, azaz először felvenni az autóhitelt, majd csak ezt követően nekiállni a megfelelő jármű kiválasztásának, ezzel ugyanis rengeteg időt, illetve bosszúságot spórolhatsz meg magadnak, hiszen, ha belefutsz egy jó ajánlatba, azonnal lecsaphatsz rá.

Mivel az autóhitelek kínálata hatalmas, ráadásul nem kötelező kizárólag autóhitelnek nevezett terméket igényelned erre a célra, rengeteg személyi kölcsön közül választhatsz. Ennek eredményeképpen igen komoly pénzügyi előnyhöz is juthatsz, hiszen a bankok közötti versenynek hála még most, a folyamatosan emelkedő hitelkamatok idején is találhatsz remek ajánlatokat.

Mivel a különféle konstrukciók között akár több tízezer forintos eltérés is lehet a havi törlesztőrészletekben, alaposan fontold meg, hogy melyik ajánlatot választod. Oldalunk szerencsére a segítségedre lesz ebben, hiszen nálunk a pénzintézetek legjobb autóhitel-konstrukcióit hasonlíthatod össze, majd a választást követően el is indíthatod az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Hitelkiváltás: cseréld kedvezőbbre meglévő hiteledet!

Hitelkiváltás: cseréld kedvezőbbre meglévő hiteledet!

2021.12.06.

A meglévő hiteled kiváltásán mindig érdemes gondolkodnod; még akkor is, ha elégedett vagy a jelenlegi hitelkonstrukcióddal, ugyanis rengeteget spórolhatsz egy jobb kondíciókkal rendelkező konstrukció segítségével.

Tovább olvasom
Új autó vásárlása – milyen hitelből finanszírozzuk?

Új autó vásárlása – milyen hitelből finanszírozzuk?

2022.01.12.

Nem sok olyan férfi van, akinek ne vágyna új autóra. A gyártósorról legurult autónak még az illata is más, mint egy használt autóké. Az új autók azonban sokba kerülnek, ezért felmerülhet bennünk, hogy hitelből vásároljuk meg azt. Utánajártunk, hogy egy új autó vásárlását milyen hitelből finanszírozzuk.

Tovább olvasom
Minden, amit az autóhitelről tudni kell

Minden, amit az autóhitelről tudni kell

2021.02.04.

Az autóhitellel kapcsolatos összes tudnivalót olvashatod el alábbi cikkünkben, ha autóvásárlás előtt állsz!

Tovább olvasom
Mire terjed ki a casco biztosítás?

Mire terjed ki a casco biztosítás?

2021.10.05.

A Casco biztosítást az autónkra köthetjük meg. Nem kötelező, mint a KGFB, de bizony, jól jöhet egy általunk okozott balesetnél. Az autónk nagy érték, Casco-val tudjuk megvédeni. A Casco alapértelmezésben egy vagyonbiztosítás, ami az autónkban keletkezett károkat téríti meg.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával