Megújulnak az NHP Hajrá feltételei

2020.07.08.

Még vonzóbbak lesznek az Növekedési Hitelprogramban (NHP Hajrá) elérhető termékek, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette, hogy a korábbi feltételeket tovább javítják, ezzel bővítve a lehetőségeket. Megújulnak az NHP Hajrá feltételei!

Megújulnak az NHP Hajrá feltételei

Az NHP Hajrá keretében a Magyar Nemzeti Bank a mikro-, kis-, és középvállalkozások működésének, valamint beruházásainak finanszírozását igyekszik segíteni az aktuális gazdasági helyzethez igazodva. A kedvezményes konstrukció lényege az, hogy a bankok legfeljebb 2,5 százalékos kamatú hitelajánlatokkal élhetnek, és gyorsan, az esetek többségében két hét alatt el kell bírálniuk a vállalkozások kérelmeit. Az ez év elején változó, megújuló programon most ismét finomítottak, az MNB bejelentette, hogy megújulnak az NHP Hajrá feltételei.

De mit jelent pontosan, hogy megújulnak az NHP Hajrá feltételei? Az új konstrukcióban többek között lehetőség lesz arra, hogy a vállalkozások külföldi beruházásokra, a társasházak és lakásszövetkezetek pedig beruházási célokra (például korszerűsítésre) kölcsönöket vegyenek fel. Emellett javulnak majd a forgóeszköz-hitelezés feltételei, illetve a támogatások előfinanszírozása is változni fog. Az európai uniós támogatások előfinanszírozása mellett a hazai támogatások előfinanszírozására is lesz lehetőség. Az MNB szigorúan ellenőrizni fogja azt, hogy a hitelt forgalmazó bankok betartják-e az előírásokat és a feltételeket, például azt, hogy két hét alatt elbírálják-e a kérelmeket.

A bankokat ugyanakkor díjazza is az MNB, ezzel ösztökélve őket az NHP Hajrá termékeinek minél aktívabb és eredményesebb kihelyezéseire. Negyedévente kiválósági díjjal ismerik el egy-egy pénzintézet erőfeszítését.

Az növekedési hitelprogram rendkívül sikeres volt az elmúlt években, azonban most új kihívásokkal kell szembenéznie. A jelenlegi gazdasági helyzet számos vállalkozás került nehezebb helyzetbe és szorult rá a központi segítségre, amelyet az MNB szeretne még inkább kiterjeszteni.

A felvett kölcsönök nagy része forgóeszközhitel, ami jól mutatja, hogy az elmúlt hónapokban számos cégnél árbevétel-csökkenés következett be. Az MNB emiatt helyezte előtérbe a likviditást segítő hiteleket, amelyeket az új konstrukcióban a korábbiaknál jóval szabadabban, szélesebb körű célra lehet igénybe venni.

Ugyanakkor új beruházások megvalósítására is vesznek fel hiteleket a vállalkozások. Ez mindenképpen pozitívum, hiszen ha a mostani, nehezebb időszakban is van igény ilyen finanszírozásra, az jobb jövőképet vetít előre.

További blogbejegyzések