Mi a különbség a hógolyó és a lavina adósságkifizetési módszerek között?

2021.05.07.
Szerző: Banknavigator

Az adósságkifizetési módszerek két legismertebb képviselőjét valamilyen okból kifolyólag a hóról nevezték el, és bár hasonlítanak, akad egy igen fontos különbség is köztük.

Mi a különbség a hógolyó és a lavina adósságkifizetési módszerek között?

Ha adósságkifizetési módszert keresel, akkor valószínűleg találkoztál már a hógolyó- és a lavinatechnikával. Mindkettő hatékony, mindkettő logikus, mindkettő segítségével nagyjából ugyanolyan hosszú idő alatt szabadulhatsz meg adott mennyiségű adósságtól, és mindkettőt a tengerentúlon találták ki. Nagyjából ennyi a közös bennük; most lássuk a különbségeket!

A hógolyó adósságkifizetési módszer

A hógolyó adósságkifizetési módszer lényege, hogy az adósságaidat a törlesztőrészletük alapján sorba rendezed, és a legkisebbel rendelkezőt a havi törlesztőrészleteid mellett elkezded előtörleszteni. Akár kisebb, 5-10 ezer forintos szinten is érdemes elkezdeni, a lényeg, hogy a lehető leggyorsabban végtörleszd az adósságodat. Ha ez megtörtént, akkor az erre fordított összeget a következő adósság előtörlesztésére kell fordítanod mindaddig, amíg minden tartozásod lenullázódik.

A lavina adósságkifizetési módszer

A lavina adósságkifizetési módszer lényege ezzel szemben, hogy a legmagasabb kamatozású hiteledet kezded el legelsőként előtörleszteni. Az Amerikai Egyesült Államokban ez a népszerűbb, ami nem véletlen, hiszen ott a hitelkártyák használatának komoly múltja és kultúrája van, ami tudvalevőleg a legmagasabb kamatokkal rendelkező hiteltípus – hazánkban átlagosan 35-40% közötti a hitelkártyák havi kamata, az USA-ban valamivel kevesebb. Fontos, hogy ezen túl viszont mindenben megegyezik a hógolyó módszerrel, vagyis szép sorjában kell haladnod, az adósságaiddal, egyszerre mindig csak egyet szabad előtörlesztened (kivéve, ha hirtelen több hitel végtörlesztésére elegendő összeg is a birtokodba jut), ám a törlesztőrészletek helyett a kamatokra koncentrálsz.

Mi a teendő, ha egyik sem megoldható?

Ha számodra sem a hógolyó, sem a lavina adósságkifizetési módszer nem megoldható, mert a jövedelmed nem teszi lehetővé a plusz befizetéseket, akkor más megoldást kell keresned. A legegyszerűbb, ha egy adósságrendező hitellel összevonod a tartozásaidat, és kisebb törlesztőrészlet mellett fizeted tovább a kölcsönödet.

Ha ilyen hitelt keresel, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

További állásajánlatok