Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mi a különbség a hógolyó és a lavina adósságkifizetési módszerek között?

2021.05.07.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:26

Az adósságkifizetési módszerek két legismertebb képviselőjét valamilyen okból kifolyólag a hóról nevezték el, és bár hasonlítanak, akad egy igen fontos különbség is köztük.

Mi a különbség a hógolyó és a lavina adósságkifizetési módszerek között?

Ha adósságkifizetési módszert keresel, akkor valószínűleg találkoztál már a hógolyó- és a lavinatechnikával. Mindkettő hatékony, mindkettő logikus, mindkettő segítségével nagyjából ugyanolyan hosszú idő alatt szabadulhatsz meg adott mennyiségű adósságtól, és mindkettőt a tengerentúlon találták ki. Nagyjából ennyi a közös bennük; most lássuk a különbségeket!

A hógolyó adósságkifizetési módszer

A hógolyó adósságkifizetési módszer lényege, hogy az adósságaidat a törlesztőrészletük alapján sorba rendezed, és a legkisebbel rendelkezőt a havi törlesztőrészleteid mellett elkezded előtörleszteni. Akár kisebb, 5-10 ezer forintos szinten is érdemes elkezdeni, a lényeg, hogy a lehető leggyorsabban végtörleszd az adósságodat. Ha ez megtörtént, akkor az erre fordított összeget a következő adósság előtörlesztésére kell fordítanod mindaddig, amíg minden tartozásod lenullázódik.

A lavina adósságkifizetési módszer

A lavina adósságkifizetési módszer lényege ezzel szemben, hogy a legmagasabb kamatozású hiteledet kezded el legelsőként előtörleszteni. Az Amerikai Egyesült Államokban ez a népszerűbb, ami nem véletlen, hiszen ott a hitelkártyák használatának komoly múltja és kultúrája van, ami tudvalevőleg a legmagasabb kamatokkal rendelkező hiteltípus – hazánkban átlagosan 35-40% közötti a hitelkártyák havi kamata, az USA-ban valamivel kevesebb. Fontos, hogy ezen túl viszont mindenben megegyezik a hógolyó módszerrel, vagyis szép sorjában kell haladnod, az adósságaiddal, egyszerre mindig csak egyet szabad előtörlesztened (kivéve, ha hirtelen több hitel végtörlesztésére elegendő összeg is a birtokodba jut), ám a törlesztőrészletek helyett a kamatokra koncentrálsz.

Mi a teendő, ha egyik sem megoldható?

Ha számodra sem a hógolyó, sem a lavina adósságkifizetési módszer nem megoldható, mert a jövedelmed nem teszi lehetővé a plusz befizetéseket, akkor más megoldást kell keresned. A legegyszerűbb, ha egy adósságrendező hitellel összevonod a tartozásaidat, és kisebb törlesztőrészlet mellett fizeted tovább a kölcsönödet.

Ha ilyen hitelt keresel, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen sorrendben érdemes az adósságokat törleszteni?

Milyen sorrendben érdemes az adósságokat törleszteni?

2022.04.08.

Az adósságok törlesztése fontos, de nem mindegy, hogyan történik – a következőkben ehhez adunk néhány megfontolandó tanácsot.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával