Hirdetés

6 tényező, ami befolyásolja az életbiztosítás díját

2023.04.28.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. április 28. 14:22

Az életbiztosítás egy olyan biztosítási forma, amely anyagi védelmet nyújt a biztosított halála esetén. Az életbiztosítás lehetővé teszi a biztosított személy számára, hogy előre meghatározott összeget kapjon a biztosítótól, ha ő meghal. Az életbiztosítás azonban nem csak a halálra nyújt anyagi védelmet, egyes típusai az életbiztosítási időszak végén visszatérítik a befizetett díjat, így biztosítva a megtakarításokat is. Több tényező van, ami befolyásolja az életbiztosítás díját. Mutatjuk, mik ezek.

6 tényező, ami befolyásolja az életbiztosítás díját

Mi az az életbiztosítás?

Az életbiztosítás egy olyan biztosítási forma, amely anyagi védelmet nyújt a biztosított halála esetén. Az életbiztosítás lehetővé teszi a biztosított személy számára, hogy előre meghatározott összeget kapjon a biztosítótól, ha ő meghal.

Az életbiztosítás egyik előnye, hogy nem csak a haláleset esetén nyújt védelmet, hanem egyes típusai akár betegség vagy baleset esetén is kifizethetik a biztosítási összeget, amely segíthet az orvosi kezelések és a rehabilitáció költségeinek fedezésében. Az életbiztosítás nem csak az egyének, hanem a vállalatok számára is fontos lehet, hiszen biztosítani lehet az alkalmazottakat is. Az alkalmazottak életbiztosítása elősegítheti a munkáltatói bizalmat és a munkavállalói elégedettséget, valamint segítheti a vállalat pénzügyi stabilitását a váratlan halálesetek esetén.

Az életbiztosítás tehát egy sokoldalú biztosítási forma, amely a biztonság és az anyagi stabilitás érzését nyújtja a biztosított és a családja számára.

Ami befolyásolja az életbiztosítás díját

Az életbiztosítás díját számos tényező befolyásolja, amelyekről érdemes tudni, mielőtt elköteleznénk magunkat egy biztosító mellett. Most hat tényezőt vesszük sorra, amelyek meghatározzák az életbiztosítás díját.

Életkor

Az életkor az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja az életbiztosítás díját. Általában a fiatalabbnak alacsonyabb díjat kell fizetniük, mivel a fiatalok általában egészségesebbek, és kevesebb az esélye annak, hogy halálos betegséggel diagnosztizálják őket. Az idősebbeknek azonban magasabb díjat kell fizetniük, mivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy a következő években egészségi problémákkal vagy halálos betegségekkel szembesülnek.

Egészségi állapot

Az egészségi állapotunk az életbiztosítás díját is befolyásolja. A biztosítók általában egészségügyi vizsgálatot követelnek meg a biztosítottaktól annak érdekében, hogy meghatározzák az egészségi állapotukat. Azok az emberek, akiknek az egészségi állapota jobb, alacsonyabb díjjal köthetnek életbiztosítást, mivel kisebb a valószínűsége annak, hogy a következő években egészségügyi problémákkal vagy halálos betegségekkel kell szembenézniük.

Életmód

Az életmód szintén fontos tényező az életbiztosítás díjának meghatározásakor. Az életmód tartalmazza az olyan szokásokat, mint az alkoholfogyasztás, a szabadidős tevékenységek, az utazások és az életmódváltások, mint például az extrém sportok vagy a magas kockázatú hobbik. Ha valaki olyan életmódot folytat, amely magasabb halálozási kockázatot jelent, akkor magasabb díjat kell fizetnie az életbiztosításért. Az életmódváltások és az egészség-megőrzési szokások, például a sport, az egészséges táplálkozás és az egészségügyi ellenőrzések, azonban csökkenthetik az életbiztosítás díját, mivel ezek a tényezők általában hosszabb élettartamhoz és alacsonyabb halálozási kockázathoz vezetnek.

Életbiztosítási összeg

Az életbiztosítási összeg az összeg, amelyet a biztosító kifizet, ha a biztosított meghal. Az életbiztosítás díja az összegtől is függ. Általában minél nagyobb az életbiztosítási összeg, annál magasabb a díj.

Életbiztosítási időszak

Az életbiztosítási időszak a biztosítási időtartamot jelenti. Az életbiztosítás díja magasabb lehet, ha hosszabb ideig szeretnénk biztosítást kötni. Azonban vannak rövidtávú életbiztosítási lehetőségek is, amelyek alacsonyabb díjat kínálnak.

Kockázati tényezők

A biztosítótársaságok figyelembe veszik a kockázati tényezőket is, amelyek befolyásolhatják az életbiztosítás díját. Például, ha a biztosított veszélyes munkát végez, vagy veszélyes hobbit űz, akkor magasabb díjat kell fizetnie. Hasonlóképpen, ha a biztosított valamilyen krónikus betegséggel vagy egészségügyi problémával küzd, akkor magasabb díjat kell fizetnie.

Összefoglalás

Az életbiztosítás díja számos tényezőtől függ. A biztosítótársaságok minden egyes biztosítottat egyedileg értékelnek, hogy meghatározzák az életbiztosítás díját. Az életbiztosítás azonban nagyon fontos biztosítási forma, amelyet érdemes megkötni, ha szeretnénk biztosítani a családunk jövőjét és anyagi védelmüket. Az életbiztosítás díjának megfelelő értékelése és a megfelelő életbiztosítási típus kiválasztása nagyban hozzájárulhat a biztonságosabb jövő megteremtéséhez.

Az életbiztosításoknak különböző típusai vannak. A biztosítótársaságok értékelik a kockázatot, és az alapján számolják ki a biztosítási díjat. Az életbiztosítások azonban nem csak a fő összeget foglalják magukban, hanem kiegészítő szolgáltatásokat is nyújthatnak. Vannak például a kritikus betegségekre, balesetekre, tartós egészségkárosodásokra vonatkozó kiegészítő biztosítások. Fontos, hogy alaposan megfontoljuk, melyik életbiztosítási típust választjuk, melyik biztosítástársasággal kötjük meg a biztosítást, és hogy figyelembe vesszük a díjat befolyásoló tényezőket. Az életbiztosítás díja az élethelyzetünknek megfelelően változhat, így érdemes előzetesen tájékozódni, és felkészülni az életbiztosítás megkötésére.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Nézzük át az életbiztosítás típusait!

Nézzük át az életbiztosítás típusait!

2021.01.13.

Az életbiztosítás számos esetben hasznos lehet és bármely életszakaszban megköthető. Azonban nem mindegy, hogy melyik típusára esik a választás, hiszen fontos, hogy milyen céllal kerül sor a szerződésre. Összefoglaltuk az életbiztosítás típusait. 

Tovább olvasom
Utazzunk körültekintően a járvány alatt!

Utazzunk körültekintően a járvány alatt!

2020.08.28.

A körültekintő utazás a koronavírus felbukkanása előtt is fontos volt, hiszen jó előre ki kellett találni, hogy hová megyünk, mit csinálunk ott, milyen szállást foglalunk, mit teszünk baj esetén, és még hosszasan sorolhatnánk. A jelenlegi, járványveszélyes helyzetben azonban ennél sokkal többre is szükség van, mivel az életével játszik az, aki nem ügyel a biztonságára.

Tovább olvasom
Kárrendezés – hogy működik a biztosítóknál?

Kárrendezés – hogy működik a biztosítóknál?

2020.12.09.

A kárrendezés összetett folyamat, ami egyszerűen is leírható: ha a biztosítási káresemény megtörténik, a biztosító felméri azt, majd fizet. Ez lenne a dolog lényege, viszont a háttérben többféle folyamat is zajlik, és ahány biztosítástípus, annyiféle a kárrendezés menete is.

Tovább olvasom
Kötelező biztosítást érintő változások 2021-től

Kötelező biztosítást érintő változások 2021-től

2020.12.31.

Így napjainkban is nagy port kavart a kötelező biztosítást érintő változások kérdésköre, amik 2021-től léphetnek életbe.

Tovább olvasom