Milyen jövedelemtípusokat fogadnak el a hitelfelvétel során?

2020.11.12.

Jövedelemhez sokféleképpen lehet jutni, ám a bankok nem minden jövedelemtípust fogadnak el akkor, ha hitelért folyamodsz hozzájuk, illetve vannak olyan jövedelemtípusok is, amelyeket elfogadnak, ám csak egy másikkal együtt. Ez alapján beszélhetünk elsődleges, másodlagos, illetve nem elfogadható jövedelemről. Ha hitelt szeretnél felvenni, akkor érdemes ezzel tisztában lenned – különösen akkor, ha nem alkalmazotti munkaviszonyból származik a jövedelmed!

Milyen jövedelemtípusokat fogadnak el a hitelfelvétel során?

Milyen jövedelemtípusokat fogadnak el a bankok?

Az elfogadható jövedelemtípusok a következők lehetnek (bár bankonként előfordulhatnak eltérések, de nagy általánosságban ugyanaz a helyzet mindenhol): munkabér, ösztöndíj, táppénz, illetménykiegészítés, életjáradék, nevelési díj, nevelőszülői díj, megbízási díj, tiszteletdíj, ápolási díj, a megváltozott munkaképességűek keresetkiegészítése, a fogyatékossági támogatás, valamint a vakok személyi járadéka.
Mik a másodlagos, azaz önmagukban nem elfogadható jövedelemtípusok?

A másodlagos jövedelemtípusok, vagyis azok, amelyek kizárólag egy, az előbbi bekezdésben felsorolt jövedelem mellett fogadhatóak el, a következők: családi pótlék, GYES, GYED, anyasági támogatás, gyermektartási díj, gyermekgondozási díj, az önkormányzati gyermektartási díj megelőlegezése, illetve az önkormányzati rendszeres kiegészítő családi pótlék. 

Mik az abszolút nem elfogadható jövedelemtípusok?

Gyakorlatilag minden olyan jövedelem ebbe a kategóriába tartozik, amely nem igazolható. Ilyen például a be nem jelentett munkaviszonyból származó, készpénzben kapott jövedelem, amit még kiegészítésként sem lehet bevonni a hitelbírálatba. Nem mellesleg illegális is, tehát megemlíteni sem érdemes, hiszen súlyos következményei lehetnek.

Milyen lehetőségei vannak annak a hiteligénylőnek, aki csak a másodlagos jövedelemtípussal rendelkezik?

Szerencsére akad egy legális, azaz kihasználható kiskapu azok számára, akik csak az önmagukban nem elfogadható jövedelemtípusok egyikével rendelkeznek: az adóstárs bevonása. Ahhoz, hogy a hitelbírálat pozitív legyen, sőt, hogy egyáltalán elinduljon a hitelbírálat folyamata, az adóstársnak az első kategóriába tartozó jövedelemmel kell rendelkeznie, mert csakis így oldható meg hitelfelvétel.

Amennyiben hitelt szeretnél felvenni, és ehhez egy elfogadható jövedelemtípussal, illetve ennek hiányában adóstárssal rendelkezel, tekintsd meg a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, majd az összehasonlítás után indítsd is el a hiteligénylést online!

Provident 20-as kölcsön Provident 20-as kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hitelkiváltó Kölcsön

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 6.000.000 Ft

§

Provident Nagy szülinapi húszas kölcsön

THM

9,3%

Futamidő

20 hó

Hitelösszeg

250.000 Ft - 300.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

THM

13,36 - 22,32%

Futamidő

36 - 84 hónap

Hitelösszeg

500.000 Ft - 5.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések