Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen támogatásból finanszírozhatjuk a tetőtér beépítést?

2023.09.05.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. szeptember 5. 11:57

A tetőtér beépítésének finanszírozására a CSOK támogatás a legkézenfekvőbb megoldás. A Banknavigátor szakértői azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a 2023-ban még elérhető támogatás 2024-ben megszűnik. A jelenleg elérhető, és a jövő évi lehetőségekről részletesen írunk a cikkben.

Milyen támogatásból finanszírozhatjuk a tetőtér beépítést?

Mi az a CSOK 2023-ban?

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye változik a vállalt vagy meglévő gyermekek száma szerint. A támogatás mértéke annál nagyobb, minél több gyermekünk van, vagy minél többet tervezünk.

A maximális támogatás új lakás vásárlása esetén már három gyereknél elérhetjük, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén viszont négy gyerek esetén lesz a legoptimálisabb számunkra a támogatás.

Amikor egy gyermek után veszünk fel a támogatást, akkor mindegy, hogy új vagy használt ingatlant vásárolunk, az igényelhető támogatás 600 ezer forint lesz mindegyik esetben.

Feltétel, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezményével vásárolt ingatlan mérete elérje a negyven négyzetmétert, a családi házé pedig a hetven négyzetmétert.

Amikor két gyermek után igénylünk a támogatást, akkor az új ingatlan építésénél vagy új ingatlan vásárláskor 2,6 millió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 1,43 millió forinttal támogat bennünket az állam, ha a lakás mérete eléri ötven négyzetmétert, a családi házé pedig a nyolcvan négyzetmétert.

Három gyerek esetén már megkapjuk a teljes támogatást. Ez új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forint, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 2,2 millió forint lesz.

A lakással vagy családi házzal szembeni elvárás itt hatvan és kilencven négyzetméter. Ha háromnál több gyerekünk van, akkor új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál tízmillió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés pedig esetén 2,75 millió forinttal támogatnak bennünket.

Ebben az esetben a használt lakásnál minimum hetven négyzetméteres alapterület az elvárt, új lakásnál pedig hatvan négyzetméter, míg új ház vásárlásakor egy legalább kilencven négyzetmétereset kell választanunk.

Ha a vállalt gyerek nem születik meg a megadott határidőig, az állami támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni. Abban az esetben, ha a kevesebb gyermek születik a vállaltnál, akkor annyit kapunk a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekek után jár. A kamatokkal növelt támogatás összegét 60 napon belül kell visszafizetni, miután a vállalt határidő lejárt.

CSOK tetőtér beépítéshez – új lakás is lehet (vagy nem)

Amikor a tetőtér beépítés következtében nem jön létre új lakás, hanem a meglévő lakóingatlan hasznos alapterülete bővül, akkor a használt lakás bővítésére igényelhető CSOK lehet a megoldás.

A tetőtér beépítésnél két eset lehetséges:

  • új lakás jön létre

  • nem jön létre új lakás.

Mivel a két esetet az állam más-más módon támogat, ezért fontos, hogy pontosan tisztában legyen az igénylő a szabályokkal. Mindenképpen érdemes szakértő segítségét kérni, hiszen abban az esetben, ha a nem megfelelő támogatás kerül igénylésre, azt a bank visszakövetelheti, ha nem teljesülnek a szerződéses feltételek.

Figyelmeztetés a Banknavigátor szakértőitől: módosul a CSOK 2024-től

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye megszűnik. Ezzel párhuzamosan egy új támogatási rendszer kidolgozása kezdődött meg. Ennek részletei még nem ismertek.

Az 5000 főnél nagyobb településeken nem lehet majd igénybe venni a CSOK támogatást.

Módosul a falusi CSOK

A falusi CSOK támogatási összege megnövekszik, az alábbi módon:

Új ingatlan építése vagy vásárlásakor:

  • 1 gyerek esetén a 600 ezer forintról 1 millió forintra nő a támogatás

  • 2 gyerek esetén 2,6 millió forintról 4 millió forintra nő a támogatás

  • 3 gyerek esetén 10 millió forintról 15 millió forintra nő a támogatás

Meglévő ingatlan korszerűsítése esetén:

  • 1 gyerek esetén a 300 ezer forintról 500 ezer forintra nő a támogatás

  • 2 gyerek esetén 1,3 millió forintról 2 millió forintra nő a támogatás

  • 3 gyerek esetén 5 millió forintról 7,5 millió forintra nő a támogatás

Akár 15 millió forint támogatás is kapható lesz falusi CSOK támogatás igénylésekor.

A CSOK év végi változása miatt érdemes tájékozódni: most jobb igényelni vagy jövőre. És ha meg van a válasz, már kezdődhet is a tetőtér beépítése.

Összefoglalás

A tetőtér beépítésének finanszírozására a CSOK támogatás a legmegfelelőbb, de 2024-től ez a támogatás megszűnik. A CSOK mértéke a vállalt vagy meglévő gyermekek száma alapján változik, és különböző összegekkel támogatja az új vagy használt ingatlan vásárlást és bővítést. A támogatás mértéke növekszik a gyermekek számával, és az ingatlan alapterülete is fontos szempont. Amennyiben a tetőtér beépítésekor új lakás jön létre, vagy a meglévő ingatlan bővül, különböző támogatások vehetők igénybe. 2024-től azonban módosulnak a CSOK feltételei: az 5000 főnél nagyobb településeken megszűnik a támogatás, viszont a falusi CSOK támogatási összege jelentősen növekszik. Emiatt érdemes mérlegelni, hogy most vagy a jövőben érdemes-e igényelni a támogatást a tetőtér beépítéséhez.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

2021.10.06.

A Falusi CSOK-ot csak a támogatott településeken lehet ingatlanvásárlásra és korszerűsítésre fordítani. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a családok számára nyújthat segítséget ingatlanvásárláshoz. Vissza nem térítendő támogatásként akár tíz millió forintot is kaphatunk, és a vissza nem térítendő támogatás mellé tizenöt millió forint kamattámogatott kölcsön is igényelhető. A CSOK és a falusi CSOK némileg eltér egymástól. Megnéztük, miben.

Tovább olvasom
Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

2022.09.23.

Sok házaspár, család veszi igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, vagyis a CSOK-ot, mert jelentős segítséget nyújt számukra a közös lakásvásárlásához, a családi fészek kialakításához, meglévő ingatlan kibővítéséhez, felújításához. A támogatás igénylése akár már az első gyermek tervezésekor is benyújtható, de kérhető gyermekes családok esetén is.

Tovább olvasom
Ingatlanvásárlás lakástámogatásból – hány év múlva adhatjuk el?

Ingatlanvásárlás lakástámogatásból – hány év múlva adhatjuk el?

2021.01.08.

Az ingatlanvásárlás lakástámogatásból ügylet egy sor követelményt ír elő, amiket bizony meg kell oldanunk ahhoz, hogy gondtalanul sétálhassunk tovább az élet ösvényén.

Tovább olvasom
5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

2021.07.09.

Jelenleg abban a mázlis helyzetben vagyunk, hogy soha nem látott mennyiségű állami támogatás áll a rendelkezésünkre, ha lakáscélú beruházásban gondolkodunk. Ugye ezek az otthonteremtési teóriák többnyire gyermekvállalási célokkal is összekapcsolhatók, ezért bizony minden esetben kiemelt éberséget és koncentrációt követelnek a pároktól és az életkezdés előtt álló fiataloktól.

Tovább olvasom