Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

2022.12.06.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 14:48

A társasház-biztosítás számos káreseménynél nyújt segítséget, ám nem mindig; érdemes ismerni a részleteket a kellemetlen esetek elkerülése érdekében.

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

Társasház-biztosítást elviekben minden társasházra kötnek, ami arra szolgál, hogy egy káresemény bekövetkeztekor nem a lakóközösség tartalékaiból kell fedezni a helyreállítást. Ezek a biztosítások a legtöbb esetben az épületszerkezetre, a közös használatú helyiségekre – vagyis a lépcsőházra, padlásra és pincére –, valamint egyes esetekben a falakra és a közművezetékekre terjednek ki.

Mire fizet a társasház-biztosítás?

Alapvetően az elemi károkra terjed ki a társasház-biztosítás hatásköre, vagyis, ha például beázik a padlás, egy csőtörés miatt elázik a pince, vagy megsérül a ház homlokzata, általában fedezi a károkat. Léteznek azonban kiegészítések, így például kiterjedhet a biztosítás a közös falakra is, így pedig akár abban az esetben is számíthatunk kártérítésre, ha a falakban futó hálózatban – elektromos vezetékek, vízhálózat – keletkezik kár. Szintén előfordulhat, hogy a társasház épületszerkezetének sérülése több lakásban is kárt tesz – például, ha egy lyukas ereszcsatorna beázáshoz vezet –, és a társasház biztosítására ebben az esetben is lehet számítani.

Mikor nem fizet a társasház-biztosítás?

Minden egyéb esetben, hiszen a ház biztosítása a házra szól, bár a lakásban esett egyes károkat is fedezheti. Sajnos azonban az ingóságokat érintő káreseteknél nem számíthatunk kártérítésre – ilyen például a közvetett villámkár, a betöréses lopás, a tűzkárok során megsemmisült értékek, vagy a beázás miatt tönkrement bútorok pótlása.

Az társasház-biztosítás jellemzően nem terjed ki az úgynevezett épületfelszerelési tárgyakra, azaz az ablakokra és redőnyökre, ha a kár rongálás, vagy vandalizmus során keletkezett, de elemi kár okozta sérülések esetén az épületfelszerelési tárgyakra is kiterjed a fedezet. Ha a társasház panel, akkor gondot okozhat a panelhézag-beázás is, amelyre a társasház-biztosítás a legtöbbször nem nyújt fedezetet.

Lényeges tudni, hogy a lakásbiztosítások fedezhetnek minden kárt, ami az otthonunkon belül történik, és nem terjed ki rá a társasház biztosítása, ezt pedig mind tulajdonosként, mind bérlőként megköthetjük, sőt, a tulajdonos és a bérlő is köthet külön-külön biztosítást a saját értékeire. Érdemes is, hiszen így felkészülhetünk a problémás helyzetekre, és védőernyőt vonhatunk az értékeink fölé.

A kárbejelentés menete

Ha olyan káresemény történik, amelyre a társasház-biztosítás fedezetet nyújt, akkor mindenképp jelezni kell azt a biztosító felé. Fontos tudni, hogy a biztosítóval a közös képviselet tartja a kapcsolatot, tehát tulajdonosként őket kell értesíteni, bérlőként pedig a tulajdonost.

További tudnivalók

A saját biztosítás megkötését nem zárja ki az sem, ha a társasház biztosítása a lakás egyes részeire is kiterjed. Fontos viszont, hogy kár esetén hiába védi az ingatlant, vagy annak bizonyos részeit több biztosítás is, érdemesebb csak az egyik terhére bejelenteni a kárt, mivel így elkerülhető a felesleges adminisztráció.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne mindegyik biztosítónál bejelenteni a káreseményt, viszont ebben az esetben a biztosítók megosztva, a biztosítási összeg mértékéig rendezik a károkat. Arra tehát nem lehet számítani, hogy több bejelentéssel a kártérítés összege is nőni fog.

Amennyiben nem rendelkezünk lakásbiztosítással, és az épületben keletkezett kár, első lépésben a közös képviseletnél kell érdeklődni, hogy az épület biztosítása fedezi-e az ilyen jellegű károkat, ha pedig igen, megkezdődhet a kárrendezés folyamata. Ha viszont az ingóságokat éri kár, csak a saját lakásbiztosításunkra támaszkodhatunk.

Ha szeretnél felkészülni minden káreseményre, neked is érdemes lakásbiztosítást kötnöd, hiszen így gyakorlatilag minden értékedre fedezetet kaphatsz, és nyugodt lehetsz: kártalanítanak baj esetén. Hasonlítsd össze oldalunkon a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Az életbiztosítások technikai kamatlába csökken – mit jelent ez?

Az életbiztosítások technikai kamatlába csökken – mit jelent ez?

2020.09.28.

A Magyar Nemzeti Bank nemrég rendeletet adott ki, ami szerint a 2021. január 1. és az után kötött életbiztosítások technikai kamatlába a jelenlegi 2,3%-ról 1,8%-ra csökken. Sokan, akik rendelkeznek életbiztosítással, nem is tudják, hogy ez mi fán terem, pedig rengeteg pénzük múlhat rajta.

Tovább olvasom
Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

2020.11.17.

Ahhoz, hogy megtudhasd, mikor nem fizet az életbiztosításod, csak a biztosítási szerződésedet kell elolvasnod, hiszen minden megtalálható benne, amit tudnod kell erről. Ha viszont még nincs életbiztosításod, akkor az alábbi cikkben adunk egy átfogó tájékoztatót a tudnivalók ezen részéről.

Tovább olvasom
Mi történik a biztosítással, ha nem tudom fizetni?

Mi történik a biztosítással, ha nem tudom fizetni?

2020.06.02.

Ha a fenti kérdést – vagyis hogy mi történik a biztosítással, ha nem fizeted – röviden szeretnénk megválaszolni, akkor gyorsan véget érne a cikk, hiszen csupán annyi a következmény, hogy felmondják, mégpedig a biztosító által megszabott türelmi idő leteltével. Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek meglehetősen változatossá teszik a végkifejletet, kezdve a biztosítás típusával, azaz a felmondás csak az egyik következmény, illetve lehetőség.

Tovább olvasom
Mi a különbség az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között?

Mi a különbség az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között?

2021.07.06.

Az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között számtalan a különbség, mégis sokan összekeverik őket; az alábbiakban ezt tesszük rendbe.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával