fbpx
Hirdetés

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

2022.12.06.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. december 6. 12:42

A társasház-biztosítás számos káreseménynél nyújt segítséget, ám nem mindig; érdemes ismerni a részleteket a kellemetlen esetek elkerülése érdekében.

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

Társasház-biztosítást elviekben minden társasházra kötnek, ami arra szolgál, hogy egy káresemény bekövetkeztekor nem a lakóközösség tartalékaiból kell fedezni a helyreállítást. Ezek a biztosítások a legtöbb esetben az épületszerkezetre, a közös használatú helyiségekre – vagyis a lépcsőházra, padlásra és pincére –, valamint egyes esetekben a falakra és a közművezetékekre terjednek ki.

Mire fizet a társasház-biztosítás?

Alapvetően az elemi károkra terjed ki a társasház-biztosítás hatásköre, vagyis, ha például beázik a padlás, egy csőtörés miatt elázik a pince, vagy megsérül a ház homlokzata, általában fedezi a károkat. Léteznek azonban kiegészítések, így például kiterjedhet a biztosítás a közös falakra is, így pedig akár abban az esetben is számíthatunk kártérítésre, ha a falakban futó hálózatban – elektromos vezetékek, vízhálózat – keletkezik kár. Szintén előfordulhat, hogy a társasház épületszerkezetének sérülése több lakásban is kárt tesz – például, ha egy lyukas ereszcsatorna beázáshoz vezet –, és a társasház biztosítására ebben az esetben is lehet számítani.

Mikor nem fizet a társasház-biztosítás?

Minden egyéb esetben, hiszen a ház biztosítása a házra szól, bár a lakásban esett egyes károkat is fedezheti. Sajnos azonban az ingóságokat érintő káreseteknél nem számíthatunk kártérítésre – ilyen például a közvetett villámkár, a betöréses lopás, a tűzkárok során megsemmisült értékek, vagy a beázás miatt tönkrement bútorok pótlása.

Az társasház-biztosítás jellemzően nem terjed ki az úgynevezett épületfelszerelési tárgyakra, azaz az ablakokra és redőnyökre, ha a kár rongálás, vagy vandalizmus során keletkezett, de elemi kár okozta sérülések esetén az épületfelszerelési tárgyakra is kiterjed a fedezet. Ha a társasház panel, akkor gondot okozhat a panelhézag-beázás is, amelyre a társasház-biztosítás a legtöbbször nem nyújt fedezetet.

Lényeges tudni, hogy a lakásbiztosítások fedezhetnek minden kárt, ami az otthonunkon belül történik, és nem terjed ki rá a társasház biztosítása, ezt pedig mind tulajdonosként, mind bérlőként megköthetjük, sőt, a tulajdonos és a bérlő is köthet külön-külön biztosítást a saját értékeire. Érdemes is, hiszen így felkészülhetünk a problémás helyzetekre, és védőernyőt vonhatunk az értékeink fölé.

A kárbejelentés menete

Ha olyan káresemény történik, amelyre a társasház-biztosítás fedezetet nyújt, akkor mindenképp jelezni kell azt a biztosító felé. Fontos tudni, hogy a biztosítóval a közös képviselet tartja a kapcsolatot, tehát tulajdonosként őket kell értesíteni, bérlőként pedig a tulajdonost.

További tudnivalók

A saját biztosítás megkötését nem zárja ki az sem, ha a társasház biztosítása a lakás egyes részeire is kiterjed. Fontos viszont, hogy kár esetén hiába védi az ingatlant, vagy annak bizonyos részeit több biztosítás is, érdemesebb csak az egyik terhére bejelenteni a kárt, mivel így elkerülhető a felesleges adminisztráció.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne mindegyik biztosítónál bejelenteni a káreseményt, viszont ebben az esetben a biztosítók megosztva, a biztosítási összeg mértékéig rendezik a károkat. Arra tehát nem lehet számítani, hogy több bejelentéssel a kártérítés összege is nőni fog.

Amennyiben nem rendelkezünk lakásbiztosítással, és az épületben keletkezett kár, első lépésben a közös képviseletnél kell érdeklődni, hogy az épület biztosítása fedezi-e az ilyen jellegű károkat, ha pedig igen, megkezdődhet a kárrendezés folyamata. Ha viszont az ingóságokat éri kár, csak a saját lakásbiztosításunkra támaszkodhatunk.

Ha szeretnél felkészülni minden káreseményre, neked is érdemes lakásbiztosítást kötnöd, hiszen így gyakorlatilag minden értékedre fedezetet kaphatsz, és nyugodt lehetsz: kártalanítanak baj esetén. Hasonlítsd össze oldalunkon a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen életbiztosítást érdemes kötni?

Milyen életbiztosítást érdemes kötni?

2020.10.28.

Mivel nem csak egyféle életbiztosítás létezik, és mindegyik más és más tulajdonságokkal rendelkezik, érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen életbiztosítást kötünk meg. A választást elsősorban az igényeinknek kell meghatároznia, ám érdemes mindenek előtt megismerkedni az életbiztosítások két fő típusával.

Tovább olvasom
Kötelező biztosítás díjnemfizetés – milyen következményei vannak?

Kötelező biztosítás díjnemfizetés – milyen következményei vannak?

2021.02.09.

A kötelező biztosítás díjnemfizetés súlyos következményeket von maga után, amelyekkel fontos, hogy tisztában légy, hiszen így elkerülheted őket.

Tovább olvasom
Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

2023.01.18.

A jövedelempótló biztosítás komoly segítséget nyújthat, ha elveszíted a munkahelyedet, vagy épp más okok miatt nem jutsz rendszeres jövedelemhez!

Tovább olvasom
Kötelező biztosítást érintő változások 2021-től

Kötelező biztosítást érintő változások 2021-től

2020.12.31.

Így napjainkban is nagy port kavart a kötelező biztosítást érintő változások kérdésköre, amik 2021-től léphetnek életbe.

Tovább olvasom