Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

2022.12.06.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 14:48

A társasház-biztosítás számos káreseménynél nyújt segítséget, ám nem mindig; érdemes ismerni a részleteket a kellemetlen esetek elkerülése érdekében.

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

Társasház-biztosítást elviekben minden társasházra kötnek, ami arra szolgál, hogy egy káresemény bekövetkeztekor nem a lakóközösség tartalékaiból kell fedezni a helyreállítást. Ezek a biztosítások a legtöbb esetben az épületszerkezetre, a közös használatú helyiségekre – vagyis a lépcsőházra, padlásra és pincére –, valamint egyes esetekben a falakra és a közművezetékekre terjednek ki.

Mire fizet a társasház-biztosítás?

Alapvetően az elemi károkra terjed ki a társasház-biztosítás hatásköre, vagyis, ha például beázik a padlás, egy csőtörés miatt elázik a pince, vagy megsérül a ház homlokzata, általában fedezi a károkat. Léteznek azonban kiegészítések, így például kiterjedhet a biztosítás a közös falakra is, így pedig akár abban az esetben is számíthatunk kártérítésre, ha a falakban futó hálózatban – elektromos vezetékek, vízhálózat – keletkezik kár. Szintén előfordulhat, hogy a társasház épületszerkezetének sérülése több lakásban is kárt tesz – például, ha egy lyukas ereszcsatorna beázáshoz vezet –, és a társasház biztosítására ebben az esetben is lehet számítani.

Mikor nem fizet a társasház-biztosítás?

Minden egyéb esetben, hiszen a ház biztosítása a házra szól, bár a lakásban esett egyes károkat is fedezheti. Sajnos azonban az ingóságokat érintő káreseteknél nem számíthatunk kártérítésre – ilyen például a közvetett villámkár, a betöréses lopás, a tűzkárok során megsemmisült értékek, vagy a beázás miatt tönkrement bútorok pótlása.

Az társasház-biztosítás jellemzően nem terjed ki az úgynevezett épületfelszerelési tárgyakra, azaz az ablakokra és redőnyökre, ha a kár rongálás, vagy vandalizmus során keletkezett, de elemi kár okozta sérülések esetén az épületfelszerelési tárgyakra is kiterjed a fedezet. Ha a társasház panel, akkor gondot okozhat a panelhézag-beázás is, amelyre a társasház-biztosítás a legtöbbször nem nyújt fedezetet.

Lényeges tudni, hogy a lakásbiztosítások fedezhetnek minden kárt, ami az otthonunkon belül történik, és nem terjed ki rá a társasház biztosítása, ezt pedig mind tulajdonosként, mind bérlőként megköthetjük, sőt, a tulajdonos és a bérlő is köthet külön-külön biztosítást a saját értékeire. Érdemes is, hiszen így felkészülhetünk a problémás helyzetekre, és védőernyőt vonhatunk az értékeink fölé.

A kárbejelentés menete

Ha olyan káresemény történik, amelyre a társasház-biztosítás fedezetet nyújt, akkor mindenképp jelezni kell azt a biztosító felé. Fontos tudni, hogy a biztosítóval a közös képviselet tartja a kapcsolatot, tehát tulajdonosként őket kell értesíteni, bérlőként pedig a tulajdonost.

További tudnivalók

A saját biztosítás megkötését nem zárja ki az sem, ha a társasház biztosítása a lakás egyes részeire is kiterjed. Fontos viszont, hogy kár esetén hiába védi az ingatlant, vagy annak bizonyos részeit több biztosítás is, érdemesebb csak az egyik terhére bejelenteni a kárt, mivel így elkerülhető a felesleges adminisztráció.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne mindegyik biztosítónál bejelenteni a káreseményt, viszont ebben az esetben a biztosítók megosztva, a biztosítási összeg mértékéig rendezik a károkat. Arra tehát nem lehet számítani, hogy több bejelentéssel a kártérítés összege is nőni fog.

Amennyiben nem rendelkezünk lakásbiztosítással, és az épületben keletkezett kár, első lépésben a közös képviseletnél kell érdeklődni, hogy az épület biztosítása fedezi-e az ilyen jellegű károkat, ha pedig igen, megkezdődhet a kárrendezés folyamata. Ha viszont az ingóságokat éri kár, csak a saját lakásbiztosításunkra támaszkodhatunk.

Ha szeretnél felkészülni minden káreseményre, neked is érdemes lakásbiztosítást kötnöd, hiszen így gyakorlatilag minden értékedre fedezetet kaphatsz, és nyugodt lehetsz: kártalanítanak baj esetén. Hasonlítsd össze oldalunkon a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Érdemes lakásbiztosítást kötni?

Érdemes lakásbiztosítást kötni?

2020.10.19.

Nem az a kérdés, hogy érdemes-e lakásbiztosítást kötni, hanem, hogy milyet! A lakásbiztosítások ugyanis a lehető legszélesebb körű anyagi biztonságot képesek nyújtani a számodra, és ezt akár minimális havidíjjal is elérheted, ám nem mindegy, hogy milyet választasz.

Tovább olvasom
Életbiztosítás felmondása: milyen következményekkel kell számolnunk?

Életbiztosítás felmondása: milyen következményekkel kell számolnunk?

2023.06.22.

Életbiztosítást akkor kötünk, ha előrelátóak vagyunk. Megtakarítás vagy az élethelyzetünk megóvása lehet a cél. De mi van akkor, ha időközben meggondoljuk magunkat, és lemondjuk az életbiztosításunkat? Milyen következményekkel kell számolnunk? A Banknavigátor szakértői röviden és érthetően, a lényegről tájékoztatnak. Íme!

Tovább olvasom
Lakásbiztosítás mellé baleset- és egészségbiztosítás is köthető

Lakásbiztosítás mellé baleset- és egészségbiztosítás is köthető

2021.08.20.

A baleset- és egészségbiztosítás minden esetben jól jöhet, és akár a lakásbiztosításod kiegészítéseként is megkötheted – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

2022.05.06.

A nyugdíjbiztosítások és más nyugdíj-megtakarítási formák szerencsére egyre népszerűbbek, ám érdemes tisztában lenni a részletekkel, hiszen akadnak buktatók is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával