Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

2022.12.06.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 14:48

A társasház-biztosítás számos káreseménynél nyújt segítséget, ám nem mindig; érdemes ismerni a részleteket a kellemetlen esetek elkerülése érdekében.

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

Társasház-biztosítást elviekben minden társasházra kötnek, ami arra szolgál, hogy egy káresemény bekövetkeztekor nem a lakóközösség tartalékaiból kell fedezni a helyreállítást. Ezek a biztosítások a legtöbb esetben az épületszerkezetre, a közös használatú helyiségekre – vagyis a lépcsőházra, padlásra és pincére –, valamint egyes esetekben a falakra és a közművezetékekre terjednek ki.

Mire fizet a társasház-biztosítás?

Alapvetően az elemi károkra terjed ki a társasház-biztosítás hatásköre, vagyis, ha például beázik a padlás, egy csőtörés miatt elázik a pince, vagy megsérül a ház homlokzata, általában fedezi a károkat. Léteznek azonban kiegészítések, így például kiterjedhet a biztosítás a közös falakra is, így pedig akár abban az esetben is számíthatunk kártérítésre, ha a falakban futó hálózatban – elektromos vezetékek, vízhálózat – keletkezik kár. Szintén előfordulhat, hogy a társasház épületszerkezetének sérülése több lakásban is kárt tesz – például, ha egy lyukas ereszcsatorna beázáshoz vezet –, és a társasház biztosítására ebben az esetben is lehet számítani.

Mikor nem fizet a társasház-biztosítás?

Minden egyéb esetben, hiszen a ház biztosítása a házra szól, bár a lakásban esett egyes károkat is fedezheti. Sajnos azonban az ingóságokat érintő káreseteknél nem számíthatunk kártérítésre – ilyen például a közvetett villámkár, a betöréses lopás, a tűzkárok során megsemmisült értékek, vagy a beázás miatt tönkrement bútorok pótlása.

Az társasház-biztosítás jellemzően nem terjed ki az úgynevezett épületfelszerelési tárgyakra, azaz az ablakokra és redőnyökre, ha a kár rongálás, vagy vandalizmus során keletkezett, de elemi kár okozta sérülések esetén az épületfelszerelési tárgyakra is kiterjed a fedezet. Ha a társasház panel, akkor gondot okozhat a panelhézag-beázás is, amelyre a társasház-biztosítás a legtöbbször nem nyújt fedezetet.

Lényeges tudni, hogy a lakásbiztosítások fedezhetnek minden kárt, ami az otthonunkon belül történik, és nem terjed ki rá a társasház biztosítása, ezt pedig mind tulajdonosként, mind bérlőként megköthetjük, sőt, a tulajdonos és a bérlő is köthet külön-külön biztosítást a saját értékeire. Érdemes is, hiszen így felkészülhetünk a problémás helyzetekre, és védőernyőt vonhatunk az értékeink fölé.

A kárbejelentés menete

Ha olyan káresemény történik, amelyre a társasház-biztosítás fedezetet nyújt, akkor mindenképp jelezni kell azt a biztosító felé. Fontos tudni, hogy a biztosítóval a közös képviselet tartja a kapcsolatot, tehát tulajdonosként őket kell értesíteni, bérlőként pedig a tulajdonost.

További tudnivalók

A saját biztosítás megkötését nem zárja ki az sem, ha a társasház biztosítása a lakás egyes részeire is kiterjed. Fontos viszont, hogy kár esetén hiába védi az ingatlant, vagy annak bizonyos részeit több biztosítás is, érdemesebb csak az egyik terhére bejelenteni a kárt, mivel így elkerülhető a felesleges adminisztráció.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne mindegyik biztosítónál bejelenteni a káreseményt, viszont ebben az esetben a biztosítók megosztva, a biztosítási összeg mértékéig rendezik a károkat. Arra tehát nem lehet számítani, hogy több bejelentéssel a kártérítés összege is nőni fog.

Amennyiben nem rendelkezünk lakásbiztosítással, és az épületben keletkezett kár, első lépésben a közös képviseletnél kell érdeklődni, hogy az épület biztosítása fedezi-e az ilyen jellegű károkat, ha pedig igen, megkezdődhet a kárrendezés folyamata. Ha viszont az ingóságokat éri kár, csak a saját lakásbiztosításunkra támaszkodhatunk.

Ha szeretnél felkészülni minden káreseményre, neked is érdemes lakásbiztosítást kötnöd, hiszen így gyakorlatilag minden értékedre fedezetet kaphatsz, és nyugodt lehetsz: kártalanítanak baj esetén. Hasonlítsd össze oldalunkon a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

6 tényező, ami befolyásolja az életbiztosítás díját

6 tényező, ami befolyásolja az életbiztosítás díját

2023.04.28.

Az életbiztosítás egy olyan biztosítási forma, amely anyagi védelmet nyújt a biztosított halála esetén. Az életbiztosítás lehetővé teszi a biztosított személy számára, hogy előre meghatározott összeget kapjon a biztosítótól, ha ő meghal. Az életbiztosítás azonban nem csak a halálra nyújt anyagi védelmet, egyes típusai az életbiztosítási időszak végén visszatérítik a befizetett díjat, így biztosítva a megtakarításokat is. Több tényező van, ami befolyásolja az életbiztosítás díját. Mutatjuk, mik ezek.

Tovább olvasom
Miért nem érdemes hanyagolni a lakásbiztosítást?

Miért nem érdemes hanyagolni a lakásbiztosítást?

2020.10.14.

Akivel már történt olyan káresemény, amit nem tudott rendezni a megtakarításaiból, és emiatt komoly veszteségek érték, az tudja, hogy miért nem érdemes elhanyagolni a lakásbiztosítás rendszeres fizetését, vagy azt, hogy miért érdemes egyáltalán megkötni azt. A lakásbiztosítás ugyanis egy komolyabb baleset, vagy katasztrófa esetén a teljes helyreállítási költséget fedezi, ami akár többmilliós tétel is lehet.

Tovább olvasom
Így biztosíthatod be magad váratlan útlemondás esetére

Így biztosíthatod be magad váratlan útlemondás esetére

2023.08.16.

Váratlan esemény? Nem tudsz elutazni? Már kifizetted az utazást? Kellemetlen helyzet. De van megoldás. Utánajártunk, hogyan biztosíthatod be magad váratlan útlemondás esetére. Fontos információk következnek.

Tovább olvasom
Célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra

Célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra

2021.11.05.

A biztosítóknak 15 nap áll a rendelkezésükre, hogy megkössék az általunk kért nyaralóbiztosítást. A biztosító kockázatviselésének kezdetéig tehát két hét is eltelhet. Mivel közeleg a tél, a nyaralónkba is egyre ritkábban megyünk. A lakatlan ingatlanoknak pedig nagy ellensége a hideg, téli időjárás. Utánajártunk, hogy miért célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra.

Tovább olvasom