fbpx
Hirdetés

Mitől függ a hitel kamata?

2021.09.29.
Szerző: Horák Árpád Árpád
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 29. 15:55

Az, hogy mennyibe kerül számukra egy hitel, azt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutathatja meg számunkra. A THM legfontosabb és legismertebb eleme a kamat. A kamat egy olyan díj, amit a hitel tőke részével együtt vissza kell fizetnünk, amikor kölcsönt veszünk fel. Ez tulajdonképpen a hitel ára. A kamat nagysága sok mindent megmutat, és még több mindentől függ. Megnéztük, hogy mitől annyi a hitel kamata, amennyi.

Mitől függ a hitel kamata?

Hogy alakul ki egy hitel kamatának nagysága?

Számunkra nem mindegy, hogy mennyi egy hitel kamata. Minél alacsonyabb a kamat, annál kevesebbet kell visszafizetnünk. A kamatszámítás egyes tényezőit nem befolyásolhatjuk. Ilyen a jegybanki alapkamat. Vannak viszont olyan részei a kamatok kiszámításának, amire, még ha csak korlátozott mértékben is, de hatással lehetünk.

Csökkentsük magunknak a kamatokat

Egy hitel igénylésekor a bank megvizsgálja a jövedelmünket és a hitelmúltunkat. Magasabb jövedelem esetén alacsonyabb kamatra számíthatunk. A pénzintézetek ugyanis biztosabbnak látják a hitel visszafizetését, ha többet keresünk. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az eddigi hiteleinket mindig határidőre visszafizettük. Így jó adósnak számítunk. Ha azonban egyszer nem fizettünk jól, arra számíthatunk, hogy kockázatosabb ügyfélnek tekintenek bennünket. A rossz fizetés oda is vezethet, hogy egyáltalán nem kapunk hitelt.

A kamat a hitel céljától is függ. Egy ingatlan vásárlásánál, ahol ráadásul még ingatlanfedezet is van, alacsonyabbak a kamatok, mint a szabad felhasználású hiteleknél. Ha egy hitel szabad felhasználású, mint egy személyi kölcsön, akkor nem kérnek tőlünk ingatlanfedezetet, csak a jövedelmünket kell igazolnunk. Ez magasabb kamatot eredményez. Van szabad felhasználású hitel ingatlanfedezettel is, itt a két fenti hiteltípus közötti kamatnagyságra számíthatunk.

A kamatperiódus is befolyásolja a kamat mértékét. A kamatperiódus hosszát mi határozhatjuk meg a hitelszerződés megkötésekor. Hiteltípustól függően választhatunk akár húsz éves kamatperiódus is. A kamatperiódus alatt végig fix lesz a kamat, így a törlesztőrészletünk sem változik. Ez ugyan magasabb kamattal jár, mintha a változó kamatozást választanánk, de így egy esetleges kamatemelés esetén sem kell többet fizetnünk. A változó kamatozású hitelek kamata alacsonyabb, de ezzel mi vállaljuk annak a kockázatát, hogy a kamatok olyan irányba változnak, ami törlesztőrészlet emelkedését okoz.

A futamidő is befolyásolja a kamat mértékét. Hosszabb futamidőnél általában alacsonyabb a kamat.

Összességében minél nagyobb a bank kockázata, annál magasabb kamatra számíthatunk. És van, amit tudunk befolyásolni, de van, amit nem.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mikor érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Mikor érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

2021.05.21.

Hitelfedezeti biztosítást minden egyes hitelhez érdemes kötnöd, hiszen rengeteg helyzet adódhat, amikor csak ez képes hathatós segítséget nyújtani.

Tovább olvasom
Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

2022.02.07.

A futamidő másodlagos dolognak tűnhet egy hitelfelvétel során, ám fontos a helyén kezelni – ehhez nyújtunk a következőkben néhány támpontot.

Tovább olvasom
Mikor vehet fel újra hitelt az, aki felkerült a KHR-listára?

Mikor vehet fel újra hitelt az, aki felkerült a KHR-listára?

2022.07.29.

Felkerülni a KHR-listára könnyű, lekerülni már sokkal nehezebb; az alábbi cikkben ennek részleteiről lesz szó.

Tovább olvasom
Mit kell tudni a reálkamatról?

Mit kell tudni a reálkamatról?

2022.06.14.

A reálkamat egy újabb misztikus kifejezés, amiről ideje lerántani a leplet – az alábbi cikkben meg is tesszük!

Tovább olvasom