Hirdetés

Mitől függ a hitel kamata?

2021.09.29.
Szerző: Horák Árpád

Az, hogy mennyibe kerül számukra egy hitel, azt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutathatja meg számunkra. A THM legfontosabb és legismertebb eleme a kamat. A kamat egy olyan díj, amit a hitel tőke részével együtt vissza kell fizetnünk, amikor kölcsönt veszünk fel. Ez tulajdonképpen a hitel ára. A kamat nagysága sok mindent megmutat, és még több mindentől függ. Megnéztük, hogy mitől annyi a hitel kamata, amennyi.

Mitől függ a hitel kamata?

Hogy alakul ki egy hitel kamatának nagysága?

Számunkra nem mindegy, hogy mennyi egy hitel kamata. Minél alacsonyabb a kamat, annál kevesebbet kell visszafizetnünk. A kamatszámítás egyes tényezőit nem befolyásolhatjuk. Ilyen a jegybanki alapkamat. Vannak viszont olyan részei a kamatok kiszámításának, amire, még ha csak korlátozott mértékben is, de hatással lehetünk.

Csökkentsük magunknak a kamatokat

Egy hitel igénylésekor a bank megvizsgálja a jövedelmünket és a hitelmúltunkat. Magasabb jövedelem esetén alacsonyabb kamatra számíthatunk. A pénzintézetek ugyanis biztosabbnak látják a hitel visszafizetését, ha többet keresünk. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az eddigi hiteleinket mindig határidőre visszafizettük. Így jó adósnak számítunk. Ha azonban egyszer nem fizettünk jól, arra számíthatunk, hogy kockázatosabb ügyfélnek tekintenek bennünket. A rossz fizetés oda is vezethet, hogy egyáltalán nem kapunk hitelt.

A kamat a hitel céljától is függ. Egy ingatlan vásárlásánál, ahol ráadásul még ingatlanfedezet is van, alacsonyabbak a kamatok, mint a szabad felhasználású hiteleknél. Ha egy hitel szabad felhasználású, mint egy személyi kölcsön, akkor nem kérnek tőlünk ingatlanfedezetet, csak a jövedelmünket kell igazolnunk. Ez magasabb kamatot eredményez. Van szabad felhasználású hitel ingatlanfedezettel is, itt a két fenti hiteltípus közötti kamatnagyságra számíthatunk.

A kamatperiódus is befolyásolja a kamat mértékét. A kamatperiódus hosszát mi határozhatjuk meg a hitelszerződés megkötésekor. Hiteltípustól függően választhatunk akár húsz éves kamatperiódus is. A kamatperiódus alatt végig fix lesz a kamat, így a törlesztőrészletünk sem változik. Ez ugyan magasabb kamattal jár, mintha a változó kamatozást választanánk, de így egy esetleges kamatemelés esetén sem kell többet fizetnünk. A változó kamatozású hitelek kamata alacsonyabb, de ezzel mi vállaljuk annak a kockázatát, hogy a kamatok olyan irányba változnak, ami törlesztőrészlet emelkedését okoz.

A futamidő is befolyásolja a kamat mértékét. Hosszabb futamidőnél általában alacsonyabb a kamat.

Összességében minél nagyobb a bank kockázata, annál magasabb kamatra számíthatunk. És van, amit tudunk befolyásolni, de van, amit nem.

Kalkulátorok

Archívum

Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Ajánlott hitelek

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Igényelhetünk-e kölcsönt próbaidő alatt?

Igényelhetünk-e kölcsönt próbaidő alatt?

2021.10.07.

A hitelhez jutás feltétele, hogy rendelkezzünk a bank által elvárt dokumentumokkal, és megfeleljünk a hitel alapkövetelményinek. A bankok eltérő gyakorlatot folytatnak a hitelezésben, és hitelfajtánként is eltérnek az elvárások. Nem mindegy, hogy személyi kölcsönt, autó lízinget vagy ingatlan jelzáloghitelt akarunk igénybe venni.

Tovább olvasom
Mikor érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Mikor érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

2021.05.21.

Hitelfedezeti biztosítást minden egyes hitelhez érdemes kötnöd, hiszen rengeteg helyzet adódhat, amikor csak ez képes hathatós segítséget nyújtani.

Tovább olvasom
Milyen problémákba ütközhetünk hitelfelvétel során?

Milyen problémákba ütközhetünk hitelfelvétel során?

2021.05.06.

Problémákba ütközhetsz, ha hitelt szeretnél felvenni, ám éppen így el is kerülheted őket, ha megfogadod alábbi tanácsainkat.

Tovább olvasom
Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

2021.04.07.

Az előzetes hitelbírálat igényléséhez számos dokumentumra lesz szükséged – az alábbiakból megtudhatod, melyekre!

Tovább olvasom