fbpx
Hirdetés

Mitől függ a hitel kamata?

2021.09.29.
Szerző: Horák Árpád Árpád
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 29. 15:55

Az, hogy mennyibe kerül számukra egy hitel, azt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutathatja meg számunkra. A THM legfontosabb és legismertebb eleme a kamat. A kamat egy olyan díj, amit a hitel tőke részével együtt vissza kell fizetnünk, amikor kölcsönt veszünk fel. Ez tulajdonképpen a hitel ára. A kamat nagysága sok mindent megmutat, és még több mindentől függ. Megnéztük, hogy mitől annyi a hitel kamata, amennyi.

Mitől függ a hitel kamata?

Hogy alakul ki egy hitel kamatának nagysága?

Számunkra nem mindegy, hogy mennyi egy hitel kamata. Minél alacsonyabb a kamat, annál kevesebbet kell visszafizetnünk. A kamatszámítás egyes tényezőit nem befolyásolhatjuk. Ilyen a jegybanki alapkamat. Vannak viszont olyan részei a kamatok kiszámításának, amire, még ha csak korlátozott mértékben is, de hatással lehetünk.

Csökkentsük magunknak a kamatokat

Egy hitel igénylésekor a bank megvizsgálja a jövedelmünket és a hitelmúltunkat. Magasabb jövedelem esetén alacsonyabb kamatra számíthatunk. A pénzintézetek ugyanis biztosabbnak látják a hitel visszafizetését, ha többet keresünk. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az eddigi hiteleinket mindig határidőre visszafizettük. Így jó adósnak számítunk. Ha azonban egyszer nem fizettünk jól, arra számíthatunk, hogy kockázatosabb ügyfélnek tekintenek bennünket. A rossz fizetés oda is vezethet, hogy egyáltalán nem kapunk hitelt.

A kamat a hitel céljától is függ. Egy ingatlan vásárlásánál, ahol ráadásul még ingatlanfedezet is van, alacsonyabbak a kamatok, mint a szabad felhasználású hiteleknél. Ha egy hitel szabad felhasználású, mint egy személyi kölcsön, akkor nem kérnek tőlünk ingatlanfedezetet, csak a jövedelmünket kell igazolnunk. Ez magasabb kamatot eredményez. Van szabad felhasználású hitel ingatlanfedezettel is, itt a két fenti hiteltípus közötti kamatnagyságra számíthatunk.

A kamatperiódus is befolyásolja a kamat mértékét. A kamatperiódus hosszát mi határozhatjuk meg a hitelszerződés megkötésekor. Hiteltípustól függően választhatunk akár húsz éves kamatperiódus is. A kamatperiódus alatt végig fix lesz a kamat, így a törlesztőrészletünk sem változik. Ez ugyan magasabb kamattal jár, mintha a változó kamatozást választanánk, de így egy esetleges kamatemelés esetén sem kell többet fizetnünk. A változó kamatozású hitelek kamata alacsonyabb, de ezzel mi vállaljuk annak a kockázatát, hogy a kamatok olyan irányba változnak, ami törlesztőrészlet emelkedését okoz.

A futamidő is befolyásolja a kamat mértékét. Hosszabb futamidőnél általában alacsonyabb a kamat.

Összességében minél nagyobb a bank kockázata, annál magasabb kamatra számíthatunk. És van, amit tudunk befolyásolni, de van, amit nem.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

2021.10.06.

A Falusi CSOK-ot csak a támogatott településeken lehet ingatlanvásárlásra és korszerűsítésre fordítani. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a családok számára nyújthat segítséget ingatlanvásárláshoz. Vissza nem térítendő támogatásként akár tíz millió forintot is kaphatunk, és a vissza nem térítendő támogatás mellé tizenöt millió forint kamattámogatott kölcsön is igényelhető. A CSOK és a falusi CSOK némileg eltér egymástól. Megnéztük, miben.

Tovább olvasom
Milyen futamidővel vehetünk fel személyi kölcsönt?

Milyen futamidővel vehetünk fel személyi kölcsönt?

2021.12.02.

A személyi kölcsön a legnépszerűbb a hitelek között. Szabadon felhasználható, és egyszerűen igényelhető, ezért sokan azonnal a személyi kölcsönre gondolnak, amikor pénzre van szükségük. Megnéztük, hogy milyen hosszú futamidővel érdemes személyi kölcsönt felvenni, és hogy mire figyeljünk a futamidő megválasztásakor.

Tovább olvasom
Cofidis Megújuló Hitel – mit kell tudni róla?

Cofidis Megújuló Hitel – mit kell tudni róla?

2022.04.06.

A Cofidis Megújuló Hitele gyakorlatilag személyi kölcsön egy apró, ám jelentőségteljes csavarral – érdemes megismerkedned vele, ha hitelt igényelnél!

Tovább olvasom
Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel?

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel?

2022.05.13.

Átlagkeresettel viszonylag nagy összeghez is hozzájuthatsz, a kérdés csupán az, mit tekintünk valójában átlagkeresetnek.

Tovább olvasom