Hirdetés

Mitől függ a hitel kamata?

2021.09.29.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 29. 15:55

Az, hogy mennyibe kerül számukra egy hitel, azt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutathatja meg számunkra. A THM legfontosabb és legismertebb eleme a kamat. A kamat egy olyan díj, amit a hitel tőke részével együtt vissza kell fizetnünk, amikor kölcsönt veszünk fel. Ez tulajdonképpen a hitel ára. A kamat nagysága sok mindent megmutat, és még több mindentől függ. Megnéztük, hogy mitől annyi a hitel kamata, amennyi.

Mitől függ a hitel kamata?

Hogy alakul ki egy hitel kamatának nagysága?

Számunkra nem mindegy, hogy mennyi egy hitel kamata. Minél alacsonyabb a kamat, annál kevesebbet kell visszafizetnünk. A kamatszámítás egyes tényezőit nem befolyásolhatjuk. Ilyen a jegybanki alapkamat. Vannak viszont olyan részei a kamatok kiszámításának, amire, még ha csak korlátozott mértékben is, de hatással lehetünk.

Csökkentsük magunknak a kamatokat

Egy hitel igénylésekor a bank megvizsgálja a jövedelmünket és a hitelmúltunkat. Magasabb jövedelem esetén alacsonyabb kamatra számíthatunk. A pénzintézetek ugyanis biztosabbnak látják a hitel visszafizetését, ha többet keresünk. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az eddigi hiteleinket mindig határidőre visszafizettük. Így jó adósnak számítunk. Ha azonban egyszer nem fizettünk jól, arra számíthatunk, hogy kockázatosabb ügyfélnek tekintenek bennünket. A rossz fizetés oda is vezethet, hogy egyáltalán nem kapunk hitelt.

A kamat a hitel céljától is függ. Egy ingatlan vásárlásánál, ahol ráadásul még ingatlanfedezet is van, alacsonyabbak a kamatok, mint a szabad felhasználású hiteleknél. Ha egy hitel szabad felhasználású, mint egy személyi kölcsön, akkor nem kérnek tőlünk ingatlanfedezetet, csak a jövedelmünket kell igazolnunk. Ez magasabb kamatot eredményez. Van szabad felhasználású hitel ingatlanfedezettel is, itt a két fenti hiteltípus közötti kamatnagyságra számíthatunk.

A kamatperiódus is befolyásolja a kamat mértékét. A kamatperiódus hosszát mi határozhatjuk meg a hitelszerződés megkötésekor. Hiteltípustól függően választhatunk akár húsz éves kamatperiódus is. A kamatperiódus alatt végig fix lesz a kamat, így a törlesztőrészletünk sem változik. Ez ugyan magasabb kamattal jár, mintha a változó kamatozást választanánk, de így egy esetleges kamatemelés esetén sem kell többet fizetnünk. A változó kamatozású hitelek kamata alacsonyabb, de ezzel mi vállaljuk annak a kockázatát, hogy a kamatok olyan irányba változnak, ami törlesztőrészlet emelkedését okoz.

A futamidő is befolyásolja a kamat mértékét. Hosszabb futamidőnél általában alacsonyabb a kamat.

Összességében minél nagyobb a bank kockázata, annál magasabb kamatra számíthatunk. És van, amit tudunk befolyásolni, de van, amit nem.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen problémákba ütközhetünk hitelfelvétel során?

Milyen problémákba ütközhetünk hitelfelvétel során?

2021.05.06.

Problémákba ütközhetsz, ha hitelt szeretnél felvenni, ám éppen így el is kerülheted őket, ha megfogadod alábbi tanácsainkat.

Tovább olvasom
Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

2021.10.27.

Kilencven százalék felett van az adóstárssal felvett hitelek aránya a lakáshiteleknél. Az adóstársak országa lettünk. Adóstárssá válni viszonylag könnyű, csak egy döntés, és nyakig benne vagyunk más hitelében. De mit vállalunk ezzel? Ki lehet adóstárs? Érdemes elfogadni egy ilyen felkérést, vagy túl nagyok a kockázatok? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
A megfelelő kamatperiódus megválasztásának fontossága

A megfelelő kamatperiódus megválasztásának fontossága

2021.10.25.

Hitelfelvételkor tehetik fel nekünk a kérdést, hogy milyen hosszúságú kamatperiódust szeretnénk. Vannak a futamidő végéig fix kamatozású hitelek, ilyenkor nem kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel. Ha az általunk választott hitelnél kamatperiódusok vannak, akkor viszont igen. De mi a jó nekünk? Rövidebb vagy hosszabb kamatperiódus? Melyik kockázatosabb? És melyik kiszámíthatóbb? Lássunk néhány gondolatot arról, hogyan válasszuk ki a számunkra legoptimálisabb kamatperiódust.

Tovább olvasom
5 fontos szempont hitelfelvétel előtt

5 fontos szempont hitelfelvétel előtt

2022.03.30.

Hitelfelvétel előtt számos szempontot kell mérlegelned a saját anyagi biztonságod érdekében; mi ezekből gyűjtöttük össze az öt legfontosabbat.

Tovább olvasom