fbpx
Hirdetés

Statisztikák és történések a magyar bankszektorban

2021.07.21.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2021. július 21. 14:26

A magyar bankszektor egy pillanatra sem pihen; az elmúlt időszakban is történt néhány olyan érdekesség, amelyekről neked is érdemes tudnod.

Statisztikák és történések a magyar bankszektorban

A magyar bankszektorral és a hitelpiaccal kapcsolatban számos statisztika látott napvilágot az utóbbi időben, és persze bejelentések is történtek, amelyeket érdemes megemlíteni. Az alábbi cikkben ezeket foglaljuk össze.

A lakáscélú hitelek igénylésének száma rekordokat döntött

Március óta folyamatosan rekordokat döntögetnek a lakáscélú hiteligénylések, ami kisebb részben – nagyjából 10%-ban – az otthonfelújítási támogatásnak is köszönhető; jelenleg több, mint 108 milliárd forintnyi összegnél tart a havi átlag. Emellett a személyi kölcsönök piaca is növekedést mutat, a vállalati hitelek viszont az NHP Hajrá keretösszegének teljes kihasználtsága ellenére is alacsonyabb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Az NHP Hajrá vége

A 3.000 milliárd forintos keretösszegű NHP Hajrá már nem igényelhető, mivel a teljes összeget folyósították az erre jogosult vállalkozások számára. Ennek ellenére azok sem maradnak mentőöv nélkül, akik az NHP Hajrát nem tudták igénybe venni, hiszen a Széchenyi Kártya Program keretein belül újraindítási konstrukciók lesznek elérhetőek július 1.-től. Ezek folyószámlahitelként, illetve beruházási- és forgóeszköz-célokra is igényelhetőek lesznek.

A törlesztési moratóriumot is meghosszabbították

A törlesztési moratóriumot már sokadszor hosszabbítják meg, ám ezúttal úgy tűnik, utoljára: szeptember 30.-ig marad minden ugyanúgy, azaz addig azok, akik nem tudnak, vagy akarnak kilépni belőle, továbbra is mentesülnek a törlesztési kötelezettség alól.

És ha már rekordok a magyar bankszektorban: a profit is sosem látott szintet ért el

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái alapján kijelenthetjük, hogy a magyarországi bankok nyeresége az idei évben magasan megelőzte az egy évvel korábbi számokat. Hogy konkrétabbak legyünk: az idei év első negyedévében 180 milliárd forint volt a profit, és ez csak egy része annak, amiről tudunk, mivel több pénzintézettől még nem érkeztek erre vonatkozó számok.

Bármilyen típusú hitelt is készülsz felvenni, tekintsd meg ajánlatainkat, válassz, majd indítsd el az igénylést online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mit érdemes tudni a meghosszabbított hitelmoratóriumról?

Mit érdemes tudni a meghosszabbított hitelmoratóriumról?

2020.11.22.

A koronavírus hatalmas nyomással nehezedik a mindennapi életünkre, az egészségünkre és a gazdaságra egyaránt, ezért 2020 márciusában a magyar kormány bevezette az úgynevezett hitelmoratóriumot a lakossági kölcsönökre, amely 2020. december 31.-ig tart, és 2021. január 1.-vel minden visszatér a normális kerékvágásba, vagyis a törlesztés úgy folytatódik, mint a korábbiakban.

Tovább olvasom
Mennyivel nő a futamidő a moratórium után?

Mennyivel nő a futamidő a moratórium után?

2021.06.28.

Nő a futamidő, ha bekerültél a moratóriumba, ez bizonyos; a kérdés csak az, hogy mennyivel. Az alábbiakban erre a kérdésre adunk választ.

Tovább olvasom
Törlesztési moratórium – mi az oka, hogy későbbre tolódik a hitel lejárata?

Törlesztési moratórium – mi az oka, hogy későbbre tolódik a hitel lejárata?

2021.05.19.

A Covid19 miatt hazánkban is rengeteg ember pénzügyi biztonsága vált kérdésessé alig néhány hónap alatt. A felmerült helyzet miatt, egyfajta mentőövként tavaly márciusban bevezették, majd januárban meghosszabbították a hitelmoratóriumot. A lehetőséggel rengetegen éltek, annak ellenére is, hogy minden, a moratóriummal érintett hitel lejárata jelentősen kitolódhat. Ennek egyébként teljesen racionális magyarázata van.

Tovább olvasom
A moratórium meghosszabbítása szeptemberig

A moratórium meghosszabbítása szeptemberig

2021.07.14.

A pandémia helyzetére tekintettel a kormány döntése alapján 2020. március 18-ig folyósított kölcsönök törlesztőrészletének megfizetése alól mentességet kaptak az adósok. Ugye, ahogy az már világossá vált, a hitelmoratórium, vagyis más néven fizetési haladék időtartama alatt nem kell tőke-, kamat- és díjfizetést teljesíteni, azaz nem lehet semmilyen felmerülő fizetési kötelezettséged a kölcsönödre nézve.

Tovább olvasom