Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Szigorúbb feltételek jönnek a jövedelem terhelhetőségében hiteligénylésnél

2023.05.18.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. május 18. 15:26

2023. július elsejétől változnak a jövedelem terhelhetőségének szabályai hiteligénylésnél. Mivel a szabály alacsonyabb terhelhetőséget enged meg, a felvehető hitelösszeg is alacsonyabb lesz. Ez azonban nem fog mindenkit érinteni. Mutatjuk a részleteket.

Szigorúbb feltételek jönnek a jövedelem terhelhetőségében hiteligénylésnél

Mi volt eddig? A JTM szabályai 2023. június végéig

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) szabályozza, hogy a havi nettó jövedelmünk mekkora részét fordíthatjuk hiteltörlesztésre. Ez a szabály bennünket óv meg a túlzott eladósodástól, mert így csak a jövedelmünk adott százalékát fordíthatjuk törlesztésre. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutatónak van egy maximuma, ami fölé semmiképpen nem mehet a törlesztésünk, még akkor sem, ha mi úgy érezzük, hogy nem fog problémát okozni a hitel részleteinek kifizetése. A bank minden esetben az elsődleges, igazolható nettó jövedelmünkkel számol a JTM kiszámításánál.

A JTM jelenleg érvényben lévő szabályai szerint a fogyasztási hitelek esetén nettó 500 ezer forint alatti jövedelem esetén 50 százalékban, nettó 500 ezer forint feletti nettó jövedelem esetén pedig 60 százalékban terhelhető a nettó fizetésünk. Ez a jelzálogkölcsönökre is igaz, ha minimum 10 éves kamatperiódust választunk. 5 és 10 év közötti kamatperiódusnál az 500 ezer forint alatti nettó jövedelem 35 százalékban terhelhető, az 500 ezer forint feletti nettó havi jövedelem pedig 40 százalékban. 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén még szigorúbb a rendelkezés, mert ilyenkor 500 ezer forint havi nettó jövedelem alatt már csak 25 százalékot enged meg a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató. 500 ezer forint feletti nettó havi jövedelemnél pedig csak 30 százalékot. Fontos, hogy a pénzintézetek ennél szigorúbb szabályokkal is hitelezhetnek, és a gyakorlat azt mutatja, hogy így is tesznek. A fent leírt alapesetek csak iránymutatóak, a hitelező pénzintézetünk alacsonyabb százalékkal is kalkulálhat. 

Így változik a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató 2023. július 1-én

A rendelet miatt a jövedelem kisebb része lesz törlesztésre fordítható. Fontos tudni, hogy ez egy olyan szabály, amit a bankoknak figyelembe kell venniük hitelbírálatkor. Ami talán még fontosabb, hogy a bankok negatív irányban eltérhetnek ettől, tehát dönthetnek úgy, hogy szigorúbb szabályt alkalmaznak bizonyos esetekben. 

Az új szabály értelmében 500 ezer forintról 600 ezer forintra emelkedik az a határ, ami felett már kedvezőbb feltételekkel igényelhető egy hitel. 

A jogalkotó a JTM eddigi szabályain nem változtatott, így azok a fenti változás kivételével érvényben maradnak. A változás 2023 július elsején lép életbe. Ez változás a folyamatban lévő hitelügyleteket nem érinti, csak a július elsejétől igényelt kölcsönökre lesz érvényes.

Mit tehetnek az érintettek? 

A futamidő és a törlesztőrészlet nagysága határozza meg, hogy mekkora hitelt tudunk felvenni. Minél hosszabb a futamidő, annál magasabb hitelösszeghez juthatunk. A futamidőt azonban nem növelhetjük kedvünkre. A hitelkonstrukciók mindig meghatároznak ugyanis egy maximális futamidőt. Amennyiben a maximális futamidővel sem jön ki egy olyan nagyságú havi törlesztőrészlet, ami belefér a jövedelmünkbe, akkor le kell mondanunk a hitelről.

A futamidő növelése mellett van még egy lehetőség arra, hogy nagyobb eséllyel kapjuk meg a szükséges hitelösszeget. Ez pedig az adóstárs bevonása. Adóstárs bevonása esetén ugyanis a bank mindkét (vagy több) jövedelemmel számol, így magasabb összegű kölcsönt kaphatunk, mintha csak a saját jövedelmünket vennék figyelembe. A hitel igénylésénél a házastársat egyes esetekben kötelező bevonni adóstársként. Ez is segítheti a magasabb hitelösszeghez jutást. És annak sincs akadálya, hogy a házastársunk mellett vagy helyett másik személyt kérünk fel, hogy legyen az adóstársunk. 

Ahogy látható, a 2023. 07.01-én életbe lépő szigorítás csak azokat érinti, akik 500 ezer forint havi nettó jövedelem felett, de 600 ezer forint havi nettó jövedelem alatt keresnek. És nekik is vannak lehetőségeik. Általános szabályként elmondható, hogy minden hitel igénylése előtt érdemes megkérdezni a pénzintézetet arról, hogy a jövedelmünk alkalmassá tesz-e bennünket annak a hitelnek az igénylésére, amit fel szeretnénk venni. Így elkerülhető minden kellemetlenség, ami azzal jár, ha a hiteligénylés folyamat közben derül ki, hogy nem kapunk hitelt, vagy nem annyit, amennyit szeretnénk.

Összefoglalva

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) a hitelfelvevők túlzott eladósodását hivatott megakadályozni, meghatározva, hogy nettó havi jövedelmük mekkora részét fordíthatják hiteltörlesztésre. Az érvényben lévő szabályok szerint nettó 500 ezer forint alatti jövedelemnél a törlesztőrészlet a jövedelem 50%, 500 ezer forint felett pedig 60%-a lehet. Kamatperiódustól függően ezek az értékek változhatnak.

A változások 2023. július 1-én lépnek életbe, melyek során az a jövedelmi határ, ami felett kedvezőbb feltételekkel igényelhető a hitel, 500 ezer forintról 600 ezer forintra emelkedik. Ez nem érinti a már folyamatban lévő hitelügyleteket, csak az újonnan igényelt kölcsönökre vonatkozik.

Az érintetteknek a futamidő hosszabbításán és az adóstárs bevonásán kívül kevés lehetőségük van a változások kezelésére. Az új szabályozás elsősorban azokat érinti, akik 500 ezer forint feletti, de 600 ezer forint alatti havi nettó jövedelemmel rendelkeznek. Az érintetteknek érdemes a hiteligénylés előtt egyeztetniük a pénzintézetekkel, hogy elkerüljék a kellemetlen meglepetéseket.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mennyi hitelt kaphatunk minimálbérrel 2024-ben?

Mennyi hitelt kaphatunk minimálbérrel 2024-ben?

2024.01.24.

Aki minimálbért keres, annak is szüksége lehet hitelre. De mennyire korlátozza az alacsony jövedelem a hitelfelvételt? Adnak a bankok minimálbérre is hitelt? És ha igen, mennyit? Utánajártunk, és mutatjuk, hogy mennyi hitelt kaphatunk minimálbérrel 2024-ben.

Tovább olvasom
Ezeket a jövedelemtípusokat fogadják el személyi kölcsön igénylésekor

Ezeket a jövedelemtípusokat fogadják el személyi kölcsön igénylésekor

2021.06.03.

Egyes jövedelemtípusok elfogadhatóak személyi kölcsön igénylésekor, mások nem – az alábbiakban mindent megtudhatsz a témáról.

Tovább olvasom
Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

2023.01.18.

A jövedelempótló biztosítás komoly segítséget nyújthat, ha elveszíted a munkahelyedet, vagy épp más okok miatt nem jutsz rendszeres jövedelemhez!

Tovább olvasom
Hogy hatott a koronavírus a jövedelmekre?

Hogy hatott a koronavírus a jövedelmekre?

2021.05.14.

A koronavírus a jövedelmekre is hatott, nem csupán a mindennapi életünket forgatta fel. Ha kíváncsi vagy, hogyan, olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával