Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Teendők új bankszámla nyitása esetén

2022.04.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 18. 09:31

Új bankszámla nyitásakor számos teendőd lesz, ami leginkább a régi bankszámlád megszüntetésére fog vonatkozni, de emellett is vannak olyan tényezők, amelyekre oda kell majd figyelned – ezeket vesszük most sorra.

Teendők új bankszámla nyitása esetén

Az új bankszámla nyitása, illetve a hozzá kapcsolódó tennivalók lényegesen leegyszerűsíthetőek az úgynevezett egyszerűsített bankváltással; ezt mindenképp meg kell említenünk, ahogy azt is, hogy ez nem mentesít a feladatok elvégzése alól, csupán amit lehet, áthelyez a bankok hatáskörébe.

A lényege, hogy nem kell mindkét bankba bemenni ügyet intézni: elég azt a pénzintézetet felkeresni, ahol számlát szeretnél nyitni, a további adminisztrációt pedig a két bank intézi egymás között.

Akár a hagyományos módon intézed az új bankszámla nyitását, akár az egyszerűsített bankváltással, akadhatnak buktatók, amelyek a későbbiekben sok bosszúságot okozhatnak, ezért érdemes figyelni ezekre. A régi számla megszüntetéséhez ugyanis több feltételnek is teljesülnie kell, és ha csak egy meghiúsul, a számla élő marad, a díjai tovább terhelődnek, és előbb-utóbb felkeres a régi bankod, hogy fizetned kellene.

  • Ha a megszüntetni kívánt bankszámlához folyószámlahitel is tartozik, akkor fontos, hogy ne legyen elmaradásod, ha ugyanis ez nem teljesül, akkor nem fogod tudni felbontani a folyószámla-szerződést.
  • A számla szintén nem szüntethető meg, ha inkasszó, hatósági átutalás, átutalási végzés, vagy végrehajtási eljárás kapcsán letiltást jegyeztek be rá, azaz fontos, hogy ne legyen semmilyen köztartozásod.
  • A számlához hitel is tartozik? Akkor amíg annak futamideje tart, vagy nem végtörleszted, nem szüntethető meg a számla, bár ettől még új számlát nyithatsz egy másik banknál.
  • Ha valamilyen adat, vagy épp az aláírás nem stimmel, szintén nem szűnhet meg a számla. Érdemes tehát mindig jelezni a bank felé, ha megváltozott a neved, a lakcímed, a személyigazolvány számod, vagy a telefonszámod.
  • Ha van társtulajdonos, neki is bele kell egyeznie a bankszámla megszüntetésébe, de ebben az esetben is megoldható az új bankszámla nyitása.
  • Fontos ezen felül, hogy egy kisebb összeget hagyj a számlán, hiszen a folyamat során terhelődhetnek olyan díjak, amik az egyenleget negatívba vihetik át. Negatív egyenlegű bankszámla pedig nem szüntethető meg. Szerencsére ebben és a korábban említett esetekben is tájékoztatnak, és időben tudsz intézkedni.

Az új bankszámla nyitása azonban első sorban az új bankszámláról szól, tehát azzal is foglalkozni kell; lássuk, mire kell figyelned!

A legtöbb bank előírja, hogy az új bankszámla nyitásakor el kell helyezned egy kisebb-nagyobb összeget azon, ami gyakorlatilag azonnal el is költhető, vagyis nem díjként kell befizetned.

Előfordulhat azonban az is, hogy egyes költségeket már az új bankszámla nyitásakor be kell fizetned, és nem csak a későbbiekben vonják le azokat az egyenlegedből. Ilyenek lehetnek a bankkártya kibocsátásával, valamint az egyéb szolgáltatások igénylésével kapcsolatos díjak, amelyek fedezetét szintén célszerű az új bankszámla nyitásakor elhelyezni azon.

Lényeges, hogy bizonyos típusú, dombornyomott bankkártyákhoz kötődhet úgynevezett óvadék is, amihez viszont nem férhetsz hozzá, mert azt tartósan lekötött betétként kezelik a bankkártya-szerződés teljes ideje alatt.

Akad azonban még egy tényező, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül: a régi bankszámla megtartásának lehetősége. Tény, hogy költségekkel jár, ám át lehet váltani az esetében egy olyan bankszámla-csomagra, amely alacsony költségből képes megoldani a számla fenntartását.

Erre egyetlen ok miatt lehet érdemes gondolni: ha felmondod a számlát, akkor az esetlegesen arra érkező összegeket nem fogod tudni felvenni, hanem azok automatikusan visszakerülnek a feladóhoz.

Nem kell természetesen végleges megtartásra gondolni, de persze ez is egy opció. Ha csak néhány hónapot vársz, amíg biztosan el tudod intézni azt, hogy mindenhol az új számlaszámod legyen a nyilvántartásban, már az is elegendő, mivel már ennyi is megkönnyíti a jelenlegi bankszámládon lebonyolított fizetések, vagyis a beérkező jóváírások és az átutalási megbízások zökkenőmentes és biztonságos áthelyezését az új bankszámlára.

Ezen túl a te dolgod lesz az is, hogy számba vedd az összes olyan szervezetet és személyt, amelyek rendszeresen utalnak a számládra, valamint azokat az egyedi utalásokat is, amelyek jövőbeli érkezéséről tudsz. Ezek után értesítened kell ezeket a feleket az új bankszámlaszámodról; ennek regisztrálása azonban hosszabb időt is igénybe vehet, ezért érdemes legalább ideiglenesen megtartanod a régi bankszámládat.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Célszerű közös bankszámlát nyitni házastársaknak?

Célszerű közös bankszámlát nyitni házastársaknak?

2021.07.19.

Közös bankszámlát nyitni elsőre talán furcsának tűnhet, ám akadnak olyan előnyei, amelyeket érdemes megfontolni – mutatjuk, mit kell tudnod erről a témáról!

Tovább olvasom
Nyiss CIB ECO Bankszámlát online, akár ingyenes számlavezetéssel!

Nyiss CIB ECO Bankszámlát online, akár ingyenes számlavezetéssel!

2023.09.12.

Ha gyorsan kell egy bankszámla, akkor a megoldás az online igénylés. És ha már kényelmesen és gyorsan, online igényelünk bankszámlát, akkor a legkedvezőbb árú bankszámla lenne a legjobb. És mi a legkedvezőbb ár? Hát, ha ingyen van! Nyiss CIB ECO Bankszámlát online, akár ingyenes számlavezetéssel! A tökéletes megoldás. CIB ECO bankszámla.

Tovább olvasom
Online számlanyitás – lehetséges?

Online számlanyitás – lehetséges?

2020.09.24.

Az interneten keresztül történő ügyintézés – akár hivatalos, akár banki, akár más – az utóbbi években teljesen természetessé vált sokak számára. Mivel oldalunk főleg pénzügyi témákkal foglalkozik, így maradjunk a banki dolgoknál: először csak apróbb lehetőségek voltak, majd megjelentek a kezdetleges, de idővel egyre fejlettebb személyi kölcsön igénylési lehetőségek, és végül, de nem utolsó sorban az online számlanyitás is elérhetővé vált több pénzintézetnél.

Tovább olvasom
Megjelent a tervezet: jelentősen olcsóbbak lehetnek az alapszámlák

Megjelent a tervezet: jelentősen olcsóbbak lehetnek az alapszámlák

2023.02.15.

Olcsóbbak lehetnek az alapszámlák a Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezete alapján – lássuk a részleteket!

Tovább olvasom