Tisztázzuk: mik az adóstárs kötelezettségei?

2020.11.20.

Hitelfelvételkor gyakran előfordul, hogy az adóson kívül egy adóstársat is bevonnak az ügyletbe. Az adóstárs kötelezettségei a hitelügyletben betöltött szerepétől függően változhatnak.

Tisztázzuk: mik az adóstárs kötelezettségei?

Mi, illetve ki az adóstárs?

A klasszikus értelemben vett adóstárs az a személy, aki az adóssal együtt felelős a kölcsön visszafizetéséért. Ha az adós anyagi gondokkal küzd, és nem tudja teljesíteni a szerződés szerinti törlesztéseket, akkor az adóstárs kötelezettsége rendezni a hátralékot. Ha hosszabb ideig nem történik meg a befizetés, akkor a havi törlesztőrészlet levonható az adóstárs jövedelméből is.

Adóstárs lehet az adós házastársa, élettársa, valamelyik családtagja, az azonban fontos, hogy csakis olyan személy, akinek érdeke a hitel visszafizetése. Alapvetően az adóstársnak nem kell igazolnia a jövedelmét, és nem kell megfelelnie az életkori feltételeknek sem, ha a jövedelmét a pénzintézet nem veszi figyelembe a hitelminősítés során, ám ez igen ritka, hiszen a legtöbb esetben épp azért van rá szükség, mert a főadós jövedelme nem elegendő a hitel felvételéhez. Lényeges viszont, hogy ahogy a főadós, úgy az adóstárs sem szerepelhet a negatív KHR listán sem passzív, sem aktív státuszban.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie az adóstársnak?    

Ha az adóstárs bevonására a fizetőképesség javítása érdekében kerül sor, akkor meg kell felelnie minden követelménynek, amelyet a bank az adóssal szemben támaszt (jövedelemkövetelmények, az adott pénzintézet számára elfogadható életkori követelmények, stb.) 

Egyéb lehetőségek is léteznek

Az özvegyi jogok, illetve az ingatlan haszonélvezeti jogának tulajdonosa technikai adóstársnak számít. Ebben az esetben a pénzintézet nem ellenőrzi a jövedelmét, életkorát és az egyéb feltételeket, a vállalt kötelezettség tekintetében azonban nincs különbség. Jelzálogkölcsön esetén a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosait is be kell vonni a kölcsönügyletbe, még akkor is, ha nem ők a hitelfelvevők. Ebben az esetben ők zálogkötelezettként vesznek részt, így nem kötelesek teljesíteni az adóssal és az adóstárssal szemben támasztott követelményeket. 

Amennyiben hitelt szeretnél felvenni, oldalunkon megtudhatsz minden lényeges információt, és az igénylési folyamatot is elindíthatod online!

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

Számlás Prémium400 Könnyített Kölcsön

THM

7,4% - 7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 8.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

8,3% - 14,9%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Adóstárs és kezes – mi a különbség?

Adóstárs és kezes – mi a különbség?

2020.11.19.

Ha hitelt szeretnél igényelni, akkor a bankok többféle megkötést is megadhatnak, aminek teljesítése nélkül a hitelbírálat végeredménye elutasítás lesz. Akadnak azonban olyan feltételek is, amelyeket – ha nem tudod teljesíteni – meg is lehet kerülni, sőt, sokszor maguk a pénzintézetek kérik, hogy járj el így. Az adóstárs és kezes bevonása például ezek közé tartozik, ám mindkettőnek más-más kötelezettségei és jogai vannak. 

Tovább olvasom