Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Tisztázzuk: mik az adóstárs kötelezettségei?

2020.11.20.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 18. 11:05

Hitelfelvételkor gyakran előfordul, hogy az adóson kívül egy adóstársat is bevonnak az ügyletbe. Az adóstárs kötelezettségei a hitelügyletben betöltött szerepétől függően változhatnak.

Tisztázzuk: mik az adóstárs kötelezettségei?

Mi, illetve ki az adóstárs?

A klasszikus értelemben vett adóstárs az a személy, aki az adóssal együtt felelős a kölcsön visszafizetéséért. Ha az adós anyagi gondokkal küzd, és nem tudja teljesíteni a szerződés szerinti törlesztéseket, akkor az adóstárs kötelezettsége rendezni a hátralékot. Ha hosszabb ideig nem történik meg a befizetés, akkor a havi törlesztőrészlet levonható az adóstárs jövedelméből is.

Adóstárs lehet az adós házastársa, élettársa, valamelyik családtagja, az azonban fontos, hogy csakis olyan személy, akinek érdeke a hitel visszafizetése. Alapvetően az adóstársnak nem kell igazolnia a jövedelmét, és nem kell megfelelnie az életkori feltételeknek sem, ha a jövedelmét a pénzintézet nem veszi figyelembe a hitelminősítés során, ám ez igen ritka, hiszen a legtöbb esetben épp azért van rá szükség, mert a főadós jövedelme nem elegendő a hitel felvételéhez. Lényeges viszont, hogy ahogy a főadós, úgy az adóstárs sem szerepelhet a negatív KHR listán sem passzív, sem aktív státuszban.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie az adóstársnak?

Ha az adóstárs bevonására a fizetőképesség javítása érdekében kerül sor, akkor meg kell felelnie minden követelménynek, amelyet a bank az adóssal szemben támaszt (jövedelemkövetelmények, az adott pénzintézet számára elfogadható életkori követelmények, stb.) 

Egyéb lehetőségek is léteznek

Az özvegyi jogok, illetve az ingatlan haszonélvezeti jogának tulajdonosa technikai adóstársnak számít. Ebben az esetben a pénzintézet nem ellenőrzi a jövedelmét, életkorát és az egyéb feltételeket, a vállalt kötelezettség tekintetében azonban nincs különbség. Jelzálogkölcsön esetén a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosait is be kell vonni a kölcsönügyletbe, még akkor is, ha nem ők a hitelfelvevők. Ebben az esetben ők zálogkötelezettként vesznek részt, így nem kötelesek teljesíteni az adóssal és az adóstárssal szemben támasztott követelményeket. 

Amennyiben hitelt szeretnél felvenni, oldalunkon megtudhatsz minden lényeges információt, és az igénylési folyamatot is elindíthatod online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

2021.10.27.

Kilencven százalék felett van az adóstárssal felvett hitelek aránya a lakáshiteleknél. Az adóstársak országa lettünk. Adóstárssá válni viszonylag könnyű, csak egy döntés, és nyakig benne vagyunk más hitelében. De mit vállalunk ezzel? Ki lehet adóstárs? Érdemes elfogadni egy ilyen felkérést, vagy túl nagyok a kockázatok? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Adóstárs és kezes – mi a különbség?

Adóstárs és kezes – mi a különbség?

2020.11.19.

Ha hitelt szeretnél igényelni, akkor a bankok többféle megkötést is megadhatnak, aminek teljesítése nélkül a hitelbírálat végeredménye elutasítás lesz. Akadnak azonban olyan feltételek is, amelyeket – ha nem tudod teljesíteni – meg is lehet kerülni, sőt, sokszor maguk a pénzintézetek kérik, hogy járj el így. Az adóstárs és kezes bevonása például ezek közé tartozik, ám mindkettőnek más-más kötelezettségei és jogai vannak. 

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával