Hirdetés

Tisztázzuk: mik az adóstárs kötelezettségei?

2020.11.20.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2020. november 20. 15:27

Hitelfelvételkor gyakran előfordul, hogy az adóson kívül egy adóstársat is bevonnak az ügyletbe. Az adóstárs kötelezettségei a hitelügyletben betöltött szerepétől függően változhatnak.

Tisztázzuk: mik az adóstárs kötelezettségei?

Mi, illetve ki az adóstárs?

A klasszikus értelemben vett adóstárs az a személy, aki az adóssal együtt felelős a kölcsön visszafizetéséért. Ha az adós anyagi gondokkal küzd, és nem tudja teljesíteni a szerződés szerinti törlesztéseket, akkor az adóstárs kötelezettsége rendezni a hátralékot. Ha hosszabb ideig nem történik meg a befizetés, akkor a havi törlesztőrészlet levonható az adóstárs jövedelméből is.

Adóstárs lehet az adós házastársa, élettársa, valamelyik családtagja, az azonban fontos, hogy csakis olyan személy, akinek érdeke a hitel visszafizetése. Alapvetően az adóstársnak nem kell igazolnia a jövedelmét, és nem kell megfelelnie az életkori feltételeknek sem, ha a jövedelmét a pénzintézet nem veszi figyelembe a hitelminősítés során, ám ez igen ritka, hiszen a legtöbb esetben épp azért van rá szükség, mert a főadós jövedelme nem elegendő a hitel felvételéhez. Lényeges viszont, hogy ahogy a főadós, úgy az adóstárs sem szerepelhet a negatív KHR listán sem passzív, sem aktív státuszban.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie az adóstársnak?    

Ha az adóstárs bevonására a fizetőképesség javítása érdekében kerül sor, akkor meg kell felelnie minden követelménynek, amelyet a bank az adóssal szemben támaszt (jövedelemkövetelmények, az adott pénzintézet számára elfogadható életkori követelmények, stb.) 

Egyéb lehetőségek is léteznek

Az özvegyi jogok, illetve az ingatlan haszonélvezeti jogának tulajdonosa technikai adóstársnak számít. Ebben az esetben a pénzintézet nem ellenőrzi a jövedelmét, életkorát és az egyéb feltételeket, a vállalt kötelezettség tekintetében azonban nincs különbség. Jelzálogkölcsön esetén a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosait is be kell vonni a kölcsönügyletbe, még akkor is, ha nem ők a hitelfelvevők. Ebben az esetben ők zálogkötelezettként vesznek részt, így nem kötelesek teljesíteni az adóssal és az adóstárssal szemben támasztott követelményeket. 

Amennyiben hitelt szeretnél felvenni, oldalunkon megtudhatsz minden lényeges információt, és az igénylési folyamatot is elindíthatod online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

2021.10.27.

Kilencven százalék felett van az adóstárssal felvett hitelek aránya a lakáshiteleknél. Az adóstársak országa lettünk. Adóstárssá válni viszonylag könnyű, csak egy döntés, és nyakig benne vagyunk más hitelében. De mit vállalunk ezzel? Ki lehet adóstárs? Érdemes elfogadni egy ilyen felkérést, vagy túl nagyok a kockázatok? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Adóstárs és kezes – mi a különbség?

Adóstárs és kezes – mi a különbség?

2020.11.19.

Ha hitelt szeretnél igényelni, akkor a bankok többféle megkötést is megadhatnak, aminek teljesítése nélkül a hitelbírálat végeredménye elutasítás lesz. Akadnak azonban olyan feltételek is, amelyeket – ha nem tudod teljesíteni – meg is lehet kerülni, sőt, sokszor maguk a pénzintézetek kérik, hogy járj el így. Az adóstárs és kezes bevonása például ezek közé tartozik, ám mindkettőnek más-más kötelezettségei és jogai vannak. 

Tovább olvasom