Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan tudjuk visszafizetni a hitelkártya tartozást?

2022.11.04.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 20:22

Hogyan tudjuk visszafizetni a hitelkártya tartozást? A hitelkártya egyik alapvető „szabálya”, hogy nem szabad (érdemes) tartozást felhalmozni, hiszen könnyedén nehéz helyzetbe kerülhetünk, ha erre nem figyelünk. Mi történik akkor, ha mégis tartozásunk van? Milyen lehetőségek állnak előttünk?

Hogyan tudjuk visszafizetni a hitelkártya tartozást?

A hitelkártyák három fontos szabálya

A hitelkártya lényege az, hogy a bank, hitelintézet pénzét használhatjuk, méghozzá ingyen, egészen addig, amíg a legfőbb szabályokat betartjuk. Mik ezek a szabályok? A hitelkártyán számunkra elérhető összeget hitelkeretnek nevezzük. A hitelkeret nagyságát egyénileg határozza meg a hitelező, és ezt a hitelkeretet nem szabad (érdemes) átlépni. A hitelkeret nem a mi, hanem a bank pénze, amelyet kölcsön kapunk és természetesen az előírt módon vissza is kell fizetnünk. A hitelkártyák az esetek többségében csak borsos áron használhatóak készpénzfelvételre, így lehetőleg ezt mellőzzük. Tehát, ha a fenti szabályokat betartjuk, nem lehet gond, akkor okosan használjuk ki a hitelkártya nyújtotta előnyöket, és akár még pénzt is spórolhatunk. Amennyiben ez nem sikerül, adósságunk keletkezhet, aminek a vége rossz lehet, súlyosabb következményekkel is szembesülhetünk. Mi tehát a teendő ekkor? Hogy kell visszafizetni a hitelkártya tartozást?

A türelmi időszak alatt kell(ene) fizetni

Hogyan tudjuk visszafizetni a hitelkártya tartozást? Ennek több módja is van. Ahogy említettük, a hitelkártya tartozást a szerződésben foglaltak szerint kell visszafizetni ahhoz, hogy ne legyen adósságunk. A következmények nélküli visszafizetésre megjelölt időszakot hívják türelmi időszaknak, ami általában egy hónapos. Amennyiben ezen idő alatt visszafizetjük a felhasznált összeget, akkor nem lesz plusz költségünk. A következő időszakot konkrétan visszafizetési időszaknak hívják, ezen idő alatt már kamattal terhelik a tartozást. Ez az időszak két-három hétig tart. Természetesen érdemes minél előtt visszafizetni a tartozást, hiszen így tudjuk a legolcsóbban megúszni a dolgot. A legjobb, ha a türelmi időn belül fizetünk, ha ez nem jön össze, minél gyorsabban rendezzük az adósságot. Na, de hogyan, milyen módon lehet, érdemes ezt megtenni?

Milyen módon lehet visszafizetni a hitelkártya tartozást?

Milyen módon lehet visszafizetni a hitelkártya tartozást? Ha adósságunk keletkezik, fontos, hogy minél előbb vegyük tudomásul és cselekedjünk. A legjobb az, ha azonnal átutaljuk a banknak az összeget. Ha a számlánk és a hitelkártyánk egy banknál van, akkor a legegyszerűbb a dolgunk, egy átvezetési megbízással rendezhetjük az adósságot. Nem mindig adott, de van ahol lehet csoportos beszedési megbízással is fizetni. A csekket és a bankban történő befizetést kevésbé ajánljuk, mert ezek általában a legdrágábbak, előbbi ráadásul lassabb is, mint a többi módozat.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5 fontos kérdés és válasz a hitelkártyákkal kapcsolatban

5 fontos kérdés és válasz a hitelkártyákkal kapcsolatban

2021.09.21.

A hitelkártyák ismert terméknek számítanak a banki termékek között. Szinte mindenkinek van bankkártyája, ma már a kártyás fizetés mindennapossá vált.

Tovább olvasom
5+1 fontos szabály, amit tarts szem előtt a hitelkártya használatakor

5+1 fontos szabály, amit tarts szem előtt a hitelkártya használatakor

2021.07.15.

A hitelkártya használatára számos szabály vonatkozik, de ezek nem mind kötelezőek. Érdemes azonban betartanod őket, mégpedig a saját érdekedben.

Tovább olvasom
5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

2022.11.29.

A hitelkártyák és a betéti kártyák – avagy hétköznapi nevükön a bankkártyák – között számtalan a különbség; ezeket vesszük most górcső alá.

Tovább olvasom
Mire jó a dombornyomott bankkártya?

Mire jó a dombornyomott bankkártya?

2020.11.17.

Az érintés nélküli fizetés korában jogos a kérdés, hogy mire jó a dombornyomott kártya, illetve érdemes-e még ezt választani lényegesen magasabb éves díjért. Az alábbiakban összegyűjtöttük a főbb tudnivalókat.

Tovább olvasom