Hirdetés

Hogyan tudjuk visszafizetni a hitelkártya tartozást?

2022.11.04.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. november 4. 11:49

Hogyan tudjuk visszafizetni a hitelkártya tartozást? A hitelkártya egyik alapvető „szabálya”, hogy nem szabad (érdemes) tartozást felhalmozni, hiszen könnyedén nehéz helyzetbe kerülhetünk, ha erre nem figyelünk. Mi történik akkor, ha mégis tartozásunk van? Milyen lehetőségek állnak előttünk?

Hogyan tudjuk visszafizetni a hitelkártya tartozást?

A hitelkártyák három fontos szabálya

A hitelkártya lényege az, hogy a bank, hitelintézet pénzét használhatjuk, méghozzá ingyen, egészen addig, amíg a legfőbb szabályokat betartjuk. Mik ezek a szabályok? A hitelkártyán számunkra elérhető összeget hitelkeretnek nevezzük. A hitelkeret nagyságát egyénileg határozza meg a hitelező, és ezt a hitelkeretet nem szabad (érdemes) átlépni. A hitelkeret nem a mi, hanem a bank pénze, amelyet kölcsön kapunk és természetesen az előírt módon vissza is kell fizetnünk. A hitelkártyák az esetek többségében csak borsos áron használhatóak készpénzfelvételre, így lehetőleg ezt mellőzzük. Tehát, ha a fenti szabályokat betartjuk, nem lehet gond, akkor okosan használjuk ki a hitelkártya nyújtotta előnyöket, és akár még pénzt is spórolhatunk. Amennyiben ez nem sikerül, adósságunk keletkezhet, aminek a vége rossz lehet, súlyosabb következményekkel is szembesülhetünk. Mi tehát a teendő ekkor? Hogy kell visszafizetni a hitelkártya tartozást?

A türelmi időszak alatt kell(ene) fizetni

Hogyan tudjuk visszafizetni a hitelkártya tartozást? Ennek több módja is van. Ahogy említettük, a hitelkártya tartozást a szerződésben foglaltak szerint kell visszafizetni ahhoz, hogy ne legyen adósságunk. A következmények nélküli visszafizetésre megjelölt időszakot hívják türelmi időszaknak, ami általában egy hónapos. Amennyiben ezen idő alatt visszafizetjük a felhasznált összeget, akkor nem lesz plusz költségünk. A következő időszakot konkrétan visszafizetési időszaknak hívják, ezen idő alatt már kamattal terhelik a tartozást. Ez az időszak két-három hétig tart. Természetesen érdemes minél előtt visszafizetni a tartozást, hiszen így tudjuk a legolcsóbban megúszni a dolgot. A legjobb, ha a türelmi időn belül fizetünk, ha ez nem jön össze, minél gyorsabban rendezzük az adósságot. Na, de hogyan, milyen módon lehet, érdemes ezt megtenni?

Milyen módon lehet visszafizetni a hitelkártya tartozást?

Milyen módon lehet visszafizetni a hitelkártya tartozást? Ha adósságunk keletkezik, fontos, hogy minél előbb vegyük tudomásul és cselekedjünk. A legjobb az, ha azonnal átutaljuk a banknak az összeget. Ha a számlánk és a hitelkártyánk egy banknál van, akkor a legegyszerűbb a dolgunk, egy átvezetési megbízással rendezhetjük az adósságot. Nem mindig adott, de van ahol lehet csoportos beszedési megbízással is fizetni. A csekket és a bankban történő befizetést kevésbé ajánljuk, mert ezek általában a legdrágábbak, előbbi ráadásul lassabb is, mint a többi módozat.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

2022.11.29.

A hitelkártyák és a betéti kártyák – avagy hétköznapi nevükön a bankkártyák – között számtalan a különbség; ezeket vesszük most górcső alá.

Tovább olvasom
Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

2021.03.17.

Egyre inkább kezd háttérbe szorulni a készpénzzel való fizetés. Webáruházból vásárolunk, vagy a boltban egyre több kedvezményt kínálnak, ha kártyával fizetünk. Nekünk is jó, nem kell figyelnünk, hogy van-e nálunk pénz, nem kell vele összekoszolnunk a kezünket. Hitelkártya és bankkártya segítségével bármekkora összeget ki tudunk fizetni – már persze a meghatározott keretünk erejéig.

Tovább olvasom
Mire jó a dombornyomott bankkártya?

Mire jó a dombornyomott bankkártya?

2020.11.17.

Az érintés nélküli fizetés korában jogos a kérdés, hogy mire jó a dombornyomott kártya, illetve érdemes-e még ezt választani lényegesen magasabb éves díjért. Az alábbiakban összegyűjtöttük a főbb tudnivalókat.

Tovább olvasom
Mit kell tudni az MKB EasyCard Gold hitelkártyáról?

Mit kell tudni az MKB EasyCard Gold hitelkártyáról?

2021.09.03.

Ha hitelkártyánk van, a bank pénzét költjük. A betéti kártyákkal ellentétben itt nincs lehetőségünk rá, hogy az általunk a számlára befizetett pénzt költsük el. A hitelkártya egy hiteltermék, amihez hitelbírálat után juthatunk.

Tovább olvasom