Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

2022.12.09.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 13. 22:11

Ha nem születik gyermek öt éven belül, és felvettétek a Babaváró hitelt, akkor bizony komoly retorzióra számíthattok!

Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

Amikor nem születik gyermek, pedig nagyon szeretnénk, az már magában is megterhelő lelkileg, ám sajnos lehet súlyosbítani: ha a Babaváró hitel felvétele utáni öt évben történik mindez. Amennyiben kicsúsztok a határidőből, úgy komoly összegeket terhelnek rátok, amelyeket ráadásul nagyon rövid időn belül kell megfizetnetek, ellenkező esetben ugyanis súlyosabb következményekkel kell szembenéznetek!

Az utóbbi időszakban másról sem szóltak a pénzügyi hírek, mint a Magyar Nemzeti Bank folyamatos alapkamat-emeléseiről, illetve azok következményeiről. Az egyik ez utóbbiak közül különösen érzékenyen fogja érinteni azokat, akik felvették a Babaváró hitelt, ugyanis mostanra már 6,5 millió forintnál is nagyobb kedvezményt kell egy összegben visszafizetniük a 10 millió forintos kölcsön után, ha nem születik gyermekük az igénylést követő öt évben, ráadásul 16,66%-os kamattal kell tovább törleszteniük.

Mindez úgy igazán fájdalmas, hogy tudjuk, a kormány a kamatemelések hatására reagálva még tavasszal módosított a babaváró hitel büntetőkamatán, és egy százalékponttal enyhítette azt. Mostanra azonban ez már szinte semmit sem ér, hiszen az akkor 5% körüli referenciakamat november elejére már 10% fölé emelkedett.

Az elmúlt hónapban – azaz 2022 novemberében – igényelt Babaváró hitelek esetében a referenciakamat 9,74%, ami a kamattámogatás időszakában 13,66%-os, a támogatás elvesztése esetén, az első ötéves kamatperiódusban pedig 16,66%-os ügyleti kamatot jelent. Decemberben viszont a 10% százalék fölé emelkedő referenciakamat miatt az ügyleti kamatok is növekednek: 14,26 és 17,26%-ra, ez pedig már a közepes személyi kölcsönök territóriuma.

Emiatt pedig a büntetés összege is nő, ami a visszafizetendő kamattámogatásból adódik, hiszen, ha nem születik gyermek, akkor az ötödik év végén vissza kell azt fizetni: a novemberi igénylések után valamivel több, mint 6 millió forintot, a decemberi igénylések után pedig már több, mint 6,5 millió forintot – viszonyításképpen a Babaváró hitel indulásakor ez az összeg még csak kétmillió forint körül volt.

Itt azonban még nincs vége a tortúrának, hiszen, ha nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá válik, azaz a futamidő hátralévő részében megemelt kamattal folytatódik a törlesztés, ami több mint duplájára emeli a havi törlesztőrészletet: a jelenleg érvényes 9,74%-os referenciakamattal számolva az első öt évben fizetett 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 117 ezer forint közelébe is nőhet.

Ez azonban a jelenlegi adatokkal számolva ennyi, az ötödik év végén érvényes referenciakamatok magasabbak és alacsonyabbak egyaránt lehetnek majd, vagyis a pontos összeg az akkori referenciakamattól függ.

Mit tehetsz, ha bekövetkezik a legrosszabb?

A gyermekáldás elősegítését nem tudjuk megoldani, ám, ha letelik az öt év, és nem születik gyermek, a kamattámogatás visszafizetésében talán tudunk majd segíteni. Erre több lehetőség is a rendelkezésedre állhat, így egy második hitel felvétele is, azonban azt javasoljuk, hogy inkább a hitelkiváltás lehetőségét válaszd!

Abban az esetben, ha csak Babaváró hitelt vettél fel, egy hitelkiváltó kölcsönnel megoldhatod a hitel kiváltását és a kamattámogatás visszafizetését is, ráadásul jóval alacsonyabb kamatozással. Ez utóbbi jellemzőt azért tartjuk biztosnak, mivel egy ekkora összeget kizárólag jelzálogalapon igényelhetsz, az pedig biztosnak mondható, hogy a jelzáloghitelek kamata alacsonyabb marad a személyi kölcsönökéhez képest.

Ha több hitelt is törlesztesz, már nehezebb dolgod lesz, hiszen bele kell férj a JTM-szabályozás kereteibe, amelyek addig még többször is változhatnak, ám nem biztos, hogy megoldhatatlan lesz a problémád.

Amennyiben hitelkiváltó kölcsönre lenne szükséged, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, hasonlítsd össze őket, válaszd ki az elképzeléseidnek leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Babaváró hitel lazítás – mit és hogyan könnyítettek?

Babaváró hitel lazítás – mit és hogyan könnyítettek?

2020.05.12.

Jelenleg, a koronavírus-járvány idején tapasztalhatjuk meg mindannyian, hogy milyen az, amikor egy csapásra megváltozik az életünk. A változások azonban nem csak ránk, de a világ működésére is vonatkoznak, és ennek következménye, hogy semmi sem ugyanolyan, mint régen. A hiteligénylés sem maradhatott ki ebből, és megváltoztak a korábban elfogadott, illetve bevett szokások. Korábban ugyanis a bankfióki […]

Tovább olvasom
Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

2021.09.30.

A Babaváró hitelt az igénylők nagy része ingatlanvásárlásra fordítja. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy az igényelt hitelösszeg nem elegendő a kiválasztott ingatlan megvásárlásához. Babaváró hitel mellé azonban igényelhetünk lakáshitelt is, hogy ezzel egészítsük ki a kapott összeget. A jelzálog alapú hiteleknél a bank önerőt vár el tőlünk. Megnéztük mekkora ez az összeg, és hogy tudunk-e Babaváró hitel mellé lakáshitelt igényelni.

Tovább olvasom
Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

2021.11.19.

Állampapírba fektetnéd a babaváró hitelből szerzett pénzedet, de nem tudod, megéri-e? Az alábbi cikket mindenképp olvasd végig!

Tovább olvasom
A babaváró hitelről mit kell tudni?

A babaváró hitelről mit kell tudni?

2020.03.10.

A babaváró hitelről mit kell tudni? 2019. július 1.-től vehető igénybe, és tulajdonképpen egy szabad felhasználású személyi kölcsön, amit kizárólag házastársak igényelhetnek.

Tovább olvasom