fbpx
Hirdetés

Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

2022.12.09.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. december 9. 10:54

Ha nem születik gyermek öt éven belül, és felvettétek a Babaváró hitelt, akkor bizony komoly retorzióra számíthattok!

Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

Amikor nem születik gyermek, pedig nagyon szeretnénk, az már magában is megterhelő lelkileg, ám sajnos lehet súlyosbítani: ha a Babaváró hitel felvétele utáni öt évben történik mindez. Amennyiben kicsúsztok a határidőből, úgy komoly összegeket terhelnek rátok, amelyeket ráadásul nagyon rövid időn belül kell megfizetnetek, ellenkező esetben ugyanis súlyosabb következményekkel kell szembenéznetek!

Az utóbbi időszakban másról sem szóltak a pénzügyi hírek, mint a Magyar Nemzeti Bank folyamatos alapkamat-emeléseiről, illetve azok következményeiről. Az egyik ez utóbbiak közül különösen érzékenyen fogja érinteni azokat, akik felvették a Babaváró hitelt, ugyanis mostanra már 6,5 millió forintnál is nagyobb kedvezményt kell egy összegben visszafizetniük a 10 millió forintos kölcsön után, ha nem születik gyermekük az igénylést követő öt évben, ráadásul 16,66%-os kamattal kell tovább törleszteniük.

Mindez úgy igazán fájdalmas, hogy tudjuk, a kormány a kamatemelések hatására reagálva még tavasszal módosított a babaváró hitel büntetőkamatán, és egy százalékponttal enyhítette azt. Mostanra azonban ez már szinte semmit sem ér, hiszen az akkor 5% körüli referenciakamat november elejére már 10% fölé emelkedett.

Az elmúlt hónapban – azaz 2022 novemberében – igényelt Babaváró hitelek esetében a referenciakamat 9,74%, ami a kamattámogatás időszakában 13,66%-os, a támogatás elvesztése esetén, az első ötéves kamatperiódusban pedig 16,66%-os ügyleti kamatot jelent. Decemberben viszont a 10% százalék fölé emelkedő referenciakamat miatt az ügyleti kamatok is növekednek: 14,26 és 17,26%-ra, ez pedig már a közepes személyi kölcsönök territóriuma.

Emiatt pedig a büntetés összege is nő, ami a visszafizetendő kamattámogatásból adódik, hiszen, ha nem születik gyermek, akkor az ötödik év végén vissza kell azt fizetni: a novemberi igénylések után valamivel több, mint 6 millió forintot, a decemberi igénylések után pedig már több, mint 6,5 millió forintot – viszonyításképpen a Babaváró hitel indulásakor ez az összeg még csak kétmillió forint körül volt.

Itt azonban még nincs vége a tortúrának, hiszen, ha nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá válik, azaz a futamidő hátralévő részében megemelt kamattal folytatódik a törlesztés, ami több mint duplájára emeli a havi törlesztőrészletet: a jelenleg érvényes 9,74%-os referenciakamattal számolva az első öt évben fizetett 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 117 ezer forint közelébe is nőhet.

Ez azonban a jelenlegi adatokkal számolva ennyi, az ötödik év végén érvényes referenciakamatok magasabbak és alacsonyabbak egyaránt lehetnek majd, vagyis a pontos összeg az akkori referenciakamattól függ.

Mit tehetsz, ha bekövetkezik a legrosszabb?

A gyermekáldás elősegítését nem tudjuk megoldani, ám, ha letelik az öt év, és nem születik gyermek, a kamattámogatás visszafizetésében talán tudunk majd segíteni. Erre több lehetőség is a rendelkezésedre állhat, így egy második hitel felvétele is, azonban azt javasoljuk, hogy inkább a hitelkiváltás lehetőségét válaszd!

Abban az esetben, ha csak Babaváró hitelt vettél fel, egy hitelkiváltó kölcsönnel megoldhatod a hitel kiváltását és a kamattámogatás visszafizetését is, ráadásul jóval alacsonyabb kamatozással. Ez utóbbi jellemzőt azért tartjuk biztosnak, mivel egy ekkora összeget kizárólag jelzálogalapon igényelhetsz, az pedig biztosnak mondható, hogy a jelzáloghitelek kamata alacsonyabb marad a személyi kölcsönökéhez képest.

Ha több hitelt is törlesztesz, már nehezebb dolgod lesz, hiszen bele kell férj a JTM-szabályozás kereteibe, amelyek addig még többször is változhatnak, ám nem biztos, hogy megoldhatatlan lesz a problémád.

Amennyiben hitelkiváltó kölcsönre lenne szükséged, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, hasonlítsd össze őket, válaszd ki az elképzeléseidnek leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mi történik a babaváró hitellel válás után?

Mi történik a babaváró hitellel válás után?

2021.09.17.

Válás után az egész élet felfordul, rengeteg dolog megváltozik, és a hitelekkel is problémák lehetnek. Lássuk, mi történik ilyenkor a babaváró hitellel!

Tovább olvasom
Tények és tévhitek a babaváró hitellel kapcsolatban

Tények és tévhitek a babaváró hitellel kapcsolatban

2020.10.12.

Számos tény és tévhit kering az interneten a babaváró hitellel (és még millió más dologgal) kapcsolatban, és a legtöbb kérdés általában a tévhitekre kérdez rá, ezért úgy döntöttünk, alaposan körbejárjuk az összeset, hogy eloszlathassuk őket.

Tovább olvasom
Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

2021.11.15.

A Babaváró hitel az elmúlt évek egyik slágerterméke. Számtalan család élt a lehetőséggel, és vállalt gyermeket a Babaváró hitel igénylése miatt. A kormány népességfogyás lassítását célzó támogatása tehát jól működik, vannak azonban, akik nem tudták teljesíteni az elvárt feltételek. A TB jogviszonyt érintő könnyítésekkel viszont még szélesebb körben vált elérhetővé a Babaváró hitel.

Tovább olvasom
Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

2022.01.25.

Munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókban a babaváró hitel is bővelkedik; az alábbiakból mindent megtudhatsz.

Tovább olvasom