Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

2022.12.09.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 13. 22:11

Ha nem születik gyermek öt éven belül, és felvettétek a Babaváró hitelt, akkor bizony komoly retorzióra számíthattok!

Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

Amikor nem születik gyermek, pedig nagyon szeretnénk, az már magában is megterhelő lelkileg, ám sajnos lehet súlyosbítani: ha a Babaváró hitel felvétele utáni öt évben történik mindez. Amennyiben kicsúsztok a határidőből, úgy komoly összegeket terhelnek rátok, amelyeket ráadásul nagyon rövid időn belül kell megfizetnetek, ellenkező esetben ugyanis súlyosabb következményekkel kell szembenéznetek!

Az utóbbi időszakban másról sem szóltak a pénzügyi hírek, mint a Magyar Nemzeti Bank folyamatos alapkamat-emeléseiről, illetve azok következményeiről. Az egyik ez utóbbiak közül különösen érzékenyen fogja érinteni azokat, akik felvették a Babaváró hitelt, ugyanis mostanra már 6,5 millió forintnál is nagyobb kedvezményt kell egy összegben visszafizetniük a 10 millió forintos kölcsön után, ha nem születik gyermekük az igénylést követő öt évben, ráadásul 16,66%-os kamattal kell tovább törleszteniük.

Mindez úgy igazán fájdalmas, hogy tudjuk, a kormány a kamatemelések hatására reagálva még tavasszal módosított a babaváró hitel büntetőkamatán, és egy százalékponttal enyhítette azt. Mostanra azonban ez már szinte semmit sem ér, hiszen az akkor 5% körüli referenciakamat november elejére már 10% fölé emelkedett.

Az elmúlt hónapban – azaz 2022 novemberében – igényelt Babaváró hitelek esetében a referenciakamat 9,74%, ami a kamattámogatás időszakában 13,66%-os, a támogatás elvesztése esetén, az első ötéves kamatperiódusban pedig 16,66%-os ügyleti kamatot jelent. Decemberben viszont a 10% százalék fölé emelkedő referenciakamat miatt az ügyleti kamatok is növekednek: 14,26 és 17,26%-ra, ez pedig már a közepes személyi kölcsönök territóriuma.

Emiatt pedig a büntetés összege is nő, ami a visszafizetendő kamattámogatásból adódik, hiszen, ha nem születik gyermek, akkor az ötödik év végén vissza kell azt fizetni: a novemberi igénylések után valamivel több, mint 6 millió forintot, a decemberi igénylések után pedig már több, mint 6,5 millió forintot – viszonyításképpen a Babaváró hitel indulásakor ez az összeg még csak kétmillió forint körül volt.

Itt azonban még nincs vége a tortúrának, hiszen, ha nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá válik, azaz a futamidő hátralévő részében megemelt kamattal folytatódik a törlesztés, ami több mint duplájára emeli a havi törlesztőrészletet: a jelenleg érvényes 9,74%-os referenciakamattal számolva az első öt évben fizetett 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 117 ezer forint közelébe is nőhet.

Ez azonban a jelenlegi adatokkal számolva ennyi, az ötödik év végén érvényes referenciakamatok magasabbak és alacsonyabbak egyaránt lehetnek majd, vagyis a pontos összeg az akkori referenciakamattól függ.

Mit tehetsz, ha bekövetkezik a legrosszabb?

A gyermekáldás elősegítését nem tudjuk megoldani, ám, ha letelik az öt év, és nem születik gyermek, a kamattámogatás visszafizetésében talán tudunk majd segíteni. Erre több lehetőség is a rendelkezésedre állhat, így egy második hitel felvétele is, azonban azt javasoljuk, hogy inkább a hitelkiváltás lehetőségét válaszd!

Abban az esetben, ha csak Babaváró hitelt vettél fel, egy hitelkiváltó kölcsönnel megoldhatod a hitel kiváltását és a kamattámogatás visszafizetését is, ráadásul jóval alacsonyabb kamatozással. Ez utóbbi jellemzőt azért tartjuk biztosnak, mivel egy ekkora összeget kizárólag jelzálogalapon igényelhetsz, az pedig biztosnak mondható, hogy a jelzáloghitelek kamata alacsonyabb marad a személyi kölcsönökéhez képest.

Ha több hitelt is törlesztesz, már nehezebb dolgod lesz, hiszen bele kell férj a JTM-szabályozás kereteibe, amelyek addig még többször is változhatnak, ám nem biztos, hogy megoldhatatlan lesz a problémád.

Amennyiben hitelkiváltó kölcsönre lenne szükséged, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, hasonlítsd össze őket, válaszd ki az elképzeléseidnek leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban?

Milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban?

2023.07.27.

A családok támogatása kiemelten fontos, különösen igaz ez a három vagy több gyermeket nevelő családokra. Összeszedtük, hogy milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban, és azt is mutatjuk, hogy az év végén milyen változások lépnek életbe. Figyelem! Fontos tartalom!

Tovább olvasom
Babaváró hitel: teendők a gyermek születése után

Babaváró hitel: teendők a gyermek születése után

2022.03.10.

A gyermek születése után lesznek még teendőid a babaváró hitellel kapcsolatosan – az alábbiakból megtudhatod, mik ezek.

Tovább olvasom
Milyen családtámogatások lesznek elérhetők 2024-ben?

Milyen családtámogatások lesznek elérhetők 2024-ben?

2023.12.22.

Egy családtámogatás mindig jó. 2024-ben is jó lesz. Egy család költségvetését nagyban segítheti egy támogatás. Ezért fontos, hogy ismerjük a lehetőségeket. Megmutatjuk, hogy milyen családtámogatások lesznek elérhetők 2024-ben. Mert fontosnak tartjuk. Nagyon fontosnak.

Tovább olvasom
Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

2021.11.22.

Jövő év elejétől megváltoznak a JTM szabályai, így könnyebben juthatunk majd hitelhez. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató bennünket véd, és bár enyhítettek a szigoron, a gyeplőt nem engedték el teljesen. Mutatjuk, hogy milyen esetekben kaphatunk könnyebben hitelt januártól.

Tovább olvasom