fbpx
Hirdetés

Célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra

2021.11.05.
Szerző: Horák Árpád Árpád
Utoljára módosítva: 2021. november 5. 14:49

A biztosítóknak 15 nap áll a rendelkezésükre, hogy megkössék az általunk kért nyaralóbiztosítást. A biztosító kockázatviselésének kezdetéig tehát két hét is eltelhet. Mivel közeleg a tél, a nyaralónkba is egyre ritkábban megyünk. A lakatlan ingatlanoknak pedig nagy ellensége a hideg, téli időjárás. Utánajártunk, hogy miért célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra.

Célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra

Lakásbiztosítás a nyaralókra – akár online is

A lakásbiztosításoktól a nyaralóbiztosításokat sok biztosító nem különbözteti meg. Teszik ezt annak ellenére, hogy fontos szempont lehet egy díjkalkulációnál, hogy az ingatlan állódóan lakott-e, és az is hogy, belterületen vagy külterületen fekszik. Ez persze nem minden biztosítóra igaz, némelyiknél a nyaralóbiztosítások csak felárral érhetők el. Mivel a nyaralók biztosítása kockázatosabb, ez a felár érthető és elfogadható.

Amikor lakásbiztosítást keresünk a nyaralónkra, igénybe vehetjük szakértő weboldalak segítségét. Itt blogcikkek segítenek eligazodni a pénzügyi kérdésekben, és díjkalkulátorral találhatjuk meg a legkedvezőbb, számunkra legideálisabb megoldást. A szerződéskötés online is elérhető lehet, otthonról is megköthetjük a biztosítást. Ha eldöntöttük, hogy biztosítjuk a hétvégi házunkat, válasszuk ki körültekintően a konstrukciót, és indítsuk el szerződéskötés folyamatát.

Mindig zárjuk el a vizet, és kapcsoljuk le az áramot

Sokszor hetekre vagy hónapokra hagyjuk üresen a nyaralónkat a téli szezonban. A nyaralónkat pedig úgy akarjuk viszontlátni, ahogy otthagytuk. Épségben. Ha kár ér bennünket, az sok utánajárással és plusz kiadással járhat. Egy nyaralóbiztosítás csökkentheti a kárunkat, kár esetén a biztosító áll helyt helyettünk.

A károk elkerülése érdekében van néhány teendőnk, amit téliesítéskor el kell végeznünk. A nyaraló teljes víztelenítése megelőzheti az elfagyásból eredő csőtöréseket. Amikor úgy zárjuk be a nyaralónkat, hogy tudjuk, csak hónapokkal később jövünk újra, fontos, hogy elzárjuk a vízóraaknában a vizet, és a teljes vízvezetékrendszert víztelenítsük. Nem vagyunk mindannyian a barkácsolás nagymesterei, ha úgy érezzük, hogy ez nehézséget okozhat nekünk, hívjunk szakembert.

Az áram lekapcsolása is elengedhetetlen. Egy túlterhelődött elektromos eszköz vagy egy zárlat tüzet okozhat. Ez megelőzhető a teljes áramtalanítással. Vannak persze olyan esetek, amikor ez nem lehetséges. Néha a riasztórendszer működéséhez van szükség áramra, vagy a temperáló fűtést biztosító kazán vezérlése elektromos. Ilyenkor a télen nem használt elektromos eszközöket áramtalaníthatjuk.

Elemi csapások – viharkárok

Minden elővigyázatosságunk ellenére is érhet bennünket kár. A természet erői ellenünk fordulhatnak. Gondot okozhat a nagy hideg, és nem csak a vízvezetékeknek árthat a fagy. Egy jégeső összetörheti a cserepeket a tetőn, a viharos szél fákat csavarhat ki, vagy a fák ágait a háznak csaphatja. Erre nem tudunk felkészülni, bármennyire is szeretnénk. persze ellenőrizhetjük, hogy az udvaron álló fák elég egészségesek-e, és kivágathatjuk őket, ha már veszélyesek lettek, de egy előre nem látható orkánszerű szélre senki nem tud felkészülni.

A természet okozhat károkat a nyaralónkban, és ezt bizony sokszor csak hónapokkal később vesszük észre. A szerződésben a nyaralóbiztosításoknál az a kikötés szerepel, hogy a kárt az észlelése után két napon belül jelentenünk kell a biztosítónknak. Ez lényeges, hiszen egy alapbiztosításnál a kár bekövetkezte után van erre két napunk. Mivel azonban nem élünk az ingatlanban, a kárt nem észlelhetjük azonnal.

A leggyakoribb károkozók – betörés, csőtörés

A statisztikák szerint minden ötödik nyaralót feltörtek már Magyarországon. A betörők kedvenc célpontjai a hétvégi házak, hiszen nem kell attól tartaniuk, hogy a házigazda váratlanul hazaérkezik. Szinte hívogató a betörők számára a lakatlanság. Nem véletlen, hogy tavaly háromezernél is több nyaralóbetörést jelentettek a tulajdonosok. Mit tehetünk mi? Azt gondolnánk, hogy keveset, de ez nem így van. Az értékesebb ingóságokat hazavihetjük, megerősített zárat szereltethetünk az ajtóra, és az ablakokat biztonsági üveggel láthatjuk el. A betörők gyakran a könnyebb ellenállás irányába mennek, és egy könnyebben feltörhető ingatlant keresnek maguknak. Az is fontos, hogy ne legyenek a betörők számára vonzó értékek a nyaralónkban. Ez is csökkentheti a betörés kockázatát.

A betörés mellett a másik leggyakoribb probléma, amivel nyaralótulajdonosként találkozhatunk, az a csőtörés. Csőtörést okozhat a vízvezetékek elfáradása vagy elfagyás is. Számtalan fórumon foglalkoznak az elfagyás elleni védekezéssel, és azt ajánlják, hogy még véletlenül se hagyjuk nyitva a vízcsapot, ha hosszabb időre üresen marad a nyaralónk. Csőtörés esetén nem csak az elfolyt vizet kell majd a közműszolgáltatónak kifizetnünk, más károk is érhetnek bennünket. Elázhatnak a szőnyegek, a bútorok, és a fal is magába szívhatja a vizet.

Az ingóságainkat is biztosíthatjuk

Az épület mellett az ingóságaink biztosítására is gondolnunk kell. Még akkor is, ha az értékesebb vagyontárgyainkat nem hagyjuk a nyaralónkban, akkor is milliós érték maradhat ott, ami megsemmisülhet egy beázásnál, vagy egy betöréskor eltulajdoníthatják. Egy jól megválasztott lakásbiztosítással biztonságban tudhatjuk az ingóságainkat is.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Kötelező biztosítás díjnemfizetés – milyen következményei vannak?

Kötelező biztosítás díjnemfizetés – milyen következményei vannak?

2021.02.09.

A kötelező biztosítás díjnemfizetés súlyos következményeket von maga után, amelyekkel fontos, hogy tisztában légy, hiszen így elkerülheted őket.

Tovább olvasom
5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

2022.05.06.

A nyugdíjbiztosítások és más nyugdíj-megtakarítási formák szerencsére egyre népszerűbbek, ám érdemes tisztában lenni a részletekkel, hiszen akadnak buktatók is.

Tovább olvasom
Lakásbiztosítás: érdemes időnként felülvizsgálnod a szerződést!

Lakásbiztosítás: érdemes időnként felülvizsgálnod a szerződést!

2023.01.20.

Felülvizsgálni a szerződést a lakásbiztosítások esetében évente egyszer érdemes lenne, sokan mégsem teszik meg.

Tovább olvasom
Kötelező biztosítás: változás várható!

Kötelező biztosítás: változás várható!

2020.09.21.

Ha autótulajdonos vagy, és volt már dolgod különféle biztosítókkal, akkor tudhatod, hogy bizonyos esetekben extra költségekre számíthatsz, ha nem lenne elég baj az, hogy balesetet szenvedtél az autóddal. A Magyar Nemzeti Bank új, vezetői körlevelében szereplő lépés azonban megtiltana bizonyos gyakorlatok alkalmazását a kötelező biztosításoknál.

Tovább olvasom