fbpx
Hirdetés

Célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra

2021.11.05.
Szerző: Horák Árpád Árpád
Utoljára módosítva: 2021. november 5. 14:49

A biztosítóknak 15 nap áll a rendelkezésükre, hogy megkössék az általunk kért nyaralóbiztosítást. A biztosító kockázatviselésének kezdetéig tehát két hét is eltelhet. Mivel közeleg a tél, a nyaralónkba is egyre ritkábban megyünk. A lakatlan ingatlanoknak pedig nagy ellensége a hideg, téli időjárás. Utánajártunk, hogy miért célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra.

Célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra

Lakásbiztosítás a nyaralókra – akár online is

A lakásbiztosításoktól a nyaralóbiztosításokat sok biztosító nem különbözteti meg. Teszik ezt annak ellenére, hogy fontos szempont lehet egy díjkalkulációnál, hogy az ingatlan állódóan lakott-e, és az is hogy, belterületen vagy külterületen fekszik. Ez persze nem minden biztosítóra igaz, némelyiknél a nyaralóbiztosítások csak felárral érhetők el. Mivel a nyaralók biztosítása kockázatosabb, ez a felár érthető és elfogadható.

Amikor lakásbiztosítást keresünk a nyaralónkra, igénybe vehetjük szakértő weboldalak segítségét. Itt blogcikkek segítenek eligazodni a pénzügyi kérdésekben, és díjkalkulátorral találhatjuk meg a legkedvezőbb, számunkra legideálisabb megoldást. A szerződéskötés online is elérhető lehet, otthonról is megköthetjük a biztosítást. Ha eldöntöttük, hogy biztosítjuk a hétvégi házunkat, válasszuk ki körültekintően a konstrukciót, és indítsuk el szerződéskötés folyamatát.

Mindig zárjuk el a vizet, és kapcsoljuk le az áramot

Sokszor hetekre vagy hónapokra hagyjuk üresen a nyaralónkat a téli szezonban. A nyaralónkat pedig úgy akarjuk viszontlátni, ahogy otthagytuk. Épségben. Ha kár ér bennünket, az sok utánajárással és plusz kiadással járhat. Egy nyaralóbiztosítás csökkentheti a kárunkat, kár esetén a biztosító áll helyt helyettünk.

A károk elkerülése érdekében van néhány teendőnk, amit téliesítéskor el kell végeznünk. A nyaraló teljes víztelenítése megelőzheti az elfagyásból eredő csőtöréseket. Amikor úgy zárjuk be a nyaralónkat, hogy tudjuk, csak hónapokkal később jövünk újra, fontos, hogy elzárjuk a vízóraaknában a vizet, és a teljes vízvezetékrendszert víztelenítsük. Nem vagyunk mindannyian a barkácsolás nagymesterei, ha úgy érezzük, hogy ez nehézséget okozhat nekünk, hívjunk szakembert.

Az áram lekapcsolása is elengedhetetlen. Egy túlterhelődött elektromos eszköz vagy egy zárlat tüzet okozhat. Ez megelőzhető a teljes áramtalanítással. Vannak persze olyan esetek, amikor ez nem lehetséges. Néha a riasztórendszer működéséhez van szükség áramra, vagy a temperáló fűtést biztosító kazán vezérlése elektromos. Ilyenkor a télen nem használt elektromos eszközöket áramtalaníthatjuk.

Elemi csapások – viharkárok

Minden elővigyázatosságunk ellenére is érhet bennünket kár. A természet erői ellenünk fordulhatnak. Gondot okozhat a nagy hideg, és nem csak a vízvezetékeknek árthat a fagy. Egy jégeső összetörheti a cserepeket a tetőn, a viharos szél fákat csavarhat ki, vagy a fák ágait a háznak csaphatja. Erre nem tudunk felkészülni, bármennyire is szeretnénk. persze ellenőrizhetjük, hogy az udvaron álló fák elég egészségesek-e, és kivágathatjuk őket, ha már veszélyesek lettek, de egy előre nem látható orkánszerű szélre senki nem tud felkészülni.

A természet okozhat károkat a nyaralónkban, és ezt bizony sokszor csak hónapokkal később vesszük észre. A szerződésben a nyaralóbiztosításoknál az a kikötés szerepel, hogy a kárt az észlelése után két napon belül jelentenünk kell a biztosítónknak. Ez lényeges, hiszen egy alapbiztosításnál a kár bekövetkezte után van erre két napunk. Mivel azonban nem élünk az ingatlanban, a kárt nem észlelhetjük azonnal.

A leggyakoribb károkozók – betörés, csőtörés

A statisztikák szerint minden ötödik nyaralót feltörtek már Magyarországon. A betörők kedvenc célpontjai a hétvégi házak, hiszen nem kell attól tartaniuk, hogy a házigazda váratlanul hazaérkezik. Szinte hívogató a betörők számára a lakatlanság. Nem véletlen, hogy tavaly háromezernél is több nyaralóbetörést jelentettek a tulajdonosok. Mit tehetünk mi? Azt gondolnánk, hogy keveset, de ez nem így van. Az értékesebb ingóságokat hazavihetjük, megerősített zárat szereltethetünk az ajtóra, és az ablakokat biztonsági üveggel láthatjuk el. A betörők gyakran a könnyebb ellenállás irányába mennek, és egy könnyebben feltörhető ingatlant keresnek maguknak. Az is fontos, hogy ne legyenek a betörők számára vonzó értékek a nyaralónkban. Ez is csökkentheti a betörés kockázatát.

A betörés mellett a másik leggyakoribb probléma, amivel nyaralótulajdonosként találkozhatunk, az a csőtörés. Csőtörést okozhat a vízvezetékek elfáradása vagy elfagyás is. Számtalan fórumon foglalkoznak az elfagyás elleni védekezéssel, és azt ajánlják, hogy még véletlenül se hagyjuk nyitva a vízcsapot, ha hosszabb időre üresen marad a nyaralónk. Csőtörés esetén nem csak az elfolyt vizet kell majd a közműszolgáltatónak kifizetnünk, más károk is érhetnek bennünket. Elázhatnak a szőnyegek, a bútorok, és a fal is magába szívhatja a vizet.

Az ingóságainkat is biztosíthatjuk

Az épület mellett az ingóságaink biztosítására is gondolnunk kell. Még akkor is, ha az értékesebb vagyontárgyainkat nem hagyjuk a nyaralónkban, akkor is milliós érték maradhat ott, ami megsemmisülhet egy beázásnál, vagy egy betöréskor eltulajdoníthatják. Egy jól megválasztott lakásbiztosítással biztonságban tudhatjuk az ingóságainkat is.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

14,45%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

2020.11.17.

Ahhoz, hogy megtudhasd, mikor nem fizet az életbiztosításod, csak a biztosítási szerződésedet kell elolvasnod, hiszen minden megtalálható benne, amit tudnod kell erről. Ha viszont még nincs életbiztosításod, akkor az alábbi cikkben adunk egy átfogó tájékoztatót a tudnivalók ezen részéről.

Tovább olvasom
Értékeidet biztonságban tudhatod, ha ingóságbiztosítást kötsz!

Értékeidet biztonságban tudhatod, ha ingóságbiztosítást kötsz!

2021.09.16.

Az ingóságbiztosítás még nem igazán elterjedt hazánkban, épp ezért igyekszünk mindenkit megismertetni a részleteivel alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
Hogy érinti az utasbiztosításokat a járványhelyzet?

Hogy érinti az utasbiztosításokat a járványhelyzet?

2020.06.08.

A koronavírus-járvány nemcsak az emberek mindennapi életét nehezítette meg, hanem a biztosítóknak is alaposan feladta a leckét. Érdemes áttekinteni, hogyan érintette és érinti az utasbiztosításokat a járványhelyzet.

Tovább olvasom
Mit tegyünk, ha felmondták a kötelező biztosításunkat?

Mit tegyünk, ha felmondták a kötelező biztosításunkat?

2020.10.16.

A kötelező biztosítás díját – nem éves díjfizetés esetén pedig az első részletet – a szerződéskötéstől számított 60 napon belül be kell fizetni. Ha ez nem történik meg, a biztosító automatikusan felmondja a kötelező biztosítás szerződését.

Tovább olvasom