Hirdetés

Ezek a változások érintik a katás vállalkozókat

2021.02.01.
Szerző: banknavigator.hu

Jelentős változások érintik a katás vállalkozókat az idei esztendőben, ezekkel fontos, hogy tisztában legyenek, akik ezt az adózási formát választották. A törvénymódosítási javaslatot még az előző esztendő júniusában nyújtották be és alig egy hónap elteltével, július 3-án el is fogadták azt. A változások az idei év első napjától léptek hatályba.

Ezek a változások érintik a katás vállalkozókat

Egy népszerű adózási forma jelentős szigorítása

A KATA 2013. január 1-jén került bevezetésre, és kedvező feltételrendszerének köszönhetően napjainkra az egyik legnépszerűbb adózási formává nőtte ki magát. Mindezt jól prezentálja, hogy alig 5 év alatt, azaz 2018-ra már minden harmadik vállalkozás ezt az adózást választotta. Amikor megalkották a KATA rendszerét, elsősorban azokra a társaságokra, valamint egyéni vállalkozókra gondoltak, akik tulajdonosként végzik a napi munkatevékenységüket. A kimondott cél az volt, hogy kifehérítsék az egyre nagyobb számban megjelenő mikrovállalkozásokat. A terv sikeres volt, azonban megérett a módosításra, amelynek elsődleges célja, hogy visszaszorítsák, vagy akár teljesen megszüntessék a vállalkozói szerződésbe csomagolt munkaviszonyokat. 

Konkrétan ezek a módosítások érintik a katás vállalkozókat:

  • 2021. január első napjáig volt arra lehetőség, hogy valaki lehet kisadózó egyéni vállalkozó és katás betéti társaságban kültagként kisadózó egyben. Nos, ezt eltörölték, így már csak egy jogviszonyban van lehetőség a kisadózásra. Amennyiben valaki elmulasztja az egyik kisadózói jogviszonyának a megszüntetését, úgy a NAV azt hivatalból teszi meg. Azt a jogviszonyt hagyják életben, amelyik korábban jött létre.
  • Amennyiben belföldi székhellyel rendelkező kifizető juttat bevételt kisadózónak és mindezt úgy teszi, hogy kapcsolt vállalkozási viszonyban állnak, úgy a kifizetőnek a fizetés utáni hónap 12. napjáig 40 százalékos adót kell megállapítani és természetesen megfizetni. A bevallásban kötelező feltüntetnie a kisadózó adószámát, valamint nevét és címét. Szintén 40 százalékos adó terheli a belföldi székhellyel rendelkező kifizetőt, amennyiben összesítve több mint 3 millió forintot juttat a kisadózó vállalkozónak. Az adót bevallani és megfizetni azon hónap 12. napjáig szükséges, amikor a juttatás elérte az imént írt 3 millió forintos értékhatárt. Ezután a tárgyév minden hónap 12. napján szükséges ezt megtenni, ha további bevételt juttat a kisadózó részére. 
  • Szintén érinti a katás vállalkozókat, hogy ha olyan külföldi szervezettől származik bevételük, amellyel kapcsolt vállalkozói viszonyban állnak, akkor 40 százalékos adó terheli a bevétel 71,42 százalékán felül. Ezt a kisadózó vállalkozás köteles megfizetni a bevételi dátumtól számított következő hónap 12. napjáig. 
  • A kisadózó vállalkozónak törvényi kötelessége, hogy a szerződéskötés előtt jelezze a partnernek, hogy kisadózó vállalkozónak minősül.

Kalkulátorok

Archívum

Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Ajánlott hitelek

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Személyi kölcsön katás vállalkozóknak

Személyi kölcsön katás vállalkozóknak

2021.01.04.

Személyi kölcsön katás vállalkozóknak? Nem lehetetlen, de tény, hogy nehezebb. Az alábbiakból megtudhatod, hogy igényelhetsz személyi kölcsönt katás vállalkozóként!

Tovább olvasom
KATA adózás - iparűzési adót érintő változások 2021-ben

KATA adózás - iparűzési adót érintő változások 2021-ben

2021.04.12.

Az iparűzési adót, illetve azon belül a KATA adózási formát is érintő változásokat vezettek be idén – tudj meg mindent a részletekről!

Tovább olvasom