Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Ezek a változások érintik a katás vállalkozókat

2021.02.01.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2021. február 1. 12:10

Jelentős változások érintik a katás vállalkozókat az idei esztendőben, ezekkel fontos, hogy tisztában legyenek, akik ezt az adózási formát választották. A törvénymódosítási javaslatot még az előző esztendő júniusában nyújtották be és alig egy hónap elteltével, július 3-án el is fogadták azt. A változások az idei év első napjától léptek hatályba.

Ezek a változások érintik a katás vállalkozókat

Egy népszerű adózási forma jelentős szigorítása

A KATA 2013. január 1-jén került bevezetésre, és kedvező feltételrendszerének köszönhetően napjainkra az egyik legnépszerűbb adózási formává nőtte ki magát. Mindezt jól prezentálja, hogy alig 5 év alatt, azaz 2018-ra már minden harmadik vállalkozás ezt az adózást választotta. Amikor megalkották a KATA rendszerét, elsősorban azokra a társaságokra, valamint egyéni vállalkozókra gondoltak, akik tulajdonosként végzik a napi munkatevékenységüket. A kimondott cél az volt, hogy kifehérítsék az egyre nagyobb számban megjelenő mikrovállalkozásokat. A terv sikeres volt, azonban megérett a módosításra, amelynek elsődleges célja, hogy visszaszorítsák, vagy akár teljesen megszüntessék a vállalkozói szerződésbe csomagolt munkaviszonyokat. 

Konkrétan ezek a módosítások érintik a katás vállalkozókat:

  • 2021. január első napjáig volt arra lehetőség, hogy valaki lehet kisadózó egyéni vállalkozó és katás betéti társaságban kültagként kisadózó egyben. Nos, ezt eltörölték, így már csak egy jogviszonyban van lehetőség a kisadózásra. Amennyiben valaki elmulasztja az egyik kisadózói jogviszonyának a megszüntetését, úgy a NAV azt hivatalból teszi meg. Azt a jogviszonyt hagyják életben, amelyik korábban jött létre.
  • Amennyiben belföldi székhellyel rendelkező kifizető juttat bevételt kisadózónak és mindezt úgy teszi, hogy kapcsolt vállalkozási viszonyban állnak, úgy a kifizetőnek a fizetés utáni hónap 12. napjáig 40 százalékos adót kell megállapítani és természetesen megfizetni. A bevallásban kötelező feltüntetnie a kisadózó adószámát, valamint nevét és címét. Szintén 40 százalékos adó terheli a belföldi székhellyel rendelkező kifizetőt, amennyiben összesítve több mint 3 millió forintot juttat a kisadózó vállalkozónak. Az adót bevallani és megfizetni azon hónap 12. napjáig szükséges, amikor a juttatás elérte az imént írt 3 millió forintos értékhatárt. Ezután a tárgyév minden hónap 12. napján szükséges ezt megtenni, ha további bevételt juttat a kisadózó részére. 
  • Szintén érinti a katás vállalkozókat, hogy ha olyan külföldi szervezettől származik bevételük, amellyel kapcsolt vállalkozói viszonyban állnak, akkor 40 százalékos adó terheli a bevétel 71,42 százalékán felül. Ezt a kisadózó vállalkozás köteles megfizetni a bevételi dátumtól számított következő hónap 12. napjáig. 
  • A kisadózó vállalkozónak törvényi kötelessége, hogy a szerződéskötés előtt jelezze a partnernek, hogy kisadózó vállalkozónak minősül.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Személyi kölcsön katás vállalkozóknak

Személyi kölcsön katás vállalkozóknak

2021.01.04.

Személyi kölcsön katás vállalkozóknak? Nem lehetetlen, de tény, hogy nehezebb. Az alábbiakból megtudhatod, hogy igényelhetsz személyi kölcsönt katás vállalkozóként!

Tovább olvasom
KATA adózás - iparűzési adót érintő változások 2021-ben

KATA adózás - iparűzési adót érintő változások 2021-ben

2021.04.12.

Az iparűzési adót, illetve azon belül a KATA adózási formát is érintő változásokat vezettek be idén – tudj meg mindent a részletekről!

Tovább olvasom
Hogyan változik a katások nyugdíja?

Hogyan változik a katások nyugdíja?

2022.09.20.

Változik a katások nyugdíja a 2022-es módosítással együtt – az alábbi cikkben erről a témakörről olvashatsz.

Tovább olvasom
Így változik a KATA szeptembertől: minden tudnivaló egy helyen!

Így változik a KATA szeptembertől: minden tudnivaló egy helyen!

2022.08.23.

A KATA szeptembertől alaposan megváltozik, és akit érint ez a változás, maga is kénytelen lesz változtatni – az alábbiakban az ezzel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával