fbpx
Hirdetés

Mikor vehet fel újra hitelt az, aki felkerült a KHR-listára?

2022.07.29.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. július 29. 10:32

Felkerülni a KHR-listára könnyű, lekerülni már sokkal nehezebb; az alábbi cikkben ennek részleteiről lesz szó.

Mikor vehet fel újra hitelt az, aki felkerült a KHR-listára?

Ha felkerültél a KHR-listára, hosszú ideig rajta is maradsz; ez sajnos megváltoztathatatlan. Azonban érdemes tisztában lenni a lista mibenlétével, működésével és szabályaival, hogy tisztán láthasd, mikor is kerülhetsz le róla, és juthatsz újra hitelhez.

A KHR-lista lényege

A KHR, azaz a Központi Hitelinformációs Rendszer elsősorban a bankok számára nyújt segítséget, de áttételesen neked is, hiszen, ha rendelkezel hitellel, és egy újabbat is fel szeretnél venni, lerövidíti a hitelbírálat idejét.

Az adatbázis létrehozását a Magyar Nemzeti Bank rendelte el, és minden adós adata felkerül rá, hogy így felgyorsíthassa a bankközi kommunikációt. Alapvetően ugyanis minden ügyfél adatai felkerülnek a KHR-listára, amikor hitelt vesz fel; a negatív státuszt csak akkor kapják meg, ha 90 napon túl is tartoznak a mindenkori minimálbért meghaladó összeggel.

Nem csak a banknak előnyös

A banknak egyértelműen jó a KHR-lista, hiszen hozzáfér a számára fontos adatokhoz, ráadásul azok segítségével képes csökkenteni a hitelezés kockázatának mértékét is, gördülékenyebbé teheti a kockázatelemzést, és gyorsabban végrehajthatja a hitelbírálatot.

Ám számodra is előnyös, ha az adataidhoz hozzáfér a bank: ha a hiteltörténeted rendben van, a bank arról is értesül az adatokból, és akár kedvezőbb konstrukciót is elérhetővé tehet a számodra, ha pedig nem, és emiatt a bank elutasítja a hitelkérelmedet, akkor – öröm az ürömben – tulajdonképpen megakadályozza, hogy eladósodj.

Milyen adatok kerülnek fel a KHR-listára?

Felkerül a KHR-listára:

 • az ügyfél neve,
 • személyi azonosítója,
 • lakcíme,
 • a hitelösszeg,
 • a fennálló tőketartozás összege,
 • az aktuális törlesztőrészlet összege,
 • a hitelszerződés megkötésének időpontja,
 • lejárati ideje és
 • típusa,
 • a hitel devizaneme,
 • törlesztésének gyakorisága, valamint
 • törlesztésének módja.

A passzív és aktív negatív lista közti különbség

Az aktív és a passzív negatív adósok listája között akadnak különbségek, amelyekkel fontos tisztában lenni; ha tudod, hogy melyikbe tartozol, máris könnyebben tudhatod meg, hogy mikor kerülsz le a KHR-listáról.

Az aktív listán azok szerepelnek, akik tartozása meghaladta a mindenkori minimálbért, és ez az állapot 90 napon túl is fennáll. Amint az összeget sikerül lecsökkenteni, az aktív állapot megszűnik, és az adós átkerül a passzív státuszba, amiről aztán egy év elteltével kerül le.

Fontos, hogy az aktív KHR listára azok is felkerülnek, akik bankkártya- vagy hitelkártyacsalást hajtottak végre.

Mikor kerülhetsz le a KHR listáról?

Ha hátralék miatt kerültél fel a negatív listára, akkor tíz évig maradnak rajta az adataid, azaz ez idő alatt egyáltalán nem juthatsz hitelhez. Ha viszont ezt a hátralékot sikerül a mindenkori minimálbér összege alá csökkenteni, azonnal átkerülsz a passzív státuszba, ahonnan egy év után törlődnek az adataid.

Érdemes tudni, hogy a passzív státuszú ügyfelek ugyan hivatalosan hitelképtelennek számítanak, ám akad olyan pénzintézet, amely az ebben a státuszban lévő ügyfeleknek már hajlandó egy kisebb összegű személyi kölcsönt folyósítani, viszont ennek kamata igen magas.

Mit tehet, aki felkerült a KHR-listára?

Sokat sajnos nem, csak várakozhat, hiszen a passzív lista egy évét mindenképp ki kell várnia. Akinek felmondták a hitelét, és a teljes hitelösszeg lejárt tartozásként szerepel a nyilvántartásban, annak viszont jóval több idővel kell számolnia, hacsak nem tudja azonnal rendezni a teljes követelést.

A végére egy tanács

Ha hitelfelvétel előtt állsz, érdemes előre lekérdezned a KHR-státuszodat, hiszen nem biztos, hogy a saját hiteled miatt kerültél fel rá; előfordul, hogy kezesség, vagy adóstársi szereplés miatt kerülnek fel az adataid a nyilvántartásba. A lekérdezés legegyszerűbb módja, ha bemész a legközelebbi bankfiókba, és az egyik ügyintézővel nézeted meg a státuszodat, de lehetőséged van közvetlenül a BISZ Zrt.-től, e-mailben, vagy levélben lekérni az adatokat.

Ha pedig mindent rendben találtál, hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunk segítségével, majd indítsd el az igénylést online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

9,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mit kell tudni a reálkamatról?

Mit kell tudni a reálkamatról?

2022.06.14.

A reálkamat egy újabb misztikus kifejezés, amiről ideje lerántani a leplet – az alábbi cikkben meg is tesszük!

Tovább olvasom
Milyen adatok szerepelnek a KHR-ben?

Milyen adatok szerepelnek a KHR-ben?

2022.08.12.

A KHR-ben szereplő adatok nem ellened irányulnak, még akkor sem, ha negatív előjellel szerepelsz az adóslistán.

Tovább olvasom
Újra elérhető a Diákhitel Plusz

Újra elérhető a Diákhitel Plusz

2021.12.10.

A Diákhitel Plusz október 1.-től újra igényelhető a korábbiakban megismert feltételekkel és kondíciókkal!

Tovább olvasom
Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

2021.10.27.

Kilencven százalék felett van az adóstárssal felvett hitelek aránya a lakáshiteleknél. Az adóstársak országa lettünk. Adóstárssá válni viszonylag könnyű, csak egy döntés, és nyakig benne vagyunk más hitelében. De mit vállalunk ezzel? Ki lehet adóstárs? Érdemes elfogadni egy ilyen felkérést, vagy túl nagyok a kockázatok? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom