Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mikor vehet fel újra hitelt az, aki felkerült a KHR-listára?

2022.07.29.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 12:35

Felkerülni a KHR-listára könnyű, lekerülni már sokkal nehezebb; az alábbi cikkben ennek részleteiről lesz szó.

Mikor vehet fel újra hitelt az, aki felkerült a KHR-listára?

Ha felkerültél a KHR-listára, hosszú ideig rajta is maradsz; ez sajnos megváltoztathatatlan. Azonban érdemes tisztában lenni a lista mibenlétével, működésével és szabályaival, hogy tisztán láthasd, mikor is kerülhetsz le róla, és juthatsz újra hitelhez.

A KHR-lista lényege

A KHR, azaz a Központi Hitelinformációs Rendszer elsősorban a bankok számára nyújt segítséget, de áttételesen neked is, hiszen, ha rendelkezel hitellel, és egy újabbat is fel szeretnél venni, lerövidíti a hitelbírálat idejét.

Az adatbázis létrehozását a Magyar Nemzeti Bank rendelte el, és minden adós adata felkerül rá, hogy így felgyorsíthassa a bankközi kommunikációt. Alapvetően ugyanis minden ügyfél adatai felkerülnek a KHR-listára, amikor hitelt vesz fel; a negatív státuszt csak akkor kapják meg, ha 90 napon túl is tartoznak a mindenkori minimálbért meghaladó összeggel.

Nem csak a banknak előnyös

A banknak egyértelműen jó a KHR-lista, hiszen hozzáfér a számára fontos adatokhoz, ráadásul azok segítségével képes csökkenteni a hitelezés kockázatának mértékét is, gördülékenyebbé teheti a kockázatelemzést, és gyorsabban végrehajthatja a hitelbírálatot.

Ám számodra is előnyös, ha az adataidhoz hozzáfér a bank: ha a hiteltörténeted rendben van, a bank arról is értesül az adatokból, és akár kedvezőbb konstrukciót is elérhetővé tehet a számodra, ha pedig nem, és emiatt a bank elutasítja a hitelkérelmedet, akkor – öröm az ürömben – tulajdonképpen megakadályozza, hogy eladósodj.

Milyen adatok kerülnek fel a KHR-listára?

Felkerül a KHR-listára:

 • az ügyfél neve,
 • személyi azonosítója,
 • lakcíme,
 • a hitelösszeg,
 • a fennálló tőketartozás összege,
 • az aktuális törlesztőrészlet összege,
 • a hitelszerződés megkötésének időpontja,
 • lejárati ideje és
 • típusa,
 • a hitel devizaneme,
 • törlesztésének gyakorisága, valamint
 • törlesztésének módja.

A passzív és aktív negatív lista közti különbség

Az aktív és a passzív negatív adósok listája között akadnak különbségek, amelyekkel fontos tisztában lenni; ha tudod, hogy melyikbe tartozol, máris könnyebben tudhatod meg, hogy mikor kerülsz le a KHR-listáról.

Az aktív listán azok szerepelnek, akik tartozása meghaladta a mindenkori minimálbért, és ez az állapot 90 napon túl is fennáll. Amint az összeget sikerül lecsökkenteni, az aktív állapot megszűnik, és az adós átkerül a passzív státuszba, amiről aztán egy év elteltével kerül le.

Fontos, hogy az aktív KHR listára azok is felkerülnek, akik bankkártya- vagy hitelkártyacsalást hajtottak végre.

Mikor kerülhetsz le a KHR listáról?

Ha hátralék miatt kerültél fel a negatív listára, akkor tíz évig maradnak rajta az adataid, azaz ez idő alatt egyáltalán nem juthatsz hitelhez. Ha viszont ezt a hátralékot sikerül a mindenkori minimálbér összege alá csökkenteni, azonnal átkerülsz a passzív státuszba, ahonnan egy év után törlődnek az adataid.

Érdemes tudni, hogy a passzív státuszú ügyfelek ugyan hivatalosan hitelképtelennek számítanak, ám akad olyan pénzintézet, amely az ebben a státuszban lévő ügyfeleknek már hajlandó egy kisebb összegű személyi kölcsönt folyósítani, viszont ennek kamata igen magas.

Mit tehet, aki felkerült a KHR-listára?

Sokat sajnos nem, csak várakozhat, hiszen a passzív lista egy évét mindenképp ki kell várnia. Akinek felmondták a hitelét, és a teljes hitelösszeg lejárt tartozásként szerepel a nyilvántartásban, annak viszont jóval több idővel kell számolnia, hacsak nem tudja azonnal rendezni a teljes követelést.

A végére egy tanács

Ha hitelfelvétel előtt állsz, érdemes előre lekérdezned a KHR-státuszodat, hiszen nem biztos, hogy a saját hiteled miatt kerültél fel rá; előfordul, hogy kezesség, vagy adóstársi szereplés miatt kerülnek fel az adataid a nyilvántartásba. A lekérdezés legegyszerűbb módja, ha bemész a legközelebbi bankfiókba, és az egyik ügyintézővel nézeted meg a státuszodat, de lehetőséged van közvetlenül a BISZ Zrt.-től, e-mailben, vagy levélben lekérni az adatokat.

Ha pedig mindent rendben találtál, hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunk segítségével, majd indítsd el az igénylést online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

2022.01.14.

A minimálbér emelést még a tavalyi év végén jelentették be, és január 1.-től már érvényessé is vált – lássuk, milyen hatással lesz a hitelezésre!

Tovább olvasom
Késedelmes törlesztés: így hajthatják be a bankok szeptembertől

Késedelmes törlesztés: így hajthatják be a bankok szeptembertől

2022.06.21.

A késedelmes törlesztés eddig is behajtható volt, és ezután is az lesz, csupán a folyamat változik szeptembertől.

Tovább olvasom
Mi a hitelbiztosítéki érték?

Mi a hitelbiztosítéki érték?

2023.01.25.

A hitelbiztosítéki érték a lakáshitelek igénylése során játszik fontos szerepet; az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom
Megéri-e Diákhitelt felvenni?

Megéri-e Diákhitelt felvenni?

2022.05.10.

A Diákhitel felvétele komoly lehetőség azok számára, akik szerényebb anyagi keretek mellett szeretnének tanulni – de vajon megéri?

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával