Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mikor vehet fel újra hitelt az, aki felkerült a KHR-listára?

2022.07.29.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 12:35

Felkerülni a KHR-listára könnyű, lekerülni már sokkal nehezebb; az alábbi cikkben ennek részleteiről lesz szó.

Mikor vehet fel újra hitelt az, aki felkerült a KHR-listára?

Ha felkerültél a KHR-listára, hosszú ideig rajta is maradsz; ez sajnos megváltoztathatatlan. Azonban érdemes tisztában lenni a lista mibenlétével, működésével és szabályaival, hogy tisztán láthasd, mikor is kerülhetsz le róla, és juthatsz újra hitelhez.

A KHR-lista lényege

A KHR, azaz a Központi Hitelinformációs Rendszer elsősorban a bankok számára nyújt segítséget, de áttételesen neked is, hiszen, ha rendelkezel hitellel, és egy újabbat is fel szeretnél venni, lerövidíti a hitelbírálat idejét.

Az adatbázis létrehozását a Magyar Nemzeti Bank rendelte el, és minden adós adata felkerül rá, hogy így felgyorsíthassa a bankközi kommunikációt. Alapvetően ugyanis minden ügyfél adatai felkerülnek a KHR-listára, amikor hitelt vesz fel; a negatív státuszt csak akkor kapják meg, ha 90 napon túl is tartoznak a mindenkori minimálbért meghaladó összeggel.

Nem csak a banknak előnyös

A banknak egyértelműen jó a KHR-lista, hiszen hozzáfér a számára fontos adatokhoz, ráadásul azok segítségével képes csökkenteni a hitelezés kockázatának mértékét is, gördülékenyebbé teheti a kockázatelemzést, és gyorsabban végrehajthatja a hitelbírálatot.

Ám számodra is előnyös, ha az adataidhoz hozzáfér a bank: ha a hiteltörténeted rendben van, a bank arról is értesül az adatokból, és akár kedvezőbb konstrukciót is elérhetővé tehet a számodra, ha pedig nem, és emiatt a bank elutasítja a hitelkérelmedet, akkor – öröm az ürömben – tulajdonképpen megakadályozza, hogy eladósodj.

Milyen adatok kerülnek fel a KHR-listára?

Felkerül a KHR-listára:

 • az ügyfél neve,
 • személyi azonosítója,
 • lakcíme,
 • a hitelösszeg,
 • a fennálló tőketartozás összege,
 • az aktuális törlesztőrészlet összege,
 • a hitelszerződés megkötésének időpontja,
 • lejárati ideje és
 • típusa,
 • a hitel devizaneme,
 • törlesztésének gyakorisága, valamint
 • törlesztésének módja.

A passzív és aktív negatív lista közti különbség

Az aktív és a passzív negatív adósok listája között akadnak különbségek, amelyekkel fontos tisztában lenni; ha tudod, hogy melyikbe tartozol, máris könnyebben tudhatod meg, hogy mikor kerülsz le a KHR-listáról.

Az aktív listán azok szerepelnek, akik tartozása meghaladta a mindenkori minimálbért, és ez az állapot 90 napon túl is fennáll. Amint az összeget sikerül lecsökkenteni, az aktív állapot megszűnik, és az adós átkerül a passzív státuszba, amiről aztán egy év elteltével kerül le.

Fontos, hogy az aktív KHR listára azok is felkerülnek, akik bankkártya- vagy hitelkártyacsalást hajtottak végre.

Mikor kerülhetsz le a KHR listáról?

Ha hátralék miatt kerültél fel a negatív listára, akkor tíz évig maradnak rajta az adataid, azaz ez idő alatt egyáltalán nem juthatsz hitelhez. Ha viszont ezt a hátralékot sikerül a mindenkori minimálbér összege alá csökkenteni, azonnal átkerülsz a passzív státuszba, ahonnan egy év után törlődnek az adataid.

Érdemes tudni, hogy a passzív státuszú ügyfelek ugyan hivatalosan hitelképtelennek számítanak, ám akad olyan pénzintézet, amely az ebben a státuszban lévő ügyfeleknek már hajlandó egy kisebb összegű személyi kölcsönt folyósítani, viszont ennek kamata igen magas.

Mit tehet, aki felkerült a KHR-listára?

Sokat sajnos nem, csak várakozhat, hiszen a passzív lista egy évét mindenképp ki kell várnia. Akinek felmondták a hitelét, és a teljes hitelösszeg lejárt tartozásként szerepel a nyilvántartásban, annak viszont jóval több idővel kell számolnia, hacsak nem tudja azonnal rendezni a teljes követelést.

A végére egy tanács

Ha hitelfelvétel előtt állsz, érdemes előre lekérdezned a KHR-státuszodat, hiszen nem biztos, hogy a saját hiteled miatt kerültél fel rá; előfordul, hogy kezesség, vagy adóstársi szereplés miatt kerülnek fel az adataid a nyilvántartásba. A lekérdezés legegyszerűbb módja, ha bemész a legközelebbi bankfiókba, és az egyik ügyintézővel nézeted meg a státuszodat, de lehetőséged van közvetlenül a BISZ Zrt.-től, e-mailben, vagy levélben lekérni az adatokat.

Ha pedig mindent rendben találtál, hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunk segítségével, majd indítsd el az igénylést online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mitől függ a hitel kamata?

Mitől függ a hitel kamata?

2021.09.29.

Az, hogy mennyibe kerül számukra egy hitel, azt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutathatja meg számunkra. A THM legfontosabb és legismertebb eleme a kamat. A kamat egy olyan díj, amit a hitel tőke részével együtt vissza kell fizetnünk, amikor kölcsönt veszünk fel. Ez tulajdonképpen a hitel ára. A kamat nagysága sok mindent megmutat, és még több mindentől függ. Megnéztük, hogy mitől annyi a hitel kamata, amennyi.

Tovább olvasom
Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

2021.11.22.

Jövő év elejétől megváltoznak a JTM szabályai, így könnyebben juthatunk majd hitelhez. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató bennünket véd, és bár enyhítettek a szigoron, a gyeplőt nem engedték el teljesen. Mutatjuk, hogy milyen esetekben kaphatunk könnyebben hitelt januártól.

Tovább olvasom
Ezzel a trükkel akár tízezreket spórolhatsz a hitelednél

Ezzel a trükkel akár tízezreket spórolhatsz a hitelednél

2022.01.27.

Spórolnál a hiteleden? Akkor bemutatunk neked egy trükköt, amivel csökkentheted a THM-et!

Tovább olvasom
Megéri-e Diákhitelt felvenni?

Megéri-e Diákhitelt felvenni?

2022.05.10.

A Diákhitel felvétele komoly lehetőség azok számára, akik szerényebb anyagi keretek mellett szeretnének tanulni – de vajon megéri?

Tovább olvasom