Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Hitel munkáltatói igazolás nélkül? Íme, a lehetőségek!

2023.08.01.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. augusztus 1. 12:29

Amikor valaki alkalmazottként hitelt szeretne felvenni, de nem tud munkáltatói igazolást bemutatni, nagyon ritka esetben jut hitelhez. De a bankok alkalmaznak olyan speciális szabályokat is, amik lehetővé tehetik a munkáltatói igazolás nélküli igénylés befogadását. Utánajártunk, hogy mi kell ahhoz, hogy így is hitelhez jussunk. Íme, a lehetőségek!

Hitel munkáltatói igazolás nélkül? Íme, a lehetőségek!

A hitelbírálat során vizsgált jövedelmekről

A jövedelem az egyik legfontosabb hiteligényléskor. A pénzintézetek általában az alábbi jövedelmeket vizsgálják hiteligénylésnél:

Munkabér: a munkabér a leggyakoribb jövedelem, amit a bankok elfogadnak. A pénzintézetek mindig kérnek a munkáltatói igazolást a jövedelem igazolására.

Önálló vállalkozásból származó jövedelem: a vállalkozók szintén igényelhetnek kölcsöntt, és a bankok általában elfogadják az adóbevallást vagy a NAV jövedelemigazolást.

Nyugdíj: a nyugdíj is elfogadott jövedelem. A nyugdíjasok a bankok kedvelt ügyfelei, egy nyugdíjat ugyanis nem lehet elveszíteni, egy munkahelyet viszont igen.

Fontos tudni, hogy a bankok az állandó, dokumentálható jövedelmeket kérik igazolni, hiszen ezekből valószínűbb, hogy a hiteltartozásokat hosszú távon is törleszteni tudják a hitelfelvevők.

Mindig kell hiteligényléskor munkáltatói igazolás?

A jövedelmet minden hitel igénylésénél igazolni kell. Ha valaki alkalmazott, akkor munkáltatói igazolást kell bemutatnia. Az önfoglakoztatóktól nem fogadják el, nekik NAV jövedelemigazolással kell a jövedelmüket igazolni.

A munkáltatói igazolás tartalmazza a havi nettó jövedelmet, azt, hogy mióta dolgozik valaki az adott cégnél, és az is fontos, hogy nincs már próbaidőn, és nem áll felmondás alatt sem. A bankok jellemzően a saját munkáltatói igazolás formátumukat kérik, de gyakran az azzal megegyező tartalmú munkáltatói igazolást is elfogadják. Ezt cégszerűen alá kell íratni, és le is kell pecsételtetni.

A jövedelmet mindig igazolni kell igényléskor

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint ez egy olyan szabály, ami mindkét félnek jó. A hiteligénylőt megvédheti a túlzott eladósodástól, a bankot pedig attól, hogy az általa kihelyezett kölcsönt nem fizeti vissza az igénylő. Ezért hitelfelvételkor a pénzintézet kérni fog tőlünk jövedelemigazolást.

Nyugdíjasként utolsó nyugdíjszelvény kell majd vagy NYUFIG igazolás, egyéni vállalkozóként NAV jövedelemigazolás, alkalmazottként pedig munkáltatói igazolást várnak el tőlünk. Minden, a bank által elvárt adatot tartalmaznia kell, ezért célszerű a bank saját munkáltatói igazolás formanyomtatványát kitöltetni. A pénzintézet nézni fogja a fizetésünk mellett azt is, hogy mióta áll fenn a munkaviszony, lejárt-e már a próbaidőnk, és azt is, hogy nem állunk-e felmondás alatt.

Azt gondolhatjuk, hogy egy kisebb hitelösszeg esetén a bank nem fogja kérni. A banknak azonban tudnia kell, hogy rendelkezünk akkora jövedelemmel, amiből a ki tudjuk fizetni a törlesztőrészleteket. Nem számít, hogy néhány százezer forintról van szó csupán, a jövedelmet igazolni kell, még ingatlanfedezetes hitel esetén is.

Elsődleges és másodlagos jövedelmek

A pénzintézetek kétféle jövedelmet különböztetnek meg.

Elsődleges jövedelemnek számít a munkabér, a NAV jövedelemigazolással igazolt vállalkozói jövedelem és nyugdíj. A bankok ezeket fogadják el jövedelemként.

A másodlagos jövedelmek csak kiegészítésre jók, azokat önmagában nem fogadja el a pénzintézet. Ilyen például a GYES, a GYED, a szociális támogatás vagy az osztalék.

Hiteligénylés munkáltatói igazolás nélkül – lehetséges

A munkáltató igazolás bemutatása kötelező része a hitelfelvételnek. Van azonban néhány olyan speciális eset, amikor ettől eltekint a pénzintézet. Hangsúlyozni kell, hogy csak ritkán találkozhatunk ilyen lehetőséggel. A bankok eltérő hitelezési gyakorlata miatt nincs általános szabály, hogy mikor nem kell munkáltatói igazolás.

Néhány esetben eltekintenek tőle akkor, ha a pénzintézetnél vezetjük a számlánkat, és a jövedelmünk beazonosítható módon erre a számlára érkezik.

A bankszámlakivonaton látszani kell, hogy az utolsó három hónapban melyik cégtől mekkora utalás érkezett, és a közleményben szerepelnie kell a munkabér megjelölésnek. Gyakori, hogy a pénzintézet csak akkor adja meg ezt a lehetőséget, ha már igényeltünk az adott banktól kölcsönt, és akkor a jövedelmünket munkáltatói igazolással igazoltuk.

Fontos, hogy ezek egyedi esetek, és pénzintézetenként eltérnek. Az alapelvárás mindig a munkáltatói igazolás.

Lehet munkáltatói igazolás nélkül hitelt felvenni, de alaposan utána kell járni, hogy ezt melyik bank, melyik hitelénél, milyen módon helyettesíthetjük.

Összefoglalás

A hiteligénylés során a bankok munkáltatói igazolást várnak el, de vannak speciális esetek, amikor ettől eltekinthetnek. A jövedelem igazolása nélkülözhetetlen, és többféle jövedelem elfogadott, például munkabér, vállalkozói jövedelem és nyugdíj. A másodlagos jövedelmeket, mint például a GYES vagy GYED, önmagában nem fogadják el a bankok. Néhány pénzintézet eltekint tőle, ha a pénzintézetnél vezetett bankszámlájára beazonosítható módon érkezik a jövedelem, de ezek az esetek ritkák és pénzintézetenként eltérőek. Bár van lehetőség munkáltatói igazolás nélküli hiteligénylésre, alaposan meg kell vizsgálni az elérhető opciókat és a bankok elvárásait.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mi a hitelbiztosítéki érték?

Mi a hitelbiztosítéki érték?

2023.01.25.

A hitelbiztosítéki érték a lakáshitelek igénylése során játszik fontos szerepet; az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom
Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

2021.12.23.

Összeolvad az MKB Bank a Budapest Bankkal, méghozzá jó okkal, és a későbbiekben további fejlemények is várhatóak.

Tovább olvasom
Fogyasztóbarát személyi kölcsönök: előnyei és átláthatósága

Fogyasztóbarát személyi kölcsönök: előnyei és átláthatósága

2023.03.31.

A fogyasztóbarát személyi kölcsönök előnyei számosak; az alábbi cikkben ezeket gyűjtöttük össze egy csokorba.

Tovább olvasom
Cofidis Megújuló Hitel – mit kell tudni róla?

Cofidis Megújuló Hitel – mit kell tudni róla?

2022.04.06.

A Cofidis Megújuló Hitele gyakorlatilag személyi kölcsön egy apró, ám jelentőségteljes csavarral – érdemes megismerkedned vele, ha hitelt igényelnél!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával