Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hitel munkáltatói igazolás nélkül? Íme, a lehetőségek!

2023.08.01.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. augusztus 1. 12:29

Amikor valaki alkalmazottként hitelt szeretne felvenni, de nem tud munkáltatói igazolást bemutatni, nagyon ritka esetben jut hitelhez. De a bankok alkalmaznak olyan speciális szabályokat is, amik lehetővé tehetik a munkáltatói igazolás nélküli igénylés befogadását. Utánajártunk, hogy mi kell ahhoz, hogy így is hitelhez jussunk. Íme, a lehetőségek!

Hitel munkáltatói igazolás nélkül? Íme, a lehetőségek!

A hitelbírálat során vizsgált jövedelmekről

A jövedelem az egyik legfontosabb hiteligényléskor. A pénzintézetek általában az alábbi jövedelmeket vizsgálják hiteligénylésnél:

Munkabér: a munkabér a leggyakoribb jövedelem, amit a bankok elfogadnak. A pénzintézetek mindig kérnek a munkáltatói igazolást a jövedelem igazolására.

Önálló vállalkozásból származó jövedelem: a vállalkozók szintén igényelhetnek kölcsöntt, és a bankok általában elfogadják az adóbevallást vagy a NAV jövedelemigazolást.

Nyugdíj: a nyugdíj is elfogadott jövedelem. A nyugdíjasok a bankok kedvelt ügyfelei, egy nyugdíjat ugyanis nem lehet elveszíteni, egy munkahelyet viszont igen.

Fontos tudni, hogy a bankok az állandó, dokumentálható jövedelmeket kérik igazolni, hiszen ezekből valószínűbb, hogy a hiteltartozásokat hosszú távon is törleszteni tudják a hitelfelvevők.

Mindig kell hiteligényléskor munkáltatói igazolás?

A jövedelmet minden hitel igénylésénél igazolni kell. Ha valaki alkalmazott, akkor munkáltatói igazolást kell bemutatnia. Az önfoglakoztatóktól nem fogadják el, nekik NAV jövedelemigazolással kell a jövedelmüket igazolni.

A munkáltatói igazolás tartalmazza a havi nettó jövedelmet, azt, hogy mióta dolgozik valaki az adott cégnél, és az is fontos, hogy nincs már próbaidőn, és nem áll felmondás alatt sem. A bankok jellemzően a saját munkáltatói igazolás formátumukat kérik, de gyakran az azzal megegyező tartalmú munkáltatói igazolást is elfogadják. Ezt cégszerűen alá kell íratni, és le is kell pecsételtetni.

A jövedelmet mindig igazolni kell igényléskor

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint ez egy olyan szabály, ami mindkét félnek jó. A hiteligénylőt megvédheti a túlzott eladósodástól, a bankot pedig attól, hogy az általa kihelyezett kölcsönt nem fizeti vissza az igénylő. Ezért hitelfelvételkor a pénzintézet kérni fog tőlünk jövedelemigazolást.

Nyugdíjasként utolsó nyugdíjszelvény kell majd vagy NYUFIG igazolás, egyéni vállalkozóként NAV jövedelemigazolás, alkalmazottként pedig munkáltatói igazolást várnak el tőlünk. Minden, a bank által elvárt adatot tartalmaznia kell, ezért célszerű a bank saját munkáltatói igazolás formanyomtatványát kitöltetni. A pénzintézet nézni fogja a fizetésünk mellett azt is, hogy mióta áll fenn a munkaviszony, lejárt-e már a próbaidőnk, és azt is, hogy nem állunk-e felmondás alatt.

Azt gondolhatjuk, hogy egy kisebb hitelösszeg esetén a bank nem fogja kérni. A banknak azonban tudnia kell, hogy rendelkezünk akkora jövedelemmel, amiből a ki tudjuk fizetni a törlesztőrészleteket. Nem számít, hogy néhány százezer forintról van szó csupán, a jövedelmet igazolni kell, még ingatlanfedezetes hitel esetén is.

Elsődleges és másodlagos jövedelmek

A pénzintézetek kétféle jövedelmet különböztetnek meg.

Elsődleges jövedelemnek számít a munkabér, a NAV jövedelemigazolással igazolt vállalkozói jövedelem és nyugdíj. A bankok ezeket fogadják el jövedelemként.

A másodlagos jövedelmek csak kiegészítésre jók, azokat önmagában nem fogadja el a pénzintézet. Ilyen például a GYES, a GYED, a szociális támogatás vagy az osztalék.

Hiteligénylés munkáltatói igazolás nélkül – lehetséges

A munkáltató igazolás bemutatása kötelező része a hitelfelvételnek. Van azonban néhány olyan speciális eset, amikor ettől eltekint a pénzintézet. Hangsúlyozni kell, hogy csak ritkán találkozhatunk ilyen lehetőséggel. A bankok eltérő hitelezési gyakorlata miatt nincs általános szabály, hogy mikor nem kell munkáltatói igazolás.

Néhány esetben eltekintenek tőle akkor, ha a pénzintézetnél vezetjük a számlánkat, és a jövedelmünk beazonosítható módon erre a számlára érkezik.

A bankszámlakivonaton látszani kell, hogy az utolsó három hónapban melyik cégtől mekkora utalás érkezett, és a közleményben szerepelnie kell a munkabér megjelölésnek. Gyakori, hogy a pénzintézet csak akkor adja meg ezt a lehetőséget, ha már igényeltünk az adott banktól kölcsönt, és akkor a jövedelmünket munkáltatói igazolással igazoltuk.

Fontos, hogy ezek egyedi esetek, és pénzintézetenként eltérnek. Az alapelvárás mindig a munkáltatói igazolás.

Lehet munkáltatói igazolás nélkül hitelt felvenni, de alaposan utána kell járni, hogy ezt melyik bank, melyik hitelénél, milyen módon helyettesíthetjük.

Összefoglalás

A hiteligénylés során a bankok munkáltatói igazolást várnak el, de vannak speciális esetek, amikor ettől eltekinthetnek. A jövedelem igazolása nélkülözhetetlen, és többféle jövedelem elfogadott, például munkabér, vállalkozói jövedelem és nyugdíj. A másodlagos jövedelmeket, mint például a GYES vagy GYED, önmagában nem fogadják el a bankok. Néhány pénzintézet eltekint tőle, ha a pénzintézetnél vezetett bankszámlájára beazonosítható módon érkezik a jövedelem, de ezek az esetek ritkák és pénzintézetenként eltérőek. Bár van lehetőség munkáltatói igazolás nélküli hiteligénylésre, alaposan meg kell vizsgálni az elérhető opciókat és a bankok elvárásait.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Fedezd fel az UniCredit Bank Fix Kamat személyi kölcsönét!

Fedezd fel az UniCredit Bank Fix Kamat személyi kölcsönét!

2023.06.29.

Egy jó személyi kölcsön igazán jó lehet. A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint, ha kell egy jó személyi kölcsön, akkor érdemes felfedezni az UniCredit Bank Fix Kamat személyi kölcsönét. De mitől annyira jó ez a személyi kölcsön? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Válassz környezettudatos megoldást: megérkeztek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

Válassz környezettudatos megoldást: megérkeztek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

2023.05.12.

Zöld fogyasztóbarát lakáshitelek? Az utóbbi években egyre fontosabbá vált a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdése, így az is fontos, hogy milyen lakáshitelt választunk. Utánajártunk, és megmutatjuk a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek előnyeit és hátrányait, és azt, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha ilyen hitelt szeretnénk felvenni.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

2022.09.27.

A JTM mutatóról mindenkinek tudnia kell, aki hitelt készül igényelni – ha Te is ebben a helyzetben vagy, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom
Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

2021.10.06.

A Falusi CSOK-ot csak a támogatott településeken lehet ingatlanvásárlásra és korszerűsítésre fordítani. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a családok számára nyújthat segítséget ingatlanvásárláshoz. Vissza nem térítendő támogatásként akár tíz millió forintot is kaphatunk, és a vissza nem térítendő támogatás mellé tizenöt millió forint kamattámogatott kölcsön is igényelhető. A CSOK és a falusi CSOK némileg eltér egymástól. Megnéztük, miben.

Tovább olvasom