Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

KATA adózás – iparűzési adót érintő változások 2021-ben

2021.04.12.
Szerző: banknavigator.hu

Az iparűzési adót, illetve azon belül a KATA adózási formát is érintő változásokat vezettek be idén – tudj meg mindent a részletekről!

KATA adózás - iparűzési adót érintő változások 2021-ben

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében számos könnyítés került bevezetésre az iparűzési adóval, illetve a KATA adózással kapcsolatban. Amennyiben Te is ezt az adózási formát választottad a vállalkozásod számára, érdemes elolvasnod az alábbiakat.

A változások

A 2021-ben esedékes iparűzési  adóelőlegek 50%-át kell megfizetned az adófizetési időpontokban, ha nyilatkozatot teszel arról, hogy megfelelsz a feltételeknek – ez alól kivétel a tételes KATA-sok köre. Emellett az iparűzési adó mértéke 1 %-ra csökken azokon a településeken, ahol eddig 1 % feletti volt. Az intézkedések a 4 milliárd forint árbevételt el nem érő, KKV-nak minősülő vállalkozásokat érintik.

Mi a teendő?

Nagyban függ attól, hogy mekkora árbevétellel rendelkezel. Azoknak a KATA adózási formát választó kisvállalkozóknak, akik bejelentkeztek az önkormányzatnál a tételes adózás alá, nincs semmilyen extra teendőjük, de érdemes ellenőrizni, hogy ténylegesen bejelentésre került-e a speciális, tételes/fix adózási mód.

Ha viszont a vállalkozás nem választotta a tételes iparűzési adót, tehát a 8 millió forint árbevételig alkalmazható költség-elszámolásos, illetve egyszerűsített adózási módszert használt, emellett pedig nem is jelentkezik be a tételes adózás alá február 15.-ig, akkor van teendője: egy ÁNYK-s nyomtatványon 2021. február 25-ig nyilatkozatot kell tennie arról, hogy a vállalkozása KKV-nek minősül.  Ez után az önkormányzat a 2021-ben esedékes előlegeit 50 %-ra csökkenti, és ezt kell majd befizetnie az esedékességi időpontokban. Az ilyen vállalkozások a 2021-es iparűzési adóbevallásban 1 %-os adómértékkel számíthatják ki az adójukat, a bevallás határideje pedig 2022. május 31.

Ha elmulasztottad a nyilatkozatot

Ha nem nyújtod be a KKV nyilatkozatot 2021. február 25-ig, akkor az adóelőleget az eredeti összegben kell megfizetned, majd a 2021-es adóbevallásodban már számolhatsz ugyanúgy az 1 %-os mértékkel, ha KKV-nak minősülsz, és ezt jelölöd is a nyomtatványon. Ha több adóelőleget fizettél be 2021-re, mint a bevallásban megállapított adófizetési kötelezettség, akkor a túlfizetett összeget visszaigényelheted, vagy felhasználhatod a következő adófizetésre. Fontos, hogy rendkívüli esetben, igazolási kérelemmel és alapos indokkal az önkormányzat elfogadhatja a nyilatkozat utólag történő beadását is.

Kalkulátorok

Archívum

Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Személyi kölcsön katás vállalkozóknak

Személyi kölcsön katás vállalkozóknak

2021.01.04.

Személyi kölcsön katás vállalkozóknak? Nem lehetetlen, de tény, hogy nehezebb. Az alábbiakból megtudhatod, hogy igényelhetsz személyi kölcsönt katás vállalkozóként!

Tovább olvasom
Ezek a változások érintik a katás vállalkozókat

Ezek a változások érintik a katás vállalkozókat

2021.02.01.

Jelentős változások érintik a katás vállalkozókat az idei esztendőben, ezekkel fontos, hogy tisztában legyenek, akik ezt az adózási formát választották. A törvénymódosítási javaslatot még az előző esztendő júniusában nyújtották be és alig egy hónap elteltével, július 3-án el is fogadták azt. A változások az idei év első napjától léptek hatályba.

Tovább olvasom