Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kötelező biztosítás kötése céges autóra

2021.09.02.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 23:05

Céges autóra szeretnél kötelező biztosítást kötni? Érdemes tisztában lenned a részletekkel, amelyeket alábbi cikkünkben szedtünk össze.

Kötelező biztosítás kötése céges autóra

A céges autókra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a magánszemélyek tulajdonában lévőkre, tehát ezekre is kell kötelező biztosítást kötni. A kötelező biztosítást egy céges autóra ugyanolyan feltételekkel köthetjük meg, mint egy magánszemély, azonban változhatnak a szabályok attól függően, hogy hány gépjárműről van szó. Létezik ugyanis flottabiztosítás is, amelynek segítségével egyszerre több autó is biztosítható, ám ennek külön feltételei vannak.

A flottabiztosításról

Flottabiztosítást akkor lehetséges kötni, ha a vállalkozás legalább öt, vagy annál több gépjárművel rendelkezik, és minden autónak ugyanaz a tulajdonosa és üzembentartója. Ez utóbbit azért fontos kiemelni, mert sok esetben a munkavállaló, aki a céges autót használja, egyben üzembentartói jogosultsággal is rendelkezik; ebben az esetben a flottabiztosítás nem köthető meg. Előnye, hogy a céges autókat egyetlen szerződéssel biztosíthatjuk, és ez megkönnyíti a biztosítási ügyek kezelését, vagyis a díjfizetést és az esetleges biztosítóváltást is.

Ha a céges autó tulajdonosa és üzembentartója különbözik

Ebben az esetben a kötelező biztosítás befizetése az üzembentartóra hárul – bár erről születhet külön megállapodás a munkaadóval –, és a közúti ellenőrzések során az üzembentartónak igazolnia kell, hogy jogosult a jármű használatára.

Ha a céges autó balesetet szenved

Lényeges tudnivaló, hogy ha a céges autó tulajdonosa és üzembentartója különbözik, azaz a munkavállaló használja a cége által rábízott járművet, és balesetet okoz, akkor bármilyen biztosítást is kötöttek az autóra, a legtöbb esetben – részben, vagy teljes egészében – felelnie kell az általa okozott anyagi kárért. A törvény szerint a nem vezetői beosztásban dolgozó munkavállaló esetében maximum négyhavi távolléti díj lehet a fizetendő összeg, kivéve, ha súlyosan gondatlan, vagy szándékos károkozás történik; ebben az esetben a teljes kárösszeget meg kell téríteni. Vezető pozícióban dolgozó munkavállalók esetén a gondatlan károkozás esetén is a teljes kárösszeget kell megfizetni. Vétlen, szenvedő félként azonban a károkozó kötelező biztosítása fedezi a károkat.

Ha céges autóra szeretnél kötelező biztosítást kötni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A kötelező biztosítás váltás menete

A kötelező biztosítás váltás menete

2021.04.23.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, ahogy a neve is elárulja, egy elengedhetetlen kockázatviselési konstrukció, amennyiben az utakra merészkedünk. Ugyanis bármiféle baleset esetén ez lesz az őrangyalként funkcionáló mecénásunk, ami biztosítja a személyi és tárgyi sérülésekkel okozott károk megtérítését.

Tovább olvasom
Kötelező biztosítást érintő változások 2021-től

Kötelező biztosítást érintő változások 2021-től

2020.12.31.

Így napjainkban is nagy port kavart a kötelező biztosítást érintő változások kérdésköre, amik 2021-től léphetnek életbe.

Tovább olvasom
Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

2022.09.13.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) indexet az idei első negyedévre vonatkozóan. A kötelező biztosítás díja átlagosan 46 ezer forint volt, amely 6 százalékkal magasabb az előző negyedéves értéknél.

Tovább olvasom
Mikor fizet a kötelező biztosítás?

Mikor fizet a kötelező biztosítás?

2020.08.06.

Azt, hogy mikor fizet a kötelező biztosítás, számos tényező határozza meg, ráadásul lehetnek eltérések a biztosítótársaságok között is, még annak ellenére is, hogy alapvetően törvényileg szabályozott a működésük, hiszen kiskapuk mindig is voltak és lesznek. Általánosságban azonban elmondható, hogy a kötelező biztosítás egy meghatározott esetben fizet, és a kivételek sora lényegesen hosszadalmasabb, ám ezekre is köthető biztosítás, amennyiben szükség van rá.

Tovább olvasom