Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Kötelező biztosítás kötése céges autóra

2021.09.02.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 23:05

Céges autóra szeretnél kötelező biztosítást kötni? Érdemes tisztában lenned a részletekkel, amelyeket alábbi cikkünkben szedtünk össze.

Kötelező biztosítás kötése céges autóra

A céges autókra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a magánszemélyek tulajdonában lévőkre, tehát ezekre is kell kötelező biztosítást kötni. A kötelező biztosítást egy céges autóra ugyanolyan feltételekkel köthetjük meg, mint egy magánszemély, azonban változhatnak a szabályok attól függően, hogy hány gépjárműről van szó. Létezik ugyanis flottabiztosítás is, amelynek segítségével egyszerre több autó is biztosítható, ám ennek külön feltételei vannak.

A flottabiztosításról

Flottabiztosítást akkor lehetséges kötni, ha a vállalkozás legalább öt, vagy annál több gépjárművel rendelkezik, és minden autónak ugyanaz a tulajdonosa és üzembentartója. Ez utóbbit azért fontos kiemelni, mert sok esetben a munkavállaló, aki a céges autót használja, egyben üzembentartói jogosultsággal is rendelkezik; ebben az esetben a flottabiztosítás nem köthető meg. Előnye, hogy a céges autókat egyetlen szerződéssel biztosíthatjuk, és ez megkönnyíti a biztosítási ügyek kezelését, vagyis a díjfizetést és az esetleges biztosítóváltást is.

Ha a céges autó tulajdonosa és üzembentartója különbözik

Ebben az esetben a kötelező biztosítás befizetése az üzembentartóra hárul – bár erről születhet külön megállapodás a munkaadóval –, és a közúti ellenőrzések során az üzembentartónak igazolnia kell, hogy jogosult a jármű használatára.

Ha a céges autó balesetet szenved

Lényeges tudnivaló, hogy ha a céges autó tulajdonosa és üzembentartója különbözik, azaz a munkavállaló használja a cége által rábízott járművet, és balesetet okoz, akkor bármilyen biztosítást is kötöttek az autóra, a legtöbb esetben – részben, vagy teljes egészében – felelnie kell az általa okozott anyagi kárért. A törvény szerint a nem vezetői beosztásban dolgozó munkavállaló esetében maximum négyhavi távolléti díj lehet a fizetendő összeg, kivéve, ha súlyosan gondatlan, vagy szándékos károkozás történik; ebben az esetben a teljes kárösszeget meg kell téríteni. Vezető pozícióban dolgozó munkavállalók esetén a gondatlan károkozás esetén is a teljes kárösszeget kell megfizetni. Vétlen, szenvedő félként azonban a károkozó kötelező biztosítása fedezi a károkat.

Ha céges autóra szeretnél kötelező biztosítást kötni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mit tegyünk, ha felmondták a kötelező biztosításunkat?

Mit tegyünk, ha felmondták a kötelező biztosításunkat?

2020.10.16.

A kötelező biztosítás díját – nem éves díjfizetés esetén pedig az első részletet – a szerződéskötéstől számított 60 napon belül be kell fizetni. Ha ez nem történik meg, a biztosító automatikusan felmondja a kötelező biztosítás szerződését.

Tovább olvasom
Kötelező biztosítás: változás várható!

Kötelező biztosítás: változás várható!

2020.09.21.

Ha autótulajdonos vagy, és volt már dolgod különféle biztosítókkal, akkor tudhatod, hogy bizonyos esetekben extra költségekre számíthatsz, ha nem lenne elég baj az, hogy balesetet szenvedtél az autóddal. A Magyar Nemzeti Bank új, vezetői körlevelében szereplő lépés azonban megtiltana bizonyos gyakorlatok alkalmazását a kötelező biztosításoknál.

Tovább olvasom
Mikor fizet a kötelező biztosítás?

Mikor fizet a kötelező biztosítás?

2020.08.06.

Azt, hogy mikor fizet a kötelező biztosítás, számos tényező határozza meg, ráadásul lehetnek eltérések a biztosítótársaságok között is, még annak ellenére is, hogy alapvetően törvényileg szabályozott a működésük, hiszen kiskapuk mindig is voltak és lesznek. Általánosságban azonban elmondható, hogy a kötelező biztosítás egy meghatározott esetben fizet, és a kivételek sora lényegesen hosszadalmasabb, ám ezekre is köthető biztosítás, amennyiben szükség van rá.

Tovább olvasom
Mikor válthatunk kötelező biztosítást?

Mikor válthatunk kötelező biztosítást?

2021.03.16.

Kötelező biztosítást váltani évente lehetséges, de hogy pontosan mikor, az ügyfelenként változik. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával