Hirdetés

Kötelező biztosítás kötése céges autóra

2021.09.02.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 2. 13:57

Céges autóra szeretnél kötelező biztosítást kötni? Érdemes tisztában lenned a részletekkel, amelyeket alábbi cikkünkben szedtünk össze.

Kötelező biztosítás kötése céges autóra

A céges autókra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a magánszemélyek tulajdonában lévőkre, tehát ezekre is kell kötelező biztosítást kötni. A kötelező biztosítást egy céges autóra ugyanolyan feltételekkel köthetjük meg, mint egy magánszemély, azonban változhatnak a szabályok attól függően, hogy hány gépjárműről van szó. Létezik ugyanis flottabiztosítás is, amelynek segítségével egyszerre több autó is biztosítható, ám ennek külön feltételei vannak.

A flottabiztosításról

Flottabiztosítást akkor lehetséges kötni, ha a vállalkozás legalább öt, vagy annál több gépjárművel rendelkezik, és minden autónak ugyanaz a tulajdonosa és üzembentartója. Ez utóbbit azért fontos kiemelni, mert sok esetben a munkavállaló, aki a céges autót használja, egyben üzembentartói jogosultsággal is rendelkezik; ebben az esetben a flottabiztosítás nem köthető meg. Előnye, hogy a céges autókat egyetlen szerződéssel biztosíthatjuk, és ez megkönnyíti a biztosítási ügyek kezelését, vagyis a díjfizetést és az esetleges biztosítóváltást is.

Ha a céges autó tulajdonosa és üzembentartója különbözik

Ebben az esetben a kötelező biztosítás befizetése az üzembentartóra hárul – bár erről születhet külön megállapodás a munkaadóval –, és a közúti ellenőrzések során az üzembentartónak igazolnia kell, hogy jogosult a jármű használatára.

Ha a céges autó balesetet szenved

Lényeges tudnivaló, hogy ha a céges autó tulajdonosa és üzembentartója különbözik, azaz a munkavállaló használja a cége által rábízott járművet, és balesetet okoz, akkor bármilyen biztosítást is kötöttek az autóra, a legtöbb esetben – részben, vagy teljes egészében – felelnie kell az általa okozott anyagi kárért. A törvény szerint a nem vezetői beosztásban dolgozó munkavállaló esetében maximum négyhavi távolléti díj lehet a fizetendő összeg, kivéve, ha súlyosan gondatlan, vagy szándékos károkozás történik; ebben az esetben a teljes kárösszeget meg kell téríteni. Vezető pozícióban dolgozó munkavállalók esetén a gondatlan károkozás esetén is a teljes kárösszeget kell megfizetni. Vétlen, szenvedő félként azonban a károkozó kötelező biztosítása fedezi a károkat.

Ha céges autóra szeretnél kötelező biztosítást kötni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Havi Kölcsön

THM

26,1%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,41%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mikor válthatunk kötelező biztosítást?

Mikor válthatunk kötelező biztosítást?

2021.03.16.

Kötelező biztosítást váltani évente lehetséges, de hogy pontosan mikor, az ügyfelenként változik. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Kötelező biztosítás díjnemfizetés – milyen következményei vannak?

Kötelező biztosítás díjnemfizetés – milyen következményei vannak?

2021.02.09.

A kötelező biztosítás díjnemfizetés súlyos következményeket von maga után, amelyekkel fontos, hogy tisztában légy, hiszen így elkerülheted őket.

Tovább olvasom
A kötelező biztosítás váltás menete

A kötelező biztosítás váltás menete

2021.04.23.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, ahogy a neve is elárulja, egy elengedhetetlen kockázatviselési konstrukció, amennyiben az utakra merészkedünk. Ugyanis bármiféle baleset esetén ez lesz az őrangyalként funkcionáló mecénásunk, ami biztosítja a személyi és tárgyi sérülésekkel okozott károk megtérítését.

Tovább olvasom
Kötelező biztosítás: változás várható!

Kötelező biztosítás: változás várható!

2020.09.21.

Ha autótulajdonos vagy, és volt már dolgod különféle biztosítókkal, akkor tudhatod, hogy bizonyos esetekben extra költségekre számíthatsz, ha nem lenne elég baj az, hogy balesetet szenvedtél az autóddal. A Magyar Nemzeti Bank új, vezetői körlevelében szereplő lépés azonban megtiltana bizonyos gyakorlatok alkalmazását a kötelező biztosításoknál.

Tovább olvasom