Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Ezt a gyakori hibát ne kövesd el a lakáshitel kiválasztása során

2022.09.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 09:50

A lakáshitel kiválasztása során több hibát is elkövethetsz, amelyek elkerülésével viszont egy kiváló megoldáshoz juthatsz egy ingatlan megvásárlásához.

Ezt a gyakori hibát ne kövesd el a lakáshitel kiválasztása során

Lakáshitelt választani többféleképp is lehet: a megszokott banknál az ügyintéző ajánlására, hosszas mérlegeléssel és az ajánlatok összehasonlításával, vagy egy hitelszakértő bevonásával. Az első talán a leggyakoribb, az utolsó pedig viszonylag ritka, viszont egyiknél sem hozod meg Te magad döntést – vagy legalábbis erős befolyás alatt állsz közben –, ezért foglalkozzunk a középsővel, azaz az ajánlatok összehasonlításának módszerével.

Mi magunk ezt tartjuk a legjobbnak, és nem véletlenül, hiszen így Te dönthetsz mindenben, és valószínűleg a legjobb konstrukciót választod majd, míg a banki ügyintéző csak az adott bank termékeit tudja ajánlani, a szakértő pedig lehetséges, hogy azt ajánlja majd, amelyből a legmagasabb jutalékot kapja.

Persze a saját döntés azzal is jár, hogy hibázhatsz, ám, ha összehasonlítod a hitelkonstrukciók adatait, azaz a THM-et, a felvehető hitelösszeget és a maximális futamidőt, valamint figyelembe veszed az egyéb költségeket és az apró betűs részt is, nagy baj nem történhet. Van azonban egy adat, amit jobb fenntartásokkal kezelni: a teljes visszafizetendő összeg.

Miért nem szabad a teljes visszafizetendő összeg alapján lakáshitelt választani?

A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után fizetned a banknak. Alapvetően nem tűnik tévesnek a gondolat, hogy ezt vegyük figyelembe, azonban fontos tudni, hogy a teljes visszafizetendő a kölcsön kamata és a futamidő együttesen befolyásolja, a bankok pedig jellemzően egy átlagértéket mutatnak be az ajánlataikban, amitől egy hitelfelvevő jellemzően el szokott térni.

A lakáshitel kiválasztása során a második legfontosabb paraméter a futamidő – az első természetesen a hitelösszeg –, márpedig az 1-30 évig bármennyi lehet, ami pedig befolyásolja azt is, hogy mennyi kamatot fizetsz, így pedig a teljes visszafizetendő összeg is változik, méghozzá nem is kis mértékben.

Szemléltessük!

Egy 10 millió forint összegű, 2,5% kamatozású, 25 éves futamidőre felvett kölcsönnél a teljes visszafizetendő összeg 11.863.742 forint, míg egy szintén 10 millió forint összegű, 6,94% kamatozású, 5 éves futamidőre felvett kölcsönnél ugyanez az érték már 13.458.502 forint, a különbség pedig szemmel láthatóan nagy: 1.594.760 forint.

Jól látható, hogy az alacsony kamatozású kölcsönre sokkal többet kell visszafizetni 25 év alatt, mint a nála jóval drágább, piaci kamatozású lakáshitelre 5 év alatt. Tény viszont, hogy a havi törlesztési kötelezettség a négyszeresére emelkedik ebben az esetben, ám minden hitelügylet más, és mindenki maga dönt arról, hogy melyiket választja.

Azt azonban tényként kezelhetjük, hogy önmagában a teljes visszafizetendő összeget nézni egy lakáshitel kiválasztása során nem célravezető, sőt, ami azt illeti, épp ellenkezőleg. Ettől függetlenül érdemes figyelni ezt a paramétert is, hiszen megmutatja, hogy a futamidő növelésével mennyire emelkedik meg a hitel költsége, de emellett a teljes visszafizetendő összeg megmutatja azt is, hogy a kis kamatkülönbségek és a pár ezer forintos eltérések összességében mekkora különbséget eredményeznek a törlesztőrészletben.

Akkor hogyan válasszunk lakáshitelt?

Minden tényező figyelembevételével. Egy lakáshitelnek alapvetően három fő tulajdonsága van: a THM – ami tartalmazza a kamatot is –, a futamidő – ami viszont az egyéni igények szerint választható –, valamint a maximális hitelösszeg. A THM azonban a legfontosabb, hiszen ez mutatja a költségeket, vagyis, hogy mennyire drága az adott konstrukció.

Ehhez társulnak még az olyan tulajdonságok, mint a különféle díj- és kamatkedvezmények, a gyors ügyintézés, a közeli bankfiók, valamint sok egyéb, a hiteligénylő elképzeléseit megmozgató apróság. Ezeket együttesen kell nézni, és érdemes egy nagyobb halmazból meríteni, hogy minél több lehetőséget lehessen elérni.

Oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait hasonlíthatod össze, és egyszerűen, csupán néhány kattintással elindíthatod a hiteligénylési folyamatot is!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen otthonteremtési támogatásra lehetünk jogosultak egyedülállóként?

Milyen otthonteremtési támogatásra lehetünk jogosultak egyedülállóként?

2022.11.11.

Jogosult egyedülálló is valamilyen otthonteremtési támogatásra, vagy csupán a szokványos lakáshitelek közül választhat? Az alábbi cikkből kiderül!

Tovább olvasom
Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

2022.09.02.

Személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és előtte minél több ajánlatot ismernél meg? Az alábbiakban a K&H Bank konstrukcióit ismertetjük!

Tovább olvasom
Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

2022.09.27.

A JTM mutatóról mindenkinek tudnia kell, aki hitelt készül igényelni – ha Te is ebben a helyzetben vagy, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom
Itt vannak az otthonfelújítási támogatás részletei

Itt vannak az otthonfelújítási támogatás részletei

2024.05.02.

A júniusban induló otthonfelújítási program több részlete eddig is ismert volt, most azonban további részletek derültek ki arról, ki és hogyan tud pályázni a támogatásra. Ezek alapján már mindenki eldöntheti, hogy pályázna-e, és azt is megtudhatja, hogy jogosult lehet-e a támogatásra, és ha igen, mennyire. Mutatjuk a fontos részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával