fbpx
Hirdetés

Ezt a gyakori hibát ne kövesd el a lakáshitel kiválasztása során

2022.09.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 9. 11:26

A lakáshitel kiválasztása során több hibát is elkövethetsz, amelyek elkerülésével viszont egy kiváló megoldáshoz juthatsz egy ingatlan megvásárlásához.

Ezt a gyakori hibát ne kövesd el a lakáshitel kiválasztása során

Lakáshitelt választani többféleképp is lehet: a megszokott banknál az ügyintéző ajánlására, hosszas mérlegeléssel és az ajánlatok összehasonlításával, vagy egy hitelszakértő bevonásával. Az első talán a leggyakoribb, az utolsó pedig viszonylag ritka, viszont egyiknél sem hozod meg Te magad döntést – vagy legalábbis erős befolyás alatt állsz közben –, ezért foglalkozzunk a középsővel, azaz az ajánlatok összehasonlításának módszerével.

Mi magunk ezt tartjuk a legjobbnak, és nem véletlenül, hiszen így Te dönthetsz mindenben, és valószínűleg a legjobb konstrukciót választod majd, míg a banki ügyintéző csak az adott bank termékeit tudja ajánlani, a szakértő pedig lehetséges, hogy azt ajánlja majd, amelyből a legmagasabb jutalékot kapja.

Persze a saját döntés azzal is jár, hogy hibázhatsz, ám, ha összehasonlítod a hitelkonstrukciók adatait, azaz a THM-et, a felvehető hitelösszeget és a maximális futamidőt, valamint figyelembe veszed az egyéb költségeket és az apró betűs részt is, nagy baj nem történhet. Van azonban egy adat, amit jobb fenntartásokkal kezelni: a teljes visszafizetendő összeg.

Miért nem szabad a teljes visszafizetendő összeg alapján lakáshitelt választani?

A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után fizetned a banknak. Alapvetően nem tűnik tévesnek a gondolat, hogy ezt vegyük figyelembe, azonban fontos tudni, hogy a teljes visszafizetendő a kölcsön kamata és a futamidő együttesen befolyásolja, a bankok pedig jellemzően egy átlagértéket mutatnak be az ajánlataikban, amitől egy hitelfelvevő jellemzően el szokott térni.

A lakáshitel kiválasztása során a második legfontosabb paraméter a futamidő – az első természetesen a hitelösszeg –, márpedig az 1-30 évig bármennyi lehet, ami pedig befolyásolja azt is, hogy mennyi kamatot fizetsz, így pedig a teljes visszafizetendő összeg is változik, méghozzá nem is kis mértékben.

Szemléltessük!

Egy 10 millió forint összegű, 2,5% kamatozású, 25 éves futamidőre felvett kölcsönnél a teljes visszafizetendő összeg 11.863.742 forint, míg egy szintén 10 millió forint összegű, 6,94% kamatozású, 5 éves futamidőre felvett kölcsönnél ugyanez az érték már 13.458.502 forint, a különbség pedig szemmel láthatóan nagy: 1.594.760 forint.

Jól látható, hogy az alacsony kamatozású kölcsönre sokkal többet kell visszafizetni 25 év alatt, mint a nála jóval drágább, piaci kamatozású lakáshitelre 5 év alatt. Tény viszont, hogy a havi törlesztési kötelezettség a négyszeresére emelkedik ebben az esetben, ám minden hitelügylet más, és mindenki maga dönt arról, hogy melyiket választja.

Azt azonban tényként kezelhetjük, hogy önmagában a teljes visszafizetendő összeget nézni egy lakáshitel kiválasztása során nem célravezető, sőt, ami azt illeti, épp ellenkezőleg. Ettől függetlenül érdemes figyelni ezt a paramétert is, hiszen megmutatja, hogy a futamidő növelésével mennyire emelkedik meg a hitel költsége, de emellett a teljes visszafizetendő összeg megmutatja azt is, hogy a kis kamatkülönbségek és a pár ezer forintos eltérések összességében mekkora különbséget eredményeznek a törlesztőrészletben.

Akkor hogyan válasszunk lakáshitelt?

Minden tényező figyelembevételével. Egy lakáshitelnek alapvetően három fő tulajdonsága van: a THM – ami tartalmazza a kamatot is –, a futamidő – ami viszont az egyéni igények szerint választható –, valamint a maximális hitelösszeg. A THM azonban a legfontosabb, hiszen ez mutatja a költségeket, vagyis, hogy mennyire drága az adott konstrukció.

Ehhez társulnak még az olyan tulajdonságok, mint a különféle díj- és kamatkedvezmények, a gyors ügyintézés, a közeli bankfiók, valamint sok egyéb, a hiteligénylő elképzeléseit megmozgató apróság. Ezeket együttesen kell nézni, és érdemes egy nagyobb halmazból meríteni, hogy minél több lehetőséget lehessen elérni.

Oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait hasonlíthatod össze, és egyszerűen, csupán néhány kattintással elindíthatod a hiteligénylési folyamatot is!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Év végéig marad a falusi CSOK

Év végéig marad a falusi CSOK

2022.07.05.

Meghosszabbították a falusi CSOK igénylési időszakát, a támogatás nem jár le június 30-ával, ez év végéig lehet még igényelni. Marad a falusi CSOK.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

2022.09.27.

A JTM mutatóról mindenkinek tudnia kell, aki hitelt készül igényelni – ha Te is ebben a helyzetben vagy, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom
Fenntartható otthon: új zöld lakáshitel a K&H Banknál

Fenntartható otthon: új zöld lakáshitel a K&H Banknál

2022.10.21.

A K&H Bank zöld lakáshitele nem azonos a Zöld Otthon Programban szereplő konstrukcióval, de ettől függetlenül érdemes lehet a figyelmedre.

Tovább olvasom
Miből finanszírozhatjuk a fűtéskorszerűsítést?

Miből finanszírozhatjuk a fűtéskorszerűsítést?

2022.01.04.

Finanszírozni a fűtéskorszerűsítést nem egyszerű, hacsak nem veszed igénybe az erre vonatkozó támogatások egyikét.

Tovább olvasom