Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ezt a gyakori hibát ne kövesd el a lakáshitel kiválasztása során

2022.09.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 09:50

A lakáshitel kiválasztása során több hibát is elkövethetsz, amelyek elkerülésével viszont egy kiváló megoldáshoz juthatsz egy ingatlan megvásárlásához.

Ezt a gyakori hibát ne kövesd el a lakáshitel kiválasztása során

Lakáshitelt választani többféleképp is lehet: a megszokott banknál az ügyintéző ajánlására, hosszas mérlegeléssel és az ajánlatok összehasonlításával, vagy egy hitelszakértő bevonásával. Az első talán a leggyakoribb, az utolsó pedig viszonylag ritka, viszont egyiknél sem hozod meg Te magad döntést – vagy legalábbis erős befolyás alatt állsz közben –, ezért foglalkozzunk a középsővel, azaz az ajánlatok összehasonlításának módszerével.

Mi magunk ezt tartjuk a legjobbnak, és nem véletlenül, hiszen így Te dönthetsz mindenben, és valószínűleg a legjobb konstrukciót választod majd, míg a banki ügyintéző csak az adott bank termékeit tudja ajánlani, a szakértő pedig lehetséges, hogy azt ajánlja majd, amelyből a legmagasabb jutalékot kapja.

Persze a saját döntés azzal is jár, hogy hibázhatsz, ám, ha összehasonlítod a hitelkonstrukciók adatait, azaz a THM-et, a felvehető hitelösszeget és a maximális futamidőt, valamint figyelembe veszed az egyéb költségeket és az apró betűs részt is, nagy baj nem történhet. Van azonban egy adat, amit jobb fenntartásokkal kezelni: a teljes visszafizetendő összeg.

Miért nem szabad a teljes visszafizetendő összeg alapján lakáshitelt választani?

A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után fizetned a banknak. Alapvetően nem tűnik tévesnek a gondolat, hogy ezt vegyük figyelembe, azonban fontos tudni, hogy a teljes visszafizetendő a kölcsön kamata és a futamidő együttesen befolyásolja, a bankok pedig jellemzően egy átlagértéket mutatnak be az ajánlataikban, amitől egy hitelfelvevő jellemzően el szokott térni.

A lakáshitel kiválasztása során a második legfontosabb paraméter a futamidő – az első természetesen a hitelösszeg –, márpedig az 1-30 évig bármennyi lehet, ami pedig befolyásolja azt is, hogy mennyi kamatot fizetsz, így pedig a teljes visszafizetendő összeg is változik, méghozzá nem is kis mértékben.

Szemléltessük!

Egy 10 millió forint összegű, 2,5% kamatozású, 25 éves futamidőre felvett kölcsönnél a teljes visszafizetendő összeg 11.863.742 forint, míg egy szintén 10 millió forint összegű, 6,94% kamatozású, 5 éves futamidőre felvett kölcsönnél ugyanez az érték már 13.458.502 forint, a különbség pedig szemmel láthatóan nagy: 1.594.760 forint.

Jól látható, hogy az alacsony kamatozású kölcsönre sokkal többet kell visszafizetni 25 év alatt, mint a nála jóval drágább, piaci kamatozású lakáshitelre 5 év alatt. Tény viszont, hogy a havi törlesztési kötelezettség a négyszeresére emelkedik ebben az esetben, ám minden hitelügylet más, és mindenki maga dönt arról, hogy melyiket választja.

Azt azonban tényként kezelhetjük, hogy önmagában a teljes visszafizetendő összeget nézni egy lakáshitel kiválasztása során nem célravezető, sőt, ami azt illeti, épp ellenkezőleg. Ettől függetlenül érdemes figyelni ezt a paramétert is, hiszen megmutatja, hogy a futamidő növelésével mennyire emelkedik meg a hitel költsége, de emellett a teljes visszafizetendő összeg megmutatja azt is, hogy a kis kamatkülönbségek és a pár ezer forintos eltérések összességében mekkora különbséget eredményeznek a törlesztőrészletben.

Akkor hogyan válasszunk lakáshitelt?

Minden tényező figyelembevételével. Egy lakáshitelnek alapvetően három fő tulajdonsága van: a THM – ami tartalmazza a kamatot is –, a futamidő – ami viszont az egyéni igények szerint választható –, valamint a maximális hitelösszeg. A THM azonban a legfontosabb, hiszen ez mutatja a költségeket, vagyis, hogy mennyire drága az adott konstrukció.

Ehhez társulnak még az olyan tulajdonságok, mint a különféle díj- és kamatkedvezmények, a gyors ügyintézés, a közeli bankfiók, valamint sok egyéb, a hiteligénylő elképzeléseit megmozgató apróság. Ezeket együttesen kell nézni, és érdemes egy nagyobb halmazból meríteni, hogy minél több lehetőséget lehessen elérni.

Oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait hasonlíthatod össze, és egyszerűen, csupán néhány kattintással elindíthatod a hiteligénylési folyamatot is!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

2022.09.02.

Személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és előtte minél több ajánlatot ismernél meg? Az alábbiakban a K&H Bank konstrukcióit ismertetjük!

Tovább olvasom
Ismerd meg az OTP Bank türelmi idős lakáshiteleit!

Ismerd meg az OTP Bank türelmi idős lakáshiteleit!

2023.09.25.

Az OTP Bank türelmi idős lakáshitelei egy évet adnak neked, amikor csak a kamatokat kell fizetned, és felkészülhetsz a későbbiekre!

Tovább olvasom
Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

2022.09.27.

A JTM mutatóról mindenkinek tudnia kell, aki hitelt készül igényelni – ha Te is ebben a helyzetben vagy, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom
Már felújítási személyi kölcsönt is igényelhetsz a bankoknál!

Már felújítási személyi kölcsönt is igényelhetsz a bankoknál!

2021.06.22.

Felújítási személyi kölcsönök jelentek meg a pénzintézeteknél, amelyek segítségével elérhetővé vált a lakásfelújítási támogatás!

Tovább olvasom